Wiec jesli jest tyle zmiennych ktore maja FAKTYCZNIE wplyw na wyznaczenie trasy to juz teraz sie nie dziwie ze AM ustala bardzo czesto tak dziwaczne trasy przejazu.
Dopóki nie pozmienia się bezsensownie tych wartości, które zresztą są ustalone domyślnie w sposób sensowny i trzeba mieć wiedzę oraz rzeczywisty powód, żeby je zmieniać, to wyznaczanie tras nie jest wcale takie dziwaczne. Co najwyżej inne, niż do tej pory i jak sądzę to jest główny powód narzekań na obecną wersję. Bo teraz wreszcie trasa szybka, to nie zawsze oznacza, że prowadząca po głównych drogach.
Umiejętne sterowanie tymi prędkościami umożliwia dostosowanie przebiegu wyznaczonych tras do własnych upodobań.
Np jeżeli ktoś preferuje jednak poruszanie się po drogach głównych, to podniesie sobie średnie prędkości dla tych kategorii, albo obniży dla pozostałych dróg.
Żeby było jasne - ja wcale nie byłem zwolennikiem takiego wpływu na wyznaczanie tras, bo zdaję sobie sprawę, że u większości użytkowników mnogość opcji powoduje dezorientację.
Ale jest, jak jest, mnie to nie przeszkadza, a jeżeli grzebię w ustawieniach, to wiem po co

W ustawieniach prędkości póki co nie grzebię.