PU Automapa..

• 8 Odpowiedzi
  • 2023 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
PU Automapa..
« dnia: Lipiec 22, 2004, 08:53:43 »
no i doczekalismy sie PU.
teraz kolej na nas .....

proponuje zalozyc stronke  (a może PDACLUB ma ochote) na ktorej beda do pobrania pliki z PU naniesinymi przez nas...

myślę tu o czymś takim jak ma tomtom...  http://checkpoint.oabsoftware.nl/

inicjatywaj ta jest o tyle ważna ze jak automapa zobaczy ze nie spimy bedzie dalej rozwijac swoj produkt w NASZYM kierunku

PS a moze w przyszlosci kots zrobi nakladke na AM taka jak w powyzszym linku która automatycznie pobierze zaktualizowane PU

M

PU Automapa..
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 22, 2004, 09:09:46 »
Jak juz wczoraj pisalem - nanioslem przy uzyciu PU ponad 150 punktow w Gdansku i okolicach. Moge je udostepnic. Wyslalem je tez do AM i licze na to ze zostana przeniesione do POI.
A dla 'nowo wprowadzajacych' uwaga by nie wpisywac zbyt dlugich opisow bo i tak zostana automatycznie obciete chyba powyzej 30 znakow.

*

Offline kulawy

• **
  • 196
  • Artemis, Universal, E61, 6680, iPhone
    • http://www.izon.pl
PU Automapa..
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 22, 2004, 09:30:39 »
Tak sie zastanawiam, ze jakbyscie dali mi troszke czasu to moze udaloby mi sie klepnac programik, ktory by synchronizowal PU na serwerze z PU na PDA. Wyobrazam sobie rozwiazanie tego problemu w mniejwiecej taki sposob:
-mamy jakies repozytorium PU na serwerze, podzielone na miasta, kategorie itp
-uruchamiamy taki programik zaznaczamy co chcemy zsynchronizowac (wlasnie te kategorie, miasta itp)
-klikamy w programiku synchronizuj a on zrzuca wybrane PU do okreslonego miejsca na naszym pda

Przyjrze sie PU, jakims gotowcom itp i dopisze jakbym to do konca widzial. Zajabym sie tym jakos od polowy przyszlego tyg. Co Wy na to?

UPDATE: Wlasnie ogladam sobie strukture takiego pliku z PU..  Oj troszke bedzie trzeba pokombinnowac, zeby dostawac to co sie chce. Bo chyba slabym pomyslem jest zrzucanie za kazdym razem takiej kobyly gdzie jest wszystko - nawet to co juz zrzucalismy itd.. Chyba, ze ktos juz wie o co chodzi??  Albo moze ja o czyms nie wiem?
Cat^ - podeslalbys mi ten swoj plik z PU co skomponowales?

Pozdr,
Kulawy.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
PU Automapa..
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 22, 2004, 09:40:23 »
Dobry pomysl nie jest zly :)

PU Automapa..
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 22, 2004, 11:50:14 »
Jesli chcesz to moge CI moj podeslac.
Wg. mnie najtrudniejszy bedzie problem filtrowania tych samych punktow, poniewaz nie zawsze sa one naniesione dokladnie w tym samym punkcie i nie nazywaja sie tak samo - co w efekcie bedzie powodowalo ze bedziemy mieli 4 bankomaty WBK naniesione przez 4 osoby w tym samym miejscu troche porozrzucane wkolo jakiegos budynku i o roznych nazwach, a czasie kiedy w rzeczywistosci bedzie tylko 1.
Chyba tego sie nie przeskoczy i trzeba bedzie wprowadzic koordynatorow dla danych miast ktorzy beda sprawdzali nowonadeslane PU z tymi ktore sa juz w bazie. Przykladowo: skrzynki emailowe dla roznych miast i wojewodztw w przypadku mapy polski. Koordynator to odbiera i synchronizuje - niestety nie bedzie to latwe i przyjemne. Dla usprawnienia wymagaloby osobnej listy nowoprzyslanych punktow.
Na koniec - pocieszajace jest to ze te bazy PU nie sa zbyt wielkie. Nanioslem calkiem sporo zabytkow parkingo itd (ponad 150) i plik ma 50kB - wiec nawet jesli po jakims czasie po uzupelnieniu byloby tych punktow 500 to i tak nie sa to zbyt "ciężkie" pliki.

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
PU Automapa..
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 22, 2004, 15:46:43 »
kolego kulawy, czekamy na magika który sie podejmie tej zabawy
ja już cie podziwam za samo CHCENIE

PS.w tomtomowej nakladce  (która jest oddzienym programem) jest tak....
na stronce http://checkpoint.oabsoftware.nl/ dostajesz hasło i login
pliki mozna pobierac albo z poziomu PDA albo z WWW. ( procedura jest identyczna)

odpalasz program (raz wpisujesz ID i password) podajesz jak chcesz sie laczyc. ustalasz tez że ma sie program ladowac rownoczesnie z tomtomem.
Odpalasz tomtoma, program objawia sie jako ikona w prawym rogu ...
klikasz ikonke,program sie laczy z serwerem i wyswietla panstwa do synchronizacji (u nas beda to miasta ,,NA RAZIE :) )a potem kategorie do snchronizowania. Ptaszkujesz co chcesz i klikasz SYNCHRONIZUJ...... no i on pobiera to czego nie ma , dodaje nowe odejmuje złe albo te co nie chcesz (kategorie)

gdybym potrafił to bym sam napisal taki soft ale SORRY nie moja branża.
moge np zaprojektować ikony :)

pozdrawiam
M

[Dodano: 2004-07-22 15:52:11]
do postu MaćkaP....

koordynatorzy beda niepotrzebni......

poblrmy beda na poczatku jak ludzie beda dublowac bazy (obysmy mieli takie problemy ze ludzie na potege beda wysylac pliki :)

później jak baza jes ustabilizuje ni ebedziemy przeciez dodawac obiektow ktore beda wyswietlone na mapie....

PU Automapa..
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 22, 2004, 16:22:52 »
Wlasnie dostalem odpowiedz od AM - przekazali moje punkty do Geosystems ktora przygotowuje dla nich mapy - zobaczymy - moze naniosa je jako POI.

*

Offline kulawy

• **
  • 196
  • Artemis, Universal, E61, 6680, iPhone
    • http://www.izon.pl
PU Automapa..
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 22, 2004, 18:27:20 »
MaciekP: poprosze jesli mozna :)

marcel: nie myslalem, ze o integracji z automapa. Raczej o oddzielnym programie do synchronizacji.. POzniej odpalasz AM, i otwierasz taki pliczek z PU, ktory jest juz uzupelniony o odpowiednie wpisy. Strone serwera chcialem oprzec o jakis system bazodanowy i raczej liczylem, ze ludzie dorzucajacy beda dbali o integralnosc informacji.. Jakis commit czy cos takiego - moze w czasie dodawania bedzie pokazywal najblizsze punkty wtedy czlowiek bedzie mogl albo go skorygowac albo podmienic. Najblizsze 2-3 dni powieniem miec luzniejsze, porobie sobie troszke rysunkow, pomyslow i zobaczymy..

NIECZEGO NIE OBIECUJE :-]
hihi

PU Automapa..
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 22, 2004, 20:35:06 »
Oczywiscie ze w takiej sytuacji bedzie duzo dublowanych PU,
Dlatego bez specyfikacji sie nie da nic zrobic:
trzeba stworzyc uklad zapisywania, zeby wstawiajac 5 raz ten sam bankomat, program wiedzial ze to wlasnie WBK, i ze jest w bazie pod 4 innymi wspolrzednymi.