Przeliczanie a płatne odcinki i ich omijanie.

• 36 Odpowiedzi
  • 7576 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
Przeliczanie a płatne odcinki i ich omijanie.
« dnia: Sierpień 01, 2009, 21:40:41 »
Mam pytanie do znawców, czy sytuacja przedstawiona poniżej to normalne zachowanie AM ?

Jest sobie trasa ze Skierniewic do Łeby dokładnie do N 54045 33,25  E 17032 32,96.
Najczęściej używam "optymalnej" i tu następuje pewien zgrzyt - przy przeliczaniu AM informuje mnie iż jest odcinek płatnej drogi/autostrada, zaznaczam żeby ominąć i przeliczyć jeszcze. Niestety następuje "zapętlenie" - po chwili znowu informuje o autostradzie/płatnej drodze,  znowu zaznaczam ominięcie+przeliczenie i znowu informacja o płatnych, i tak "w koło Macieju" - to samo się dzieje przy "szybkiej".
Trochę mnie to zdziwiło, rozumiem że wg. AM optymalna i szybka musi zaliczyć autostradę  ale po co wtedy pojawia się opcja ominięcia autostrady ? Użytkownik powinien dostać info iż inaczej się nie da i koniec a nie trenuje się jego cierpliwość w przeliczania :).
Z drugiej strony jeżeli chcę optymalną czy szybką bez płatnych odcinków to AM powinna spróbować mi coś zaproponować, nie ważne jak będzie to absurdalne dla algorytmu programu, ja zdecyduję co jest dla mnie lepsze :).  
Na znajomego IGO po wykluczeniu odcinków płatnych program nie "pętli się" i szuka alternatywy, inna sprawa że wtedy szybka trasa to w AM krótka.

ps. Ciekawe czy kiedyś doczekamy się czegoś takiego w AM jak ma IGO - zestawienie wszystkich wariantów tras które można wyświetlić na jednej mapie.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2009, 21:50:16 wysłana przez Borg »
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Odp: Przeliczanie a płatne odcinki i ich omijanie.
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 01, 2009, 22:37:39 »
U mnie po zapytaniu i udzieleniu odpowiedzi przeczącej wyznacza trasę bez problemu.

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 01, 2009, 22:49:50 »
U mnie po zapytaniu i udzieleniu odpowiedzi przeczącej wyznacza trasę bez problemu.

A u mnie na 5.5.2 nie i jestem ciekawy gdzie tkwi błąd - mam ustawione pomijanie gruntowych utrzymanych i gorszych ale to chyba standard, innych opcji nie ruszałem od instalacji. Przed chwilą po  7 razach skapitulowałem przy wyznaczaniu "optymalnej". Gdzieś na 80 % "nawigacji" pojawiają się monity, pewnie chodzi o kawałem A1 :(.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2009, 22:51:42 wysłana przez Borg »
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 01, 2009, 23:02:01 »
u mnie też jest z tym źle - najczęściej mi A4 po kilkanaście razy przelicza - jak chcę ominąć - to jakiś bug
to nie jest błąd tylko w ostatnich wersjach
jedyne rozwiązanie to wyłączyć zapytanie o pominięcie dróg płatnych  :-|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2009, 23:04:34 wysłana przez robix1999 »

*

• 6498
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 01, 2009, 23:22:16 »
A4 czy A1?

To może był jakiś bug, bo w 5.5.3 na PDA i na PC wyznacza i przelicza prawidłowo.

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 02, 2009, 01:31:18 »
Wrzuciłem 5.5.3 ale nic nie pomogło - trochę dziwne że u Ciebie działa a u mnie i u drugiego kolegi (pewnie na innej trasie) są podobne objawy. Ciekaw co zmerdałem  :O .

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 02, 2009, 01:45:59 »
Szczerze mówiąc jestem zaskoczony. Od niepamiętnych czasów po odrzuceniu dróg płatnych, zwykle kilkakrotnie musiałem potwierdzać ich odrzucenie, a w tej wersji działa prawidłowo  :O

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 03, 2009, 20:29:20 »
A4 czy A1?

To może był jakiś bug, bo w 5.5.3 na PDA i na PC wyznacza i przelicza prawidłowo.

tak tak - wiecie lepiej z akubitem - Wam zawsze działa i jest dobrze a my jesteśmy źli i coś wymyślamy żeby Wam robić na złość i ogólnie to nasza wina że jesteśmy użytkownikami AM a co gorsza w odróżnieniu od innych płacimy za licencje

*

• 6498
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 03, 2009, 21:02:27 »
tak tak - wiecie lepiej z akubitem - Wam zawsze działa i jest dobrze a my jesteśmy źli i coś wymyślamy żeby Wam robić na złość i ogólnie to nasza wina że jesteśmy użytkownikami AM a co gorsza w odróżnieniu od innych płacimy za licencje

Źle się czujesz?
Ja nigdy wcześniej nie natknąłem się na tego buga, bo zawsze korzystam z autostrad płatnych.
Mam dwie wersje AutoMapy 5.5.3 - na PDA i na PC. Na obu nie stwierdzam problemów z wyznaczeniem trasy, o której mówi Borg. Zadałem sobie trud ich wyznaczenia i sprawdzenia.
Co mam napisać? Że nie działa? Tylko po to, żebyś Ty miał jakiś pokręcony komfort psychiczny?
Daruj sobie...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 03, 2009, 21:13:20 »
Cytat: robix1999
tak tak - wiecie lepiej ...

Skoro twierdzisz, że błąd występuje nadal, to podaj konkretną trasę,
może uda się odtworzyć parametry przy których występuje ten błąd.
Trasę podaną przez Borga sprawdzałem 3x na wersji 5.5.1, 2 i 3
za każdym razem o płatny odcinek AM pytała tylko raz.

A Ty sprawdziłeś choć raz czy Tobie też się zapętli?
Czy może sam wiesz lepiej bez sprawdzania, bo Tobie reż kiedyś się to przydarzyło?
Owszem taki bug na pewno był w którejś wersji, ale najwyraźniej albo już nie występuje,
albo występuje występuje wyłącznie w określonych warunkach (parametrach trasy).

Możesz nadal bić pianę z której nic nie wynika, albo pomożesz odtworzyć
te szczególne parametry przy których błąd się ujawnia.

A  jeśli jednak sądzisz, że akubit, Moi, czy ja jesteśmy tak głupi, że próbujemy 'kryć' błędy programu,
którego sami używamy na codzień, to stuknij się mocno w czoło i weź zimny prysznic.
Podejrzewanie kogoś o tak bezdenną głupotę źle świadczy o stanie Twojego umysłu.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

• 6498
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 03, 2009, 21:24:44 »
Ale o czym w ogóle gadać? Robix - udowodnij, że to fake, albo odszczekaj:
http://www.kubicki.pl/Trasa1.wmv (2,9 MB - zrzut video z ekranu Raphaela z wyznaczaniem trasy Skierniewice-Łeba w AM [Pocket Controller-Pro 6.0])

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 03, 2009, 21:25:56 »
Panowie nie ma co sobie do oczu skakać.

Napisałem bo jak dla mnie to dosyć dziwny przypadek i teraz pytanie "dlaczego". Defragmentację karty zrobiłem (chodź nie była potrzebna), skan pod kątem błędów karty też nic. Jeżeli jest taka potrzeba i ktoś nie wierzy mogę nagrać video. Pewnie jak usunę i zainstaluję od nowa to problem zniknie ale to nie jest rozwiązanie, tym bardziej że innych problemów nie mam z AM (no może po za dublowanie poi przy synchronizacji Miplo).

edit:
Moi jakim programem zrobiłeś ten zrzut to wrzucę jak to u mnie wygląda. Z tego co widzę to u Ciebie nie pozwala zaznaczyć autostrady do ominięcia a u mnie można zaznaczyć "drogi płatne" i "autostrada" - zaznaczam obie później "przelicz" i mam pętlę.
ps. czy sprawdzaliście konkretnie po współrzędnych które podawałem czy ogólnie Łeba ?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2009, 21:33:25 wysłana przez Borg »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 03, 2009, 21:37:27 »
Szczerze mówiąc jestem zaskoczony. Od niepamiętnych czasów po odrzuceniu dróg płatnych, zwykle kilkakrotnie musiałem potwierdzać ich odrzucenie, a w tej wersji działa prawidłowo  :O

W celu psychoterapii specjalnie dla kol. robix1999 stwierdzam, że dalej działa do dupy, muszę ciągle przeliczać trasę jak dawniej, a to co napisałem wyżej, to jedna wielka ściema  :E

*

• 6498
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 03, 2009, 21:41:20 »
Moi jakim programem zrobiłeś ten zrzut to wrzucę jak to u mnie wygląda. Z tego co widzę to u Ciebie nie pozwala zaznaczyć autostrady do ominięcia a u mnie można zaznaczyć "drogi płatne" i "autostrada" - zaznaczam obie później "przelicz" i mam pętlę.
ps. czy sprawdzaliście konkretnie po współrzędnych które podawałem czy ogólnie Łeba ?

Pozwala zaznaczyć autostradę do ominięcia. Pozwoliłem na wyznaczenie przez autostradę, by pokazać, że później, po wprowadzeniu dyskryminacji dla autostrady, wyznacza trasę z jej ominięciem bez problemu.

Jak widać na filmiku, wyznaczałem ogólnie ze Skierniewic (centrum miasta) do Łeby ogólnie (centrum miasta), bo dla kwestii autostrady precyzyjny punkt startu czy mety nie powinien mieć znaczenia. Chodzi przecież o środkowy odcinek trasy via A1.

Program użyty do zrzutu video podałem - Pocket Controller Pro. Polecam! Mam go od wersji 3. Teraz używam szóstej, może jest już nowsza - nie wiem, ale coś by chyba przysłali mailem.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 03, 2009, 21:48:20 »
Wyznaczyłem do dokładnego punktu, który podałeś - bez problemu. Swoją drogą niezłą dałeś łamigłówkę, jeśli chodzi o format współrzędnych   B)

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 03, 2009, 21:56:50 »
Ja co jakiś czas spotykam się z zapętlaniem wyliczanki kiedy chcę ominąć płatne odcinki lub ominąć (co częściej mi się zdarza) przeprawy promowe (np. trasa optymalna Nowy Sącz - Stara Iwiczna). Nigdy nie znalazłem reguły kiedy zapętlanie występuje, ale zawziąwszy się kiedyś spostrzegłem, że tak naprawdę to nie jest zapętlanie, bo za ósmym razem pętli otrzymałem żądana trasę.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 03, 2009, 21:59:53 »
Dokładnie, było tak jak piszesz, ale na obecnej wersji nie udało mi się na razie uzyskać tego efektu  :ok:

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 03, 2009, 22:05:32 »
Na obecnej też miałem (choć tylko raz) i to na dość prostej trasie Kraków (parking pod Wawelem) - Pabianice (centrum), lecz nie sprawdzałem po ilu razach pętla się zakończy. Po trzecim razie ręcznie dodałem przejazd przez Olkusz.

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 03, 2009, 22:07:47 »
Moi (Adam Kubicki) i nocnyMarku - używam AM kilka godzin dziennie - skoro Wy wiecie lepiej to ja nie mam nic do dodania i nie będę komentował epitetów z waszej strony bo są poniżej krytyki

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 03, 2009, 22:16:03 »
Zdaje się, że z epitetami to Ty wyjechałeś... :ohreally:

Napisane: Sierpień 03, 2009, 22:10:58

Na obecnej też miałem (choć tylko raz) i to na dość prostej trasie Kraków (parking pod Wawelem) - Pabianice (centrum)

Też bez problemu.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 03, 2009, 22:18:18 »
Jak pisałem wyżej efekt miałem tylko raz - musi być jakiś czynnik "zewnętrzny" który to powoduje.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 03, 2009, 22:19:40 »
Brak pamięci?  :mysli:

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 03, 2009, 22:25:13 »
Jeśli chodzi o pamięć Touch HD trochę trudno zapchać .

Właśnie nagrywałem za pomocą triala Pocket Controller i ciekawa sprawa - ponieważ nie chciałem "światu" pokazywać gdzie mieszkam  :P wyłączyłem GPS i przesunąłem punkt startu o jakiś kilometr. Po pierwszym komunikacie o "drogach płatnych" i po naciśnięciu "przelicz" pokazał alternatywną "optymalną" - czyli tak jak powinien  :O .

Włączyłem GPS i tak jak wcześniej zacząłem trasę z domu i znowu "pętla" po 8 razie dałem sobie spokój. Nie wiem co o tym myśleć  :O - czyżbym mieszkał w takiej dziurze że AM głupieje  :grin: .  Przesunięcie to raptem 2-3 osiedlowe drogi dalej .
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2009, 22:29:10 wysłana przez Borg »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 03, 2009, 22:29:43 »
Wyznaczyłem nawet trasę do Chorwacji, gdzie nie jest tak łatwo dotrzeć po drogach niepłatnych - też bez zająknięcia.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 03, 2009, 22:33:22 »
wyłączyłem GPS i przesunąłem punkt startu o jakiś kilometr ...
Włączyłem GPS i tak jak wcześniej zacząłem trasę z domu i znowu "pętla"
A trzecia kombinacja? (wył.GPS i z domu)

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 03, 2009, 22:39:16 »
A trzecia kombinacja? (wył.GPS i z domu)
Wyłączony GPS, za start "cała" moja ulica - nie ma pętli.
Włączony GPS, za start "cała" moja ulica - jest pętla .

I niech mi ktoś teraz powie "o co chodzi'  :O ?

*

• 6498
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 03, 2009, 22:43:38 »
Włączyłem i zafiksowałem GPS. Znów powtórzyłem wyznaczanie trasy Skierniewice-Łeba. Najpierw przez autostradę, potem przeliczanie z ominięciem dróg płatnych. Działa OK, tak jak bez fixa GPS.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 03, 2009, 22:47:33 »
Cytat: Borg
I niech mi ktoś teraz powie "o co chodzi'  :O ?
Jeszcze nie wiem, ten 'włączony GPS' znaczy że masz fixa, czy tylko szuka sygnału?
A jak złapiesz fixa i zamiast trasy start-koniec wyznaczysz ją przez 'prowadź do'?

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 03, 2009, 22:54:27 »
Włączony gps, określone położenie, gotowy do pracy.
Tak, prowadź/szukaj->adresy-> start, ewentualnie "usuń start" wskazując całą ulicę.

Tak jakby programowi przeszkadzał fix z pewnego obszaru startowego - bez sensu zupełnie.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 03, 2009, 22:55:53 »
Ooo! Złapałem fixa i program zaczął się pętlić! :O