Przesuwanie i powiekszanie mapy

• 17 Odpowiedzi
  • 6663 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Przesuwanie i powiekszanie mapy
« dnia: Październik 06, 2008, 17:38:53 »
Witam, nie mogę podczas przeglądania mapy jej przesuwać, rysuje mi się kwadrat zaznaczenia do powiększania, gdzie mogę zmienić tę opcję w Automapie 5.1.
Napisane: Październik 06, 2008, 16:52:22
W Automapie 4 służyła do tego rączka w interfejsie, w Piątce tej funkcji nie ma, a bardzo by się przydała.

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
Odp: Przesuwanie i powiekszanie mapy
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 06, 2008, 19:00:25 »
Instrukcja AM 5.0 strona 18

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 06, 2008, 20:15:30 »
Mam instrukcję i za nic nie mogę tego uruchomić

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 06, 2008, 22:44:42 »
Może ja Ci pomogę...
Wejdź w menu AM => Ustawienia => Przyciski, znajdź pozycję: "Przełacz na tryb przesuwania/powiekszania mapy", kliknij na nią i przypisz "Kursor". Teraz tapnięcie (i przytrzymanie) przycisku ekranowego w prawym dolnym rogu powinno przełączać opcje o które Ci chodzi.

*

Offline czyno

• 42
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 07, 2008, 19:28:07 »
pytanie i odpowiedź...i chyba o to chodzi. czas poświęcony na komentarz typu "Instrukcja AM 5.0 strona 18" lub "wystarczy włączyć opcje szukaj" lub podobne, mozna spożytkować na udzielenie odpowiedzi, a jak chce się być tatą pouczającym to na końcu można dopisać dodatkową uwage

Forum jest do pomocy mniej biegłym użytkownikom. Nie każdy jest orłem. Forum jest dobrowolne - nie trzeba odpowiadać. Pomóż a nie pouczaj - proste, łatwe i miłe.
Gonić do instrukcji można pracownika w pracy lub kolegę który zatruwa ci d... a Ty i tak nie masz czasu na swoje rzeczy. Tu pomagajmy

---- i  to nie dotyczy tylko tego wątku, ale i wielu, wielu, wielu innych na tym forum ------

pozdrawiam

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 07, 2008, 21:44:41 »
Tyle, że na tym forum nie pomagamy piratom.

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 07, 2008, 23:04:37 »

emisiu, a na jakiej podstawie, jeśli można się dowiedzieć, wnioskujesz, że zakładający ten wątek grizly jest piratem? :shock:
To, że jest mniej kumaty w temacie konfiguracji AM (mniej biegłym użytkownikiem, jak to nazwał elegancko czyno), wcale chyba nie znaczy, że ma "lewą" AM? Może się jednak mylę, to mnie popraw, a ja zadam sobie pokutę, aby nie być naznaczonym piętnem winy za pomoc piratom. :wink: :O~

*

Offline czyno

• 42
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 08, 2008, 06:32:41 »
piratów nie lubie. i nie jestem nim w żadnej dziedzinie - programy, film, muzyka itd. i ostro tępie takie przejawy wśród znajomych i pracowników

Teraz taka moja uwaga - jeśli tępicie piratów z AM to macie racje, ale - jesli sciągnąłeś choć jeden program, film, plik z muzą z sieci bez licencji to też jesteś piratem - i moralnie nie masz prawa pouczać innych ... :(

pozdrawiam

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 08, 2008, 15:26:06 »

emisiu, a na jakiej podstawie, jeśli można się dowiedzieć, wnioskujesz, że zakładający ten wątek grizly jest piratem? ........

1. Tak się składa, że czytam też inne fora, gdzie kolega zadał to samo pytanie nie ukrywając jaką wersją dysponuje.
2. Nigdzie nie napisałem, że On jest piratem, tylko napiłam dokładnie to co cytujesz powyżej - czytaj ze zrozumieniem!

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 08, 2008, 16:49:15 »

1. Tak się składa, że czytam też inne fora, gdzie kolega zadał to samo pytanie nie ukrywając jaką wersją dysponuje.
2. Nigdzie nie napisałem, że On jest piratem, tylko napiłam dokładnie to co cytujesz powyżej - czytaj ze zrozumieniem!

Wszystko :ok:  tylko:
1. Ja nie muszę czytać innych for i na tej podstawie wyciagać wniosków o piractwie danego kolegi, no, ale tu Ciebie rozumiem, choć powinieneś to wyjaśnić kolegom piszącym w tym wątku...
2. Samo Twoje stwierdzenie, że: "na tym forum nie pomagamy piratom.", umieszczone w konkretnym wątku, jest bezpośrednim zarzutem pod adresem autora wątku, a umieszczone po mojej odpowiedzi, sugeruje jednoznacznie, że on jest piratem, a ja pomagam piratom - chyba logiczne?! Nie pisz mi więc Kolego emisiu, że nie czytam ze zrozumieniem!

Tak na marginesie, na tym forum panuje wśród niektórych kolegów dziwna obsesja do podejrzeń o piractwo  :shock:. Wystarczy, że pojawi się nowy użytkownik AM i, nie daj Boże, ma starszą wersję programu, to z "automatu" jest piratem...  :shock: :S Na pytanie o jakieś problemy w tej starszej wersji, zawsze jest na tym forum jedna odpowiedź: "zainstaluj najnowszą, legalną wersję". Użytkuję AM od początku jej powstania i przyznam szczerze, że czasami zastanawiam się, czy nie wrócić do jakiejś poprzedniej wersji, która na moim urządzeniu pracowała pod pewnymi względami lepiej od najnowszej. Pytam się więc, jeśli w takim przypadku zadam pytanie w temacie już nieaktualnej wersji programu, to będę podejrzany o piractwo??? Dla jasności - nie popieram piractwa!!!

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 08, 2008, 17:37:17 »
Cytat: KrzysiekM
Wystarczy, że pojawi się nowy użytkownik AM i, nie daj Boże, ma starszą wersję programu ...
Widzisz, jeśli pojawia sie nowy użytkownik z AM5.0.5 to prawdopodobieństwo że ma pirata wynosi jakieś 99.7%
ZTCW 5.0.5 nie była w ogóle sprzedawana, pojawiła się na b. krótko (tydzień może dwa) i zaraz została zastąpiona przez 5.0.7 z powodu błędów które zawierała. Szanse, że komuś skończyła się licencja
akurat w tym czasie kidy 5.0.5 była dostępna na serwerze (ZTCP nie było też mailingu o tym, że wyszła 5.0.5)
i że akurat ten ktoś właśnie zrezygnował z odnowienia subskrypcji oceniam gdzieś na 3 promile.
Ponadto są problemy które istnieją wyłącznie w spiraconej wersji.
Myślisz że np. 'komanch' (kilka wątków obok) ma legala?
Wystarczy spojrzeć w profil - o co pyta, by mieć jasność graniczącą z pewnością...
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 08, 2008, 19:13:13 »
Myślisz że np. 'komanch' (kilka wątków obok) ma legala?
Wystarczy spojrzeć w profil - o co pyta, by mieć jasność graniczącą z pewnością...
Żebyś miał całkowitą pewność, a nie tylko graniczącą, mam legala, służbowego, ale zawsze legala.

*

Offline czyno

• 42
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 08, 2008, 22:13:31 »
no to tle jeśli chodzi o ten wątek i wstawke odnośnie piractwa.

Odpowiadajmy na pytania. Jeśli nam  sie nie podoba lub nie chce nie odpowiadajmy. Prosto, łatwo i przyjemnie.

A co do piractwa AM (jak i filmów i muzyki), jest to złe i każdy kto ma pirata jest po prostu złodziejem - ale troche spokoju i ogłady każdemu się przyda, szczególnie na forum które ma być bardzo profesjonalnym, technicznym forum.

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 08, 2008, 22:55:18 »
Widzisz, jeśli pojawia sie nowy użytkownik z AM5.0.5 to prawdopodobieństwo że.........

nocnyMarku, masz rację, trudno się z Tobą nie zgodzić, ale ja nie wnikam tak głęboko. Piszę bardzo rzadko na forum (raczej czytam wyłącznie pod kątem technicznym) i analizowanie, czy ktoś "piraci" czy nie, (oczywiście, pomijając ewidentne przypadki), pozostawaim innym, bo wiem, że nie zawiodą  :wink: :D. Jeśli więc mogłem pomóc kol. "grizly", bo wydawało mi sie, że zamotał się w prostych ustawieniach programu, a nic nie wskazywało, że to "pirat" - to pomogłem. Nie mogłem jednak pozostawić bez echa faktu, kiedy "emisiu" swoim komentarzem, zasugerował, że pomagam piratom.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 08, 2008, 22:59:39 »
Sądzę, że odebrałeś to zbyt osobiście, na mój gust emisiu raczej odpowiadał na post czyno.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 08, 2008, 23:10:00 »
Sądzę, że odebrałeś to zbyt osobiście, na mój gust emisiu raczej odpowiadał na post czyno.

Tak też zrozumiałem, tylko że "czyno" na wstępie swojego postu wypowiedział się z aprobatą o mojej pomocy i tak to odebrałem, ale możliwe,że zbyt osobiście.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 09, 2008, 09:29:58 »
Oczywiście, że moja uwaga była skierowana do czyno, a jego aprobata Twojej pomocy nie ma właściwie tu nic do rzeczy.

Za "chwilkę" AM i tak udostępni publicznie wersję 5.2.x i znów przez jakiś czas będzie "po staremu".  :smile:

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 09, 2008, 21:10:34 »
emisiu, a na jakiej podstawie, jeśli można się dowiedzieć, wnioskujesz, że zakładający ten wątek grizly jest piratem? ........

Drogi kolego a czy to jest forum "złap pirata" czy może dotyczące tematyki "AM" ???
Jeśli masz "pewność graniczącą.." to zgłoś do odpowiednich służb lub do AM.
Jesli nie chcesz komuś pomóc rozwiązać problem to wystarczy... nie pisać.
Najłatwiej oczernić (patrz.komanch).
Mimo wszystko pozdrawiam
piona