problem qtek9100 BT z GPS

• 6 Odpowiedzi
  • 1244 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tulis

• **
  • 170
  • Sprzęt: Rhodium,Rose, htc 7 Pro
« dnia: Luty 06, 2006, 18:39:57 »
Witam wszystkich (przepraszam jeżeli znowu poruszam ten temat ale nigdzie go nie znalazłem) Mam poważny problem jestem posiadaczem qtek 9100 i próbuje połączyć się z moim GPS (eGPS248 firmy eBonTek), niby wszystko wygląda ze jest ok tz wyszukuje mój gps łącze się z nim pyta mnie o kod, wpisuje , pyta mnie czy ma użyć portu szeregowego zaznaczam i zakończ. przechodze do menu >> porty COM >>wybieram  nowy port wychodzący zaznaczam com6 bezpieczne połaczenie , zakończ. Wchodze w Automape (wersja 3.9.3) menu ustawienia gps zaznaczam że gps na com6 wł gps i nic brak sygnału gps mało tego nie moze otworzyc portu i wyłącza się gps. Czy ktoś miał już taki przypadek, czy może to wina gps (zaznaczam że poprzedni mój model pda to hp h6340 i tam wszystko działało) nawet gdy odpalam VisualGPSce też nie ma sygnału gps a i tam wybieram com6. Proszę o pomoc i z góry dziękuje

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 06, 2006, 20:26:04 »
Coś namieszałeś, albo to ja czegoś nie rozumiem.
Najpierw parujesz PDA i GPS a dopiero potem wybierasz (zaznaczasz?) port?
Po co Ci bezpieczne połączenie?
Skąd wiesz, że właściwy jest COM6 (nie wykluczam, że tak jest)?

*

Offline tulis

• **
  • 170
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 06, 2006, 21:38:59 »
No niestety soft bluetooth w qteku nie jest tak przyjazny użytkownik jak w hp, tz jest prosty.
Wydaje mi się że robie wszystko ok najpierw go wykrywam a potem paruje na com6 (wiem że w hp  podczas parowania sam zostaje porzydzielony port automatycznie tu niestety musze wybrac go ręcznie mam do wyboru 6 lub 7 cała reszta nie jest dostępna.) ale próbowałem z 7 też i nic!

*

Offline tulis

• **
  • 170
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 06, 2006, 21:40:28 »
No niestety soft bluetooth w qteku nie jest tak przyjazny użytkownik jak w hp.
Wydaje mi się że robie wszystko ok najpierw go wykrywam a potem paruje na com6 wiem że w hp  podczas parowania sam zostaje porzydzielony port automatycznie tu niestety musze wybrac go ręcznie mam do wyboru com6 lub com7 reszta portów nie jest dostępna, próbowałem z 7 też i nic!

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 07, 2006, 08:05:13 »
Wyłącz w automapie funkcję bezpośredniego czytania z portu com i powinno działać. Przynajmnniej u mnie z najnowszą wersą automapy chodzi.

*

Offline tulis

• **
  • 170
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 07, 2006, 09:44:25 »
Znalazłem przyczyne, było to związane z parowaniem urządzenia tz byłem przyzwyczajony do softu hp a tu jest troszke inaczej (sam musisz przypisać port). Podsumowując  przy dodawaniu GPS w kreatorze nie zaznaczamy opcji port szeregowy, zakańczamy i dopiero nadajemy mu port ( u mnie był to com6) i tak połączone urządzenia dopiero działają. Wyszło troszke masło maślane ale urzytkownicy wizarda zrozumieją. Pozdrawiam (podziękowania dla Moi on mnie nakierował)

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
Re: problem qtek9100 BT z GPS
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 07, 2006, 13:09:18 »
Cytat: "tulis"
(...) przechodze do menu >> porty COM >>wybieram  nowy port wychodzący

Chyba powinien być przychodzący...
Przepraszam, jednak wychodzący.