Przypisywanie przycisków: nieobsługiwane boczne kółko w Asuse P750

• 6 Odpowiedzi
  • 1063 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jaz99

• *
  • 50
  • Sprzęt: HX4700/Asus P750
Witam, używam Asusa P750. Chciałbym przypisać do kółka umieszczonego z boku funkcję powiększania/pomniejszania, a do dżojstika funkcję przesuwania mapy.

Przypisanie jakiejkolwiek funkcji do kółka za pomocą interfejsu nie jest możliwe (po wybraniu funkcji i zamknięciu menu kontekstowego przekręcenie kółka w górę lub w dół powoduje przeniesienie podświetlenia na sąsiednią pozycję i zastąpienie dla tej nowej pozycji listy przypisanego wcześniej klawisza przez klawisz F20 - niezależnie od kierunku przekręcenia kółka).

Może ktoś z Was walczył z tym problemem? Może da się to obejść przez modyfikację plików konfiguracyjnych?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Przypisywanie przycisków: nieobsługiwane boczne kółko w Asuse P750
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 05, 2008, 16:04:39 »
A co masz w tym menu kontekstowym, które zamykasz?
Może to kółko to po prostu strzałki w górę i dół?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jaz99

• *
  • 50
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 05, 2008, 16:16:54 »
A co masz w tym menu kontekstowym, które zamykasz?
Może to kółko to po prostu strzałki w górę i dół?

Jest to okienko z 4 ekranami zatytułowane "Menu kontekstowe mapy - nawigacja", a w nim na pierwszej stronie pozycje:
* Strzałki
* Przyciski
* Kursor - nawigacja
* Mapa - nawigacja
Na pozostałych stronach są opcje "Twoje menu xx"

Moim zdaniem, gdyby kółko i dżojstik w górę i w dół byłyby tym samym, to po zamknięciu tego menu i przekręceniu kółka automapa wpisałaby tę samą nazwę "Dół" lub "Góra", co przy ruchu dżojstikiem, a nie wpisuje (wpisuje F20).

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 05, 2008, 16:43:33 »
Nie mam pojęcia co znaczy F20, a gdy wybierzesz strzałki góra/dół to kółko nie działa?
W strzałkach są tylko kierunki i enter? a w przyciskach?

*

Offline jaz99

• *
  • 50
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 05, 2008, 17:16:08 »
Nie mam pojęcia co znaczy F20, a gdy wybierzesz strzałki góra/dół to kółko nie działa?
W strzałkach są tylko kierunki i enter? a w przyciskach?

Podejrzewam, że F20 to klawisz funkcyjny nr 20. Tylko dlaczego jest taki sam dla kierunku w górę i w dół?

Jeśli do strzałek "Góra" i "Dół" przypiszę inne funkcje, to te same funkcje przypisują się do kółka.

Ponieważ jednak automapa inaczej zachowuje się podczas przypisywania funkcji do dżojstika góra/dół i kółka, to mam nadzieję, że da się te dwie rzeczy oddzielić....

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 05, 2008, 18:01:33 »
Marne nadzieje, mam w swoim PDA dedykowane przyciski do regulacji głośności
w AM3 mogłem nawet tą głośność regulować, od AM4 dublują mi zoom,
mimo że nic do nich nie przypisywałem, a próba przypisania funkcji kończy się podobnie
jak u Ciebie przeskokiem na następną bądź przednią pozycje na liście, ale nie daje żadnych innych efektów
A inne pytanie, czy to kółko w telefonie działa inaczej niż dżojstik czy zawsze tak samo?

*

Offline jaz99

• *
  • 50
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 05, 2008, 18:13:00 »
A inne pytanie, czy to kółko w telefonie działa inaczej niż dżojstik czy zawsze tak samo?

Świetne pytanie!

Inaczej. Jeśli np. otworzę Start -> Programy, to dżojstik przenosi zaznaczenie zgodnie z kierunkiem ruchu dżojstika, natomiast kółko zawsze przenosi zaznaczenie na poprzednią/następną ikonkę. Więc dla systemu to są _różne_ zdarzenia. Żeby to jeszcze zrozumiała automapa......