propozycja: przypięty (i zablokowany/moderowany) wątek o babolach AM

• 18 Odpowiedzi
  • 5141 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
Zadałem dziś pytanie o MiploSync (blokady spod AM versus samodzielny MSync). Jakaś dobra dusza mi odpowiedziała, nadmieniając jednak, że sprawa była już omawiana kilka razy. Trochę mi się głupio zrobiło, bo nie lubie zaśmiecać forum. Po zastanowieniu się doszedłem do następującego wniosku:

Dla przeciętnego użytkownika/czytelnika forum, ogarnięcie wszystkich wątków opisujących problemy z kolejnymi wersjami AM, jest praktycznie niemożliwe. Jeśli jeszcze pojawiają się one jako oddzielne wątki, sprawa jest prostsza. Wiele jednak trafia do wątków ogólnych "AM X.Y wreszcie wydana". Np. dla 6.9 (łacznie z 6.9b) to w sumie 630 wpisów. Co gorsza, wiele problemów omawia się na poziomie beta-testów (kolejne 600 wpisów dla 6.9 beta N), nie wszystkie problemy znikają w finalnych wersjach. Te wątki ogólne często zbaczają na "manowce" bardzo szczegółowych dyskusji, czasem wręcz "pyskówek". Wyszukiwarka PDAClubu nie działa najlepiej, zresztą nie zawsze wiadomo jakich słów-kluczy użyć.

Mając to na uwadze mam propozycję utworzenia przypiętego wątku, edytowanego przez moderatora, gdzie w pojedynczym, rozszerzanym z czasem wpisie pojawiały by się hasłowo, na kilka najwyżej zdań opisu, te problemy, które są dobrze udokumentowane i niewątpliwe, być może z linkiem do wątku/postu, gdzie to jest opisane. Rozumiem, że to dodatkowe zadanie dla nMarka ale może to łatwiejsze, niż wielokrotne odpowiadanie na te same pytania, często (patrz wyżej) zadawane w dobrej wierze.  A tacy trochę "niedzielni" użytkownicy (i nie tylko oni) mieliby w dobrze zdefiniowanym miejscu przegląd sytuacji w kolejnych wersjach. Myślę, że taki wątek byłby bardzo pomocny, nawet jeśli nie będzie 100% kompletny.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
Odp: propozycja: przypięty (i zablokowany/moderowany) wątek o babolach AM
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 31, 2011, 00:17:41 »
Pod warunkiem, że komuś będzie się chciało najpierw tam zajrzeć i poczytać (w co wątpię).
Ale idea szczytna.  :ok:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

q1w2

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 31, 2011, 07:45:18 »
Ta idea, jak najbardziej szczytna, a wręcz wskazana, była już podejmowana na tym forum wielokrotnie.
Tylko z tego co pamiętam z nie tak odległych czasów, zawsze się kończyła wyłącznie zadymami pomiędzy tymi, którym zawsze wszystko w AM "grało" i się podobało, a tymi, którzy ośmielili się upubliczniać jej ewidentne babole.
Nie podejrzewam, by tym razem miało być inaczej, jednak z całego serca, życzę autorowi tematu sukcesu.

*

PapaD

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 31, 2011, 10:28:22 »
q1w2 chyba ma rację, bo widziałem, że kłótnie tu niezłe się toczyły jak ktoś zaczynał podważać istnienie błędu. Dlatego tak jak jest w tytule wątku, taki temat musiałby być stale moderowany, bo inaczej to będzie jedna wielka przepychanka słowna. Ale pomysł bardzo dobry tak na marginesie.

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 31, 2011, 14:32:31 »
Dlatego też idea jest taka, by ten "zbiorczy" wątek był edytowany tylko przez moderatora (globalnych moderatorów, jeśli jacyś tu zaglądają) i w ten sposób był wolny od pyskówek i dygresji. Jeden (edytowany wielokrotnie) wpis na jedną wersję AM.

*

PapaD

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 31, 2011, 15:03:57 »
NocnyMarku wszystkie znaki na niebie mówią, że "piłeczka" znalazła  się teraz po twojej stronie boiska :)

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 31, 2011, 15:12:15 »
Oj słusznie, słusznie. Jak najszybciej poproszę  :ok:
Większość wpisów o AM to mniej lub bardziej słuszne żale, ci którym AM dobrze "chodzi" raczej się nie wypowiadają.
Sam do nich należę i dość mam tych ciągłych jęków oraz osobistych wycieczek.

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 31, 2011, 19:35:14 »
w ramach rozwinięcia idei: żeby nie przysparzać nMarkowi zbyt wiele pracy, osoba rozpoczynająca nowy wątek o problemach AM (samodzielny czy też wpisany w jakiś większy wątek o "wydaniu AM X.Y"), mogłaby podsumować swoje żale w ostatnim akapicie, właśnie w 2-3 zdaniach, które moderator mógłby za pomocą myszy, z ewentualnym drobnym przeredagowaniem, wpisać w ten przypięty babol-wątek wraz z linkiem.

*

pliers

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 31, 2011, 19:48:53 »
uważam że to bardzo dobry pomysł  :ok:

*

PapaD

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 31, 2011, 20:10:17 »
uważam że to bardzo dobry pomysł  :ok:
tak to dobry pomysł, tyle, że jakoś nie bardzo wyobrażam sobie podpinanie linku do pełnej wypowiedzi osoby zgłaszającej problem. Gdyby osoba zgłaszająca to zrobiła w oddzielnym wątku, co raczej byłoby tępione i przenoszone do wspólnego dotyczącego jednego wydania AM, to NMarek musiałby przy każdym zgłoszeniu linkować do tego samego wątku pt "AM xxxxx wydana !" , a to już by trochę wprowadzało chaos. Ja popieram pomysł kolegi, tylko bez tego linkowania, jedynie to, że moderator do wątku moderowanego wkleja podsumowanie problemu opisując, że mamy kolejne potwierdzone zgłoszenie. Tak potwierdzone chociaż przez jednego jeszcze forumowicza, gdyż nie uważam, żeby problem jednostkowy można było klasyfikować jako błąd programu, choć faktycznie tak mogłoby być, że błąd się objawia na konkretnym sprzęcie i rom-ie niestety i to byłoby dużo trudniejsze do uchwycenia i poprawienia w kolejnej wersji.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 31, 2011, 21:14:24 »
Msz1919, do tego co proponujesz w >90% nie potrzeba uprawnień moderatora,
Każdy może edytować swój post, cytować innych i wklejać linki. Więc do dzieła  :ok:
Jak wątek będzie wartościowy, to z przyklejenierm też nie będzie problemu.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 31, 2011, 21:47:40 »
Marku!
Ale wiesz, że aby ograniczyć się do samego wypunktowania błędu, nie "zjeżdżać" na boczne tory i dyskusje "o kierunkowskazach" ;) trzeba pancernej samodyscypliny (sam się o nią nie podejrzewam).

A msz1959 moim zdaniem miał na myśli wątek typu:
  • ktoś rzetelnie zgłasza błąd (w jego mniemaniu)
  • inni potwierdzają lub zaprzeczają krótko i bez zbędnych komentarzy
  • zgłoszenie mało rzetelne (wg. moderatora), jeśli nie zostanie poprawione leci do kosza
  • wszelkie komentarze i wycieczki poza temat błędu (nawet na ciut) lecą do kosza

Bez moderacji to się nie uda.

Pozdrawiam
Karol

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 31, 2011, 23:04:45 »
No nie całkiem to miałem na myśli - to odpowiedź kierowana zarówno do nocnegoMarka jak i ochkarola.

Wątek (wątki) "normalne", nawet jeśli będą przypięte, rozpłyną się natychmiast w niekończących się sporach i dygresjach nie na temat. I po chwili przestaną być czytelne. Powtórzę jeszcze raz: pomysł miałby polegać na tym, że udokumentowane problemy, które w opinii moderatora są istotne i realne, trafiają do jednego miejsca, edytowanego wyłącznie przez moderatora. 2-3 zdania plus ewentualnie link do miejsca, gdzie są omówione szczegółowo (do papaD - link może wskazywać na konkretny wpis w wątku, więc nie ma problemu z efektywnym linkowaniem do zbiorczych wątków).

Przykładowe "tematy", jakie mi przychodzą na myśl:

- MiploSync wbudowany w AM nie synchronizuje blokad
- AM, przynajmniej w niektórych urządzeniach, co kilka minut wyznacza nową trasę bez widocznej przyczyny
- Trasa "szybka", wyraźnie wbrew definicji, bywa wolniejsza od innych
- Punkty trasy nie mogą się powtarzać
itp. itd.

Raczej nie indywidualne błędy map, chyba, że jakieś "kardynalne" typu (jak bywało!) "nie można przejechać przez granicę" czy też brak (lub niemożność odblokowania) jakiegoś fragmentu drogi wysokiej kategorii.

PS. Wbrew pozorom wydaje mi się, że taki wątek to mniej roboty dla moderatora niż czyszczenie "zwykłego".
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2011, 23:20:36 wysłana przez msz1959 »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 31, 2011, 23:41:01 »
Aha!
Czyli, żeby moderator z całego syfu innych wątków wrzucał do pierwszego posta zweryfikowane byki?
Pozdrawiam
Karol

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 01, 2011, 19:54:53 »
Tak, choć raczej nie do pierwszego postu zbiorczego wątku, tylko do odzielnego, przypiętego wątku pt. np. "Znane problemy AutoMapy", w którym każdej wersji odpowiadałby jeden post.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 01, 2011, 21:07:58 »
Czy powstanie jest nieistotne.

Ważne jest, że przy panujących tu zwyczajach skończy to się w najlepszym wypadku biciem piany, w gorszym ostrzeżeniami, banami i pyskówką.

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 01, 2011, 22:42:38 »
Przeczytaj, proszę, ze zrozumieniem, co proponowałem. Wątek edytowany wyłącznie przez moderatora. Żadnej piany, pyskówek. Żale można by wylewać w innych wątkach, prowadzonych na normalnych zasadach. Ktoś, kogo interesowałyby tylko konkrety, czytałby tylko ten wątek, inne pobieżnie przeglądał lub całkowicie ignorował.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 01, 2011, 23:00:46 »
Po pierwsze czy znajdzie się moderator mający czas i chęci babrać się postach i wyławiać perełki. Po drugie masz pełne zaufanie do sumienności i obiektywizmu moderatora?

Każdy ma swoje poglądy i filtruje wiadomości wg nich.

Ale jeżeli ma się udać, to będę życzliwie sekundował i być może (w opinii moderatora) kiedyś podsunę jakiegoś babola.

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 01, 2011, 23:34:02 »
Przedstawiając swój pomysł zakładałem, że moderator z racji swojej funkcji babrze się w postach. Czy będzie mu się chciało wyławiać perełki - nie wiem, można Go zachęcać ale trudno by mieć pretensje, jeśli nie zechce.

Zaufanie - mam. Jeśli ktoś nie ma, może nie korzystać. Poza tym w tym przypadku to zaufanie jest weryfikowalne - jeśli moja AM będzie sprawiać mi liczne problemy, których moderator nie uzna za stosowne wpisać do takiego wątku pomimo dobrze udokumentowanych raportów, zaufanie może się zmniejszyć.