Problem z satelitami w AutoMapie

• 19 Odpowiedzi
  • 3523 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 01, 2006, 01:24:02 »
Witam

zakupiłem właśnie AutoMapę i palmtopa Dell Axim,
 do tego antenkę GPS firmy Hollux na CF

wszystko cacy działa, naprawdę jestem zadowolony, myślałem że ta zabawa dużo słabiej wypada w rzeczywistości niż czyta sie o tym w internecie ;)

no ale pojawił się problem...
nie mogę znaleźć satelit przez długi czas po włączeniu automapy... gdy włącze palmtopa i uruchomię program, sygnał GPS natychmiastowo jest pełny (do końca zielone kreseczki), natomiast nie ma sygnału "sat"... i wirtualna pani powtarza w kółeczko "Szukam sygnału GPS...", na wyświetlaczu jest albo napis "Szukam sygnału GPS (COM5)...", albo te paseczki z poziomem...

najdziwniejsze jest to, że po jakiś 5-10 min sygnał się znajduje i wtedy działa już wszystko cacy, nawet jak wyjdę i wejdę w automapę to sygnał odrazu jest...

dla testu zainstalowałem tomtoma, tam problem z szukaniem sygnału jest bardzo podobny - czekam, czekam, czekam... po 5-10 min. pojawią się satelity i wszystko działa...

czego to może być przyczyna? jakieś zakłócenia? antena GPS się jakoś "nagrzewa"? :P pamiętam, że znajomy miał podobny problem w hp rz1710 z anteną TomTom, ale myślałem, że to przez tego palmtopa...

proszę o pomoc, bo to troszkę irytujące :)

pozdrawiam

« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 01, 2006, 01:38:46 »
:::

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 01, 2006, 02:09:30 »
???

tak to wygląda:

*

Offline jackpe

• **
  • 140
    • Zdrowie psychiczne
  • Sprzęt: Galaxy Tab P1000, SGS i9000, Compaq 8710p
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 01, 2006, 06:27:45 »
sprobuj uruchomic sam odbiornik gps na otwartej przestrzeni,na zewnatrz samochodu.am wlacz po ok minucie. prawdopodobnie wewnatrz samochodu stojacego pomiedzy blokami twoja karta nie moze zlapac fixa.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 01, 2006, 09:53:31 »
Są w zasadzie dwie możliwości. Albo faktycznie masz bardzo trudne warunki "terenowe", czyli wysokie bloki i użyteczny sygnał jest trudny do złapania - tyle, że wtedy trochę inaczej zachowywał by się pasek "zielony". Druga możliwość to specyfika gps'u - trafił mi się kiedyś taki model, który miewał poważne problemy ze złapaniem fiksa, jeśli miał jeszcze w "bazie" obraz nieba z poprzedniego włączenia. Jeśli nic nie zrobiłem to mielił i pół godziny. Ale wystarczyło mu wdusić w programie GPSinfo "cold reset" i łapał fiksa w 2 minuty maksymalnie. Może spróbuj tej metody (z ciekawości). Nie odpalaj automapy tylko gpsinfo, połącz, daj od razu cold reset i zobacz po jakim czasie fiks zostanie złapany.

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 01, 2006, 10:34:06 »
Ok, dzisiaj potestuje, za 2 godz. jadę w trasę to powiem co i jak...

Raczej od "warunków terenowych" to nie zależy, czasami potrafiłem przejechać z mojego miasta do Łodzi (30 km) i sie skubaniec dopiero po 20 km włączył... a trasa nie jest niczym zasłonięta, pola, pola i jeszcze raz pola... więc niebo widać bez problemu :/

Wracając tą trasą, z już "rozgrzanym" GPS'em wszystko było supercacy...

p.s. dokupiłem antenkę dodatkową MMCX, facet z allegro powiedział, że to pomoże... w ostateczności zobaczymy jak ją podłącze, może ta na CF ma problemy ze złapaniem tych satelit? ale kurka, wtedy nie działałaby wcale... a jak już złapie to jest cacy więc to chyba nie anteny wina :/ sam nie wiem

*

Offline jackpe

• **
  • 140
    • Zdrowie psychiczne
  • Sprzęt: Galaxy Tab P1000, SGS i9000, Compaq 8710p
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 01, 2006, 11:32:55 »
pamietaj aby odpalac gpsa w stojacym samochodzie. przy odpaleniu podczas jazdy faktycznie u mnie tez potrafi kilkanascie minut szukac fixa.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 01, 2006, 11:48:44 »
Cytat: "jackpe"
pamietaj aby odpalac gpsa w stojacym samochodzie. przy odpaleniu podczas jazdy faktycznie u mnie tez potrafi kilkanascie minut szukac fixa.

Właśnie - koniecznie odpalaj na postoju! Nawet najlepszy gps bardzo się męczy by złapać fiksa w czasie jazdy.

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 01, 2006, 12:31:02 »
Z tym cold reset nie działa... niestety nadal ten sam efekt :(
Na postoju raczej to samo, stałem autem kilka minut - GPS na maxa, czasami ruszy się kreskę w lewo/w prawo, a sat 0... dopiero po jakimś czasie wskakują trzy kreski SAT i można jechać, ale to trwa naprawdę dłuuuugo :(

A co myślicie o tej dodatkowej antenie? zda to egzamin?

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 01, 2006, 12:44:33 »
Zainstaluj sobie VisualGPS i zobaczysz ile satelit jest widzianych w twoim położeniu oraz jaki jest z nich sygnał.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 01, 2006, 13:21:16 »
Cytat: "plucien"
Z tym cold reset nie działa... niestety nadal ten sam efekt :(
Na postoju raczej to samo, stałem autem kilka minut - GPS na maxa, czasami ruszy się kreskę w lewo/w prawo, a sat 0... dopiero po jakimś czasie wskakują trzy kreski SAT i można jechać, ale to trwa naprawdę dłuuuugo :(

A co myślicie o tej dodatkowej antenie? zda to egzamin?

Antena zewnętrzna jest bardzo dobrym pomysłem  - potrafi ożywić nawet leciwy odbiornik GPS. Poobserwuj w GPSinfo etapy znajdowania fix'a - jak po kolei wyszukuje satelity - może zauważysz coś dziwnego. Po cold resecie nie powinno to jednak trwać dłużej niż 2 minuty.

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 02, 2006, 01:37:49 »
Dobra, jak włącze GPSInfo albo VisualGPS to tak jak ktoś wcześniej wspomniał - na postoju (nie wiem czy to czasem ten ColdReset jednak nie pomógł) satelity moment znajduje i praktycznie w ciągu 30-40 sec. włącza GPS.

Automapa podobnie zaczęła się zachowywać. Jak włącze i chwilkę postoję to wskakuje sygnał SAT. Czekam jeszcze na tą dodatkową antenkę, może porpawi samą jakość korzystania z AM, bo narazie to jestem troszeczkę załamany, kupe kasy w mapy poszło a to zamiast pomagać to utrudnia kurka wodna prace :/

Dzisiaj np. skierowało mnie w zamkniętą drogę... widziałem znak że droga bez wylotu, ale pomyślałem że mapa wie lepiej i może tam jest jakiś skręt w prawo lub w lewo - dojechałem jakieś 2 km do końca i droga się skończyła piękną rzeką. Za cholere nie mogłem ustawić mapy, aby ominęła tą drogę, przejechałem na czuja ten rejon, dalej właczyłem było w miarę ok...

Dalej gdy jechałem, źle zjechałem z głównej drogi i zaczęło wyznaczać nową trasę... jak już wyznaczyło, okazało się że zdąrzyłem przejechać wyznaczoną trasę, więc od nowa wyznaczało... tak przejechałem 4 trasy, w końcu zatrzymałem się i poczekałem aż spokojnie wyznaczy sobie na postoju ... to napisało "CZEKAM NA RUCH"... i gdzie tu logika?

Ahhh... chyba jeszcze nie czas na erę "nawigacji" samochodowo-palmtopowych. Powoli zaczynam smucić się wydanymi pieniędzmi... Czy ktoś orientuje się czy TomTom lepiej się sprawuje? Może jeszcze jakaś inna alternatywa?

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 02, 2006, 02:10:08 »
W Polsce AutoMapa
Zachód TomTom, Destinator

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 02, 2006, 08:52:11 »
Jeśli chodzi o długi czas, to poczytaj troche teorii. Tu jest fantastyczny tekst na ten temat: http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=30868 autorstwa kolegi Moi.

A czy Twój Holux to odbiornik z SiRF III?

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 02, 2006, 08:55:18 »
Są doniesienia o nienajlepszej pracy Aximów z odbiornikami GPS na CF (współpracy z urządzeniami na CF w ogóle).
Nie śledziłem tych wątków, ale może zainteresuj się czy masz najnowszy ROM. Ponadto, możesz pokombinować z buforem w ustawieniach GPS w AutoMapie.

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 02, 2006, 14:37:55 »
Kurka wodna, może wstyd się przyznać, ale na "próbę" zainstalowałem pirackiego tomtoma, dzisiaj rano pokonałem trasę około 200 km...

Cholerka! Nieporównywalny efekt, nawet raz GPS nie odmówił posłuszeństwa, droga pokazywała się super, jak zjechałem inaczej niż nawigacja chciała w ciągu 1 sec. miałem nową drogę... bez żadnego "Proszę czekać"... Dla porównania, gdy wracałem tą samą drogą włączyłem AutoMapę... naprawdę przyznaje (pozwolę sobię na słowo krytyki, ze względu na fakt iż zakupiłem ten produkt za pieniądze!) że jest NIEDOPRACOWANY!

I teraz moje pytanie -> Czy orientujecie się gdzie można zakupić TomTom na polskę? i jak szczegółowe są mapy? Bo ten pirat z którego skorzystałem wydaje się być całkiem cacy :)

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 02, 2006, 15:10:39 »
Są ale ich szczegółowość wynosi 26%

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 02, 2006, 23:01:18 »
Aż tak źle? Na trasie ktorą pokonałem nie dało się tego odczuć :/
No nic, będę walczył dalej z AM...

pozdrawiam i dziekuje wszystkim za pomoc :)

p.s. Artykuł Moi'a jest wyczesany ;) Nie siedzę kompletnie w GPS'ach ale z przyjemnością poczytałem o tych wszystkich szczegółach ;))

pozdrawiam

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 04, 2006, 13:50:14 »
Witam,
Uzywam od dwoch lat MDAII, obecnie AM 3.9.3, zawsze staram sie miec aktualna wersje AM. Od dwoch tygodni mam podobny problem z satelita - pusty pasek zielony, ledwo kilka kresek na pasku szarym.
GPS to Rikaline x5. Do tej pory nigdy nie bylo problemu z wyszukiwaniem satelitow. Odbiornik GPS jest OK, bo TT dziala bez zarzutu.
Probowalem reinstalowac AM - i nic.

Co robic?

« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 04, 2006, 22:35:08 »
U mnie sie to samo naprawiło. Poza tym przeczytałem artykuł Moi'a - dużo zrozumiałem.

Dokupiłem też zewnętrzną antenę do mojego zestawu - żeby tak super poprawiła to nie powiem... nie widze różnicy z dołączoną lub bez.
Poza tym, doszedłem do wniosku, że wbrew opinii anten na CF - bardzo dobrze to pracuje. Dzisiaj (może to zależy od pogody :P) przejechałem jakieś 250 km i przez 90% drogi miałem full sygnał na obu wskaźnikach.

pozdrawiam

p.s. dzisiaj mapa nawet raz nie zawiodła ;) aż dziwne :P