Przyciąganie do trasy ????

• 28 Odpowiedzi
  • 10246 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
Przyciąganie do trasy ????
« dnia: Sierpień 31, 2007, 13:05:09 »
Witam,
Takie oto zachowanie wczoraj zauwazyłem.
Jeździłem po drogach na końcu świata. Droga widać że niedawno wyremontowana, poszerzona. Co chwilę pojawiał mi się komunikat że jestem poza trasą, po czym po sekundzie przyciągało mnie do drogi i tak cały czas, chyba kilka km. Wyglądało tak, jakby droga została wyremontowana i troszkę przesunięta lub niedokładnie była zaznaczona na mapie.

Problem polega na tym że włączyłem zapisa sladu, żeby przesłać do suportu AM aby poprawili, ale po nagraniu śladu mam cały czas ślad wzdłuż drogi jaka jest na mapie.
Czy to wina tego że byłem, tak jak napisałem w temacie 'przyciągany' do drogi czy jaka może być inn przyczyna ??

Gdzie w wersji RC1 wyłącza się to przyciąganie ?? Bo może jakbym to wyłączył to lepiej by się nagrał ten ślad. Przeszukałem Menu ale jakoś nie znalazłem.

Pozdrawiam

*

Offline nor

• *
  • 76
  • Sprzęt: HTC Touch II, HP iPAQ 6515, Nokia E61
Odp: Przyciąganie do trasy ????
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 31, 2007, 13:23:08 »
To raczej nie wina drogowców (oby więcej dróg poszerzali). Często mi się to zdarza (najczęściej na końcu świata) i jest to moim zdaniem złe naniesienie dróg dlatego zapisuje Ci ślad wzdłuż drogi bo tam faktycznie powinna ona być. No ale podobno we wrześniu ma być 4.1 i może ten problem zniknie?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2007, 13:25:54 wysłana przez nor »

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 31, 2007, 13:23:38 »
Z opisu wygląda na to, że ta droga powstała niedawno obok czegoś co było wcześniej. W RC 1 nie ma wyłaczania przyciągania więca można ustawić małą siłę przyuciągania luib wysłać do supportu opis odcinka który uległ zmianom...
ISTQB Certified Tester

*

Offline sponsor

• **
  • 198
    • Download from RapidShare Without Waiting
  • Sprzęt: LOOX n560 WM6.1 SDHC6 8GB, AM6, Nokia N95, HTC Touch Pro, HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 31, 2007, 13:30:12 »
Zapis jest twojego faktycznego śladu GPS. W menu GPS masz 2 opcje - odtwórz ślad, która symuluje jazdę i pokaż ślad, która pokazuje faktyczny ślad który trafił z odbiornika GPS. Jeśli on się pokrywa z drogą a miałeś takie komunikaty, to jest to błąd programu. Jeśli nie pokrywa się z drogą to droga jest źle oznaczona na mapie... w obu przypadkach należy opisać i zgłosić do supportu AM
http://fixrapid.com/?premium=sponsor79 - Download from RapidShare Without Waiting

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 31, 2007, 13:31:36 »
Przyciąganie, to teraz "Ignorowanie odchyleń GPS"
A jeśli chodzi o ślad - to dziwne, jak ostatnio nagrywałem, to nagrał się tak jak powinien, a nie jak kopia drogi na mapie. Ale przyznam, że nie robiłem tego w RC1. Sprawdzę dzisiaj.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 31, 2007, 13:40:05 »
Hehe, też tak miałem, ale tylko ze 100-200 m, w okolicach Nowego Tomyśla. Założyłem, że to taki błąd odczytu sygnałów GPS i olałem sprawę.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 31, 2007, 14:06:39 »
Problem polega na tym że włączyłem zapisa sladu, żeby przesłać do suportu AM aby poprawili, ale po nagraniu śladu mam cały czas ślad wzdłuż drogi jaka jest na mapie.
Czy to wina tego że byłem, tak jak napisałem w temacie 'przyciągany' do drogi czy jaka może być inn przyczyna ??

Przyciaganie nie ma żadnego wpływu na zapis śladu.
W jakiej skali oglądałeś ten ślad? Jeśli przesunięcie jest rzędu 20-50m,
to będzie widoczne tylko przy max. albo prawie max. zbliżeniu. 
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 31, 2007, 14:47:58 »
Hehe, też tak miałem, ale tylko ze 100-200 m, w okolicach Nowego Tomyśla. Założyłem, że to taki błąd odczytu sygnałów GPS i olałem sprawę.
W czasie odtwarzania śladu można sprawdzić wszystkie parametry z jazdy: prędkość, wysokość i poziom sygnału GPS.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 31, 2007, 17:35:08 »
w przeciagu ostatnich 6 dni przejechalem 700km z ustawina opcja tolerowania malych odchylen (slabe przyciaganie) i ani razu kursor nie zeskoczyl z drogi  :)
ISTQB Certified Tester

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 31, 2007, 18:13:47 »
Piotrze, bo musiałeś jechać głównymi drogami.
Spróbuj pojechać na prowincję, tam uciekanie z drogi jest normalką.

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 31, 2007, 18:32:50 »
Z wersją 4.1 zrobiłem 4500 km (dookoła Polski) i z jakości mapy w tej wersji jestem bardzo zadowolony.
Cały czas miałem włączony zapis śladu i błędów w odwzorowaniu dróg numerowanych było bardzo niewiele.
Główną bolączką okazały się drogi na których jest zakaz ruchu (poligon, parki narodowe, parki krajobrazowe itp.), bo często korzystałem z trasy krótkiej lub terenowej.
Odwzorowanie dróg lokalnych i leśnych rzeczywiście nie jest idealne, ale do celu da się dojechać.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 31, 2007, 20:14:12 »
Wcale nie... jechałem też dziurami po mierzei wislanej i to nawet polnymi....
ISTQB Certified Tester

*

Offline jackpat

• 14
  • Sprzęt: ASUS 636N
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 31, 2007, 21:26:57 »
A ja jechałem autostradą A2 z Nowego Tomyśla w kierunku Poznania i też były momenty że na mapie wyglądało jakbym jechał pod prąd drugą nitką. Oczywiście AM 4.01 w 3.9.7. tego nie było.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 31, 2007, 21:36:02 »
A ja jechałem autostradą A2 z Nowego Tomyśla w kierunku Poznania i też były momenty że na mapie wyglądało jakbym jechał pod prąd drugą nitką. Oczywiście AM 4.01 w 3.9.7. tego nie było.
Jak w 4.0.1 to niepotrzebnie zadawałeś sobie trud pisania bo temat 4.0.1 jest zamknięty......
Chociaż... ja w lipcu jechałem od  Strykowa do Tomyśla na całym odcinku na 4.0.1 i ani na sekundę nie zeskoczył kursor z drogi więc drogi przyjacielu chyba masz cos nie tego z odbiorkiniem GPS albo był w bagażniku  :E
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2007, 21:40:43 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 31, 2007, 21:50:07 »
Chociaż... ja w lipcu jechałem od  Strykowa do Tomyśla na całym odcinku na 4.0.1 i ani na sekundę nie zeskoczył kursor z drogi więc drogi przyjacielu chyba masz cos nie tego z odbiorkiniem GPS albo był w bagażniku  :E

No jeszcze jest możliwość że to Ty jechałeś pod prąd  :grin: :grin: :grin:

*

Offline ronald

• 27
  • Sprzęt: Mio P350
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 31, 2007, 22:10:39 »
Miałem dokładnie to samo!!!! Jadąc lewym pasem w kierunku Poznania AM  4.0.1 pokazywała mi, że jadę drugą nitką pod prąd!!!! Wskaźniki satelitów wszystkie zielone!

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 31, 2007, 22:27:17 »
Powtarzam, jechałem w lipcu ta drogą w obie strony z 4.0.1 i ani na chwile nie wyskoczyło poza drogę.
ISTQB Certified Tester

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 31, 2007, 23:37:48 »
w przeciagu ostatnich 6 dni przejechalem 700km z ustawina opcja tolerowania malych odchylen (slabe przyciaganie) i ani razu kursor nie zeskoczyl z drogi  :)

Ja robię 1500-2000 km tygodniowo.
Kilka razy 'zeskoczył' mi kursor, ale pierwszy raz robiłem zapis śladu i takie dziwne zachowanie zaobserwowałem.
Nie wiem jak mam ustawione to tolerowanie - jutro sprawdzę bo zostawiłem nawigację w aucie.
Napisane: Sierpień 31, 2007, 23:31:13
Przyciąganie, to teraz "Ignorowanie odchyleń GPS"
A jeśli chodzi o ślad - to dziwne, jak ostatnio nagrywałem, to nagrał się tak jak powinien, a nie jak kopia drogi na mapie. Ale przyznam, że nie robiłem tego w RC1. Sprawdzę dzisiaj.

Jak jest ustawione fabrycznie ??
Jak jeździcie, jak macie to poustawiane ??
Napisane: Sierpień 31, 2007, 23:33:08

Przyciaganie nie ma żadnego wpływu na zapis śladu.
W jakiej skali oglądałeś ten ślad? Jeśli przesunięcie jest rzędu 20-50m,
to będzie widoczne tylko przy max. albo prawie max. zbliżeniu. 

Kurcze, sprawdzałem w maksymalnym powiększeniu. Idzie idealnie wzdłuż drogi.
Właśnie to jest dziwne, bo jak jechałem to było 3 sekundy prawidłowej jazdy, następnie 'zjechałeś z drogi', kursor zjeżdzał w bok i momentalnie go przyciągało. Znowu 3-4 sekundy dobrze i od nowa. I tak kilka razy. Bedę tą drogą jechał znowu pod koniec września to jeszcze raz zrobię zapis.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 31, 2007, 23:37:54 »

Ja robię 1500-2000 km tygodniowo.
Kilka razy 'zeskoczył' mi kursor, ale pierwszy raz robiłem zapis śladu i takie dziwne zachowanie zaobserwowałem.
Nie wiem jak mam ustawione to tolerowanie - jutro sprawdzę bo zostawiłem nawigację w aucie.
Kurna znowu się zaczyna - mam też iGo i tam nigdy położenie ustanowione na podstwaie sygnału GPS nie pokrywa się z drogą (kropka obok drogi) i to, że kursor jedzie po drodze zawdzięczamy tylko przyciąganiu do drogi. Chciałem powiedzieć, że skoro przejechawszy 700km z zmniejszoną siłą przyciągania nie zeskoczył to najprawdopodobniej ustawiając  stadardową (silniejszą) nie zeskoczy na 70.000km lub jesli na takim przebiegu zeskoczy na odcinku 50m to bedzie to przypadek nie dający się wytłumaczyć i przewidzieć.......
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2007, 23:41:31 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 31, 2007, 23:42:04 »

Nie tylko na prowincji (chociaż tam najczęściej).
Droga Kielce - Radom, kilka km za Kielcami jest spory odcinek gdzie jedziemy 'poza' trasą.
Droga Radom - Warszawa, obecnie odcinek koło Białobrzegów jest przebudowywany, ale wcześniej też na odcinku kilkuset metrów jechałem 'poza' trasą.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 31, 2007, 23:56:04 »

Nie tylko na prowincji (chociaż tam najczęściej).
Droga Kielce - Radom, kilka km za Kielcami jest spory odcinek gdzie jedziemy 'poza' trasą.
Droga Radom - Warszawa, obecnie odcinek koło Białobrzegów jest przebudowywany, ale wcześniej też na odcinku kilkuset metrów jechałem 'poza' trasą.
Jaka wersja AM?
ISTQB Certified Tester

*

Offline ronald

• 27
  • Sprzęt: Mio P350
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 01, 2007, 11:53:30 »
Powtarzam, jechałem w lipcu ta drogą w obie strony z 4.0.1 i ani na chwile nie wyskoczyło poza drogę.
Wygląda na to, że tylko Tobie jednemu AM chodzi idealnie, wszyscy inni to są albo w jakimś układzie albo miają kiepski sprzęt, albo / i słaby sysgnał gps.
W iGo chciaż kropka aktualnej pozycji jest poza drogą to nie ma komunikatu o zjachaniu z trasy jak w AM tylko wskaźnik jest przyciągnięty do drogi i się jej trzyma. Widziałem u kolegi na A2 TomToma i tam również czegoś takiego nie było - wniosek jest taki, że można tak napisać program aby było OK!!
Skoro piszemy tu o problemach to po to, aby autorzy AM mieli pełniejszy przegląd sytuacji i to poprawili. A jak słyszą od takich klakierów (bez obrazy) tłumaczących ewidentne błędy kiepskim sprzętem lub słabym sygnałem gps to ten produkt nigdy nie będzie lepszy!!!
Podobna dyskusja była na temat pływania mapy w 4.1 przypominajaca mi argumenty pseudouczonych o wpływie monsunów na wielkość populacji pingwinów na Antarktydzie.
W moim przypadku Am 3.9.7 "pływała" na postoju, 4.0.1 już nie (podobnie iGo oraz co wiem od kolegów od TomToma tam też "pływanie" nie występuje) a skoro 4.1 pływa (jak twierdzą testerzy) to jest chyba jasne, że coś jest nie tak z softwarem AM'py, bo przkłady innych produktów pokazują, że można to zrobić dobrze.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 01, 2007, 13:14:55 »
Właściwie to miałem coś napisać ale nie będę się odnosił do tych insynuacji bo szkoda mojego czasu...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2007, 13:18:16 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 01, 2007, 14:02:31 »
Ja takie numery miałem często. Nawet zdarzyło  mi się coś takiego w Warszawie i pare razy w Olsztynie, co najdziwniejsze w wersji 3.9 nigdy nie miałem czegoś takiego nawet jadąc szybko po łuku nie byłem poza drogą. Ostatnio bardzo sie zdenerwowałem i i zrobiłem hard reset Acera potem format karty i nagrałem od nowa, jeszcze nie testowałem, prawdopodobnie dziś mi się uda.

Co do ustawianie przyciąganie. Jest taka opcja w 4.0.1?? Nie mogę jej znaleźć

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 01, 2007, 14:07:46 »
Podobna dyskusja była na temat pływania mapy w 4.1 przypominajaca mi argumenty pseudouczonych o wpływie monsunów na wielkość populacji pingwinów na Antarktydzie.
:O Bredzisz - dotyczy całego postu, ale nie będę zaśmiecał cytatem.
Jeśli ktoś pisze: "widziałem u kogoś, że nie pływało, a ktoś inny twierdzi, że coś innego pływało, to na pewno jest to wina tego czegoś innego" - to bredzi. Jestem niemalże pewny, że na identycznej konfiguracji sprzętowej (i ustawieniach chipsetu gps) będą dwa programy zachowywać się niemalże identycznie.  Podawałem i przyczynę i sposób wyeliminowania "pływania" - głównie wystarczy użyć funkcji STatic Navigation, wyłączenie jej na odbiornikach sirf star III spowoduje, że TT też się będzie kręcić - rejestrując ruch, którego nie ma.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2007, 14:25:37 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 01, 2007, 14:54:27 »
Ja takie numery miałem często. Nawet zdarzyło  mi się coś takiego w Warszawie i pare razy w Olsztynie, co najdziwniejsze w wersji 3.9 nigdy nie miałem czegoś takiego nawet jadąc szybko po łuku nie byłem poza drogą. Ostatnio bardzo sie zdenerwowałem i i zrobiłem hard reset Acera potem format karty i nagrałem od nowa, jeszcze nie testowałem, prawdopodobnie dziś mi się uda.

Co do ustawianie przyciąganie. Jest taka opcja w 4.0.1?? Nie mogę jej znaleźć
Wyskakiwanie przy jeżdzie po łuku to inne zjawisko. W 3.9 nie występowało bo program tak zamulał pamięc i procesor, że nawet nie zdąrzało natomiast w AM 4 ta funkcja moim zdaniem jest niepotrzebna bo ociążenie procesora i pamięci jest o wiele mniejsze i dlatego tak sięzdarza... potarzam to zupełnie inna sprawa...
ISTQB Certified Tester

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 01, 2007, 16:17:42 »
ronaldzie - zamiast pisać co Ci ślina na palce przyniesie, poczytaj posty prozora, zresztą sam Ci to radzi. Ja zrobiłem dokładnie według Jego wskazówek i... pływanie znikło. Znaczy chłop ma rację, dobrze gada - piwa mu nalać!  :E

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 01, 2007, 18:05:59 »
Znaczy chłop ma rację, dobrze gada - piwa mu nalać!  :E

:ok: Od wczoraj chłodzą mi się żywieckie porterki w lodóweczce, ma ktoś ochotę? Aczkolwiek dzisiaj to przewiduję przyciąganie zdecydowanie nie do trasy. Za to jutro - i owszem :).

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 04, 2007, 09:32:13 »
ronaldzie - zamiast pisać co Ci ślina na palce przyniesie, poczytaj posty prozora, zresztą sam Ci to radzi. Ja zrobiłem dokładnie według Jego wskazówek i... pływanie znikło. Znaczy chłop ma rację, dobrze gada - piwa mu nalać!  :E
Jak nalejesz mu piwa, to po jakimś czasie może przestać dobrze gadać...  :mrgreen:
Ale co racja, to racja... Piwo mu się należy...  :ok:
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53