Prośba o sprawdzenie miejsca

• 11 Odpowiedzi
  • 1678 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline szymon74

• 291
  • Sprzęt: Asus P750,HTC Kaiser, Wizard, Samsung SGH-U900,  Nokia E51, Samsung Nc10 iPlus, PSP 1000, iPod Classic plus sterta gratów w szufladzie
Prośba o sprawdzenie miejsca
« dnia: Marzec 04, 2008, 20:28:02 »
Bardzo proszę o sprawdzenie tego miejsca. Czy jest tam jakaś droga? W tym miejscu mieszkam, a Automapa podaje, że jestem poza trasą i na polu. Tam napewno jest droga. Podaje współrzędne:
N: 51*49'39.86
E:19*33'47.95
* to stopnie. Miejscowość nazywa się Kalonka i mieści się pod Łodzią.
Pozdrawiam serdecznie
Visca el Barca

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
Odp: Prośba o sprawdzenie miejsca
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 04, 2008, 20:36:54 »
U mnie jest jakieś 50m od ulicy Kolonka na przedłużeniu ul . Kopanka .       dokładnie w punkcie drogi nie ma
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline WalZych

• **
  • 179
  • Sprzęt: SG4 z AM SygicEurop; HD2 na WM; AM6 EU; Asus TF201
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 04, 2008, 20:38:15 »
W obecnej wersji mapy nie ma tam drogi. Musisz się po niej przejechać, włączając zapis śladu i potem wysłać ten plik ze śladem do suportu automapy. Ja do tej pory dawałem parę uaktualnień mapy i wszystko było uwzględniane w najbliższych updatach. Mam w tym względzie dore doświadczenia.

*

Offline Sihpa

• *
  • 95
  • Sprzęt: Asus A696 WM6 PL
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 04, 2008, 20:45:03 »
Musisz się po niej przejechać, włączając zapis śladu ...
Rozumiem, że najlepiej dla każdej ulicy osobny ślad z nazwą ulicy? (u mnie nie ma ani mojej ani żadnej ulicy która do niej dochodzi  :| )
Pozdrawiam
Sihpa

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 04, 2008, 21:46:41 »
Mogą być osobne np. z nazwą ulicy w nazwie pliku, albo jeden większy ślad + rysunek (np. screen ze śladem) z nazwami ulic.
Jeśli zrobisz pojedyncze, to warto zrobić ślady trochę dłuższe, np. ze skrętem czy wjazdem na istniejącą już ulicę, wtedy łatwiej uchwycić ewentualne przesunięcie śladu.
I jeszcze jedno, nie nagrywaj śladu tuż po złapaniu fixa, wtedy ślady są znacznie gorszej jakości.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 04, 2008, 22:23:35 »
I jeszcze jedno, nie nagrywaj śladu tuż po złapaniu fixa, wtedy ślady są znacznie gorszej jakości.
:O skąd o tym wiesz i może wiesz dlaczego?
zawodowy kierowca...

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 04, 2008, 22:44:28 »
Poczytaj na forum, szczególnie o tym jak to się dzieje, że GPS działa. Jak nad tym pomyślisz - będziesz wiedział!
Na początek [http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=30868.msg187149#msg187149]
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2008, 22:46:49 wysłana przez akubit »

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 04, 2008, 22:51:54 »
Dlatego że Fix jest "łapany"  w momencie zebrania pełnych danych o 4-ech satelitach i zwykle są to te najbliżej zenitu (bo je lepiej widać)  a największa dokładność jest wtedy gdy  wykorzystywane są satelity od siebie oddalone więc trzeba poczekać aż gps wyłapie więcej satelitów żeby mógł wybrać te najlepsze .Dodatkowo gps korzystając z większej liczby satelitów niż 4  może skorygować/uśrednić błędy co poprawia dokładność .
Fajnie to widać w garminach które pokazują szacowaną dokładność , zaraz po fixie może być 100 m  50 ,25 ... i po pewnym czasie stabilizuje się np. 7.5m
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2008, 22:59:31 wysłana przez RUKAT »

*

Offline szymon74

• 291
  • Sprzęt: Asus P750,HTC Kaiser, Wizard, Samsung SGH-U900,  Nokia E51, Samsung Nc10 iPlus, PSP 1000, iPod Classic plus sterta gratów w szufladzie
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 05, 2008, 15:58:12 »
Dzięki za odpowiedzi. Zrobiłem ten ślad i wysłałem. Może to uwzględnią
Visca el Barca

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 05, 2008, 20:16:30 »
Dlatego że Fix jest "łapany"  w momencie zebrania pełnych danych o 4-ech satelitach i zwykle są to te najbliżej zenitu (bo je lepiej widać)  a największa dokładność jest wtedy gdy  wykorzystywane są satelity od siebie oddalone więc trzeba poczekać aż gps wyłapie więcej satelitów żeby mógł wybrać te najlepsze .Dodatkowo gps korzystając z większej liczby satelitów niż 4  może skorygować/uśrednić błędy co poprawia dokładność .
Fajnie to widać w garminach które pokazują szacowaną dokładność , zaraz po fixie może być 100 m  50 ,25 ... i po pewnym czasie stabilizuje się np. 7.5m

Rukat te 7,5m już po stabilizacji to i tak za duży błąd. Ja najlepiej sobie sprawdzam stając na pewnym znanym mi przejezdzie kolejowym i wtedy tory przechodzą mi po dupą. Wtedy uważam że ze wskazaniem jest ok. Przy 8m błędzie byłbym w sadzie w czereśniach.   B)

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 05, 2008, 20:58:57 »
RUKAT  :ok: dzięki
zawodowy kierowca...

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 06, 2008, 15:24:47 »

Rukat te 7,5m już po stabilizacji to i tak za duży błąd. Ja najlepiej sobie sprawdzam stając na pewnym znanym mi przejezdzie kolejowym i wtedy tory przechodzą mi po dupą. Wtedy uważam że ze wskazaniem jest ok. Przy 8m błędzie byłbym w sadzie w czereśniach.   B)
Przecież napisałem    np.   7.5m  :E
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2008, 15:29:08 wysłana przez RUKAT »