Propozycja rozdzielenia kategorii fotoradarów w mobilne.net

• 23 Odpowiedzi
  • 4175 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 29, 2005, 03:27:13 »
Moim zdaniem trzeba rozdzielić fotoradary na 2 kategorie: stacjonarne i przenośne.

Dlaczego?
1. Bo łatwiej będzie weryfikować błędy: jeśli jest info, że stacjonarny a nie ma skrzynki - łatwo to zaraportować
2. Bo wiadomo będzie czego wypatrywać

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
  • Sprzęt: LOOX 720 + GNS 5843
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 29, 2005, 08:52:43 »
1. Fotoradary w Polsce
2. Radary przenosne zwane suszarkami

Wystarczy ?

PeDeA
Pozdrawiam PeDeA

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 29, 2005, 11:17:09 »
Właśnie nie wystarczy.

Choć już nie jest to aktualne jest:

1. Fotoradary
2. Fotoradary przenośne
3. Suszarki

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 29, 2005, 11:23:00 »
należy uważać żeby całego systemu zbytnoi nie skomplikowac, już teraz jest kłopot bo w kategoriach jest radar i radary.

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 29, 2005, 11:26:16 »
Trzeba je połączyć więc. Niedługo będą moderatorzy to się tym zajmą.
Trzeba by ustalić aby nazwy kategorii były w liczbie pojedyńczej i nie używać mowy potocznej w takim przypadku będzie porządek większy.

*

Offline bler

• **
  • 111
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 29, 2005, 11:36:57 »
Przy synchronizacji z mobilne.net możesz sobie wybrać nazwę jaką chcesz widzieć u siebie. Co za problem więc?

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 29, 2005, 11:40:14 »
Nie problem tylko bałagan. Właśnie przez ten bałagan robią się zdublowane kategorie i trzeba potem to łączyć.

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 29, 2005, 12:21:17 »
A i tak, jak przyjdzie AM 3.8 to trzeba będzie nazwać wszystkie kategorie wspólnie "Radary" - inaczej Jadzia nie będzie ostrzegać głosem o zbliżaniu się do takiego miejsca... Przynajmniej do czasu, kiedy nie zostanie rozbudowana baza komunikatów głosowych... Ja tak musiałem zrobić używając od kilku dbi bety AM 3.8...

*

Offline Troll

• **
  • 214
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 29, 2005, 13:30:04 »
Może jednak nie :)
"...Podtrzymuje więc swoją prośbę o dodanie tego komunikatu w formie pliku .wav z możliwości przypisania go do własnej kategorii /zmiany nazwy/  plissssssss..."
odp.
"...Postulat udostepnienie tych komunikatow, o ktorych Pan pisze nie powinien sprawic problemu
- postaramy sie to wykonac wypuszczajac
wersje produkcyjna.

AutoMapa (m)"

chodzi o komunikat systemowy "radar"

*

Offline ao

• **
  • 121
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 30, 2005, 14:00:28 »
A jednak nie ma *.wav w wersji produkcyjnej 3.8.0.5!
Pewnie nie będzie z tym wielkiego problemu, bo na mobilne.net wkrótce wraz z ikonkami pojawią się i wav’y (mam nadzieję, że szybciej niż wkrótce), ale obietnica była...

*

Offline maon

• **
  • 104
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 30, 2005, 15:42:51 »
Podsumowując rozumiem, że:
1.  ostrzeganie głosowe o POI działa tylko wtedy gdy są włączone "instrukcje głosowe"
2. nie można podłozyć swojego wava pod konkretną katergorię ???

M.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 30, 2005, 16:05:39 »
Panie i Panowie, a może:
wprowadzić kategorie w rozbiciu na wartość ograniczenia prędkości
40, 50, 60 itd
dodać pliki w stylu "zwolnij możliwość kontroli radarowej" (mam taki nagrany z realspeak'a dlosem Agaty) dla każdej kategorii z ustawieniem prędkości dopuszczalnej w każdej z nich

Oraz wprowadzić dwa standarty:
pierwszy "jazda po mapie" Polska 50m gdzie ustawienie wykrywania ze względu na prędkość jazdy znaczną (np. ponad 140 na gerkówce) będzie inne (znacznie większy promień oraz odległość) oraz
drugi "jazda po mapach" miast - gdzie ze względu na występowanie w znacznej części terenu zabudowanego i co za tym idzie - mniejszą prędkość, te ustawienia będą inne - mniejszy promień, inny sygnał (np. tam wav + odległość, tu sam wav lub buzer), mniejsza odległość wykrywania.

Skierowałem już taką sugestję do AM - odpowiedz przyszła:

"dziekuje za testy i uwagi

kazda taka zmiana mocno komplikuje uzytkowanie
program wymuszajac wieksza ilosc ustawien, decyzji
uzytkownika itp.
dlatego podchodzimy do tego z duza ostroznoscia

lepiej jesli pojawi sie niepotrzebny komunikat o radarze
na drodze osiedlowej wychwycony z pobliskiej
drogi szybkiego ruchu niz gdyby nie pojawil
sie komunikat tam gdzie byc powinien"

może i racja - ale wczoraj podczas prób na mieście trafiała mnie jasna ......, gdy na drodze osiedlowej program wołał "zwolnij możliwość kontroli radarowej" po dwadzieścia razy, a jednocześnie super to działało przy jezdzie z W-wy do Łodzi - jadąc miałem 2-3 komunikaty przy ustawieniu 1000m, 100stopni, 4s.

*

Offline kakaki

• 13
  • Sprzęt: Mio 168 podrasowany do 2003 SE
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 30, 2005, 18:03:57 »
Dziś sprawdzałem automape 3.8 wszystko niby fajnie tylko że mam dodane do PU z poi.mobile.net te same radary co z POI są już w standardzie. Przydałoby się teraz ujednolicenie tego i wywalenie niepotrzebnych punktów z mobile.net.

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 30, 2005, 18:08:26 »
Cytat: kakaki
Dziś sprawdzałem automape 3.8 wszystko niby fajnie tylko że mam dodane do PU z poi.mobile.net te same radary co z POI są już w standardzie. Przydałoby się teraz ujednolicenie tego i wywalenie niepotrzebnych punktów z mobile.net.
Gdybyś tak był uprzejmy posługiwać się nazwami kategorii, o których piszesz wszystkim byłoby znacznie łatwiej zorientować się w sytuacji.

POI i PU to dwie różne rzeczy.

POI dostarcza producent AM.
PU tworzą sami użytkownicy AM poprzez portal poi.mobilne.net

Teoretycznie możesz wyłączyć wyświetlanie POI i pozostać tylko przy PU. Jak sądzę większość użytkowników tak właśnie robi.

*

Offline kakaki

• 13
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 30, 2005, 18:24:15 »
Przecież właśnie napisałem że:
Dziś sprawdzałem automape 3.8 wszystko niby fajnie tylko że mam dodane do PU z poi.mobile.net te same radary co z POI są już w standardzie.

Żeby było jaśniej.
Mam dodane RADARY ze strony poi.mobile.net do kategorii RADARY.
Przy przejeździe przez kraków pokazują mi się te punkty oraz jednocześnie w tym samym miejscu punkty z POI ( punktów zapisanych w automapie)  z kategorii RADAR.
Obie kategorie mają ustawione ostrzeganie głosowe. I teraz dostaje podwójne komunikaty.
Byłoby dobrze gdyby wkońcu można było zrobić wielkie sprzątanie na stronie poi.mobile.net i powywalać te niepotrzebne punkty.

PS. JerryT: dodałeś taki oto punkt do poi.mobile.net do kategorii  Tesco

7   570144   240099   T Krakow (HIT) Wielicka      jerryt   2005-03-25 02:36:12

mały problem to coś jest według ciebie na środku skrzyżowania oddalone od prawdziwego Tesco o jakieś 2 Km :)

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 30, 2005, 18:56:58 »
Tak już napisałem możesz wyłączyć wyświetlanie POI Radar i pozostać tylko przy PU Radary / Suszarki. W ten sposób unikniesz podwójnych punktów na mapie.
Punktów Radary i Suszarki jest/będzie znacznie więcej niż POI Radar.

Nie można usunąć z poi.mobilne.net punktów, które dublują się z POI gdyż to zupełnie różne bazy, budowane niezależnie od siebie.

*

Offline Troll

• **
  • 214
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 30, 2005, 20:46:07 »
Cytat: maon
...
1.  ostrzeganie głosowe o POI działa tylko wtedy gdy są włączone "instrukcje głosowe"
2. nie można podłozyć swojego wava pod konkretną katergorię ???.......

1. tak
2. można, pod dowolna kategorię - wav musi mieć taką samą nazwę jak kategoria

*

Offline kakaki

• 13
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 31, 2005, 09:47:00 »
Cytat: Maap
Nie można usunąć z poi.mobilne.net punktów, które dublują się z POI gdyż to zupełnie różne bazy, budowane niezależnie od siebie.

A co jeśli w poi.mobile.net są radary które nie istnieją od ponad roku (zostały przeniesione w inne miejsce) dopiero wtedy jest to denerwujace. :) Powinna się wkońcu pojawić opcja usunięcia punktów z mobile.net takich które są niepotrzebne lub źle wprowadzone tak jak wyżej wymieniony punkt z Tesco wprowadzony przez JerryT.

*

Offline cichy

• **
  • 119
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 31, 2005, 13:34:39 »
Ppepe nagrywałeś komunikaty z (realspeak'a głosem Agaty) metodą głośnik mikrofon czy masz jakiś patent na zrobienie czystego wavu bez zakłóceń bezpośrednio na kompie z wykorzystaniem „Agaty”?

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 31, 2005, 13:52:09 »
...A co jeśli w poi.mobile.net są radary które nie istnieją od ponad roku (zostały przeniesione w inne miejsce) dopiero wtedy jest to denerwujace. :) Powinna się wkońcu pojawić opcja usunięcia punktów z mobile.net takich które są niepotrzebne lub źle wprowadzone tak jak wyżej wymieniony punkt z Tesco wprowadzony przez JerryT.
Funkcja kasowania punktów pojawi się jak tylko zostanie dokończona i dokładnie sprawdzona/zweryfikowana.
Ile pracy wymaga dodanie takiej opcji niech świadczy opis czynności, które trzeba wykonać:
- przebudować istniejące skrypty php
- przebudować operacje na plikach
- rozszerzyć operacje na bazie
- zmienić kod html
- zmienić grafikę portalu
- napisać nową pomoc

To wszystko wymaga czasu i ciężkiej pracy. Ten projekt jest już realizowany, ale staramy się nie spieszyć bo "jak się człowiek spieszy to się diabeł cieszy" i mogą być niedoróbki.
Prosimy o cierpliwość.

« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 31, 2005, 14:43:13 »
Maap spoko! Wszyscy doceniamy i sznujemy robotę adminów! :) Fak tylko, że jak jest coś do wszystkiego to jest do ... wiesz czego. Stąd niestety potrzebne są ograniczenia i pomysł z moderatorami odpowiedzialnymi za funkcjonowanie kategorii jest SUPER. Sam przyznasz że póki co nieco się nasza baza "zabagniła".

Pzdr.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 31, 2005, 22:26:13 »
WAV z realspeak'a z głosem Agaty nagrałem przez rejestrację w Resco Auto Recorder na ipaq'u głosu z głośniczka. Chciałem się pobawić z rejestrację przez kabelek na wyjściu z kompa stacjonarnego i wejściu do laptopa, ale skoro chodziło tylko o testy, to jakość nie miała znaczenia.

*

Offline Troll

• **
  • 214
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 01, 2005, 09:58:14 »
Też skłaniam się do wprowadzenia ograniczeń i popieram pomysł z moderowanie dodawanych punktów, a przy okazji na forum też niezły bałagan się zrobił
przynajmniej dwa wątki o plikach wav  + j/w, sprawy dotyczące kategorii POI też chyba w trzech.
Sam się gubię gdzie na jaki temat mowa już mi żal tych wszystkich biednych ludzi którzy zaczynają przygodę z AM przebrnięcie przez kilka najświeższych tematów od początku do końca graniczy z cudem

« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 03, 2005, 14:45:51 »
Problem dokonania ustaleń dotyczących standaryzacji danych oraz na podstawie tego wykonanie poprawek w istniejącej bazie PU będzie wczesniej czy pozniej konieczny. Lepiej wczesniej, poniewaz wtedy poprawek w PU będzie mniej.
Mnie na przykład przeszkadza fakt, że w kategorii Fotoradary zaznaczane są nie tylko fotoradary stacjonarne ale również przenośne, które jak wiadomo dzisiaj są tu, a jutro tam. Zaznaczanie więc na mapie jako PU miejsca gdzie widziano kiedyś taki fotoradar jest pozbawione sensu, chyba że w kategorii Suszarki".

Jak zauważyłem właśnie wprowadzono nową kategorię "Fotoradary przenośne". Proponuje aby wyraźnie zaznaczyć (w kategorii Fotoradary) aby nie wprowadzać w niej przenośnych tylko stancjonarne. Dodatkowo ktoś powinien się teraz zająć uporządkowaniem bazy i przenieść do nowej kategorii te fotoradary, które powinny się w niej znaleźć. Obecnie mamy niespójność danych, która przy braku reakcji będzie raczej narastać.