Prowadź do punktu na mapie, jak to jest teraz?

• 8 Odpowiedzi
  • 3066 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline annras

• **
  • 116
Prowadź do punktu na mapie, jak to jest teraz?
« dnia: Kwiecień 21, 2008, 17:45:05 »
Chciałem w Automapie 5.0.7 zmienić w czasie jazdy punkt końcowy, bo otrzymaliśmy telefon o zmianie celu podróży. Zatrzymałem się na chwilę i nacisnąłem ikonę PROWADŹ DO i dalej nic nie mogłem zrobić. Ikona PUNKT Z MAPY nie działała. Zaznaczanie punktu na mapie dawało tylko możliwość wpisania do POI. W samochodzie zaczęli się pasażerowie niecierpliwić, więc dałem spokój i wyciągnęliśmy normalna mapę. Ale jak to jest, że nie da się tego prosto i szybko wykonać? Czy trzeba przejść całą procedurę planowania trasy?

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
Odp: Prowadź do punktu na mapie, jak to jest teraz?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 21, 2008, 18:02:42 »
Musisz najpierw przejść z trybu "nawigacja"  do  trybu "przeglądanie mapy"  (przesunąć rysikiem po ekranie) i wtedy jest to co chcesz
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline annras

• **
  • 116
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 21, 2008, 18:16:37 »
Dzięki, rzeczywiście tak jest. Ale jakoś w trakcie jazdy, nie mogłem na to wpaść - brak czasu, sposób myślenia, czy co? Wyłączać nawigację podczas drobnej korekty trasy - nie kombinowałem w ten sposób. Podejrzewam, że za jakiś czas znowu pojawi się taka sytuacja w samochodzie i mogę o Twojej poradzie nie pamiętać. Nie za bardzo intuicyjne i przyjazne to polecenie. Tym bardziej, że inne polecenia PROWADŹ DO działają inaczej - raczej dobrze.

Coś jednak jest w tym innego jeszcze. Sprawdzałem teraz jak to działa i raptem zaczęło sie pojawiać inne podmenu, zamiast tego do wpisywania POI. Po naciśnięciu mapy pojawia się teraz menu z drugim PROWADŹ DO, START, KONIEC itp. Nie muszę wyłączać GPSa. Takie rozwiązanie jest w porządku. Przedtem tego nie było. Od czego to zależy? Nie zmieniłem żadnych ustawień. Nie mogę natomiast teraz znaleźć tego małego podmenu do zaznaczania POI, ale to akurat mniej mi jest potrzebne.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2008, 18:45:45 wysłana przez annras »

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 21, 2008, 19:12:09 »
A nie mylisz teraz trybu nawigacja z trybem śledzenie :ohreally:
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline annras

• **
  • 116
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 21, 2008, 19:19:43 »
Minęło pół godziny, niczego nie dotykałem, komputerek leżał z włączoną mapą na stole, ale teraz po naciśnięciu mapy znowu mam menu z POI, a nie mam tego menu z PROWADŹ DO. Pewnie czegoś nie wiem, ale podczas jazdy na pewno nie ma czasu na takie śledztwa. O co tu chodzi?? Dzięki za cierpliwość, Pozdrawiam

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 21, 2008, 19:56:31 »
Prowadź do\Punkt z mapy ... hmmm ... nigdy tego nie używałem,
z mojego punktu widzenia to zupełnie zbędna/nadmiarowa pozycja w tym menu.
Działa w ten sposób, że _najpierw_ wskazujesz punkt na mapie,
a potem tym poleceniem możesz wywołać menu kontekstowe.
Tyle że dokładnie to samo, tylko szybciej zrobisz przytrzymując rysik
we wskazanym punkcie bezpośrednio na mapie, albo pukając w róg ekranu - na przycisk 'kursor'

Polecenie jest oczywiście nieaktywne w trybie śledzenia pozycji,
bo wtedy aktywnym punktem na mapie jest bieżąca pozycja GPS.
Wtedy polecenie 'Prowadź do\Punkt z mapy' działałoby w ten sposób:
"wyznacz trasę z miejscz gdzie właśnie jesteś do miejsca gdzie właśnie jesteś"  :E
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline annras

• **
  • 116
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 21, 2008, 20:24:41 »
Racja, ale u mnie (MIO550) po naciśnięciu i przytrzymaniu punktu na mapie pojawia się podmenu  DODAJ DO ULUBIONYCH I DODAJ DO POI. Pojawiało sie przez jakiś czas inne podmenu z START, PROWADŹ DO itp. i wszystko było dobrze. Ale teraz nie mogę tego wyświetlić i nie wiem dlaczego. Coś się zmienia samoczynnie i raz uzyskuję jedno podmenu a raz drugie ale nie wiem od czego to zależy.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 21, 2008, 20:39:47 »
Menu\Ustawienia\Przyciski - zobacz przypisane funkcje do:
'Kursor', 'Kursor - nawigacja' (czyli ten sam przycisk, ale w sytuacji gdy jest aktywna nawigacja (śledzenie pozycji))
i 'Mapa -nawigacja' (tu 'przyciskiem' jest cały obszar mapy podczas nawigacji).
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline annras

• **
  • 116
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 22, 2008, 06:23:35 »
Już wiem o co chodzi. Otóż, jak mi ręka zadrży podczas zaznaczania punktu na mapie i mapa sie lekko przesunie, to wyskakuje z trybu nawigacji i pokazuje się menu z poleceniem PROWADŹ DO. Mogę wtedy ustawic prowadzenie do punktu na mapie. Czyli mimowolnie wykonywałem to, co polecał kolega RUKAT. Było coś o tym napisane na tej nowej planszy Automapy z opisami przycisków, ale po pierwsze w samochodzie nie miałem tej planszy, a ponadto nie było tam wzmianki, że jest to powiązane ze zmianami podmenu. To rozwiązanie jest w sumie wygodne, jak się o tym wie i pamięta, ale trudno się tego domyślić w czasie jazdy. Dają też o sobie znać nawyki i sposób myślenia z TomToma, w którym jest to prościej i bardziej intuicyjnie rozwiązane. Brakuje szczegółowej instrukcji z zestawem przykładów jak szybko wykonać typowe czynności. Najlepiej, jakby był taki HELP w Automapie.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2008, 06:38:10 wysłana przez annras »