poziom na skali GPS w AM = 0

• 6 Odpowiedzi
  • 1206 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 17, 2005, 20:24:56 »
Mam pytanie, mam acer n35 podczas korzystania z AM miałem poziom Sat na 3/4 i GPS również na 3/4, kupiłem antenę zewnętrzną i po podłączeniu mam SAt max ale nic nie mam na skali GPS, AM działa poprawnie, ma o wiele szybszy start i nawet w garażu pokazuje Sat max. Czy to normalne że wskaźnik GPS mam zero?

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 17, 2005, 21:07:41 »
Nie przejmuj się tym. Chyba nikt tu na tym Forum tego nie wie. Więc póki nie przeszkadza...

*

Offline TOMAN

• 252
    • http://www.diagnoserwis.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 20, 2005, 17:32:26 »
Cytat: adam_mazury
Mam pytanie, mam acer n35 podczas korzystania z AM miałem poziom Sat na 3/4 i GPS również na 3/4, kupiłem antenę zewnętrzną i po podłączeniu mam SAt max ale nic nie mam na skali GPS, AM działa poprawnie, ma o wiele szybszy start i nawet w garażu pokazuje Sat max. Czy to normalne że wskaźnik GPS mam zero?

A jakiej firmy jest ta antena zewnętrzna ?

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 20, 2005, 19:11:12 »
Cytat: TOMAN
A jakiej firmy jest ta antena zewnętrzna ?
Ja mam dwie - MCX i MMCX.
Spojrzałem z ciekawości kto jest producentem. Na żadnej nic nie pisze (tylko Serial Number).

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 20, 2005, 19:22:58 »
Jeżeli chodzi o wskazania AM na tych paskach, to jak GPS ma bhć na zielono (max) to go nie widać. Przynajmniej tak to wygląda. Reszta normalnie.
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 20, 2005, 19:27:21 »
antena jest taka: TOMAN napisał(a):
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71930262

*

Offline jablo

• *
  • 63
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 20, 2005, 20:40:25 »
U mnie brak sygnału na pasku GPS pojawił się po przejściu z SIRF II na SIRF III. Pasek widzialności satelit jest pełen. Nawigacja przebiega jednak prawidłowo. Sygnał na pasku GPS pojawia się po podłączeniu anteny zewnętrznej. Zauważyłem, że kiedy jest brak sygnału na pasku GPS, to wartość sygnału w komendzie $GPGSV jest mniejsza od 40 dBHz. Podłączenie anteny podbija tą wartość do 45-48 dBHz i wtedy zapełnia się pasek GPS. To są moje obserwacje, a jaka jest rzeczywistość - nie wiem. Dziwne, ze to sie dzieje w SIRF III, który jest ponoć czulszy od SIRF II, a tam ten problem nie występował w tych samych warunkach pomiarowych.