PROBLEM Z AM 5.5.1 EU w MDA VARIO IV

• 6 Odpowiedzi
  • 1808 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

PROBLEM Z AM 5.5.1 EU w MDA VARIO IV
« dnia: Czerwiec 22, 2009, 20:35:47 »
Witam.

Zanabyłem oststnio MDA VARIO IV, czyli HTC Touch Pro inaczej. Zainstalowałem bo wielkich bólach AM 5.5.1 EU.

I tu zaczyna się problem. Mapa nie może znaleźć sygnału GPS.

W ustawieniach telefonu w zakładce Programy mam Port progrmu GPS: COM Port 4.

Kiedy odpalam HTC GPS Tool i ustawiam COM Port 4 i Baudrate 4800 lub 57600 (bo o takich czytałem na forach) to przewija mi się jakiś dziwny tekst. W zakładce Satelite jest Mode 2: Fix not available chociaż mam jakieś czerwone zmieniające się kropki. Tak samo podczas clear memory.

Kiedy odpalam Visual GPS to z kolei mam komunikat: Could not initialize communication buffer size.

AutoDetectGPS znajduje COM 4 i prędkość 1200!!! (gdzie w AM nie ma takiej bo najniższa jest 4800)

Progam GPSTest ma problem ze wszystkim to znaczy słupki śmigają w górę i w dół ale HDOP ciągle = 0.00, FIX jest 1D. I tak już zostaje.

Troszkę z informacjami które mogą pomóc w ustaleniu przyczyn tego zamieszania:

po 1. Mam tel z Ery, a śmigam na nim z PLAYem (nie wiem czy to istotne)
po 2. Wersja pamięci ROM: 1.69.118.8 PLK
po3. Data pamięci ROM: 08.21.08 (chciałem ściągnąć najnowszego ROMa ze str. producenta ale po wprowadzeniu S/N odpowiada że nie pasuje do mojego urządzenia)
po 4. Wersja protokołu: 52.33.25.17U (nawet nie wiem co to jest) :)

Dodatkowo:
Wrzuciłem hotfixa: http://www.htc.com/sea/Su...570&news_id=165 . Ale nic to nie dało.

NO I NA ZAKOŃCZENIE (jeżeli chcecie się śmiać to po cichu proszę)
NIE WYCHODZIŁEM "POD CHMURKĘ" PODCZAS ROBIENIA CZEGOKOLWIEK ZW. Z GPSem. :) Czy to naprawdę jest potrzebny element tej układanki? :)

*

Bartek1987

Odp: PROBLEM Z AM 5.5.1 EU w MDA VARIO IV
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 22, 2009, 20:49:21 »
Jeżeli dobrze zrozumiałem to nie wychodziłeś na zewnątrz. Wyjdź i uruchom program. Fixa powinno złapać po chwili. Ustaw com port 4

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 22, 2009, 21:19:29 »
Tjaaa... Pomogło... Lenistwo jak zawsze nie wychodzi na dobre.
Dzieki za pomoc :D

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 22, 2009, 23:36:23 »
Sygnal GPS ma to do siebie, ze jest podany na zakolocenie. Dla niego sciany to droga prawie nie do przebycia. Mi czasami traci sygnal jak go wloze do schowka a sygnalu czasami nie lapie jak nawet trzymam go przy oknie. Antena musi widziec spory kawalek nieba.

*

Bartek1987

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 23, 2009, 08:13:38 »
Sygnal GPS ma to do siebie, ze jest podany na zakolocenie. Dla niego sciany to droga prawie nie do przebycia. Mi czasami traci sygnal jak go wloze do schowka a sygnalu czasami nie lapie jak nawet trzymam go przy oknie. Antena musi widziec spory kawalek nieba.

Jakość sygnału zależy też od tego czy jest to pda czy pna. Jak miałem kaisera to sygnał był łapany dopiero na zewnątrz.Przy pna masz szansę złapać sygnał w pomieszczeniu. Mi w domu łapie TT łapie sygnał 1,5 m od okna.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 23, 2009, 08:56:09 »
Jeśli już to zależy od typu (czułości) wbudowanego odbiornika a nie od tego czy to jest PDA czy PNA. Równie dobrze może być odwrotnie.
W domu na tym samym urządzeniu może raz łapać 2 metry od okna, a innym razem nie złapie nic przy samej szybie, bo jest to wielce zależne od aktualnego ustawienia satelitów na naszym niebie.

*

Bartek1987

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 24, 2009, 14:55:16 »
Na kaiserze am nie łapała mi sygnału a tt bez wiekszych problemów