Mam pytanie do znawców, czy sytuacja przedstawiona poniżej to normalne zachowanie AM ?
Jest sobie trasa ze Skierniewic do Łeby dokładnie do N 54045 33,25 E 17032 32,96.
Najczęściej używam "optymalnej" i tu następuje pewien zgrzyt - przy przeliczaniu AM informuje mnie iż jest odcinek płatnej drogi/autostrada, zaznaczam żeby ominąć i przeliczyć jeszcze. Niestety następuje "zapętlenie" - po chwili znowu informuje o autostradzie/płatnej drodze, znowu zaznaczam ominięcie+przeliczenie i znowu informacja o płatnych, i tak "w koło Macieju" - to samo się dzieje przy "szybkiej".
Trochę mnie to zdziwiło, rozumiem że wg. AM optymalna i szybka musi zaliczyć autostradę ale po co wtedy pojawia się opcja ominięcia autostrady ? Użytkownik powinien dostać info iż inaczej się nie da i koniec a nie trenuje się jego cierpliwość w przeliczania

.
Z drugiej strony jeżeli chcę optymalną czy szybką bez płatnych odcinków to AM powinna spróbować mi coś zaproponować, nie ważne jak będzie to absurdalne dla algorytmu programu, ja zdecyduję co jest dla mnie lepsze

.
Na znajomego IGO po wykluczeniu odcinków płatnych program nie "pętli się" i szuka alternatywy, inna sprawa że wtedy szybka trasa to w AM krótka.
ps. Ciekawe czy kiedyś doczekamy się czegoś takiego w AM jak ma IGO - zestawienie wszystkich wariantów tras które można wyświetlić na jednej mapie.