marny algorytm wyświetlania miejscowości na mapach w małej skali

• 12 Odpowiedzi
  • 2223 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
Zastanawiam się, czy ktoś zwrócił też na to uwagę ale moim zdaniem AM wyświetlając mapy "przeglądowe" czyli w małej skali, wybiera miejscowości, dla których na mapie wyświetlane są nazwy zupełnie bez sensu, bez związku z ich wielkością (ważnością) a raczej tak, by się "ładnie" zmieściły. Efekt - mapa staje się kompletnie nieczytelna. Zauważyłem to po raz pierwszy we Francji, gdzie ostatnio trochę jeździłem - przy planowaniu podróży, kiedy chciałem zobaczyć większy kawałek, AM pokazywała obraz, którego w pierwszym momencie zupełnie nie mogłem zidentyfikować z mapą papierową. Dopiero po dłuższej analizie okazało się dlaczego - na mapie z AM nie było praktycznie żadnej większej miejscowości.

Trzy przykłady w załącznikach - okolice Reims (188 tys. mieszkańców, 300 tys. w aglomeracji). Na żadnej z trzech skal (28 - 44 - 51 km) nie zasłużyło sobie na wyświetlenie nazwy. Nie chcę już zaśmiecać forum nadmiarem obrazków, ale każdy może sobie łatwo wyświetlić tę okolicę w Google Maps czy w Via Michelin, żeby się przekonać, że części AM-owych "miejscowości" na tamtych mapach w ogóle próżno by szukać. Mapa w skali "51km" jest w ogóle kuriozalna, bo nie ma na niej ŻADNEJ nazwy miejscowości, choć tutaj Reims mogło by się zmieścić i z niczym innym nie interferować. Moje podejrzenia potwierdza także bardzo ładnie porównanie map 28 i 44 km - oczywiście obszar mapy jest trochę większy na "44" ale nawet w obszarze wspólnym jest tylko jedna wspólna miejscowość: Amenancourt, skądinąd (Wikipedia FR) "metropolia" zamieszkana przez ... 861 osób.

Doceniam troskę AM o przejrzystość ekranu ale chyba nie tędy droga - taka mapa, choć "przejrzysta", do niczego się nie nadaje.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: marny algorytm wyświetlania miejscowości na mapach w dużej skali?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 21, 2009, 11:19:26 »
IMHO to raczej wina Francji :) a konkretnie jej podziału administracyjnego który wygląda tak:
jednostka adm.ilość
region26
departament100
okręg342
kanton4040
gmina36 679

Reims jest tylko zwykłą gminą regionie Szampania-Ardeny, departamencie Marne, mimo że jest największym miastem regionu.
Stolicą tego regionu i departamentu jest kilkakrotnie mniejsze Châlons-en-Champagne (niecałe 50 tys.mieszkańców)
i jest ono widoczne na mapie nawet w tak dużej skali, gdzie na ekranie mieści się cała Francja
AM najprawdopodobniej klasyfikuje miejscowości wg kategorii administracyjnej, a nie wg jej wielkości
(w Polsce ten sposób całkiem dobrze się sprawdza) i dlatego w tym konkretnym przypadku wygląda to tak dziwnie.
Patrząc administracyjnie, Reims jest równorzędną miejscowością jak np. położona nieopodal gmina Chenay (276 osób)
czy wspomniana przez Ciebie miejscowość i gmina Auménancourt.
A spośród miejscowości równorzednych AM wybiera sobie do wyświetlania takie nazwy, żeby ekran był czytelny.

ps.
tak na marginesie, mała skala to jest 1:50 czy 1:1000, im większy obszar mapy widać na ekranie tym skala mapy jest większa.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2009, 11:21:54 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline msz1959

• 569
Odp: marny algorytm wyświetlania miejscowości na mapach w małej skali
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 21, 2009, 15:33:54 »
Cóż, pewnie masz rację, choć to niewielka pociecha. Większość stanów USA ma stolice w jakichś dziurach ale to nie powód, żeby na mapie nie zaznaczyć Nowego Jorku czy innej Filadelfii :)

Niestety algorytm AM prowadzi do nieprzyjemnego "znikania/pojawiania" miejscowości, bez bezpośredniego związku z ich rzeczywistym zniknięciem czy pojawieniem się na obszarze objętym mapą. Załączone obrazki (obiecuję, że to już ostatnie :) ) z naszego polskiego podwórka ilustrują to zjawisko a przy okazji dowodzą, że czasem zamiast "znikniętego" miasta - siedziby gminy (Ciechocinek!) pojawia się jakaś wioska (Wołuszewo).

PS. Co do "skali mapy", uczeni nie są zgodni :) Ja miewam też wahania co do interpretacji ale przychylam się do "matematycznej" (duża liczba w mianowniku to "mały" ułamek, ergo "mała" skala mapy. W tym też duchu jest artykuł "Skala mapy" w Wikipedii choć to oczywiście nie przesądza sprawy. Próbowałem to sprawdzić w słownikach językowych ale bez sukcesu. W internecie np. http://www.wiking.edu.pl/article.php?id=324#skala_mapy - tak jak u mnie. Pewnie można znaleźć kontrprzykłady, jak to w internecie.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 21, 2009, 16:05:57 »
Cytat: msz1959
Niestety algorytm AM prowadzi do nieprzyjemnego "znikania/pojawiania" miejscowości,

A to już w trosce o czytelność mapy :)
przy tej skali napisy Ciechocinek i Aleksandrów Kujawski nachodziłyby na siebie.
W 'walce o widoczność na mapie' z tej pary zwycięsko wychodzi Aleksandrów, bo jest siedzibą powiatu.
Natomiast na napis Wołuszewo jest dość miejsca na mapie więc nie znika, choć jest tylko wsią sołecką.

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 21, 2009, 17:06:30 »
Trudno powiedzieć, że Wołuszewo nie znika. Ono się pojawia (w wersji z Ciechocinkiem tej wsi nie ma) - trochę ni z gruszki ni z pietruszki - przy tej skali na mapie powinny być raczej tylko miejscowości gminne, bo wsi sołeckich jest w jej zasięgu pewnie ze sto albo i więcej i wybranie nagle jednej wydaje mi się trochę bez sensu.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 21, 2009, 17:38:46 »
Bo u mnie nie znika, to zależy od rozdzielczości ekranu, skali mapy, ustawień wielkości czcionki i widocznego fragmentu mapy,
a możliwe że i jeszcze od innych parametrów. U siebie na QVGA przy skali 37km widzę tylko Aleksandrów i Włocławek.
IMHO nie ma się co czepiać algorytmu bo jest w porządku, BTW ciekawe co byś powiedział na taki widok?   B)

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 21, 2009, 20:29:33 »
Masz korniki w nawigacji?  :wink:

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 21, 2009, 22:58:25 »
Ponieważ dyskusja w miłym gronie ludzi inteligentnych sprawia mi przyjemność :), pociągnę temat, choć oczywiście merytorycznie nie ma o co kruszyć kopii.

Obrazek nM ma się nijak do moich zastrzeżeń bo - chyba że już nawet w specjalnych okularach nic nie widzę - został "zapstrzony na śmierć", niczym portret Najjaśniejszego Pana w Szwejku, nie nazwami miejscowości ale kropkami markującymi ich położenie.

W typowym zastosowaniu AM, kiedy wyświetla mały fragment obszaru, po którym jedziemy, nie ma problemu, ponieważ "gęstość" miejscowości na cm2 ekranu jest mała i wszystkie nazwy się mieszczą Nb. przyznaję, że po części mój problem może się brać z dużej czcionki, jaką sobie ustawiłem, żeby coś widzieć również w trzęsącym się samochodzie. Chociaż sprawdziłem, że biedny Ciechocinek nie ma szans z Aleksandrowem nawet przy wyborze najmniejszej możliwej czcionki :)

W trybie "przeglądowym" algorytm pewnie można by poprawić, choćby przez dodanie lepszych danych o miejscowościach jak np. we Francji. Sprawdziłem moje Reims na mapach Navteqa - pojawia się nawet w widoku sięgającym od Paryża po Luksemburg, więc jak rozumiem dostarczyciel map Europy dla AM zdaje sobie sprawę, że to jest duże i ważne miasto.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 22, 2009, 00:12:37 »
sprawdziłem, że biedny Ciechocinek nie ma szans z Aleksandrowem nawet przy wyborze najmniejszej możliwej czcionki :)

Ależ ma sanse, pod warunkiem że zgodnie koegzystuje, a nie wchodzi w konflikt :ok:
Zobacz na sceeenach - tam gdzie jest dość miejsca i nazwy się 'nie gryzą' występują obie,
dopiero gdy miałyby nachodzić na siebie do głosu dochodzi priorytet ważności.
(ikona wskaznika trochę zaciemnia obraz ale musiałem ją tam zostawić, to oś obrotu mapy)

W trybie "przeglądowym" algorytm pewnie można by poprawić, choćby przez dodanie lepszych danych o miejscowościach

Mylisz 2 zupełnie różne rzeczy, oczywiście lepsze dane lepiej się spiszą z dobrym algorytmem, ale ani trochę go nie poprawią.
Możliwe jest, że AM w jakimś stopniu źle/niedokładnie interpretuje dane mapowe Navteq i z tego powodu nie rozpoznaje
że np. jakaś francuska gmina jest dużym miastem o czym 'wie' sam Navteq, ale również niewykluczone, /teoretyzuję/
że nie kupili wszystkich danych, uznając że to co wybrali jest już wystarczajaco dobre, a jeszcze dość tanie ...

Tak przy okazji i trochę a`propo poprawiania algorytmu, załączam screen-legendę oznaczeń ikon miejscowości,
ich interpretację 'wysępiłem' kiedyś z supportu, kiedy zgłębiałem problem, dlaczego algorytm wyszukiwania miejscowości
po wpisaniu 'św' daje w pierwszych wynikach Świdnik, a nie doje większej od niego Świdnicy. Podejrzewałem błąd algorytmu,
a okazało się, że kilkanaście miast powiatowych w było źle sklasyfikowanych, jako gminy i nikt tego przez kilka lat nie zauważył.

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 22, 2009, 08:04:55 »
Z tym 'lepszym' algorytmem to był oczywiście skrót myślowy. Ten sam algorytm plus lepsze dane równa sie lepsze działanie (algorytmu).

Ciekawe te ikonki - nigdy czegoś podobnego nie widziałem - co trzeba ustawic w AM, żeby je wyświetlała - coś w konfiguracji POI?

Rozumiem, że 'uratowałeś' Ciechocinek przekręcając mapę. Dla mnie mapa musi mieć N na górze ale rzecz jasna przy odpowiednim położeniu i ustawieniach można pewnie każdą nazwę 'zmieścić'.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 22, 2009, 09:34:48 »
Ciekawe te ikonki - nigdy czegoś podobnego nie widziałem

Nie wierzę  :P
Nie da się ich wyłączyć, chyba nie powiesz, że nigdy nie wybierałeś celu wpisując adres, albo z historii :ohreally:
Hmmm ... gdybym jednak uwierzył, to zacząłbym rozumieć skąd się wziął ten wątek  :wink:

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 22, 2009, 11:49:06 »
 :oops: Trafiony zatopiony. Niestety, w pewnym wieku dziury w mózgu są coraz większe. Oczywiście widziałem je setki razy ale jakoś nie zapadły mi w pamięć, koncentrowałem się na nazwach.

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 22, 2009, 13:10:29 »
No niesamowite, tyle czasu używam AM i nigdy nie zwracałem uwagi na te ikony w kontekście klasyfikacji miejscowości  :shock: