Problem z GPS albo AM

• 12 Odpowiedzi
  • 1947 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tomgru

• 307
  • Sprzęt: iPhone 4 32GB, iPad 2 32GB WiFi 3G
Problem z GPS albo AM
« dnia: Wrzesień 19, 2005, 14:01:54 »
Mam pytanie czy to jest normalne ze podczas jednej 30km podrozy AM albo GPS gubi zasie prawie co kilka albo co kilkanasie metrow...co pradwa po chwili go odnajduje ale powoli staje sie to coraz bardziej uporczywe ( mam taki nadajnik: http://allegro.pl/show_item.php?item=61169869 ) odrazu nadmienie ze buforowanie mam ustawione na najwieksze, lepszy motyw jest taki, jak ustawie na komuter pokladowy to w czasie tej samej drogi gubi moze 2 razy zasieg...juz nie wiem co mam robic..!!!

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
Problem z GPS albo AM
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 19, 2005, 14:57:33 »
Czynników może być dużo. Napisz przede wszystkim gdzie masz umiejscowiony GPS, czy działa lepiej na zewnątrz samochodu podczas jazdy, itp. itd...

*

Offline tomgru

• 307
Problem z GPS albo AM
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 19, 2005, 15:09:52 »
mam matiza, trzymam zaraz przy przedniej szybie, nie sadze zeby to miejsce bylo az tak zle, inny przyklad mieszkam w wierzowcu na 6 pietrze i na balkonie gdzie powinno wszystko grac i smigac, tez co chwile gubi zasieg,  mi wydaje sie ze to kwestia ustawien albo poprostu ten odbiornik jest do du...nie ma znaczenia gdzie jade, dobre jest to ze przejezdzajac przez gesty las spokojnie trzyma, a np na moscie gdzie niebo jest widoczne w 100% gubi zasieg na dluzsza chwile i tak jest non stop..!!!

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Problem z GPS albo AM
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 19, 2005, 16:35:12 »
Po pierwsze to nie jest nadajnik :) tylko odbiornik :) Po drugie na balkonie wcale nie musi dzialac super, bo czesc nieba jest zaslonieta przez budynek prawda? Oczywiscie ten odbiornik najwyzszych lotow niestety nie jest, ale watpie by mial az takie straszne problemy.

*

Offline robo

• 376
  • Sprzęt: SGN
Problem z GPS albo AM
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 19, 2005, 17:07:22 »
Skoro zaniki nie zależą od  warunków pogodowych i terenowych a sprawiają wrażanie przypadkowych to może odbiornik wcale nie traci sygnału satelit tylko gubi komunikacje BT z PDA ?
pozdr.
robo.

*

Offline tomgru

• 307
Problem z GPS albo AM
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 19, 2005, 17:49:45 »
a jest jakis upgrade do menadzera BT..?? moze to wlasnie przez ta komunikacje...chyba faktycznie, non stop mi zrywa polaczenie.... da sie cos z tym zrobic..??

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Problem z GPS albo AM
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 19, 2005, 20:34:15 »
Nie pierwszy raz posiadacz iPAQa 2210 wspomina na temat problemow z GPSami na BT.

Sprobuj zrobic update BT Managera:
http://www.pdaclub.pl/dl/file_view.php?f_cat=-1&sortby=t&sort=asc&f_id=557

*

Offline tomgru

• 307
Problem z GPS albo AM
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 22, 2005, 11:09:14 »
zrobilem tego update BT, wybralem sie do krakowa jakies 60km od mojej miejscowosci, na samym poczatku to samo co w poprzedniej wersji non stop zrywa polaczenia, po jakis 30-40 min wszysko zaczelo grac i smigac raz moze dwa zgubil zasieg, nawet w miescie gdzie sa wielkie budynki w malych uliczkach bylo oki...same plusy, tylko rodzi sie jedno pytanko czy kazdy odbiornik musi sie "rozgrzac" i czy potrzeba az tyle czasu do tego...?? czy to jest normalne..??

*

Offline aro_d

• 44
Problem z GPS albo AM
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 22, 2005, 17:29:43 »
Miałem podbny problem z Acerem i G-Space GS-R 230. Co jakiś czas podczas zjechania z trasy, zmiany mapy i sam z siebie wyświetla komunikat "BRAK SYGNAŁU GPS". Nie pomagał bufor przeciwko zrywaniu połączenia bluetooth który ma Automapa. Mapę i program miałem zainstalowany na karcie SD. Po wielu kombinacjach postanowiłem kupić kartę pamięci CF ponieważ taki port ma mój Acer.

Poz ainstalowaniu map i programu na CF problem zniknął!!!!

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
Problem z GPS albo AM
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 22, 2005, 21:39:26 »
Cytat: jakub kańczugowski
Nie pierwszy raz posiadacz iPAQa 2210 wspomina na temat problemow z GPSami na BT.
Mam gps-a Fortuna Clip On i Hp2210. Lacze sie po BT. Zarowno przed instalacja upgrade menagera BT jak i po , nie mialem problemow z gubieniem sygnalu z powodu utraty lacznosci po BT. Przestrzegam zasady ze przed wlaczeniem zestawu do nawigacji (AM lub TT), zamykam wszystkie programy albo robie soft reset.
I problemu nie ma.
Programy i mapy trzymam na SD ale prawda jest ze na CF jest szybciej. I stwierdzam to bez wzgledu na wyniki  programow testowych, benmarkow itp.

*

Offline tomgru

• 307
Problem z GPS albo AM
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 22, 2005, 22:34:03 »
ja robie zawsze soft reset przed odpaleniem AM, mapy mam na SD a program w pamieci ipaqa. u moich kolegow tez spoko to smiga, tylko jednej  rzeczy nie moge zrozumiec dlaczego tak czesto mi zrywa ten sygnal, np dzis spokojnie sobie chodzil, nawigowal tak jak trzeba, az sie milo zaskoczylem i wpadlem w lekki zachwyt, a po jakiejs godzinie znow sie zaczelo, brak syg...., itd itd, jak zgubi to juz koniec najlepszy soft reset albo dwa..!!! az rece opadaja..!!!

Problem z GPS albo AM
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 22, 2005, 23:42:28 »
a opłaciliście abonamnet kolego?? :D (żarty)

*

Offline tomgru

• 307
Problem z GPS albo AM
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 23, 2005, 09:15:53 »
a co to ma do rzeczy...??? innym smiga az uszy piszcza..!!!