Problem z wyszukiwaniem POI

• 22 Odpowiedzi
  • 4028 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
Problem z wyszukiwaniem POI
« dnia: Marzec 03, 2010, 08:47:02 »
Wczoraj mialem taka sytaucje:
Jade wyznaczona trasa, AM nawiguje prawidlowo. W czasie jazdy stwierdzam, ze musze podjechac do bankomatu. Wyszukuje wsrod POI i dostaje informacje, ze najblizszy taki, ktory mnie interesuje, znajduje sie okolo 4 km przde mna. Problem polega na tym, ze najblizszy taki wlasnie bankomat znajdowal sie okolo 1km przede mna, jakies 300m w prawo. Co wiecej bankomat ten (a nawet 2) wyswietlany byl na mapie i byl doskonale widoczny obok wyznaczonej trasy.

Dlaczego AM nie znalazla tych bankomatow ? Jezeli mam cos skopane w programie, prosze o sugestie co. Na razie wyszukiwarka POI AM dala ciala i jestem zaskoczony :mrgreen:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Problem z wyszukiwaniem POI
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 03, 2010, 09:20:17 »
Może miałeś właczoną opcję 'Przy trasie',
a 300m w bok to o wiele za daleko dla fabrycznych ustawień 'Przy trasie'.
Albo wyszukiwałeś tylko we wbudowanych, a to były POI użytkownika bądź na odwrót.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 03, 2010, 16:00:05 »
Jeśli wyszukiwałeś "przy trasie",
rozwiązanie problemu znajdziesz w przyklejonym wątku: Tips & Tricks....

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 04, 2010, 08:35:23 »
sprawa jest ciekawsza
dzisiaj jechalem ta sama trasa, ale w druga strone
w tej samej okolicy szukalem tych samych POI - szukaj/POI/finanse/bankomaty/euronet
co ciekawe, na liscie pojawily sie wszystkie, lacznie z tymi, ktore widac na mapie
opcji wyszukiwania POI oczywiscie nie zmienialem - wbudowane i uzytkownika, najblizsze

no i zagwozdka, dlaczego poprzednio po wyszukaniu POI na liscie pojawilo sie ich kilka i to odleglych o kilka km, a dzisiaj pojawilo sie znacznie wiecej, w tym kilka w odleglosci kilkuset metrow ?

bledy w obsludze pomijam, tutaj nie daje sie popelnic bledu....

*

Offline starsza.pani

• 328
  • Sprzęt: MODECOM MX3HD AM-oczywiście najnowsza
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 04, 2010, 19:31:27 »
Pewnie znowu założyciel wątku zarzuci mi, że robię śmietnik, ale nie znajduję odpowiedniego wątku o POI, zakładanie nowego nie bardzo ma sens.
Po uzyskaniu odpowiedzi może Moderator wywalić mój post.
Dla przypomnienia poczytałam sobie po raz pewnie setny instrukcję do AM. Doszłam do punktu o wyświetlaniu i nie umiem dojść do tego okna, a chciałabym niektóre POI wywalić. Oczywiście kategorie wyświetlić potrafię, dla każdej mam indywidualne ustawienia, natomiast chodzi mi o szczegółową listę, tak jak na zrzucie.
Proszę o pomoc.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 04, 2010, 19:36:02 »
Czy subskrybujesz tę kategorię? Bo okazuje się, że są tam widoczne tylko punkty użytkownika, nie wbudowane.

*

Offline starsza.pani

• 328
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 04, 2010, 19:49:33 »
Pytanie jest ogólne, niektóre subskrybuję, niekoniecznie fotoradary, chociaż chyba właśnie w fotoradarach i to tych przenośnych jest największy mętlik i radosna twórczość.
Nie umiem znaleźć ścieżki dostępu do takiego okna, w którym byłaby możliwość kasowania.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 04, 2010, 19:56:08 »
A po co chcesz kasować? Przecież przy najbliższej synchronizacji będziesz miała je spowrotem. Chyba, że myślisz o prywatnych punktach? :mysli:
Żeby pozbyć się błędnie umieszczonych punktów na Miplo, trzeba je zgłosić do usunięcia na Miplo.
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2010, 19:57:57 wysłana przez akubit »

*

Offline starsza.pani

• 328
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 04, 2010, 20:05:36 »
hihihi, to pewnie upierdliwość związana z wiekiem... Masz rację, po co mi to, ale jestem niezdrowo dociekliwa.
Bądź tak miły i pokasuj te posty, bo to istotnie jest śmietnik.
Przepraszam i dziękuję.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 04, 2010, 20:31:29 »
Akurat dociekliwość uważam za bardzo pozytywną cechę. Jeśli chodzi o sprzątanie, to po pierwsze nie mam takich uprawnień, a po drugie wcale nie uważam tego miniofftopicu za bezwartościowy.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 04, 2010, 20:37:55 »
A po co chcesz kasować? Przecież przy najbliższej synchronizacji będziesz miała je spowrotem.

Coś podobnego :ohreally:
ZTCW żeby się pojawiły ponownie trzeba użyć opcji 'Pobierz jednorazowo wszystko',
zwykła synchronizacja nie przywraca usuniętych POI.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 04, 2010, 20:59:24 »
Rzeczywiście, znowu masz rację  :-| Co nie zmienia faktu, że kasowanie punktów to raczej syzyfowa praca, bo czasem trzeba "pobrać jednorazowo wszystko" albo założyć nowy plik POI.

*

Offline starsza.pani

• 328
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 04, 2010, 21:18:10 »
No to teraz już mam całkiem poplątanie z pomieszaniem. Synchronizacja przyrostowa, odznaczone "pobierz jednorazowo wszystko", za każdym razem folder POI wywalam i zakładam nowy (wiem, że nie muszę, ale to tak dla wprawy). Dobrze robię?

Chyba mi na starość zupełnie odbija. Przecież jak działa, to znaczy, że dobrze robię. Chociaż pewnie nienajkrótszą drogą.
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2010, 08:34:25 wysłana przez starsza.pani »

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 05, 2010, 08:35:45 »
kolejny odcinek serialu....
przejechalem znowu ta sama trasa, jak w pierwszym poscie tego watku
Sytuacja jest analogiczna, czyli widze 4 bankomaty Euronetu....

Pytanie pozostaje bez odpowiedzi - jak to jest mozliwe, ze jadac w jedna strone AM znajduje 4 bankomaty, jadac w druga strone widzi ich kilkanascie ? Droga jednopasmowa, bez zadnych pasow w srodku, opcje wyszukiwania te same - wbudowane i uzytkownika, POI najblizsze

W miedzyczasie PDA przeszedl miekki reset, co niczego nie zmienilo w funkcjonowaniu AM
Pisac do supportu czy macie rozwiazanie ?  :D

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 05, 2010, 08:45:18 »
Podaj trasę i w którym miejscu tak się zachowuje, to popatrzymy, czy u nas też tak jest.

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 05, 2010, 08:55:03 »
trasa optymalna przez Legionowo do Warszawy
Start moze byc z Zegrza, Serocka itp
miejsce "badania" - Legionowo, okolice wiaduktu nad torami kolejowymi
Jadac do Warszawy po prawej stronie bedzie kilka bankomatow Euronetu i o te sie rozchodzi

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 05, 2010, 09:55:55 »
Zarówno w jedną, jak i w drugą stronę pokazuje wszystkie bankomaty po usunięciu opcji "przy trasie". Czyli wszystko w porządku, bo z zaznaczoną tą opcją, nie pokazuje bankomatów, do których trzebaby się cofać.

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 05, 2010, 16:49:11 »
Zarówno w jedną, jak i w drugą stronę pokazuje wszystkie bankomaty po usunięciu opcji "przy trasie". Czyli wszystko w porządku, bo z zaznaczoną tą opcją, nie pokazuje bankomatów, do których trzebaby się cofać.

szkoda, ze AM choc na pozor dziala u mnie prawidlowo, nadaje sie do reinstalacji...ciekawe gdzie jeszcze popelnia bledy

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 05, 2010, 18:30:26 »
Generalnie z nowego drzewa POI jestem zadowolony. Jest jednak jeden drobny problem, może nie problem, ale życzenie. Mianowicie będąc w trasie chcę coś zjeść, a więc prowadź do -> POI -> gastronomia i teraz muszę wybrać bary, zajazd, restauracja a mnie nie interesuje czy zjem w zajeździe, barze czy restauracji. Chciałbym mieć wyświetlone POI gastronomia sortowane po odległości, ale nie ma takiej możliwości, muszę zejść kategorię niżej i dopiero wyświetlają się POI z określonej podkategorii np. restauracja 5 km, a zajazd mam odległy o 200 m.  :shock:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 05, 2010, 18:40:45 »
No właśnie, coś tu skiepścili. Poprzednio zawsze na górze było "WSZYSTKIE"i pięknie działało, a teraz w niektórych kategoriach głównych jest "Wszystkie<Kat.podręczne" i to nie działa  :-|

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 05, 2010, 20:23:51 »
Można to zrobić sięgając prawą ręką do lewego ucha  :P. Wyszukujemy POI po wszystkich podkategoriach, następnie wybieramy ostatnio używane <wszystkie> i mamy listę z kategorii nadrzędnej gastronomia. Potem jeszcze tylko lewą ręką do prawego ucha i idziemy zjeść.

*

Dżeju

« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 06, 2010, 15:16:46 »
No właśnie, coś tu skiepścili. (...)

Nie tylko to skiepścili, całe toto nowe POI jest do d... i tyle. Aby mieć jako taki porządek w swoich kategoriach, trzeba je sobie nazwać: 1 - Zameczki, 2 - Centra, itd. inaczej zanim człek się przebije przez to drzewo, to....  Kiedyś wyświetlały się trzy ostatnio używane kategorie na górze i było OK !
Proszę mi tu nie pisać, że można wklepać dwie lub trzy litery podczas wyszukiwania, bo nie o to tu chodzi.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 06, 2010, 16:47:20 »
Nigdy nie będzie tak, że wszyscy będą zadowoleni. Sam nie wiem, czy poprzedni układ był lepszy, czy nie. W niektórych momentach tak, a w innych - nie. Zostawienie 3 ostatnich kategorii też nie jest najlepszym pomysłem.
Ale mnie to tak naprawdę, ani ziębi, ani grzeje - wprowadzam 2-3 pierwsze litery i nawiguję gdzie chcę  :P

Edit:

Ponieważ wprowadzono w parametrach wyświetlania możliwość dodania kategorii do "podręcznych", to jeszcze łatwiej uzyskać możliwość wyszukiwania najbardziej ulubionych przez użytkownika kategorii.  :ok:
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2010, 17:06:11 wysłana przez akubit »