Miplo - "krytyka konstruktywna"

• 16 Odpowiedzi
  • 3829 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
Miplo - "krytyka konstruktywna"
« dnia: Październik 28, 2007, 21:44:46 »
Na początek gratulacje i podziękowania dla wszystkich twórców Miplo i bazy POI za fajną inicjatywę.
Na tym koniec wazeliny :P - w zamian będzie "konstruktywna krytyka":

1) Soft jest póki co do bani - temat chyba nie wymaga komentarza (vide historia wątków na PDA-clubie) - więc kolejne updajty softu są niezbędne bo w tym kształcie to jest nie tylko partyzantka, która wielu zrazi do korzystania z Miplo ale też po prostu mina - czytać dalej :P
2) Instrukcja obsługi Miplo - jest dobra tylko dla kogoś kto zna... Miplo. To chyba nie jest problem napisać kilka więcej zdań n/t użytkowania tego systemu? Straciłem kilka godzin żeby się przez to przegryźć a i tak okazało się że wszystko wyszło w praniu = straciłem kolejne godziny bo ostatecznie ruszyłem w trasę z dziesiątkami tysięcy POI ale bez działającej nawigacji... :mad:
W szczególności uważam że powinny być jakieś porady praktyczne, jak np. żeby nie wgrywać wszystkich POI bo kończy się to padem całej AM, po którym mi osobiscie pomogła już tylko reinstalacja AM. Tak więc instrukcja obsługi powinna zostać szybciutko uzupełniona bo to przecież jest kilka chwil roboty - chyba że z założenia ma być tak że o wszystko trzeba pytać tutaj kiedy system zliczył już pada.
3) Co do nowych rzeczy, jakie moglyby się pojawić w pszyszłości a chyba są wykonalne; Skoro mozna wybrać POI dla określonego kraju (dotyczy AM EU) to chyba dałoby się zrobić tak żeby można było wgrywać POI z okreslonego regionu Polski, np. województwa czy miasta? Osobiście chętnie wgrałbym wszystkie POI z mojego najbliższego otoczenia (miasto/województwo), natomiast wybrane POI dla pozostałej części Polski.

Dodam jeszcze od siebie że byłbym gotów na jakieś mikropłatności w zamian za Miplo takie jak należy niż darmowe takie jakie jest obecnie bo time is money. Sorry za szczerość :-|

*

Offline pawel_w

• *
  • 56
  • Sprzęt: aktualnie Navroad nr350, AM 5.1
Odp: Miplo - "krytyka konstruktywna"
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 28, 2007, 22:18:44 »
To i ja wtrące coś od siebie.Miplo super pomysł-w założeniach.Jestem legalnym użytkownikiem AM4, oraz zarejestrowany na miplo.pl.I co z tego skoro dzieki wspaniałej polityce miplo nie mam dostępu do nowych POI.Wycieli "mobilne" ok.Z miplo nie mogę korzystać bo mam Navroada.Czy to jest wporządku?Zostawiam bez komentarza.
Muszę się prosić na forum o udostępnienie POI.Pisałem do miplo.Odpisali.Nie udostępnią POI w inny sposób.Ok.Ale uważam, że do czasu kiedy miplosync nie jest dostępny na inne platformy,powinno być rozwiązanie przejściowe,którego nie ma.Nie ma również dobrej woli ze strony suportu miplo.

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 28, 2007, 23:39:31 »
w zamian za Miplo takie jak należy niż darmowe takie jakie jest obecnie

Oj mylisz się - w cenie AM masz dostęp do Miplo - przecież twórcy Miplo nie robią tego za darmo i dostają kasę od AM

*

Offline mabo

• **
  • 198
  • Sprzęt: Galaxy Note, Mio Spirit 680
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 29, 2007, 09:09:05 »
w zamian za Miplo takie jak należy niż darmowe takie jakie jest obecnie

Oj mylisz się - w cenie AM masz dostęp do Miplo - przecież twórcy Miplo nie robią tego za darmo i dostają kasę od AM

Czyli tak: Kupując urządzenie działające na win CE  korzystałem z mobilne.poi. W momencie uruchomienia Miplo  z powodu jego niedopracowania straciłem dostęp do poi. Jeżeli jest tak że dostęp do Miplo jest w cenie zakupu (lub subskrypcji) AM to pomijając fakt że czuję się zdyskryminowany w stosunku do innych użytkowników AM wydaje się logiczne że należy mi się rekompensata  np. w postaci upustu na cenie zakupu (lub subskrypcji)AM....?
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2007, 09:10:38 wysłana przez mabo »

*

Offline marcinnk

• **
  • 212
  • Sprzęt: nokia 330, mio 201A, AM 4.5.2, TT 6.0
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 29, 2007, 10:11:04 »
Nigdzie nie znajdziesz info ze miplo jest w cenie AM. To poprostu osobny portal ktory wspolpracuje z AM. Ta sama cena byla przed miplo. Wiec zadnego wzrostu ceny o miplo nie ma. Szczerze nie wiem jak AM chce zrobic miplo pod CE (np nokie 330)... czyzby miplosync mialby dzialac spod samej AM? gdyz instalowanie i synchronizowanie spod windowsa jest uciazliwe. Nie pozostaje czekac no i wysylac maila do miplo z pretensjami a moze wtedy sie spreżą.

*

Offline NdR

• *
  • 80
  • Sprzęt: N560
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 29, 2007, 10:42:13 »
Nigdzie nie znajdziesz info ze miplo jest w cenie AM. To poprostu osobny portal ktory wspolpracuje z AM. Ta sama cena byla przed miplo.

Tylko kilka tygodni przed startem beta-miplo (bo tak się to powinno nazywać ;p) miałeś poi.mobilne.net które działało, nie sprawiało problemów i takie tam...

Spróbójcie w miplo ściągnąć kilka kategorii, zmienić im nazwy w UAMEdytor i synchronizować plik... Za chwilę zaleją Was mailami moderatorzy, dlaczego chcecie zmienić np POI z kategorii PKO, Bankomaty na Zakaz wjazdu :P Reszta wad serwisu jest już opisana w odpowiednim dziale.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 29, 2007, 11:17:18 »
A w mobilne.net taka dywersja nie była możliwa? A w jakimkolwiek innym serwsie POI nie jest możliwa?
Na idiotów nie ma rady, jest tylko możliwość cofnięcia transakcji dywersanta. A to już żaden problem, jak sądzę.

*

Offline marcinnk

• **
  • 212
  • Sprzęt: nokia 330, mio 201A, AM 4.5.2, TT 6.0
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 29, 2007, 12:05:39 »
NdR: ale poi.mobile.net byl prywatnym portalem. Nie byl integralna czescia firmy AM. To tak jakbys zalozyl swoj prywatny portal a potem ktos inny mialby pretensje ze te i owoego nie pilnujesz i ze cos komus nie dziala. A zamknac portal mieli prawo. Prywatna wlasnosc. A to ze teraz jest inny (miplo) to tylko wielkie dzieki ze komus chce sie to moderowac. W umowie z AM nie ma nic na temat dostepu do miplo.

*

Offline renmar

• **
  • 108
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 29, 2007, 12:06:04 »
Ja tez wtrace swoje 3grosze.

Mam legalna AM i nigdy nie przekonalem sie do programow synchronizacyjnych wiec z mobile.net sciagalem POI jakie potrzebowalem kiedy potrzebowalem it. itp. "meczac" sie recznie  :]
Teraz tez nie chce uzywac programu, ktory bedzie za mnie synchronizowal i w zwiazku z tym nie mam dostepu do POI  na miplo  :mad:

Czemu nie ma dostepu do strony/punktow w tradycyjny sposob (przeciez zakladajac konto mozna zweryfikowac posiadanie waznej licencji AM  :-|) ?

Nikt mi nie powie, ze Miplo nie jest sponsorowane/finansowane przez AM  :E
(nie mam nic przeciwko tylko dajcie uzytkownikom legalnej AM "normalnie " sciagac POI   B)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 29, 2007, 12:12:51 »
Czemu nie ma dostepu do strony/punktow w tradycyjny sposob (przeciez zakladajac konto mozna zweryfikowac posiadanie waznej licencji AM  :-|) ?

Dlatego, że loginem i hasłem do zweryfikowanego konta można bardzo łatwo się podzielić.

Cytat: renmar
Nikt mi nie powie, ze Miplo nie jest sponsorowane/finansowane przez AM  :E

Nikt Ci tego nie powie, bo wszyscy już dawno wiedzą  :mrgreen:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 29, 2007, 13:02:19 »
Zatem sprawa prosta: Miplo jest jakąś tam własnością(?) AM, więc dyktuje rozwiązania.

Przyznam się, że też nigdy nie korzystałem z Apoisynca, bo mimo wszystko wygodniej mi było zassać cały plik *.zip i już. O powodach już gdzieś pisałem.

Dlatego, że loginem i hasłem do zweryfikowanego konta można bardzo łatwo się podzielić.
Tak jest! Ale to tylko półśrodek.
Zapewne kwestią czasu jest przeciek POI do P2P czy innych osiołkowych serwerów.....
Na pocisk zawsze był odpowiedzią lepszy pancerz, i tak wkoło...
palmus

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 29, 2007, 13:38:33 »
Cytat: palmus
Przyznam się, że też nigdy nie korzystałem z Apoisynca, bo mimo wszystko wygodniej mi było zassać cały plik *.zip i już. O powodach już gdzieś pisałem.

AMPOIsync to już historia, nie będę wnikał w to czy te powody były racjonalne czy nie i czy w nadal istnieją w miplo,
ale nie wmówisz mi, że ręczne zasysanie spakowanego pliku rozpakowywanie i kopiowanie w jakieś tam miejsce
jest wygodniejsze niż podpięcie PDA pod PC i 'nicnierobienie',
że nie wspomnę o jeszcze bardziej wygodnych opcjach dostępnych dla posiadaczy WiFi, GPRS, czy BT.

Cytat: palmus
Tak jest! Ale to tylko półśrodek.
Zapewne kwestią czasu jest przeciek POI do P2P czy innych osiołkowych serwerów.....

Sęk w tym, że to właśnie takie pliki POI z P2P zawsze będą tylko półśrodkiem,
zawierać będą tylko te kategorie, które ktoś tam umieścił, z każdym dniem mniej aktualne,
albo zawierać będą pojedyncze kategorie, które będzie trzeba ręcznie łączyć w jeden plik,
a jeśli będą zawierały ich więcej, to zapewne część z nich będzie z punktu widzenia zasysacza zbędna
a innych będzie brakować ...
Nigdy nie będą rzeczywistą konkurencją dla serwisu z autosynchronizacją,
bo nie są w stanie zapewnić podobnego poziomu wygody użytkowania i aktualności POI.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 29, 2007, 14:17:33 »
że ręczne zasysanie spakowanego pliku rozpakowywanie i kopiowanie w jakieś tam miejsce

Ależ nie będę wmawiał! To wyłącznie moje zdanie, do którego nikogo nie chcę przekonywać.

B. często bywało tak, że po empirycznym dodaniu w terenie kilku-kilkunastu poi, zrobieniu (moim zdaniem) dobrego opisu do nich, dostawałem w zamian info, że "podobny poi jest już w bazie", lub w zamian zsynchronizowałem sobie " gorsze jakościowo" punkty.Więc te z trudem zdobyte cenne, trzymałem sobie "na boku";-),żeby nie wymienić na liche..

Skoro Miplo poprzez intensywne filtrowanie punktów nie dopuszcza do takiej sytuacji, to rzeczywiście pobieranie całej paczki poi ma mniej sensu.
No, chyba, że z powodu rwania transmisji, przekłamań, czasu trwania....Ale to już inna bajka.
Osobnego traktowania powodów, moim zdaniem (znowu!),  powinna być kompatybilność sprzętowa, o czym z kolei pisze pawel_w...
palmus

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 29, 2007, 19:06:25 »
A ja powtórzę swoją rację; jak coś jest za darmo to zwykle jest do bani. A z Miplo to nawet nie wiadomo kto za tym stoi - jeżeli faktycznie Automapa to powinna się ujawnić a nie działać w konspiracji. Zapewne ma dość problemów z supportowaniem samej AM4 żeby jeszcze zajmować się Miplo - tyle że obecna sytuacja (niejasny właściciel serwisu) też nie jest dobrym rozwiązaniem.

BTW; Jak się mają POI z Miplo do POI systemowych AM w tych samych kategoriach???
Chodzi o taką prozaiczną kwestię; czy jeśli ściągnę z Miplo bazę radarów to należy (warto?) równolegle korzystać z bazy radarów zaszytej w AM czy należy ją odptaszkować? Mówiąc krótko czy Miplo w 100% dubluje radary z Automapy i dorzuca coś jeszcze czy to jest tak że te dwie bazy wzajemnie niekoniecznie się pokrywają???

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 30, 2007, 07:44:28 »
ale nie wmówisz mi, że ręczne zasysanie spakowanego pliku rozpakowywanie i kopiowanie w jakieś tam miejsce

Ja też wolałem ściągać plik .zip bo to zawsze działało i to szybko, a jak było dużo punktów to u mnie AMPOISync się czasami zawieszał. albo ściągało się bardzo długo.

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 30, 2007, 09:55:11 »
A ja powtórzę swoją rację; jak coś jest za darmo to zwykle jest do bani.
To chyba zły przykład ;-)
Można też łatwo stwierdzić, że i płatne rzeczy bywają do bani...I co ważniejsze: udowodnić to.

Należałoby się odnieść bezpośrednio do zalet i wad Mobilnych i Miplo, porównując oba serwisy.
Ale to kolejne bicie piany...
palmus

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 31, 2007, 17:13:09 »
A ja powtórzę swoją rację; jak coś jest za darmo to zwykle jest do bani.
To chyba zły przykład ;-)
Można też łatwo stwierdzić, że i płatne rzeczy bywają do bani...I co ważniejsze: udowodnić to.
Zgodzę się że nie wszystko co jest płatne jest idealne ale gdy ktoś na czymś zarabia to po prostu mu zależy żeby zarabiać więcej, i się stara aby jego produkt / usługi byłe coraz lepsze. "Mobilne" były inicjatywą "obywatelską", więc trudno było miec jakieś zastrzeżenia do kogokolwiek o jakość. Jaką inicjatywą jest Miplo (komercyjną, obywatelską czy hobbystyczną) to ja nie wiem bo nikt się do tego nie przyznaje. Rzecz w tym że jest to bardzo przydatna usługa i niezbyt skomplikowana. I mogłaby działać lepiej, gdyby była oficjalną częścią Automapy, najlepiej zintegrowaną z samym programem jako dodatkowa opcja. Bo przecież tylko niewielka część użytkowników AM wie o istnieniu PDA-Clubu i bazy Miplo, tudzież ma czas i ochotę zagłębiać się w meandry tego forum żeby korzystać z bazy Miplo.