Profil użytkowanie - bezproblemowe kopiowanie - jak i co?

• 4 Odpowiedzi
  • 2058 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
Profil użytkowanie - bezproblemowe kopiowanie - jak i co?
« dnia: Czerwiec 30, 2010, 08:31:09 »
Witam

Od wersji 6.5 jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami możliwości wyboru profilu samochodowego lub dowolnie innego.
Pytanie moje jest takie:
 Czy można bez problemu kopiować cały profil bez skutków ubocznych, czy tylko wybrane pliku z danego profilu nie bojąc się że coś możemy namieszać nadpisując skopiowane pliki?
Za chwilę  :grin: wyjdzie nowa wersja programu. Czy wtedy będzie można bezproblemowo przekopiować swoje profile do nowej wersji.

Jestem legalnym użytkownikiem 2 licencji AM na różnych urządzeniach. Czy bez problemu można skopiować takie profile między systemami? (WM5.5 --> Windows XP i odwrotnie)

W programie nie widzę opcji kopiowania profilu. Czy tylko kopiowanie możliwe jest za pomocą dowolnego exploratora plików?
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
Odp: Profil użytkowanie - bezproblemowe kopiowanie - jak i co?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 01, 2010, 10:31:52 »
kopiowanie jest możliwe za pomocą eksploaratora plików.
tylko ciężko wynaleźć czy na pewno kopiujesz dobry profil bo AM hashuje nazwę katalogu :P

Co do ustawień, na razie testowo sprawdziłem czy faktycznie działa tak jak chcę i jest ok,
czyli w jednym profilu siedzą jedne ustawienia wszystkiego (nawet wielkości obrysów dróg czy wyświetlania, ostrzegania POI i ustawień GPS, komunikatów) a w drugim mam całkowicie inne ustawienia.

Zrób kopię AM (calutką), po czym pokombinuj... zobaczysz że jest nawet przyjaźnie
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 01, 2010, 11:11:02 »
Czy bez problemu można skopiować takie profile między systemami? (WM5.5 --> Windows XP i odwrotnie)

Skopiować można, ale czy bez żadnych problemów? To się okaże jak skopiujesz :)
Na pewno w wersji na XP są różnice, choćby skróty klawiaturowe i lokalizacja plików
(np. pewnie nie masz map na StorageCard\AutomapaEU ...)
Sądzę że ~90% przeniesie się bez problemów, skróty będziesz musiał poprawić (jeśli używasz),
mapę w innej lokalizacji AM pewnie sama znajdzie, ścieżki dostępu do POI/Ulubionych
mogą wymagać poprawki czyli wczytania ich od nowa.
(bo jak AM nie znajdzie pliku w lokalizacji wskazanej w profilu to utworzy nowy plik)
GPS też pewnie w PC masz na innym porcie i raczej z inną prędkością odczytu,
więc to też może wymagać ustawienia.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 01, 2010, 16:38:32 »
Zaznaczenie opcji obróć ekran i zmiany ustawień w ostrzeganiu i wyświetlaniu POI dokonane w jednym profilu przenoszą się do pozostałych. Nadal nie wiem, jak można sobie z tym poradzić.

"Haszowanie" nazwy folderu/katalogu profilu to jakaś paranoja. Jeżeli już to tylko pod warunkiem, że jest opcja eksportu i importu profilu z własną sensowną nazwą.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 01, 2010, 16:58:17 »
zmiany ustawień w ostrzeganiu i wyświetlaniu POI dokonane w jednym profilu przenoszą się do pozostałych.

Co do ostrzegania to widocznie używasz tego samego pliku ostrzegania (*.war)
Jakim cudem przenoszą Ci się ustawienia wyświetlania nie wiem, każdy profil ma swój plik
poishow.settings i w nim trzyma ustawienia, ja mam nawet zmienione skale do wyboru
skali od której wyświetlają się POI i to działa.
(w jednym profilu mam ustawione wyświetlanie POI od skali 100km)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free