Przerywanie połączenia - MiploLoc, MIO P550, Bluetooth, telefon

• 10 Odpowiedzi
  • 5016 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
Zabrałem się ostro za zabawę MiploLockiem...
Konfiguracja urządzeń:
Palmtop MIO P550 - aktualna wersja AutoMapa (5.3.0) i MiploSync-a (1.6.0.0)
Telefon Sony Ericsson G502 z kartą SIMM taryfa Data (Blueconnect)
Połączenia Pocket<->Telefon przez Bluetooth...
Synchronizacja w MiploSetup:
- podczas nawigacji
- POI+MiploTraffic 1 godzina
- MiploLoc 2 minuty
Przed ruszeniem uruchamiam Bluetooth w telefonie i PocketPC, uruchamiam AutoMapę - jest OK...
Podczas jazdy PocketPC bez problemu wybiera numer, "budzi" telefon, który bez problemu łączy się z internetem, synchronizacja przebiega prawidłowo.
Ale:
Jakąś chwilę po skończonej synchronizacji połączenie zostaje zakończone (telefon nie jest połączony z internetem) i MiploLock nie wznawia tego połączenia.
Pytanie:
Czy jest możliwe, aby po synchronizacji połączenie z internetem pozostało zestawione, aby MiploLoc mógł aktualizować moją pozycję co wskazane 2 minuty?
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2009, 22:07:27 wysłana przez Yako »
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline noose

• **
  • 189
    • Tanio, szybko, dobrze - wybierz 2
  • Sprzęt: Samsung Omnia + AM5EU
Odp: Przewywanie połączenia - MiploLoc, MIO P550, Bluetooth, telefon
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 15, 2009, 09:13:54 »
Jak się bawiłem zestaw Asus A696 + Samsung G600 to wystarczyło samemu zestawić połączenie przez WM a dopiero potem odpalić AM.
Było: Asus A696 WM6 + iGO 2006plus + AM5PL, Nokia 500 (na sprzedaż jak ktoś chce - tanio:P)
Jest: Samsung Omnia WM6.1 + AM5EU

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 15, 2009, 09:23:44 »
Przetestuję, ale obawiam się, że połączenie takie będzie aktywne do pierwszego MiploSyc, czyli synchronizacji POI i zapewne po synchroznizacji "odpadnie"...
Poza tym - to jest jesczze jedna zbędna czynność, chciałbym zautomatyzować ten proces:
Po uruchomieniu Bluetooth-ów w PPC i TEL klikam w AutoMapie POI>MiploSync - połączenie się zestawia i jest OK...
Ale niechby się już nie rozłączało po synchronizacji...

*

Offline noose

• **
  • 189
    • Tanio, szybko, dobrze - wybierz 2
  • Sprzęt: Samsung Omnia + AM5EU
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 15, 2009, 10:32:54 »
Przetestuję, ale obawiam się, że połączenie takie będzie aktywne do pierwszego MiploSyc, czyli synchronizacji POI i zapewne po synchroznizacji "odpadnie"...
Nie powinno się rozłączać, bo to nie AM nawiązuje połączenie tylko system. Automapa nie będzie wtedy rozłączać, bo "nie wie" czy system nie potrzebuje tego połączenia do czegoś innego:-)
Było: Asus A696 WM6 + iGO 2006plus + AM5PL, Nokia 500 (na sprzedaż jak ktoś chce - tanio:P)
Jest: Samsung Omnia WM6.1 + AM5EU

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 15, 2009, 11:18:35 »
Ja posiadam zestaw MIO A201 + SE C702 zwykly abonament w Plusie + paczka 5 mb.  Najpierw odpalile Dialera w WM 5, połączenie do sieci osobistej, na telefonie wyrazilem zgodę na udostępnienie netu. Obojętnie czy włącze AM czy nie połączenenie jest podtrzymywane do momentu rozłączenia w telefonie lub Dialerze.

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 15, 2009, 11:30:09 »
Jak się bawiłem zestaw Asus A696 + Samsung G600 to wystarczyło samemu zestawić połączenie przez WM a dopiero potem odpalić AM.

Dokładnie... W moim Asusie MP A636N, najpierw w WM zestawiam połączenie, a później odpalam AM i wszystko śmiga i przed i po synchronizacji.

Zauważyłem jeden problem z takim rozwiązaniem, jak połączenie padnie (np. długa rozmowa na tel. z jednoczesnym brakiem 3G) to poźniej AM się wiesza w momencie kiedy próbuje wysłać dane na Miplo Loc.
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 15, 2009, 11:47:01 »
Zastosuję Wasze rady i podzielę się wnioskami, jak będę coś więcej wiedział po testach...

*

Offline rymi

• 636
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2 [WM6.1 Polish]
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 16, 2009, 11:33:31 »

Dokładnie... W moim Asusie MP A636N, najpierw w WM zestawiam połączenie, a później odpalam AM i wszystko śmiga i przed i po synchronizacji.

Ręczne uruchomienie i wszystko jest OK. Ale ja bym chciał, aby to AM nawiązywała połączenie i dbała, aby ono było nadal włączone jeśli się rozłączy np. z powodu słabego zasięgu.

Zauważyłem jeden problem z takim rozwiązaniem, jak połączenie padnie (np. długa rozmowa na tel. z jednoczesnym brakiem 3G) to poźniej AM się wiesza w momencie kiedy próbuje wysłać dane na Miplo Loc.

Czasami też mi się wiesza w tym momencie [no ale jednak częściej jest jednak tak, że AM wysyła pozycje w ciemno i nadal dalej nawiguje]. Ale mi wiesza się częściej jednak w innym przypadku. Wystarczy wyłączyc AM i ponownie włączyć [pamietajmy, że połączenie netowe zostało już utracone podczas nawigowania AM i nie ma go w tej chwili ponownego włączania AM]. No i teraz przy pierwszym wysłaniu pozycji zwiecha :/
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 16, 2009, 11:40:54 »

Ręczne uruchomienie i wszystko jest OK. Ale ja bym chciał, aby to AM nawiązywała połączenie i dbała, aby ono było nadal włączone jeśli się rozłączy np. z powodu słabego zasięgu.
Oto właśnie chodzi - chiałbym, aby AutoMapa wznowiła połączenie bez mojego udziału...
Zautomatyzowanie tego procesu pozwoli kierowcy skupić się na prowadzeniu auta...

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 16, 2009, 13:16:40 »
Czasami też mi się wiesza w tym momencie [no ale jednak częściej jest jednak tak, że AM wysyła pozycje w ciemno i nadal dalej nawiguje]. Ale mi wiesza się częściej jednak w innym przypadku. Wystarczy wyłączyc AM i ponownie włączyć [pamietajmy, że połączenie netowe zostało już utracone podczas nawigowania AM i nie ma go w tej chwili ponownego włączania AM]. No i teraz przy pierwszym wysłaniu pozycji zwiecha :/

Zawsze będziesz mialł zwiechę kiedy MiploLoc jest odpalony w AM (niebieska kropeczka), a kiedy nie ma połączenia, ponoć to MiploSync zawala pamięć.. Taka odpowiedz dostałem...
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 17, 2009, 12:53:44 »

Oto właśnie chodzi - chiałbym, aby AutoMapa wznowiła połączenie bez mojego udziału...
Zautomatyzowanie tego procesu pozwoli kierowcy skupić się na prowadzeniu auta...
Pisałem już o tym w innym wątku...
Wydaje mi się, że z nastaniem wersji 5.5 skończą się problemy z utrzymaniem aktywnego połączenia z internetem...
Po SoftResecie PPC AutoMapa wznawia i utrzymuje połączenie, przez co MiploLoc ma jak wysłać informacje o lokalizacji... 
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2009, 11:53:05 wysłana przez Yako »