Prędkość jazdy na demie trasy

• 34 Odpowiedzi
  • 7620 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

MarkNavi

Prędkość jazdy na demie trasy
« dnia: Styczeń 16, 2010, 20:26:27 »
Witam

mam pytanie, czy ktoś z kolegów wie może co jest przyczyną, że gdy włączę demo wyznaczonej przez siebie trasy (15km)  , to prędkość przemieszczania wskaźnika pozycji wynosi max 30 km/h. Na pc-towej AM mam prędkość 50 km/h, a na długiej prostej to jeszcze więcej. Program w moim pda mam na karcie. Czy to może kwestia potrzeby formatowania karty ?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2010, 20:31:25 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: Prędkość jazdy na demie trasy
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 16, 2010, 20:50:22 »
Pewnie tak masz ustawione prędkości na poszczególnych kategoriach dróg.

*

MarkNavi

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 16, 2010, 21:02:04 »

Miałeś rację Akubit, w życiu by mi nie przyszło do głowy, że demo trasy bazuje na poustawianych prędkościach. Przecież demo nie do tego służy, żeby odzwierciedlić moja prędkość w realu, tylko po to żebym sobie trasę przejrzał. Myślę, że się ze mną zgodzisz, że to babol programu. Teraz muszę sobie ustawić demo X8, żeby nerwowo to przetrwać. Niezłe jaja drodzy forumowicze. :)  A ja myślałem, że mi karta pamięci siadła.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2010, 21:27:18 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 16, 2010, 21:42:20 »

Miałeś rację Akubit, w życiu by mi nie przyszło do głowy, że demo trasy bazuje na poustawianych prędkościach. Przecież demo nie do tego służy, żeby odzwierciedlić moja prędkość w realu, tylko po to żebym sobie trasę przejrzał. Myślę, że się ze mną zgodzisz, że to babol programu. Teraz muszę sobie ustawić demo X8, żeby nerwowo to przetrwać. Niezłe jaja drodzy forumowicze. :)  A ja myślałem, że mi karta pamięci siadła.

demo jest po to, zeby zademonstrowac jak bedziesz pokonywal zaprogramowa trase. Wyswietlanie ustawionej przez Ciebie predkosci nalezy traktowac jako cos prawidlowego, a nie babol. Jezeli sadzisz, ze producent odzwierciedli tysiace interpretacji, na jakie wpadna uzytkownicy AM, to jestes naiwny.
Co znaczy sformulowanie "zebym sobie trase przejrzal" ? Jak ta trasa ma wygladac i z jaka predkoscia powinna zmieniac sie pozycja ? Z jaka skala powinna byc wyswietlana i z jakiego kata powinna byc obserwowana ? A moze w demie wypadaloby podac pare danych dodatkowych dla trasy ? itd itp
Chcesz przyspieszyc wyswietlanie, masz przycisk np. x8 i nie sa to zadne jaja.
Przy okazji, u mnie demo dziala normalnie, zadnych zwolnien w stosunku do prawdziwej jazdy nie obserwuje. U Ciebie jest inaczej ? Pewnie karta pamieci siadla  :mrgreen:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 16, 2010, 21:48:26 »
Myślę, że się ze mną zgodzisz, że to babol programu.

Nie, nie zgodzę się, że to babol. Natomiast coraz bardziej jestem pewien tego, że tak pomieszałeś w ustawieniach programu, że teraz nie da się z niego korzystać  :]
Po czym wylewasz żale na forum jaka to AM jest be.

*

MarkNavi

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 16, 2010, 21:57:21 »
Nie namieszałem. Przecież zgodziłem sie Akubit z Twoim wnioskiem, że demo działa u  mnie wolniej, ponieważ ruszyłem domyślne ustawienia prędkości dla danej kategorii dróg, tzn znacznie je obnizyłem. I to prawda, bo wg tych domyślnych ustawień to do Wrocławia z Wawy dojechałbym w niewiele ponad 3 godziny, to chyba helikopterem. A, że ja mam hopla na punkcie ETA, to na podstawie własnych doświadczeń czasowych na wielu trasach, pozwoliłem sobie to ustawienie dostrić do realnych średnich prędkości na danym typie drogi. Teraz program mi oblicza realny czas dotarcia do celu, a nie głupoty. Nie brałem tylko pod uwagę, że demo mi zwolni w Warszawie tak mocno. Teraz już wiem - moje demo jedzie w korku (AM traffic mam wyłączony, bo to ważna wskazówka przy moich problemach z ETA) ! I na koniec do kolegi JAMi - ten uśmieszek radości, że pewnie karta mi siadła , to pozostawiam bez komentarza, to nie było sympatyczne Pozdrawiam

Chcesz przyspieszyc wyswietlanie, masz przycisk np. x8  i nie sa to zadne jaja.

A jechałeś na demie x8 i więcej ? Fajne doświadczenia . Polecam  !
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2010, 22:05:53 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 16, 2010, 22:02:52 »
I na koniec do kolegi JAMi - ten uśmieszek radości, że pewnie karta mi siadła , to pozostawiam bez komentarza, to nie było sympatyczne Pozdrawiam

wyluzuj, siedze przy piwku i po dobrym koncercie na DVD, daleko mi do zlosliwosci. Czepiasz sie AM bezpodstawnie, moim zdaniem. I tyle. "Freedom" jak spiewal pewien fajny gosc  :banan:

*

MarkNavi

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 16, 2010, 22:04:35 »
I na koniec do kolegi JAMi - ten uśmieszek radości, że pewnie karta mi siadła , to pozostawiam bez komentarza, to nie było sympatyczne Pozdrawiam

wyluzuj, siedze przy piwku i po dobrym koncercie na DVD, daleko mi do zlosliwosci. Czepiasz sie AM bezpodstawnie, moim zdaniem. I tyle. "Freedom" jak spiewal pewien fajny gosc  :banan:

To piwko wszystko wyjaśniło, nawet chciałem to zasugerować wcześniej :D  Może się czepiłem programu, bo mam porównanie do innych programów navi, gdzie demo po prostu chodzi znacznie szybciej i nie ma nic wspólnego z prędkościami na danych drogach, to wszystko. Ważne, że wiem już teraz o co chodzi i na tym chyba temat można zamknąć. Dzięki Akubit  :ok:
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2010, 22:28:41 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 16, 2010, 22:58:23 »
A u mnie dziś zauważyłem odwrotny objaw - dwa razy na tej samej trasie demo "jechało" 80 km/h przez fragment drogi, na której pokazywało ograniczenie do 50 km/h. W dodatku koło radaru :) I to nie żaden efekt włączeniowy, nie zwolniła przez cały obszar 50-tki.

Poza tym zgadzam się, że demo w AM jest słabe, przy prędkości 4x co chwila się rozgląda, jakby wypadło z trasy, a czasem tę trase wręcz gubi i przelicza od nowa. Prze 8x i wyżej to właściwie jest bezużyteczne. Co śmieszniejsze, taki objaw miałem nawet na odcinku trasy ... promem, gdzie droga była prosta jak drut i prawie żadnych szczegółów do wyświetlania.

Przy okazji ponawiam pytanie z innego wątku (ale tu bardziej na miejscu): czy można zrobić pauzę na demo? Tak, by np. zrobić spokojnie zrzut ekranu?

*

MarkNavi

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 16, 2010, 23:03:08 »
Kolego Akubit i JaMI, czy możecie wyjaśnić sytuację opisaną przez kolegę post wyżej ? Bo już wiem od Was, że demo w programie działa prawidłowo, a nie chcę abyście odebrali moje ponowne pytanie jako czepianie się programu. Pozdrawiam

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 16, 2010, 23:05:22 »
A może to jest z wyrachowania, taka prawdziwa polska Virtual Reality, z odrobiną adrenalinki :)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 16, 2010, 23:08:59 »
Ja jestem bardzo zadowolony, że można ustawić w demie prędkości takie jak sobie zażyczę. Dzięki temu mogę przetestować chociażby ostrzeganie przed przekroczeniem prędkości, czy fotoradarem, którego przy pewnych ustawieniach, nie byłbym w stanie sprawdzić (chyba, że organoleptycznie  :grin: z darmową dostawą fotki do domu).

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 16, 2010, 23:40:18 »
Ja jestem bardzo zadowolony, że można ustawić w demie prędkości takie jak sobie zażyczę. Dzięki temu mogę przetestować chociażby ostrzeganie przed przekroczeniem prędkości, czy fotoradarem, którego przy pewnych ustawieniach, nie byłbym w stanie sprawdzić (chyba, że organoleptycznie  :grin: z darmową dostawą fotki do domu).

Faktycznie, wygląda na to, że demo na ograniczenia nie zwraca uwagi. Trochę to dziwne a na pewno mało pedagogiczne :)

Rozumiem, że ustawienia prędkości, o których mówimy, to Menu->Ustawienia->Trasy, ekran 1/6. Czy ktoś wie, co oznacza ustawienie "typ drogi: wszystkie, 160 km/h"?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 16, 2010, 23:54:31 »
To jest coś, czego nie należy dotykać, jeśli się nie wie, do czego służy. Bo potem okazuje się, że, a to demo źle działa, a to trasy źle oblicza  :P

*

Offline leuon

• *
  • 80
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 17, 2010, 00:44:18 »
...

Jeszcze tego nie naprawili ? Zgłoszone rok temu. :O

Po odhaczeniu opcji "Kompensuj opóźnienie sygnału: uwzględnij pokazując pozycję" (Ustawienia/GPS/strona 2). problem znika.

*

MarkNavi

« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 17, 2010, 07:11:36 »
...
Jeszcze tego nie naprawili ? Zgłoszone rok temu. :O
Po odhaczeniu opcji "Kompensuj opóźnienie sygnału: uwzględnij pokazując pozycję" (Ustawienia/GPS/strona 2). problem znika.

Dzięki za informację. Co prawda z niej nie skorzystam, bo dzięki tej bardzo dobrej funkcji wskaźnik pozycji w trakcie nawigacji znajduje się u mnie tam gdzie powinien. :D

*

Offline JaMi

• 563
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 17, 2010, 11:28:51 »
Rozumiem, że ustawienia prędkości, o których mówimy, to Menu->Ustawienia->Trasy, ekran 1/6. Czy ktoś wie, co oznacza ustawienie "typ drogi: wszystkie, 160 km/h"?

Tam jest "Max.predkosc 160km/h". Interpretacja jest dla mnie niejasna.
Kolejne pozycje ustalaja predkosci na poszczegolnych rodzajach drog, co wplywa bezposrednio na przebieg wyznaczanej trasy, a posrednio na przewidywany czas dojazdu.
Co w takim razie oznaczac moze max predkosc dla WSZYSTKICH drog ? Bardziej pasowaloby mi to do ekranu 6, gdzie sa dane przydatne do wyznaczenia przewidywanego czasu dojazdu. Na takich niemieckich autostradach przydaje sie predkosc max......

Moze interpretacja jest banalna, ale ja jej nie znam  :mrgreen: Ten program w kazdej wersji generuje szereg nowych dylematow....zdaje sobie sprawe, ze wielu uzytkownikom przeszkadza takie podejscie tworcow.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 17, 2010, 13:01:33 »
Tam jest "Max.predkosc 160km/h". Interpretacja jest dla mnie niejasna.

Nie wszystkie pojazdy mogą osiągać prędkości dorównujące średnim prędkościom na danym odcinku drogi. Np ciężarówki, czy samochody z przyczepami. Albo sam nie przekraczasz nigdy 60km/h z obawy przed rozpadnięciem się samochodu lub zbyt dużą ilością czynności do wykonania w jednostce czasu  :E
Dlatego można z góry tą maksymalną prędkość ograniczyć, w celu urealnienia średniego czasu dojazdu.

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 17, 2010, 13:26:37 »
Koledzy czy ja dobrze wnioskuje ze ustawione predkosci dla danej kategorii drog mają wplyw na sposob wyznaczania trasy w AM ? Bo jesli tak to jest to jakies kompletne nieporozumienie.

*

MarkNavi

« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 17, 2010, 13:43:04 »
Koledzy czy ja dobrze wnioskuje ze ustawione predkosci dla danej kategorii drog mają wplyw na sposob wyznaczania trasy w AM ? Bo jesli tak to jest to jakies kompletne nieporozumienie.

Myślę, że to nie ma żadnego wpływu na przebieg trasy, natomiast ma duży wpływ na obliczany czas dojazdu do celu. Trochę się bawiłem tymi ustawieniami i jestem przekonany, że tylko wpływ jest na ETA. No chyba, że ktoś udowodni, że jest inaczej, oczywiście zakładając, że AMtraffic jest off, bo jeżeli jest włączony, to uwierzę we wszystkie cuda. :D

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 17, 2010, 14:10:35 »

Oczywiście, że ma. Nie jest to żadne kompletne nieporozumienie, tylko spełnienie postulatów wielu forumowiczów. Dlatego nie wolno się tym bawić bez świadomości skutków, bo potem okazuje się, że poprzez bezrozumne grzebanie w opcjach, program zaczyna wyznaczać bzdurne trasy.
Napisane: Styczeń 17, 2010, 14:09:21
Myślę, że to nie ma żadnego wpływu na przebieg trasy, natomiast ma duży wpływ na obliczany czas dojazdu do celu. Trochę się bawiłem tymi ustawieniami i jestem przekonany, że tylko wpływ jest na ETA. No chyba, że ktoś udowodni, że jest inaczej, oczywiście zakładając, że AMtraffic jest off, bo jeżeli jest włączony, to uwierzę we wszystkie cuda. :D

Oczywiście, że ma wpływ na trasy. Działa przy włączonym trafficu  :ok:

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 17, 2010, 14:24:19 »
To ja zupelnie tu czegos nie rozumiem skoro te predkosci maja wplyw na wyznaczanie przebiegu trasy. Bo moim zadniem nie powinny miec zadnego wplywu. Chociazyby dlatego ze np. mam ustawione ze dla drog miejskich predkosc wynosi np 60 km/h - jaki to ma sens jezeli juz w trakcie jazdy bede jechal w miastach np z predkoscia 20km/h albo np 80km/h ? - i gdyby AM to wiedziala z gory to pewnie trasa byla by INNA a nie jest ! A tych kategorii drog jest przeciez kilka ! Wiec jesli jest tyle zmiennych ktore maja FAKTYCZNIE wplyw na wyznaczenie trasy to juz teraz sie nie dziwie ze AM ustala bardzo czesto tak dziwaczne trasy przejazu.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2010, 14:28:02 wysłana przez kwojtow »

*

MarkNavi

« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 17, 2010, 14:27:00 »

Oczywiście, że ma wpływ na trasy. Działa przy włączonym trafficu  :ok:

Ale ja przecież napisałem w swoim poście, że nie ma wpływu gdy AMtraffic jest wyłączony, a przy włączonym to ja już tracę kontrole nad programem, czego baaaardzo nie lubię. Przy włączonym trafficu program przejmuje kontrolę nad użytkownikiem. :ok:
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2010, 14:31:41 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 17, 2010, 14:49:21 »
Wiec jesli jest tyle zmiennych ktore maja FAKTYCZNIE wplyw na wyznaczenie trasy to juz teraz sie nie dziwie ze AM ustala bardzo czesto tak dziwaczne trasy przejazu.

Dopóki nie pozmienia się bezsensownie tych wartości, które zresztą są ustalone domyślnie w sposób sensowny i trzeba mieć wiedzę oraz rzeczywisty powód, żeby je zmieniać, to wyznaczanie tras nie jest wcale takie dziwaczne. Co najwyżej inne, niż do tej pory i jak sądzę to jest główny powód narzekań na obecną wersję. Bo teraz wreszcie trasa szybka, to nie zawsze oznacza, że prowadząca po głównych drogach.
Umiejętne sterowanie tymi prędkościami umożliwia dostosowanie przebiegu wyznaczonych tras do własnych upodobań.
Np jeżeli ktoś preferuje jednak poruszanie się po drogach głównych, to podniesie sobie średnie prędkości dla tych kategorii, albo obniży dla pozostałych dróg.
Żeby było jasne - ja wcale nie byłem zwolennikiem takiego wpływu na wyznaczanie tras, bo zdaję sobie sprawę, że u większości użytkowników mnogość opcji powoduje dezorientację.
Ale jest, jak jest, mnie to nie przeszkadza, a jeżeli grzebię w ustawieniach, to wiem po co  :ok: W ustawieniach prędkości póki co nie grzebię.

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 17, 2010, 15:02:04 »
Rozumiem Akubit. Poki co nie mam i nie mialem najmniejszych problemow z zadna wersja AM. Mozesz mi napisac po krotce jak sensownie ustawic te predkosci zeby to mialo jakies przelozenie w realu i zeby te trasy wyznaczalo poprawnie (bo ja sobie troszke te predkosci podwyzszylem). I napisz mi jakie masz ustawienia dotyczace szacowanego czasu jazdy (co masz zaptaszkowane a co nie). Z gory dzieki.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 17, 2010, 15:23:26 »
Szczerze mówiąc, mam w ogóle wyłączone uwzględnianie profilu prędkości w trasach. Jeżdżę na domyślnych i obserwuję działanie trafficu (offline). Zbyt dużo zmian mogłoby zakłócać obserwację.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 17, 2010, 17:32:06 »
Myślę, że to nie ma żadnego wpływu na przebieg trasy...
To typowe myślenie życzeniowe, które bywa zgubne w skutkach  :mrgreen:

Oczywiście, że ma wpływ na trasy. Działa przy włączonym trafficu  :ok:
Nieprawda, działa niezależnie od funkcji  traffic.

Zaznaczenie w ustawieniach opcji: Uwzględniaj profil prędkości w trasach
powoduje uwzględnianie w trasach profilu prędkości.

Wybaczcie, że to brzmi tak trywialnie, ale  zmusiliście mnie bym to napisał.  :P
Ilustracja poniżej to dowód, który każdy może sobie sam przeprowadzić. Trasa szybka, traffic wyłączony, profil załączony.
U góry w profilu pozostawione domyślne prędkości, na dole prędkość na drogach głównych zmniejszona do 10km/h.
Dlaczego dolna trasa wygląda tak jak wygląda chyba nie muszę już tłumaczyć? :ohreally:

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 17, 2010, 17:41:30 »
Marku wiec jak proponujesz poustawiac poszczegolne predkosci dla kazdej kategorii drogi zeby AM prowadzila w sensowny sposob tak jak w Twoim przykladzie powyzej ?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 17, 2010, 18:10:23 »
To kwestia dość indywidualna, ja używam lekko podrasowanych domyślnych, bo poruszam się zwykle
z prędkością wyższą niż przeciętna (znacznie częściej wyprzedzam niż jestem wyprzedzany)
i ... nie jeżdżę po Warszawie.   B)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 17, 2010, 18:13:44 »
To kwestia dość indywidualna, ja używam lekko podrasowanych domyślnych, bo poruszam się zwykle
z prędkością wyższą niż przeciętna (znacznie częściej wyprzedzam niż jestem wyprzedzany)
i ... nie jeżdżę po Warszawie.   B)

A moglbys podac te swoje wartosci predkosci ?