Pomoc w obsłudze portalu Miplo

• 8 Odpowiedzi
  • 2890 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pomoc w obsłudze portalu Miplo
« dnia: Sierpień 12, 2010, 10:12:51 »
Witam serdecznie całe grono forum.
Odwiedzam to forum któryś raz z kolei a ten post jest moim pierwszym postem.
Jestem od kilku dni posiadaczem nawigacji z AM. AutoMapa jest produktem legalnym.
Chciałbym wgrać sobie najnowszą bazę punktów POI. Dowiedziałem się z tego forum że można to zrobić za pośrednictwem portalu Miplo. Dokonałem rejestracji założyłem konto. Pobrałem i zainstalowałem program do synchronizacji na swoim komputerze ponieważ moja nawigacja nie posiada dostępu do internetu. I teraz mam największy dylemat!!!! Nie umiem obsługiwać tego forum. Pobrałem z Miplo podczas synchronizacji "pobierz wszystko" i w nawigacji pojawiły mi się tylko 2 banki i pizzeria. Na moim koncie w Miplo próbowałem dodać jakieś punkty ale nic mi się nie dodaje . Dodaję ikonę i dźwięk i na liście po dodaniu 5 nic mi się nie wyświetla.
Proszę któregoś z kolegów z forum o pomoc w obsłudze tego portalu.
Może ktoś posiada instrukcję obsługi jak dodać punkty POI do AM

Przepraszam za tak banalne pytanie ale jestem bezradny i się nie znam
Proszę o pomoc
lider

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
Odp: Pomoc w obsłudze portalu Miplo
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 12, 2010, 10:43:08 »
Teraz na miplo synchronizuje Ci się wszystko poza kategoriami dodatkowymi. Jeśli chcesz którąś z nich(dodatkowych) to musisz je sobie zaznaczyć. Między innymi przejazdy kolejowe. Pobierasz jednorazowo wszystko do pliku default. Nastepnie musisz wejśc w navi, zarządzanie- otwórz-zgięta karta-amEU- data files-default i wczytaj plik. Następna synchronizacja już nie będzie wymagała tej procedury. Poza tym musisz sobie zaznaczyć w navi, w wyświetlaniu i ostrzeganiu, odpowiednie POI i ewentualnie parametry ostrzegania. Możesz też dodać własne ikonki i dźwięki i zapisać ustawienia na koncie w miplo ale jeśli tego nie zrobisz to będą domyślne   B)

« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2010, 10:57:07 wysłana przez jartro »

*

Bilunia

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 12, 2010, 11:22:53 »
jartro
Kolega zaznaczył, że AM ma zainstalowaną w urządzeniu, natomiast MiploSync jak zrozumiałem, zainstalował na PC. Wydaje mi się, że przedstawiona przez Ciebie procedura nie jest do końca właściwa. Nic nie usunie z mapy punktów, którym w aktualizacji zmieniono delikatnie położenie - powstaną duble.
Ten przepis sprawdzał się kiedyś, kiedy pobierało się wszystko  na PC, poddawało "obróbce" w np. POIConverterze i do navi wgrywało to co się chciało.
Przypomnę jeszcze, że aktualnie jak się MiploSync zainstaluje na PC, to zostaje on przypisany do konkretnego urządzenia (w tym przypadku konkretnego PC) i chyba nie ma możliwości, by go wtórnie zainstalować na navi, czy nawet na innym PC (korzysta z jednej licencji). Gdyby kolega go na początku zainstalował na nawigacji, wtedy po podpięciu do PC, poprzez ActiveSync mógłby  robić tak jak napisałeś.
A może ja, czegoś do końca nie zrozumiałem ?

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 12, 2010, 11:29:50 »
Strasznie choatyczne zapytanie.
Myślę, że jakby liderzam spokojnie i uważnie wykonał czynności jakie opisane są w instrukcji AM i w poradniku na Miplo to spokojnie by się udało.
Tylko właśnie chyba za duzo na raz...
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 12, 2010, 11:39:38 »
Gdzie jest ta instrukcja i poradnik na miplo?
Proszę o link

*

Bilunia

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 12, 2010, 11:42:40 »
ochkarol
Mój kolega "odstawił podobny numer". AM zainstalował na Omni (na karcie), a MiploSync na PC, gdzie założył pusty folder AutoMapa EU i skopiował do niego pliki default.amp.... z AM zainstalowanej na nawigacji. Synchronizacja poszła, pliki default wchłonęły nową bazę, ale jak je skopiował do navi i wczytał, to od dubli aż się roi, bo ten sposób chyba nie likwiduje z mapy punktów, którym w międzyczasie poprawiono lokalizację w Miplo.
Sytuacja patowa ? Bo ja nie potrafię mu pomóc.

Gdzie jest ta instrukcja i poradnik na miplo?
Proszę o link
Strona główna Miplo - Więcej - Przewodnik
i z prawej strony masz instrukcje do wszystkiego
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2010, 11:50:11 wysłana przez Bilunia »

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 12, 2010, 11:45:25 »
Pytanie do jartro
W jaki sposób dodać własne ikony i dzwięki do kategorii
Wchodzę w miplo loguję się i
Synchronizacja - ikony i dźwięki - wyszukuję kategorii dodaję dźwięki i ikonę i
I nic nie pojawiami się naliście poniżej
Co źle robię albo co jeszcze mam zrobić aby dodać ikone i dźwięk
Dziękuję za pomoc

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 12, 2010, 12:00:37 »
...W jaki sposób dodać własne ikony i dzwięki do kategorii
Wchodzę w miplo loguję się i....

- do tej pory dobrze.

I dalej: wybieram stronę kategorii, której ikonę chcemy zmienić lub dźwięk wprowadzić.
Np. http://www.miplo.eu/?c=247
Teraz w okienku po środku mamy podaną ilość POI, szczegóły kategorii oraz możliwość zmiany ikony i dźwięku.
Wybieramy z dostępnych w katalogu i zapisujemy.

Przeprowadzamy synchronizację z opcją "pobierz wszystko" i po przełożeniu karty SD (zakładam, że taki nośnik jest synchronizowany na PC) do urządzenia cieszymy się nową ikonką lub sygnałem.

Poradnik tu: http://www.miplo.eu/guide.php - opisane jest wszystko.
Wszystko jest również opisane na tym forum we wszystkich możliwych konfiguracjach sprzętowych.

Pozdrawiam,
PPepe
http://www.miplo.eu/users.php?u=PPepe
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2010, 12:02:54 wysłana przez ppepe »

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 12, 2010, 12:14:13 »
Mam miplo na PC, nabyłem ostatnio nową navi i zrobiłem tak jak napisałem. Punkty pobrały się bez problemu. Oczywiście plik default był w navi a nie na PC :O. Za pierwszym razem AM nie wczytuje pliku z POI więc na tym się skupiłem. Jeśli chodzi o miplo to zawsze support możę zwolnić Ci miplo kod po telefonie lub mailu z prośbą.  Natomiast co do poprawek położenia POI to masz racje :ok:
Dodane ikonki i dźwięki pojawią się na liście miplo po użyciu przycisku "zapisz" w obu wypadkach :)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2010, 12:27:09 wysłana przez jartro »