Propozycja zmiany info o fotoradarach

• 34 Odpowiedzi
  • 9372 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
Propozycja zmiany info o fotoradarach
« dnia: Sierpień 18, 2008, 15:20:11 »
W polu opisu punktu fotoradar jest mnóstwo informacji, z których część moim zdaniem nie jest przydatna.
Ale to nie jest ważne.
Ważne moim zdaniem jest to, że jak się dojeżdża do fotoradaru to gdy jest zaptaszkowana opcja informacji o punkcie to pojawia się pole, na którym są podane wszystkie informacje dotyczące tego punktu, tylko pokażcie mi takiego, który w czasie jazdy jest w stanie te info przeczytać, a spośród nich wyłowić tą, która mówi o ograniczeniu prędkości.
Może dałoby się zrobić tak, że przy zaptaszkowanej opcji informacji o fotoradarach zamiast całego tego "śmiecia" pojawiałby się symbol znaku ograniczenia prędkości z odpowiednią liczbą wyciągniętą z opisu punktu??!!
Wtedy przynajmniej będzie szansa na looknięcie na licznik i skorygowanie prędkości.

PS Jeśli ten post bardziej do Działu AutoMapa to proszę o przeniesienie.

Doszedłem do wniosku, że  masz rację i postarałem się o przeniesienie :)
nM.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2008, 17:58:29 wysłana przez nocnyMarek »
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
Odp: Propozycja zmiany info o fotoradarach
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 18, 2008, 18:11:05 »
W polu opisu punktu fotoradar jest mnóstwo informacji, z których część moim zdaniem nie jest przydatna.
Ale to nie jest ważne.
Ważne moim zdaniem jest to, że jak się dojeżdża do fotoradaru to gdy jest zaptaszkowana opcja informacji o punkcie to pojawia się pole, na którym są podane wszystkie informacje dotyczące tego punktu, tylko pokażcie mi takiego, który w czasie jazdy jest w stanie te info przeczytać, a spośród nich wyłowić tą, która mówi o ograniczeniu prędkości.
Może dałoby się zrobić tak, że przy zaptaszkowanej opcji informacji o fotoradarach zamiast całego tego "śmiecia" pojawiałby się symbol znaku ograniczenia prędkości z odpowiednią liczbą wyciągniętą z opisu punktu??!!
Wtedy przynajmniej będzie szansa na looknięcie na licznik i skorygowanie prędkości.

PS Jeśli ten post bardziej do Działu AutoMapa to proszę o przeniesienie.

No przecież obecnie tak jest  :O
Fotoradary są podzielone na podkategorię w zależności od dopuszczalnej prędkości.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 18, 2008, 20:45:01 »
A po co mi ściągać ileś tam podkategorii kiedy mogę mieć jedną - fotoradary, z wyświetlaniem ograniczenia prędkości które na tym słupie jest liczone??
To o to mi chodziło.

Ale sprawdzę jak to jest z podkategoriami i jak one są wyświetlane, choć nie mam do tego przekonania ;)

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 18, 2008, 21:47:39 »
A po co mi ściągać ileś tam podkategorii kiedy mogę mieć jedną - fotoradary, z wyświetlaniem ograniczenia prędkości które na tym słupie jest liczone??
To o to mi chodziło.

Ale sprawdzę jak to jest z podkategoriami i jak one są wyświetlane, choć nie mam do tego przekonania ;)

No ale przecież o to Ci chodziło.
No każdej podkategorii masz ikonkę z odpowiednią prędkością. Możesz dograć do każdej kategorii odpowiedni plik z głosem i okienko z informacją nie będzie Ci potrzebne. Będziesz widział odpowiednią ikonkę i miał odpowiedni komunikat głosowy.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 19, 2008, 00:16:00 »
Tak, chodzi mi o to, żeby wraz z info o stojącym słupie wyświetlała się informacja o obowiązującym w tym miejscu ograniczeniu prędkości.
Nie, nie chcę ściągać iluś podkategorii fotoradarów, chcę mieć jedną kategorię fotoradary, ale z "ficzerem" jak podany wyżej.

Czy to naprawdę tak trudno zrozumieć??!!??

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 19, 2008, 00:23:13 »
Tak, chodzi mi o to, żeby wraz z info o stojącym słupie wyświetlała się informacja o obowiązującym w tym miejscu ograniczeniu prędkości.
Nie, nie chcę ściągać iluś podkategorii fotoradarów, chcę mieć jedną kategorię fotoradary, ale z "ficzerem" jak podany wyżej.

Czy to naprawdę tak trudno zrozumieć??!!??

No to kombinuj dalej  :ok:
Nie da się wydzielić częsci opisu z pola.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 19, 2008, 12:51:01 »
Spóźniłeś się o rok z tą propozycją.
Jak chciałem rok temu żeby w nazwie było tylko ograniczenie, to nie było chętnych do wsparcia...
Teraz przy podkategoriach to już  nie ma sensu
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 19, 2008, 16:13:46 »
Nie wiem Marek czy to nie ma sensu?

Moim zdaniem łatwiej jest mieć jedną kategorię fotoradary niż ileś tam podkategorii (nie rozumiem sensu ich tworzenia).

Łatwiej taką jedną kategorię prowadzić, kontrolować.

Dla mnie bez sensu jest przy wprowadzaniu punktu "fotoradar" podawanie miejscowości, ulicy i jakichś innych danych, które niczemu nie służą, a tylko zaciemniają przekaz informacyjny wyświetlając się (wiem, wiem, że można to wyłączyć) na ekranie.

A czy faktycznie nie da się teraz wyłączyć tej informacji o ograniczeniu?? Może znajdzie się jakiś guru co to potrafi zrobić!!

Sorry Marku, ale widać wtedy mi jakoś ten wątek przeleciał niezauważony, bo na pewno bym cię poparł!!

*

Offline sudnia

• **
  • 126
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 19, 2008, 20:05:48 »
Z calego serca popieram  :ok: mysle że spore grono użytkowników nnieuczestniczacych w tym forum też byłoby wdzięczne  :ohreally:

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 19, 2008, 21:24:18 »
Niemal wszystkie duże serwisy wymiany POIs mają rozróżnienie kategorii fotoradarów wg. ograniczenia prędkości. Czemu mamy iść pod prąd?
http://www.flitspaal.nl/  - Beneluks
http://poiplace.oabsoftware.nl/index.php - wiele krajów Europy
http://www.geo-es.com/pdis-pdas/ - Hiszpania
http://www.poihandler.com/overview.aspx - wiele krajów Europy
http://www.pocketgpsworld.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=21790 - Wielka Brytania
http://www.scdb.info/en/software-statistik/ - wiele krajów Europy
http://www.tomtom.com/plus/service.php?ID=8&SID=1&l=1 - wiele krajów Europy
http://www.navigating.de/cms/index.php?id=622 - POI -warner - wiele krajów Europy
itd., itp.

W większości tych serwisów jest podział na prędkości, dodatkowo podział na fotoradary instalowane przy światłach (traffic lights) + prędkości oraz sektorowe (odcinkowe) + prędkości.
W sumie ok. 21 kategorii (od 30 do 90 km/h).
Chcielibyśmy mieć i ostrzeganie, i wskazanie ograniczenia prędkości. A to najprostszy, jeśli nie jedyny "na szybko", sposób.
Nie upierałbym się zupełnie przy wyodrębnianiu radarów przy światłach. Przy sektorowych, jak powstaną w większej ilości, raczej tak.
Wg. prędkości, of course.

Uciążliwość synchronizowania kilku(nastu) kategorii nie różni się niczym od synchronizowania jednej. Parametryzacja jest jednorazowa i trwa kilka(naście) minut.

Nie róbcie jaj. Mam już sklerozę i bardzo często się zastanawiam, ile to tam pisało tych km/h na znaku ograniczenia, kiedy dojeżdżam do fotoradaru.
Oszczędźcie mi tego...  :E :grin:
Napisane: 19 Sierpień 2008, 21:20:49
Może jakimś wyjściem byłaby alternatywna kategoria "Fotoradary for dummies", czyli "Tutti frutti di radari"...  :E

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 20, 2008, 12:49:47 »

Uciążliwość synchronizowania kilku(nastu) kategorii nie różni się niczym od synchronizowania jednej. Parametryzacja jest jednorazowa i trwa kilka(naście) minut.

Nie róbcie jaj. Mam już sklerozę i bardzo często się zastanawiam, ile to tam pisało tych km/h na znaku ograniczenia, kiedy dojeżdżam do fotoradaru.
Oszczędźcie mi tego...  :E :grin:
Napisane: 19 Sierpień 2008, 21:20:49
Może jakimś wyjściem byłaby alternatywna kategoria "Fotoradary for dummies", czyli "Tutti frutti di radari"...  :E

Masz rację Adamie co do innych serwisów. Tam albo nigdy tego nie robiono, albo już baaardzooo dawno temu zaprzestano stosowania kategorii ogólnej fotoradary.

W sytuacji gdy jest kilka rodzajów fotoradarów też uważam, że podział na stacjonarne, red lights itp jest wskazany.

Początki sklerozy też już mam i stąd moje pytanie/propozycja aby również w kategorii ogólnej istniejącej na Miplo była przy ostrzeżeniu o fotoradarze informacja o prędkości.

Bo nie trzeba tworzyć jak to określiłeś kategorii '...for dummies" ponieważ ona już de facto istnieje to właśnie kategoria fotoradary stacjonarne.

A swoją drogą ciekawi mnie czy ktoś sprawdził, czy suma fotoradarów w podkategoriach prędkości = ilości fotoradarów w kategorii ogółnej fotoradary. Bo wg mnie o ile serwis Miplo i zarządzając kategoriami dobrze pracują to powinno to tak właśnie być.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 20, 2008, 14:09:55 »

A swoją drogą ciekawi mnie czy ktoś sprawdził, czy suma fotoradarów w podkategoriach prędkości = ilości fotoradarów w kategorii ogółnej fotoradary. Bo wg mnie o ile serwis Miplo i zarządzając kategoriami dobrze pracują to powinno to tak właśnie być.

Fotoradary są przenoszone z kategorii ogólnej do podkategorii, więc ie zrównają się. Ilość globalna powinna być taka sama. Dodatkowo wszystko jest w toku, czyli nie wszystkie sa jeszcze przeniesione.

Rozwiązaniem problemu jak napisałeś byłoby podawanie w polu nazwa tylko prędkości - wtedy osoby pobierające ze scaleniem kategorię miałyby info o prędkości. Tak jak było tu już mówione.
No ale pewnie na to musiałby się zgodzić support miplo, bo byłoby to spore odstępstwo od zasad opisu punktów.
Ale rzeczywiście jest wiele kategorii, gdzie nazwa jest zupełnie niepotrzebna i to pole można by wykorzystać w inny sposób.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 20, 2008, 15:41:50 »
Fotoradary są przenoszone z kategorii ogólnej do podkategorii, więc ie zrównają się. Ilość globalna powinna być taka sama. Dodatkowo wszystko jest w toku, czyli nie wszystkie sa jeszcze przeniesione.

Ponieważ nie do końca cie zrozumiałem to proszę o wyjaśnienie - czy to co napisałeś może sugerować, że w kategorii ogólnej fotoradary w pewnym momencie może być/będzie mniej niż w sumie podkategorii z prędkościami?? Oczywiście przy założeniu, że nie ma żadnych punktów w toku tylko wszystko jest zafiksowane.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 25, 2008, 17:20:11 »
W kategorii ogólnej pozostaną zapewne tylko te radary, dla których nie jest znane ograniczenie prędkości,
patrząc optymistycznie, kategoria ogólna będzie docelowo pusta, a wszystkie radary będą w podkategoriach.
W ogólnej będą pojawiać się czasowo tylko nowe fotoradary, jeśli autor POI nie poda od razu ograniczenia.

Cytat: MaDuch
Dla mnie bez sensu jest przy wprowadzaniu punktu "fotoradar" podawanie miejscowości, ulicy
i jakichś innych danych, które niczemu nie służą, a tylko zaciemniają przekaz informacyjny wyświetlając się
(wiem, wiem, że można to wyłączyć) na ekranie.

Dla mnie też, ale wielką ambicją miplo jest zbieranie max. dużej informacji o każdym możliwym POI,
nieważne, że oczywistej, nieistotnej, dla zdecydowanej większości niepotrzebnej,
czy nawet zdublowanej w nazwie i opisie ... i tego nie przeskoczysz.
Dla nich to jak narkotyk, będą się bić o każdą działkę  :mrgreen:  ... właśnie z tego powodu nie jestem już moderatorem.

A czy faktycznie nie da się teraz wyłączyć tej informacji o ograniczeniu??
Może znajdzie się jakiś guru co to potrafi zrobić!!

Nie da się bez ingerencji w kod programu albo ... bez rozbicia na podkategorie.
Bo właśnie podział na podkategorie pozwala uzyskać efekt jakiego oczekujesz,
tylko, że trochę innymi środkami i bez potrzeby zmian, których Ty oczekujesz,
a których support zdecydowanie nie chce.

Poniżej masz przykład jak ostrzeganie o fotoradarach rozwiązałem u siebie
(powiedzmy, że jestem w trakcie, jeszcze mi przeszkadza słowny komunikat o odległości od POI,
obowiązkowo towarzyszący wyświetlaniu tej odległości na ekranie),
Czy nie tego właśnie chcesz, żeby było prosto i czytelnie,
by do odczytania istotnej informacji wystarczył 1 rzut okiem na ekran?

Dodatkowo dla każdej podkategorii możesz ustawić graniczną prędkośc dla ostrzegania
na poziomie ograniczenia, albo trochę poniżej oraz wyłaczyć wyświetlanie tych kategorii
by mieć ostrzeganie tylko wtedy, kiedy może ono być przydatne.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2008, 17:25:30 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 26, 2008, 09:57:18 »

Nie da się bez ingerencji w kod programu albo ... bez rozbicia na podkategorie.
Bo właśnie podział na podkategorie pozwala uzyskać efekt jakiego oczekujesz,
tylko, że trochę innymi środkami i bez potrzeby zmian, których Ty oczekujesz,
a których support zdecydowanie nie chce.

Poniżej masz przykład jak ostrzeganie o fotoradarach rozwiązałem u siebie
(powiedzmy, że jestem w trakcie, jeszcze mi przeszkadza słowny komunikat o odległości od POI,
obowiązkowo towarzyszący wyświetlaniu tej odległości na ekranie),
Czy nie tego właśnie chcesz, żeby było prosto i czytelnie,
by do odczytania istotnej informacji wystarczył 1 rzut okiem na ekran?

Dodatkowo dla każdej podkategorii możesz ustawić graniczną prędkośc dla ostrzegania
na poziomie ograniczenia, albo trochę poniżej oraz wyłaczyć wyświetlanie tych kategorii
by mieć ostrzeganie tylko wtedy, kiedy może ono być przydatne.

Marku nie dość, że nocny to Wielki!! Właśnie tego chcę!! Pragnę!! I oczekuję!!

Wiem, że na "apetyty" miplo nic nie poradzimy, ale właśnie stąd było moje pytanie o guru!! I proszę!! Jest!! Jest Guru nocnyMarek :) a z nim informacja o jaką chodzi. Bo powiem szczerze po przejściu (zgodnie z forumową sugestią) na podkategorie to nic się nie zmieniło. Ikonka fotoradaru z symbolem ograniczenie prędkości jest nadal mikra, a w Raphaelu z ekranem VGA niemal wogóle niewidoczna, a zaśmiecanie ilomaś wersjami komunikatu głosowego z podanym ograniczeniem, jakoś napawało mnie niechęcią.

A tak przy okazji - coraz więcej jest urządzeń pracujących z ekranami VGA. Możeby pomyśleć o stworzeniu zestawu ikon do AM do tych urządzeń, gdzie wielkość ikony byłaby słusznie większa i umożliwiała zdobycie wiedzy o mijanym w pobliżu punkcie bez konieczności zatrzymywania samochodu??!!?? Co ty na to nocnyMarku??

PS Akurat mnie komunikat o odległości nie przeszkadza!! Czasami wręcz pomaga ;)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 26, 2008, 10:32:42 »
Ikony musiałem zrobić sam, mają rozmiar 22x22 piksele, czyli dokładnie tyle ile wnęrze ramki ostrzegawczej
te z serwisu są do bani, zupełnie nieczytelne ...
Propozycję stworzenia możliwości umieszczania na miplo ikon o innych rozmiarach niż 16x16
wysłałem do miplo dobre pół rok temu, odpowiedź była standardowa: 'pomyślimy'.
Obecnie czekam na informację z AM, czy jest możliwość zmiany rozmiarów tej ramki,
bo dla ograniczeń >=100 km/h ramka jest trochę za wąska i trzeba zmniejszyć czcionkę żeby się zmieściły 3 cyfry.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 26, 2008, 12:36:38 »
Z tego co piszesz rozumiem, że korzystasz w tym momencie z podkategorii?? (OK Przeżyję już te podkategorie :) _
I do nich jest przypisana ikona zastępująca obrazek z informacją??

Ikona jest samodzielną informacją w zbiorze ikony czy jest elementem identyfikacji danego POI?? Czyli - chcąc mieć takie ostrzeganie/informację o fotoradarach musiałbym od Ciebie wyprosić/uzyskać :) wyodrębnione kategorie fotoradarów (pliki .amp, .ampdata, .ampdesc) czy też same ikony do wgrania jako obrazki??

A teraz właśnie prośba, możesz gdzieś wrzucić efekt swojej pracy, żebym mógł ja i pewnie inni sądząc po poście sudni skorzystać?? Piszę efekt, bo nim jestem zainteresowany, jako człowiek nietechniczny, a już zwłaszcza nieinformatyczny ;)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 26, 2008, 15:51:40 »
Tak, muszą być podkategorie.
Ikona identyfikuje (pod)kategorię POI tak jak każda inna, tak jak do kategorii 'stacja BP' masz ikonę z 'zielonym słonkiem'
tak do 'kategorii fotoradar 70' masz ikonę z tym ograniczeniem, tylko nie 'miplowską' 16x16 pikseli, z czcionką rozmiaru 6 lub 7,
(to ten rozmiar od umów dawanych do podpisu emerytom  :wink:)
tylko 'wydłubaną' własnoręcznie z ikoną 22x22 (Paint do jej wykonania w zupełnosci wystarcza) i czcionką rozmiaru 16.

Kategorie ściągniesz sobie z miplo, a ikony zamieszczę na forum ... ale jak zakończę eksperymenty,
bo jeszcze chciałbym odrobinę je powiększyć (jeśli da się zmienić ramkę) i nie mam jeszcze wszystkich prędkości.
A co do zainteresowania, to bądźmy realistami, zobacz ile odsłon ma ten wątek ...

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 26, 2008, 16:09:56 »

Kategorie ściągniesz sobie z miplo, a ikony zamieszczę na forum ... ale jak zakończę eksperymenty,
bo jeszcze chciałbym odrobinę je powiększyć (jeśli da się zmienić ramkę) i nie mam jeszcze wszystkich prędkości.
A co do zainteresowania, to bądźmy realistami, zobacz ile odsłon ma ten wątek ...

Zawsze są jacyś liderzy (ty), ludzie którzy ich wspomagają (ja ;)) a potem następuje reszta czyli zainteresowanie ludu  :mrgreen:. Gdybym ten wątek zamiast tu zamieścił jako postulat,pytanie w wątku o zmianach w AM o których ty i Darek piszecie to byłoby zupełnie inaczej.

Dla mnie co innego jest bardziej symptomatyczne - nikt z Miplo nie zabrał głosu, nawet się nie zająknął. Może oni już się tak rozwinęli, że pracują już tylko na własne potrzeby?? Choć serwis mailowy działa i to dość sprawnie :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 26, 2008, 16:50:58 »
Dla mnie co innego jest bardziej symptomatyczne - nikt z Miplo nie zabrał głosu, nawet się nie zająknął...

Hmmm, ale oni przestali się odzywać już na jakiś rok przed powstaniem miplo ... od czasu tej słynnej awantury ...

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 26, 2008, 18:02:11 »

Niemniej jednak są tu tacy, którym się to bardzo przyda i marzy taki sposób ostrzegania, jak w TT, gdzie w trakcie ostrzegania w lewym górnym rogu miga ogromna ikona z ograniczeniem prędkości  :ok:

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 27, 2008, 11:23:52 »

Niemniej jednak są tu tacy, którym się to bardzo przyda i marzy taki sposób ostrzegania, jak w TT, gdzie w trakcie ostrzegania w lewym górnym rogu miga ogromna ikona z ograniczeniem prędkości  :ok:

Widzisz nocnyMarku, nie jest z zainteresowaniem tak źle (ty, ja, sudnia, akubit - zaczyna być nas "gromada" ;) ) i z odsłonami też nie jest źle jak na ten dział :)

*

Offline sudnia

• **
  • 126
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 27, 2008, 14:35:11 »
Ooo.. przepraszam..ja wystepuje w imieniu kilku osób. Jest jeszcze mój brat, ma po mnie BA, moja znajoma ktora ma PNA oraz dwóch kolegów z pracy (chyba asus i mio). Wszyscy nauczyli sie ode mnie wgrywać lub wgrywam za nich poi.. Niestety lenie jedne nie odwiedzają tego forum  :-| mimo moich usilnych zachęt  :mad:

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 27, 2008, 14:42:10 »
Pozostaje się tylko cieszyć i .... czekać aż nocnyMarek zrobi perfekcyjne ikonki z doskonałym ostrzeganiem  :ok: :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 04, 2008, 21:24:47 »
No to powiedzmy, że zrobiłem ... cyferki są może trochę kanciaste i dałoby sie je nieco ugładzić,
ale to już nie moja działka, nie jestem plastykiem   B)
Ikony są w rozmiarze 22x22,  większych (przynajmniej na razie) nie da się zastosować,
bo wygląda na to, że rozmiar ramki ostrzegawczej jest nie do ruszenia bez zmian programu.

Dodatkowo dla optycznego powiększenia ikon i zwiększenia czytelności ograniczeń
z zakresu 100-130, zamieniłem kolory ramki (żółty z czerwonym), można się bez tych zmian obejść
ale wtedy napisy100-130 będą 'ocierać się' o wewnętrzny kant ramki, co nieco pogarsza ich czytelność.
Te zmiany dotyczą plików 'colors' (dodałem je do paczki z ikonami) które należy skopiować do katalogu z AM.
plik night.map.colors to skórka 'AutoMapa na noc' (należy zamienić z oryginalnym),
a plik day.Hi-contrast.map.colors to modyfikacja dziennej skórki mojego autorstwa,
po skopiowaniu go do katalogu z AM, trzeba jeszcze w AM wybrać z listy w ustawieniach interfejsu
kolory mapy w trybie dziennym: 'na słoneczny dzień'.

Dla używających innych skórek przedstawiam zmiany w plikach 'colors', jakich trzeba dokonać,
żeby uzyskać efekt jak na screenie kilka postów wyżej.

;----OSTRZEZENIA O POI:
WarningLine=255 0 255             (kolor przerywanej linii biegnącej od wskaźnika pozycji do ramki ostrzegawczej)
WarningRectOut=255 0 0           (kolor (czerwony) środkowego paska ramki)
WarningRectIn=255 255 0         (kolor (żółty) skrajnych pasków ramki)
WarningDistanceText=0 0 0                     (kolor czcionki informacji o odległości do POI) [wersja nocna: 255 255 25]
WarningDistanceTextOutline=255 255 0  (kolor obwiedni (tła) wokół tej czcionki)  [wersja nocna: 0 0 0 (bez zmian)]

Co ważne, warto sobie zachować kopię plików ikon na karcie, bo miplosyc od czasu do czasu
pomienia je na te 'oryginalne z serwisu' i nie pomaga nawet zmiana atrybutów na tylko do odczytu.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2008, 17:21:03 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 05, 2008, 13:35:35 »
Dzięki nocnyMarku!!  :ok:

Dziś to pewnie nie, ale jutro wypróbuję :)

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 05, 2008, 15:45:06 »
Super robota! Dziękuję. Działa dobrze i na VGA.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 08, 2008, 10:40:26 »
Znalazłem też sposób na upierdliwość miplosynca (podmienianie ikon na 'miplowskie' przy synchronizacji)
Trzeba wybrać na www w ustawienach subskrypcji dla kazdej z tych kategorii ustawić ikonę: 'bez ikonki'.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 08, 2008, 13:46:33 »
Znalazłem też sposób na upierdliwość miplosynca (podmienianie ikon na 'miplowskie' przy synchronizacji)
Trzeba wybrać na www w ustawienach subskrypcji dla kazdej z tych kategorii ustawić ikonę: 'bez ikonki'.

Bardzo cenna uwaga. Faktycznie wkurzające to jest  :ok:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 15, 2008, 17:54:40 »
Przygotowałem jeszcze jedną wersję, dla tych mniej śmiałych, obawiających się grzebania w plikach konfiguracyjnych.
Dostosowałem kolorystykę ikon do kolorów 'fabrycznej' ramki ostrzegawczej.
Mam nadzieję, że znaczący pytajnik przy radarach o nieznanym ograniczeniu
zachęci do zgłaszania tych ograniczeń do Miplo.

W tej wersji wystarczy skopiować ikony z załączonego pliku do katalogu AM z ikonami (AutoMapa EU\Icons)
(i ustawić parametry ostrzegania) żeby uzyskać efekt jak na screenie poniżej.