Zadałem dziś pytanie o MiploSync (blokady spod AM versus samodzielny MSync). Jakaś dobra dusza mi odpowiedziała, nadmieniając jednak, że sprawa była już omawiana kilka razy. Trochę mi się głupio zrobiło, bo nie lubie zaśmiecać forum. Po zastanowieniu się doszedłem do następującego wniosku:
Dla przeciętnego użytkownika/czytelnika forum, ogarnięcie wszystkich wątków opisujących problemy z kolejnymi wersjami AM, jest praktycznie niemożliwe. Jeśli jeszcze pojawiają się one jako oddzielne wątki, sprawa jest prostsza. Wiele jednak trafia do wątków ogólnych "AM X.Y wreszcie wydana". Np. dla 6.9 (łacznie z 6.9b) to w sumie 630 wpisów. Co gorsza, wiele problemów omawia się na poziomie beta-testów (kolejne 600 wpisów dla 6.9 beta N), nie wszystkie problemy znikają w finalnych wersjach. Te wątki ogólne często zbaczają na "manowce" bardzo szczegółowych dyskusji, czasem wręcz "pyskówek". Wyszukiwarka PDAClubu nie działa najlepiej, zresztą nie zawsze wiadomo jakich słów-kluczy użyć.
Mając to na uwadze mam propozycję utworzenia przypiętego wątku, edytowanego przez moderatora, gdzie w pojedynczym, rozszerzanym z czasem wpisie pojawiały by się hasłowo, na kilka najwyżej zdań opisu, te problemy, które są dobrze udokumentowane i niewątpliwe, być może z linkiem do wątku/postu, gdzie to jest opisane. Rozumiem, że to dodatkowe zadanie dla nMarka ale może to łatwiejsze, niż wielokrotne odpowiadanie na te same pytania, często (patrz wyżej) zadawane w dobrej wierze. A tacy trochę "niedzielni" użytkownicy (i nie tylko oni) mieliby w dobrze zdefiniowanym miejscu przegląd sytuacji w kolejnych wersjach. Myślę, że taki wątek byłby bardzo pomocny, nawet jeśli nie będzie 100% kompletny.