pomijanie drog gruntowych

• 11 Odpowiedzi
  • 2341 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pomijanie drog gruntowych
« dnia: Styczeń 14, 2008, 10:11:14 »
Witam
Jaka trase ustawic w AM aby nie kierowala mnie drogami gruntowymi o nawierzchni piaskowo dziurowej kiedy dojazd do wybranego punktu jest idealny od innej ulicy ale asfaltowej  a  AM prowadzi mnie po dziurach i drodze gruntowej kiedy mam wlaczona trase krutka oraz pomijaj drogi gruntowe utrzymane czy ustawic pomijaj wewnetrzne albo trase optymalna?

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
Odp: pomijanie drog gruntowych
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 14, 2008, 10:14:47 »
Zmien ustawienia/ trasy pomijaj drogi gorsze niz gruntowe utrzymane.

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 14, 2008, 11:09:02 »
Mam ustawione pomijanie gruntowych utrzymanych ale i tak mnie wpuszcza nieraz w takie ze rowerem bym sie tam bal wjechac. Zrozumie jeszcze gdybym mial ustawiony glos Holka bym to wziol na karb fantazji i skrzywienia zawodowego ze jest sklonny kierowac mnie na dukty rodem z rajdow ale Marzenka to jest juz karygodne

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 14, 2008, 11:45:40 »
Czy droga, która powinna być pominięta ma właściwą kategorię na mapie?

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 14, 2008, 12:44:46 »
A moze nie prowadzi tam inna droga utwardzona tylko polna

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 14, 2008, 14:38:53 »
A moze nie prowadzi tam inna droga utwardzona tylko polna

Tak to może być przyczyna.
Jeżeli do punktu docelowego prowadzi tylko droga, która jest wykluczona przez użytkownika, wtedy ten fragment trasy zaznaczony jest na czerwono i program nawiguje po tej drodze. To jest prawidłowe działanie. W dawniejszych wersjach w takim przypadku nawigacja prowadzona była na azymut pomimo, że istniała droga.

*

Offline AndreAn

• 20
  • Sprzęt: Navroad 430BT + Automapa 5.1.1., IGO 8, MioMap 3.3
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 14, 2008, 15:49:55 »
Mam ustawione pomijanie gruntowych utrzymanych ale i tak mnie wpuszcza nieraz w takie ze rowerem bym sie tam bal wjechac. Zrozumie jeszcze gdybym mial ustawiony glos Holka bym to wziol na karb fantazji i skrzywienia zawodowego ze jest sklonny kierowac mnie na dukty rodem z rajdow ale Marzenka to jest juz karygodne
Witam,
Ja także miewałem tego typu problemy, ale w ustaweniach tras wpisałem "wyznacz trasę najszybszą" i wtedy Automapa prowadziła mnie tymi głównymi (czytaj o asfaltowymi lecz niejednokrotnie także obfitującymi w potężne dziury).

Pozdr

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 16, 2008, 10:58:56 »
ostatnio w Łodzi na ulice Centralna poprowadzila mnie przez jakis las najprawdziwsza polna droga gdzie dojazd na te ulice jest od strony ulicy Warszawskiej idealny

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 16, 2008, 20:42:52 »
Podaj skąd - dokąd.

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 17, 2008, 16:36:21 »
Rog Sasanek-Zgierska do Centralna 31 prowadzi pieknie przez Park Krajobrazowy Wzniesien Łodzkich, nie zycze tej trasy nawet wrogowi  :) juz myslalem ze utone w blocie i koleinach bo zawrocic tam sie juz nie dalo normalna droga przez las ktora ciezko nazwac gruntowa a wystarczylo do Julianowskiej i Warszawska

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 17, 2008, 16:55:06 »
nie zycze tej trasy nawet wrogowi  :) juz myslalem ze utone w blocie i koleinach bo zawrocic tam sie juz nie dalo normalna droga przez las ktora ciezko nazwac gruntowa a wystarczylo do Julianowskiej i Warszawska

Z tego co widzę, to jeżeli jest jak piszesz, to błąd kategoryzacji drogi - powinna być "gruntowa" a nie "miejska". Być może wszystkie w tym rejonie są źle skategoryzowane, bo nie ma tu żadnych "gruntowych" - wszystkie "miejskie". Trzebaby zgłosić do supportu.

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 18, 2008, 09:24:03 »
chyba wszystkie drogi idace przez ten park mimo ze maja nazwy sa drogami gruntowymi polnymi, prosze zgloscie to do AM aby poprawili