Prędkośc na liczniku a w automapie

• 30 Odpowiedzi
  • 15679 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline appaloosa

• *
  • 71
    • http://www.e-bogatynia.pl
  • Sprzęt: Samsung Omnia
« dnia: Lipiec 25, 2006, 10:59:05 »
Mam pytanie do użytkowników nawigacji satelitarnej ( automapa ) Czy prędkość pokazywana na liczniku samochodowym jest taka sama jak w automapie ? - U mnie na liczniku 95 kmph - automapa pokazuje 90 - tak samo na niższych i wyższych prędkościach - różnica zawsze ~5 kmph

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 25, 2006, 11:04:40 »
Licznik niemal zawsze przekłamuje prędkość, która zresztą jest pochodną chociażby rozmiaru używanego ogumienia i w extremalnych wypadkach zużycia opon. Taka jest prawda.

Natomiast prędkość pokazywana przez AM i inne programy nawigacyjne jest mierzona w sposób niezlaeżny od samochodu i jest dużo bardziej obiektywna.

Więc prawda jest taka, że prędzej będziesz jechał z szybkością wskazaną przez AM niż prędkościomierz.

Ale nie jest to argument dla drogówki, która ma swoje mierniki ;)
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 25, 2006, 11:13:15 »
Prędkość pokazywana przez GPS jest dokładna
(ale uśredniona, bo ustalanie pozycji jest punktowe)
Prędkość pokazywana na liczniku jest 'przepisowa'
(nie może być NIŻSZA niż rzeczywista),
(a nie wyższa -jak mi się wpierw nieopatrznie napisało)
a dodatkowo zależna jest od rozmiaru
założonych opon i stopnia ich zużycia.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 25, 2006, 15:13:54 »
Cytat: "nocny_m"
(nie może być wyższa niż rzeczywista),
a dodatkowo zależna jest od rozmiaru
założonych opon i stopnia ich zużycia.

Nie masz racji. Bardzo często prędkość wskazywana przez licznik jest wyższa niż faktyczna. Róznice sięgaja nawet +10km/h.

Wynika to po części z polityki producentów samochodów, którzy w ten sposób "łechtają" ambicję kierujących, a częściowo jest to też wynik swoiście pojmowanej polityki prewencji. Zawyżamy faktyczną prędkość o 10km/h i ktoś, kto "trochę tylko" prędkość przekracza jedzie de facto zgodnie z przepisami.
Polecam Regulamin forum !!

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 25, 2006, 15:32:33 »
Racja- moj samochod oszukuje mnie o okolo 5mil/h.
Notorycznie :)

Pozdrawiam,
Krzys

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 25, 2006, 16:53:51 »
Uhm, przy czym stopien przeklamania predkosci (jako "obiektywny" przyjmujac GPS) jest rozny dla roznych samochodow, i co ciekawsze, rozny dla roznych predkosci (im szybsza jazda, tym roznice robia sie wieksze - moze wynika to z "poslizgu" kol przy wiekszej predkosci?)
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 25, 2006, 17:08:32 »
Dokładnie to jest tak, że liczniki samochodowe pokazują prędkość od 5 do 10% większą nież jest w rzeczywistości (rzeczywistośc pokazują np. radary policyjne i GPS). Jeżeli jednak założymy oponki o rozmiar większe, to w wielu autach dane te się zbliżą.

Przyczyna tego stanu rzeczy jest taka, jak to opisał MaDuch, tzn. zostawia się kierowcom margines błędu przy przekraczaniu dozwolonych prędkości. Tak naprawdę służy to jednak producentom aut. Wyobraźmy sobie bowiem co by się działo, gdyby licznik wskazywał ciut niższą prędkość niż rzeczywista - ludzie jadący z przepisową prędkością byliby łapani na radary, a następnie (przynajmniej w USA) wytaczaliby producentom aut procesy odszkodowawcze. Przeskalowując liczniki o 5-10% w górę (jednocześnie pisząc w instrukcjach obsługi aut jaki jest "firmowy" rozmiar opon), producenci zostawiają również sobie margines błędu.

Ot i cała filozofia. Dosyć dokładnie jest ten mechanizm i inne, jemu podobne, opisany na wielu forach motoryzacyjnych (ja kiedyś należałem do mondeoklubpolska.org, a sentyment pozostał...).

*

Offline JaroW

• **
  • 224
  • Sprzęt: Dell Axim X50v WM6.1 VOIP Professional  + SD 4GB TRANSCEND 150X + CF 1GB KINGSTON 50X +GLOBALSAT 338
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 25, 2006, 17:43:15 »
prawda jest taka FORDY nap oszukuja z predkoscia ,a  MAZDY nie...

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 25, 2006, 18:27:10 »
no widzisz - japońska precyzja  :))

*

Offline Jamirq

• 640
    • http://www.jamirq.com
  • Sprzęt: bylo minelo
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 25, 2006, 18:48:20 »
w Oplu Astrze I mam roznice 10km. Pokazuje do i AM jak i radary umieszczone na drogasz (te co pokazuja ile jedziesz). Jak jade astra to zawsze pokazuje mi na radarze "40" jak mam 50 na liczniku. Dla porownania w corolli jest porzadnie. Jak na liczniku 41 to radar to pokazuje.

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 25, 2006, 19:56:35 »
A co powiecie o odleglosci, bo mi AM zaniza odleglosci, wczoraj przewjchalem 228 a pokazala 208

*

Offline lukjod

• 503
  • Sprzęt: touch HD 2
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 25, 2006, 20:21:53 »
W Audi A6 zawyza o 5 km/h
moje palmtopy: MDA1 -> MDA2 -> MDA3 -> Wizard -> Hermes -> Kaiser -> Raphael -> Blackstone -> Leo

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 25, 2006, 21:03:52 »
Cytat: "redi"
A co powiecie o odleglosci, bo mi AM zaniza odleglosci, wczoraj przewjchalem 228 a pokazala 208

Z odleglosciami jest podobnie jak z predkoscia - jesli predkosc jest zawyzona to i odleglosc rowniez (w koncu zliczane jest to w samochodzie w ten sam sposob)
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 25, 2006, 21:04:56 »
Cytat: "lukjod"
W Audi A6 zawyza o 5 km/h

A4 podobnie, przy czym przy 180km/h przeklamanie wynosi juz kolo 10km/h

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 25, 2006, 22:19:41 »
jeśli chodzi o prędkość to u mnie w moim samochodzie (alfa 156) i na gps jest identycznie. Natomiast jechałem samochodem ojce (ducato) i samochód zawyżał o 5 km/h

*

Offline amleczko

• *
  • 51
  • x800, nexus s
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 25, 2006, 22:27:15 »
jeśli chodzi o prędkość i odległość w moim samochodzie (ford focus) to jest identyczna jak ta z TomToma.  :proud:

*

Offline jan6a

• *
  • 52
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 25, 2006, 23:28:11 »
nubira 140km/h a GPS na to 126 km/h - smiechu warte
Dostawczy LUBLIN 100 km/h a GPS na to 103km/h    oto jeden z przykładów zaniżania licznika samochodowego :))

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 25, 2006, 23:35:04 »
Cytat: "MaDuch"
Cytat: "nocny_m"
(nie może być wyższa niż rzeczywista),

Nie masz racji.

Sorry, rację mam, tylko ... bzdura 'mi się' napisała :S  :terrified:
miało być "nie może być niższa niż rzeczywista".

Oczywiście w praktyce mogą się przydażyć i przypadki odwrotne,
wystarczy założyć opony o rozmiarze (dokładnie obwodzie)
większym niż przewiduje specyfikacja samochodu.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 26, 2006, 09:43:27 »
Cytat: "jan6a"
nubira 140km/h a GPS na to 126 km/h - smiechu warte
Dostawczy LUBLIN 100 km/h a GPS na to 103km/h    oto jeden z przykładów zaniżania licznika samochodowego :))

A to dziwne.
Kolega ma Leganze i on ma zawsze bardziej dokladne pomiary niz ja w moim Fordzie. Tzn. bardziej zblizone do rzeczywistych z TT.

Za to nowiutkie BMW 5  na liczniku pokazywalo 238 i tak tez TT pokazywal (nie, nie jestrem na tyle glupi zeby jechac 240 i patrzec na TT! Mialem obserwatora).

Pozdrawiam!
Krzys

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 26, 2006, 10:40:20 »
Mazdy i Toyoty też zawyżają. W każdym razie na 100% Mazda 6 zawyża, na 100% też zawyża Toyota Corolla i Avensis (wszystkie te 3 auta sprawdzone na własnej skórze). Prawdę mówiąc nie znam auta, które by tego nie miało (co, oczywiście, nie oznacza, że takich aut nie ma).

« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 26, 2006, 10:40:46 »

« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 26, 2006, 20:49:04 »
U mnie w aucie prędkośc pokazywana przez AM i wskazania licznika sam. są idealnie zgodne.Auto to BMW E36.

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 27, 2006, 09:11:57 »
No wlasnie niekoniecznie, bo zanizyc predkosc mozna poprzez przesuniecie podzialki a w liczniku km tak sie nie da

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 27, 2006, 09:27:01 »
Ale i tak jak zmienisz wysokośc profilu opony, to zwiększa się jej obwód i to ma wpływ zarówno na wskazania prędkościomierza, jak i licznika km.

*

Offline and2ree

• 35
  • Sprzęt: i780, E51, ETEN G500
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 27, 2006, 10:21:16 »
w mojej alfie 156 mniej-wiecej do 110 licznik pokrywa sie z GPS. potem juz jest gorzej. Przy predokosci na liczniku 210 km/h gps pokazuje mniej niz 190 km/h.

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 28, 2006, 08:35:50 »
Cytat: "and2ree"
w mojej alfie 156 mniej-wiecej do 110 licznik pokrywa sie z GPS. potem juz jest gorzej. Przy predokosci na liczniku 210 km/h gps pokazuje mniej niz 190 km/h.

W mojej 156 przy około 208km/h pokazuje 200km/h. Prawdopodobnie masz źle dobrane ogumienie, złe ciśnienie, zużyte opony i daltego jest taka duża różnica.
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 30, 2006, 09:36:50 »
Cytat: "ML"
Cytat: "and2ree"

W mojej 156 przy około 208km/h pokazuje 200km/h. Prawdopodobnie masz źle dobrane ogumienie, złe ciśnienie, zużyte opony i daltego jest taka duża różnica.

Pozdrawiam kolegów Alfistów. Sam ma 156  :))
Dziś sprawdzę jak jest u mnie przy około 200 km/h
Pamiętam, że przy prędkościach rzędu 150 pokrywało się
Aż sam jestem ciekawy.
Dam znać jak sprawdzę

*

Offline sp4jkk

• 322
    • http://www.odkurzacze.elk.pl
  • Sprzęt: HTC ONE V, Nokia E51 i E52
« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 30, 2006, 10:07:13 »
Cytat: "m_szpregel"
Dziś sprawdzę jak jest u mnie przy około 200 km/h
Pamiętam, że przy prędkościach rzędu 150 pokrywało się
Aż sam jestem ciekawy.

Ludzie co wy z tymi prędkościami??? Ktoś na codzień jeździ 200 km/h? Żeby to było aż tak istotne to rozumiem, ale ...

I potem takie reklamy:"STOP W***** DROGOWYM".
SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

*

Offline aktus

• 10
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 01, 2006, 21:15:20 »
licznik w moim samochodzie cygani o 4% mialem an liczniku a wedlug radaru bylo 96. co do wartosci pokazywanych przez gps, to sa one prawie zawsze bardziej realne niz pokazywane przez licznik samochodowy. co do predkosci samochodu to sa rozne powody zlego pokazywania predkosci. glownym sa opony. rozbierznosc pomiedzy predkoscia pokazywana a faktyczna powieksza predkosc - im szybciej jedziemy, tym roznica wieksza. spowodowane to jest sila odsrodkowa. opona zamiast plaskiej robi sie lekko wypukla i dziala to tak samo jak bysmy jechali na troche wiekszych oponach.   z tego powodu miedzy innymi sa rozne indeksy predkosci opon - opona do malucha nie bedzie narazona na predkosci rzedu 200 kmh przez co nie bedzie taka wybrzuszona ). wazna jest tez temperatura opon a dokladniej powietrza w nich. im wieksza temperatura, tym powietrze bardziej rozpycha opone i jest ona troche wieksza. roznice moze takze powiekszyc bierznik opony, ktory zmniejsza sie wraz z przebiegiem.
jesli chodzi o samego gpsa , to on nie pokazuje predkosci dokladnej z jednego prozaicznego powodu - mierzy on predkosc punktowo co jakis czas. najlepszym dowodem na to jest stosunkowo szybka jazda na ... rondzie... gps pokaze ( jesli pokaze ) predkosc duzo mniejsza niz jest w rzeczywistosci, poniewaz on ma pewna dokladnosc ( do kilkunastu metrow )
//edit poza tym gps mierzy predkosc liniowa a nie katowa, wiec ostrzejszy zakret pokonywany z wieksza predkoscia moze oszukac gpsa

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 01, 2006, 22:18:58 »
Cytat: "aktus"
jesli chodzi o samego gpsa , to on nie pokazuje predkosci dokladnej z jednego prozaicznego powodu - mierzy on predkosc punktowo co jakis czas.

Co przy prędkości 200km/h przynajmniej w moim aucie ma żadne znaczenie, bo choćbym bardzo chciał i się starał, to przy tej prędkości przyspiesza on jak nieudana krzyżówka leniwca z zółwiem.
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl