Przeterminowane POI - wymuszenie pokazania?

• 31 Odpowiedzi
  • 11346 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline AstraFan

• 28
  • Sprzęt: MIO P560 + SanDisk III 2GB
Przeterminowane POI - wymuszenie pokazania?
« dnia: Listopad 19, 2010, 23:39:35 »
z AMki korzystam rzadko, głównie podczas wypadów gdzieś w nieznane i do tej pory najbardziej ceniłem sobie to że po zainstalowaniu wystarczyło skonfigurować na swoje potrzeby sama AM, potem pobranie z miplo punktów, włączenie powiadamiania dźwiękowego i wystarczyło. Potem przed każdorazowym wypadem robiłem synchronizację z miplo by być na bierząco i to działało. Dzisiaj wróciłem z takiej wyprawki i zwróciłem uwagę, że coś mi AM mało gadała. Czytaj: coś mi mało "śmietników" pokazywała. No to się zagłębiłem w problem (w mojej mieścinie było kilka potencjalnych miejsc bo SM szaleje ze swoją skarbonką do zarabiania pieniędzy a teraz na mapie nie widzę żadnego).

Ale widzę, że miplo postanowiło uszczęśliwić użytkowników na siłę usuwając większość fotoradarów przenośnych przez wprowadzenie systemu reputacji, przez co ich rzesza się przeterminowała. Tak, wiem, że można potwierdzać (sic! przez dodanie punktu ponownie do AM - co za bez 'moron' tworzył ten system?) ale nie każdy kierowca ma w tym kraju AMkę, nie każdy kto ma AMkę będzie chciał ruszyć palcem (pomijam że to niebezpieczne robić w trakcie jazdy by dodawać punkt bo "akurat widziałem przenośny fotoradar"). Jestem skłonny zaryzykować że procent użytkowników świadomych, którzy czytają fora, szukają nowych rozwiązań w nawigacji, wspomagają dodawanie nowych POI to max kilka promili wszystkich posiadaczy licencji. Dla mnie cały ten ruch to zniweczenie społecznej roboty z ostatnich kilku lat wielu użytkowników-fanów AMki.

Do meritum: idzie włączyć wszystkie przeterminowane w AM? W końcu płacę, to chce mieć wybór. A że lektor gada "możliwy radar" co 5km? Nie znam trasy to nie chcę pocztówki - to w końcu moja sprawa  :-|

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
Odp: Przeterminowane POI - wymuszenie pokazania?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 20, 2010, 08:28:28 »
Dla mnie cały ten ruch to zniweczenie społecznej roboty z ostatnich kilku lat wielu użytkowników-fanów AMki.

A dla mnie jest to zrobienie porządku w kilku kategoriach gdzie punkty się wzajemnie dublowały a często były dodane co kilkaset metrów.

Kilka dni temu był już założony identyczny wątek.

*

Offline Roberto41

• **
  • 117
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 20, 2010, 09:36:54 »
Do meritum: idzie włączyć wszystkie przeterminowane w AM? W końcu płacę, to chce mieć wybór. A że lektor gada "możliwy radar" co 5km? Nie znam trasy to nie chcę pocztówki - to w końcu moja sprawa  :-|

Kolego, to o co postulujesz to utopia, choć rozumiem Twoje potrzeby. Z drugiej strony podziwiam cię, że ufasz (opierasz swój portfel) na AM, jeżeli chodzi o info o suszarkach i innych fotopstrykach przenośnych. W tym względzie tylko CB uratuje twój "tyłek".  Koszt jednego mandatu za przekroczenie prędkości wystarcza na zakup najtańszego zestawu CB. Na prawdę warto, ja bez tego nie wyruszam w żadną dłuższą trasę i to nawet nie z powodu policji na drogach, ale również z powodu ostrzeżeń typu nie wjeżdżajcie do miasta X od strony miejscowości Y, bo jest totalny zator, bo drzewo się przewróciło na drogę. Lepiej pojechać przez miejscowość Z itp przydatne informacje. A z AM tego nie będziesz miał, bo ten wodotrysk typu LD i tak zadziała ze sporym opóźnieniem, no bo może przy tym drzewie akurat nikt nie stoi z AM i z transferem danych online  :E :E :E

A swoja drogą zastanawiam sie jak system Live Drive zachowa się dla innych użytkowników dróg, jeżeli wybiorę się ze znajomymi np w trzy samochody, wszyscy odpalone AM z LD i modułem GSM. I nagle postanowimy sobie zjechać na pobocze, żeby sobie zrobić przerwę, tak ze 30 minut i zostawimy właczone sprzęty przy szybie. Czy inni kierowcy zostaną poinformowani przez LD, że na drodze po której jadę z kumplami i zrobiliśmy przerwę na coś tam jest  total zator i trzeba im z automatu ustawić nową lepszą trasę jak mawia klasyk Hołowczyc ?  :P
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2010, 09:43:32 wysłana przez Roberto41 »

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 20, 2010, 10:26:18 »
Witam

z AMki korzystam rzadko,
i tu jest już część odpowiedzi na twój wywód

Ale widzę, że miplo postanowiło uszczęśliwić użytkowników na siłę usuwając większość fotoradarów przenośnych przez wprowadzenie systemu reputacji, przez co ich rzesza się przeterminowała.
może nie każdemu się podoba system reputacji i pewnie będzie w tej kwestii wiele różnych teorii na temat jego działania ale jest to jedyny do tej pory system aktualności punktów poi i usuwania nieaktualnych, czesto naniesionych 3 lata temu punktów POI.

Jestem skłonny zaryzykować że procent użytkowników świadomych, którzy czytają fora, szukają nowych rozwiązań w nawigacji, wspomagają dodawanie nowych POI to max kilka promili wszystkich posiadaczy licencji.
i tu jest sedno sprawy każdy by chciał brać a nie dawać nic w zamian

A swoja drogą zastanawiam sie jak system Live Drive zachowa się dla innych użytkowników dróg, jeżeli wybiorę się ze znajomymi np w trzy samochody, wszyscy odpalone AM z LD i modułem GSM. I nagle postanowimy sobie zjechać na pobocze, żeby sobie zrobić przerwę, tak ze 30 minut i zostawimy właczone sprzęty przy szybie. Czy inni kierowcy zostaną poinformowani przez LD, że na drodze po której jadę z kumplami i zrobiliśmy przerwę na coś tam jest  total zator i trzeba im z automatu ustawić nową lepszą trasę jak mawia klasyk Hołowczyc ?
będąc świadomym że tak to działa po co zostawiać włączony program.
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline Roberto41

• **
  • 117
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 20, 2010, 11:21:58 »
A swoja drogą zastanawiam sie jak system Live Drive zachowa się dla innych użytkowników dróg, jeżeli wybiorę się ze znajomymi np w trzy samochody, wszyscy odpalone AM z LD i modułem GSM. I nagle postanowimy sobie zjechać na pobocze, żeby sobie zrobić przerwę, tak ze 30 minut i zostawimy właczone sprzęty przy szybie. Czy inni kierowcy zostaną poinformowani przez LD, że na drodze po której jadę z kumplami i zrobiliśmy przerwę na coś tam jest  total zator i trzeba im z automatu ustawić nową lepszą trasę jak mawia klasyk Hołowczyc ?

będąc świadomym że tak to działa po co zostawiać włączony program.

I tu kolego trafiłeś w sedno sprawy, pisząc, że jestem świadomy. Tak jestem świadomy, bo czytam to forum i ogólnie interesuję się tematem, więc ja takiego numeru innym nie wykręcę (swoją drogą nie korzystam z LD). Ale przez osobę (osoby) nieświadome jak to do końca działa możesz mieć zmienioną trasę tylko dlatego, że jakiś pajac zatrzyma się na 30 minut bo ma ochotę na leśnego ssaka. Dlatego uważam, że AM w temacie LD ma jeszcze sporo do poprawienia, choć idea na pierwszy rzut oka wygląda nieźle, ale tylko na pierwszy rzut.
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2010, 11:30:35 wysłana przez Roberto41 »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 20, 2010, 11:48:01 »
Cytat: Roberto41
możesz mieć zmienioną trasę tylko dlatego, że jakiś pajac zatrzyma się na 30 minut bo ma ochotę na leśnego ssaka. Dlatego uważam, że AM w temacie LD ma jeszcze sporo do poprawienia

Jesteś zabawny, zupełnie nie wiesz jak działa filtrowanie danych LD, a już wiesz
że w AM trzeba poprawić tę funkcję, żeby uniezależnić ją od ... 'wpływu leśnych ssaków'   B)

Zadziwiającejest też to, jak wiele jest takich osób, które podobnie jak Ty twierdzą, że LD trzeba uniezależnić
od wpływu, nazwijmy to ogólnie, czynników losowych niezwiązanych z ruchem drogowym
Wszystkim wam się wydaje, że odkryliscie Amerykę przed Aquratem
czyli że producent AM na pewno takiej oczywistości  nie przewidział? :ohreally:

A nie przyszło Ci do głowy, że powodem dla którego
ten wodotrysk typu LD i tak zadziała ze sporym opóźnieniem
jest właśnie silne, może nawet zbyt silne filtrowanie takich sytuacji?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Roberto41

• **
  • 117
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 20, 2010, 12:09:03 »
możesz mieć zmienioną trasę tylko dlatego, że jakiś pajac zatrzyma się na 30 minut bo ma ochotę na leśnego ssaka. Dlatego uważam, że AM w temacie LD ma jeszcze sporo do poprawienia
Jesteś zabawny, zupełnie nie wiesz jak działa filtrowanie danych LD.......
Zadziwiającejest też to, jak wiele jest takich osób, które podobnie jak Ty twierdzą, że LD trzeba uniezależnić
od wpływu, nazwijmy to ogólnie, czynników losowych niezwiązanych z ruchem drogowym
A nie przyszło Ci do głowy, że powodem dla którego
ten wodotrysk typu LD i tak zadziała ze sporym opóźnieniem jest właśnie silne, może nawet zbyt silne filtrowanie takich sytuacji?

Okey może i jest tak jak piszesz, oby tak było. Nie przetestuję tego bo leśne ssaki mnie nie interesują  :D Z tym, że to co napisałeś jest zbyt ogólnikowe. Jeżeli masz jakąś wiedzę na temat przyjętych kryteriów filtrowania, albo inaczej  jakie warunki muszą zostać spełnione aby z powodu LD  AM zmieniła trasę,  to może podziel się tą wiedzą, bo to może być ciekawe.
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2010, 12:11:22 wysłana przez Roberto41 »

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 20, 2010, 12:12:51 »
A co jeśli włączę sobie automapę w swoim mieszkaniu, właczę LD i AM będzie sobie leżała na parapecie cały dzień? Wykryją to jako korek?

*

Offline Roberto41

• **
  • 117
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 20, 2010, 12:17:26 »

NocnyMarku przypomnij sobie posty zgłaszające, że np taki SR prowadzi przez drogi osiedlowe, czasami nawet z progami spowalniającymi (sam też tego doświadczyłem i to w nocy). Na podstawie takich zgłoszeń stawiam tezę , że Aqurat Ameryki jeszcze nie odkrył, dlatego mam chyba uzasadnioną nieufność również co do inteligencji Live Drive. Z resztą pytanie kolegi o parapet domowy z włączonym LD też świadczy, że LiveDrive to wielka niewiadoma. Ja podejrzewam, że to tzw filtrowanie polega na ilości przychodzących informacji od kierowców mających włączone LD, czyli np jak jest sygnał od pięciu kierowców, że stoją to LD nie raguje, natomiast jak przyjdzie takie samo info od 10-ciu, to wtedy LD koryguje trasę u innych użytkowników AM podążających w kierunku tej sytuacji drogowej i to cała inteligencja tego rozwiązania. Ale oczywiście mogę się mylić.

NocnyMarku mam taki pomysł, jeżeli masz dobre kontakty z producentem AutoMapy to może zbierz maksimum wiedzy na temat LD i załóż wyróżniony wątek na ten temat, tak jak zrobiłeś to dla Miplo Traffic
Podejrzewam, że sporo osób poprze ten postulat, żeby raz na zawsze wyjaśnić co to jest to LD i jak to naprawdę działa  :wink:
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2010, 12:30:56 wysłana przez Roberto41 »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 20, 2010, 12:37:21 »
Jeżeli masz jakąś wiedzę na temat przyjętych kryteriów filtrowania ...
Nie mam takiej wiedzy, nie pracuję w Aquracie, a szczegóły przyjętych rozwiązań nie są publicznie dostępne. Nie mam nawet doświadczenia z LD ze wzgledu na posiadany sprzęt.

Cytat: tpiatal
A co jeśli włączę sobie automapę w swoim mieszkaniu, właczę LD i AM będzie sobie leżała na parapecie cały dzień? Wykryją to jako korek?
Nie, jako tampon. :P

*

Offline Roberto41

• **
  • 117
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 20, 2010, 12:47:38 »
Jeżeli masz jakąś wiedzę na temat przyjętych kryteriów filtrowania ...
Nie mam takiej wiedzy, nie pracuję w Aquracie, a szczegóły przyjętych rozwiązań nie są publicznie dostępne. Nie mam nawet doświadczenia z LD ze wzgledu na posiadany sprzęt.

NocnyMarku, jeżeli nie używasz LD ze względu na posiadany sprzęt, to czemu tak starasz się bronić tego rozwiązania jak go znasz tylko z teorii ? Nie pisz o odkrywaniu Ameryki przez Aqurat i o naszej niekompetencji i tak dalej w tym tonie, jeżeli nie jeździłeś nigdy z tym dobrodziejstwem. To wydaje mi się uczciwsze.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 20, 2010, 14:59:49 »
Ależ ja wcale nie bronię tego rowiązania, w ogóle rzadko się w tym temacie wypowiadam
bo mam niewiele do powiedzenia. Ale mam wystarczająco dużo doświadczenia i wiedzy ogólnej
żeby rozpoznać, że Ty nic na ten temat nie wiesz, a wypowiadasz się w tonie eksperckim.
(Ale przez osobę (osoby) nieświadome jak to do końca działa możesz mieć zmienioną trasę tylko dlatego,
że jakiś pajac zatrzyma się ...)

To że jeżdziłeś z tym dobrodziejstwem nic nie zmienia,  żeby mieć pojęcie np. o szczegółowych
 zagadnieniach sterowaniu ruchem kolejowym nie wystarczy pojeździć trochę koleją.
Czy więc nie wydaje Ci się uczciwsze żebyć nie pisał o tym tak, jakbyś się na tym znał?
Jeśli tylko sam zastosujesz się do rady której próbujesz mi udzielić, ja sam też nie będę
miał powodu, żeby pisać w tym temacie.
Jak najbardziej możesz pisać o LD, dzielić się swoim doświadczeniem, wątpliwościami,
o tym jak działa czy nie działa ...
ja się odezwałem tylko dlatego, że teoretyzujesz w temacie o którym nic nie wiesz.
Żebyś jeszcze przy tym użył zwrotów typu 'wydaje mi się', 'moim zdaniem', czy 'podejrzewam'
właśnie tak, jak napisałeś to nieco później, to nie reagowałbym w taki sposób.

*

Offline Roberto41

• **
  • 117
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 20, 2010, 15:08:49 »
okey, zamykam się w temacie Live Drive i czekam na dobry wykład kompetentnej osoby pt "Jaka jest zasada działania LD od A do Z"  :)

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
  • Sprzęt: MIO P560 + WM6.0
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 20, 2010, 21:05:07 »
Dla mnie cały ten ruch to zniweczenie społecznej roboty z ostatnich kilku lat wielu użytkowników-fanów AMki.

A dla mnie jest to zrobienie porządku w kilku kategoriach gdzie punkty się wzajemnie dublowały a często były dodane co kilkaset metrów.

Kilka dni temu był już założony identyczny wątek.
Z całym szacunkiem Dołek, ale sądzę że kolega AstraFan ma całkowitą rację, dla Ciebie to zrobienie porządku w kilku kategoriach, a dla mnie powód by wyłączyć te kategorie z ostrzegania jako zupełnie niewiarygodne z tytułu usunięcia całej masy wiarygodnych danych.
Witam

z AMki korzystam rzadko,
i tu jest już część odpowiedzi na twój wywód
Nie bardzo nadążam za Twoim tokiem rozumowania Morette, myślę że jest wręcz przeciwnie, ktoś kto dużo jeździ po Polsce z reguły zna miejsca w których można napotkać niespodzianki, natomiast osoba, która rzadko rusza w trasy będzie zapewne wdzięczna za wszelkie informacje o suszarkach.
może nie każdemu się podoba system reputacji i pewnie będzie w tej kwestii wiele różnych teorii na temat jego działania ale jest to jedyny do tej pory system aktualności punktów poi i usuwania nieaktualnych, czesto naniesionych 3 lata temu punktów POI.
Sądzę że to nie jest kwestia podobania się lub nie systemu reputacji, dla mnie ten system jest zwyczajnie szkodliwy, dopuki nie zrozumiemy że sytuacja dotyczy punktów dynamicznych, czyli takich, których lokalizacja często się zmienia to będziemy żyć w błogim przeświadczeniu że jakiś punkt jest już nieaktualny - przeterminowany.
i tu jest sedno sprawy każdy by chciał brać a nie dawać nic w zamian
Każdy daje tyle ile chce i może, natomiast nikt nie lubi gdy jego praca jest marnowana ponieważ ktoś inny nie bardzo miał ochotę lub możliwości aby tą pracę wykonać powtórnie.
Z drugiej strony podziwiam cię, że ufasz (opierasz swój portfel) na AM, jeżeli chodzi o info o suszarkach i innych fotopstrykach przenośnych.
Jak dla mnie informacje z AM były na tyle wiarygodne że przez 3 lata i ok 100 kkm zdażyła mi się tylko jedna wpadka na bocznej drodze  B)

Aby zakończyć dyskusje na temat punktów przeterminowanych chcę założyć ankietę na ten temat w następującym kształcie:

W związku z wprowadzeniem przez serwis Miplo systemu reputacji POI, polegającym na przypisaniu do punktów z kategorii: "Radar, pomiar prędkości", "Fotoradar przenośny" oraz "Radiowóz z kamerą"  jednorocznego terminu ważności, po którym punkty niepotwierdzone przez użytkowników są przenoszone do kategorii przeterminowanych i jako takie nie pokazują się w AutoMapie, oraz nie działa ostrzeganie o nich (patrz szczegóły: http://www.miplo.pl/articles/?art=50#comments),głosuję za:
1. Pozostawieniem systemu reputacji POI w formie wprowadzonej przez serwis Miplo
2. Pozostawieniem systemu reputacji POI tylko i wyłącznie pod warunkiem wprowadzenia możliwości pobierania również punktów przeterminowanych na podobnej zasadzie jak pobierane są punkty niepotwierdzone
3. Całkowitym wycofaniem z serwisu Miplo systemu reputacji POI
4. Nie mam zdania

Jeżeli ktoś ma jakieś uwagi odnośnie ankiety to proszę o propozycje przed jej założeniem
Ze swojej strony deklaruję przyjęcie z pokorą każdego wyniku, ale mam również nadzieję że w wypadku gdy uczestnicy niniejszego forum wypowiedzą się za inną opcją jak punkt 1 i 4 to koledzy Morette i PPepe działający w serwisie Miplo wesprą starania o zmiany dotyczące systemu reputacji.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 20, 2010, 21:09:10 »
Tak, tylko tych punktów miejscami było tyle, że Hołek nie nadążał z komunikatami. Kilkanaście na kilometr, to tak jak żaden. Albo jedziesz wg przepisów, albo wszystkie olewasz.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 20, 2010, 21:20:10 »
Z całym szacunkiem Dołek, ale sądzę że kolega AstraFan ma całkowitą rację, dla Ciebie to zrobienie porządku w kilku kategoriach, a dla mnie powód by wyłączyć te kategorie z ostrzegania jako zupełnie niewiarygodne z tytułu usunięcia całej masy wiarygodnych danych.

Nie wiem kto to jest Dołek, ale dopiszę w swoim imieniu.

Naprawdę rajcowały Cię komunikaty co kilkaset metrów ?? Bo ktoś raz przejechał, zobaczył suszarkę i dał punkt ??
Zamiast na znaki ograniczeń i terenu zabudowanego patrzysz tylko na POI ??

Jeżeli pojawi się łatwiejszy sposób na potwierdzanie punktów, a do tego np. możliwość samodzielnego ustawienia od ilu potwierdzeń dany punkt ma się wyświetlać to może w końcu kategorie te znowu staną się przydatne.

*

Offline annkor

• **
  • 234
  • Sprzęt: MDACIV; AM z licencją;
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 20, 2010, 21:22:05 »
4. Nie mam zdania
dodałbym punkt 5. Mam zdanie i mam CB  :grin:
 :ok:
"Nie mów co wiesz, lecz wiedz co mówisz"

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 20, 2010, 21:24:34 »
Moja Automapa generuje w takiej sytuacji dane o ruchu , które są przekazywane do Auart - co jest z tym robione nie wiem...

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 20, 2010, 21:36:29 »
@izaw
Tu masz całkowitą rację, ale sądzę że można sprawę rozwiązać poprzez scalenie tych kilku punktów na przestrzeni kilometra a nie usuwanie wszystkich, może pomogłoby scalenie kategorii "fotoradar przenośny" i "radar, pomiar prędkości" a następnie usunięcie dubli (już kiedyś gdzieś o tym było napisane), po za tym są jeszcze ograniczenia odległości pomiędzy poszczególnymi punktami, które dodatkowo można by połączyć z radarami stacjonarnymi co usunęło by sytuacje gdzie obok radaru stacjonarnego występuje ostrzeżenie o kontroli drogowej. Wiem że to sporo pracy, ale efekt o wiele lepszy.
@Dolek
Przepraszam za pomyłkę, wzrok już nie ten, łatwo pomylić l z ł  :wink:
Co do rajcowania komunikatami to są rzeczy, które mnie o wiele bardziej rajcują  :grin:, też nie lubię natłoku informacji, ale myślę że powyżej podałem pewne rozwiązanie dla tego tematu, nie chcę też nikogo zmuszać do wysłuchiwania wszystkich komunikatów które ja chcę słyszeć dlatego dla mnie najbardziej optymalna jest odpowiedź 2 z propozycji ankiety.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 20, 2010, 21:40:28 »
Każdy ma swoje zdanie i dobrze. Ja uważam że lepiej mniej informacji, ale w miejscach potwierdzonych niż milion pięćset komunikatów gdzie po usłyszeniu kilku słuch się przyzwyczaja i na kolejne nie reaguje.

W mojej ocenie lepiej mniej a pewne, niż dużo byle jakich.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 20, 2010, 23:53:43 »
Potwierdzeń byłoby może i więcej gdyby system potwierdzania nie był tak uciążliwy.
Wystarczy umożliwić potwierdzanie bezpośrednio w serwisie Miplo (proponuję dodać do ankiety).
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 21, 2010, 00:26:39 »
Potwierdzeń byłoby może i więcej gdyby system potwierdzania nie był tak uciążliwy.
Otóż to, nie miałbym nic przeciw temu, żeby od czasu do czasu, byle nie za często,
przy komunikacie ostrzegawczym pojawiał się automatycznie na mapie taki komunikat jak niżej,
nie przeszkadzający w nawigacji i znikający sam po kilkunastu sekundach, w razie braku mojej reakcji.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 21, 2010, 00:36:21 »
No właśnie - proste, skuteczne i intuicyjne.
Do tego możliwość wyboru od ilu potwierdzeń dany punkt ma się wyświetlać i byłoby super.

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 21, 2010, 00:53:29 »
Ok Panowie, myślę że są to dobre pomysły, aczkolwiek przy sposobie proponowanym przez nocnegoMarka pewnie trzeba by było ustalić inny sposób liczenia "pozytywów" i "negatywów", ponieważ przez większość czasu każde miejsce występowania kontroli stoi puste, więc negatywów było by znacznie więcej, może pozostawić samo "tak" a miernikiem wiarygodności będzie ilość potwierdzeń przez unikalnych użytkowników?

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 21, 2010, 01:33:24 »
Oczywiście, liczyć tylko potwierdzenia. Nawet prosta reguła, że jeżeli w ostatnim miesiącu były trzy - cztery potwierdzenia byłaby dobra. Czas i ilość można dostosować.

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 21, 2010, 10:49:14 »
Każdy ma swoje zdanie i dobrze. Ja uważam że lepiej mniej informacji, ale w miejscach potwierdzonych niż milion pięćset komunikatów gdzie po usłyszeniu kilku słuch się przyzwyczaja i na kolejne nie reaguje.

W mojej ocenie lepiej mniej a pewne, niż dużo byle jakich.

I tu 100% zgodność z Dolkiem

Ja jako jeden z moderatorów kategorii Radar Kontrola drogowa oraz ich podkategorii mogę powiedzieć z doświadczenia że propozycji do zmian w tych kategoriach jest bardzo mało a i użytkownicy którzy to nanoszą można by wymienić na palcach obu rąk określając to w przenośni. Znacznie więcej jest nowych punktów i to przez użytkowników którzy dopiero zarejestrowali się na miplo i za bardzo nie znają i nie czytają zasad nanoszenia nowych puntów poi.
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline AstraFan

• 28
  • Sprzęt: MIO P560 + SanDisk III 2GB
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 22, 2010, 00:12:16 »
widzę że wątek mocno się rozwinął, więc dodam od siebie że:

1) to że ktoś jeździ mało czy dużo nie ma żadnego znaczenia
2) nie przyzwyczajam się do ciągłego ostrzegania o możliwym przenośnym fotoradarze, bo mam go ustawionego dość łagodnie - nie wali po uszach tylko "zapala żarówkę" - w tej roli dźwięk "sonar" spełnia moje wymagania w 101%
3) sam zgłaszałem używane przez straż biznesowo-miejską punkty w mojej okolicy (miasto 78 tys.) - w obecnej formie poznikały i w AM nie ma żadnego, a SM się nie nudzi i nadal się rozstawia; zirytowało mnie to że by dodać je ponownie (dać im reputację) muszę zrobić to ponownie = syzyfowa praca

ps: znalazłem rozwiązanie mojego problemu = widzę już przeterminowane POI, choć nie do końca wiem jak to się stało, ale miplo przez najbliższy czas synchronizować nie będę :-P
otóż pobrałem wszystkie punkty od nowa, do zupełnie nowego pliku .amp... zrobiłem aktualizację AM do wersji 6.6.2 i po jej uruchomieniu miałem wczytany starszy plik POI... więc wczytałem ten najnowszy i już widzę, przynajmniej te z mojej okolicy (a wszystkie są na miplo.pl jako przeterminowane) :-)

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 22, 2010, 01:09:28 »
... zirytowało mnie to że by dodać je ponownie (dać im reputację) muszę zrobić to ponownie = syzyfowa praca...
Nie syzyfowa a bezsensowna - nie możesz sam potwierdzać własnych POI. :wink:

Poza tym od nowego roku SM nie będzie już stawiała żadnych radarów.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 22, 2010, 01:23:47 »
Inspekcja przejmuje tylko autostrady, ekspresowe i krajówki. W miastach i gminach będzie mogła jak najbardziej.

« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 02, 2011, 20:29:16 »
Jeśli chodzi o przenośne fotoradary, to w ustawie chyba nic nie ma. Wszędzie tylko piszą o fotoradarach stacjonarnych i drogach krajowych i ekspresowych. Obawiam się, że na pomorzu Straż Gminna nadal będzie szaleć ze śmietnikami ustawianymi na granicy wiosek.
Tu fragment z interpretacji
Nowelizacja ustawy sprawi, że straż gminna lub miejska nie będzie mogła umieszczać przy drogach atrap fotoradarów. Strażnicy będą jednak mogli dokonywać kontroli prędkości na wszystkich drogach na terenie zabudowanym. Poza tym terenem wyłącznie na drogach gminnych, powiatowych i wojewódzkich. Na drogach krajowych fotoradary będą mogły być instalowane wyłącznie przez Inspekcję Transportu Drogowego na wniosek samorządu.

Czyli właściwie bez zmian.

Póki co brak tylko jednoznacznego opisu sposobu oznakowania fotoradarów.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2011, 09:46:26 wysłana przez albercik102 »