POI z mobile.net a spowolnianie pracy pocketa??

• 17 Odpowiedzi
  • 3135 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Tomky

• 49
POI z mobile.net a spowolnianie pracy pocketa??
« dnia: Sierpień 01, 2007, 21:44:50 »
Mam Loox'a N560 i ostanio załadowałem do automapy poi(radary fotoradary itp). Ogólnie mam około 6000 POI. I tu problem raz musiałem zrobić HR teraz zauważam wyraźne spowolnienie pracy w AM np przy usuwaniu POI otweraniu ich itp. czynnościach. Wszystko zainsatlowane jest na karcie pamięci na której jest dużo miejsca.
Co z tym fantem zrobić?Zaznaczę, że niechciałbym wywalać radarów gdyż są bardzo pomocne w niełapaniu zbędnych punktów.

*

Offline nuszek

• *
  • 78
  • Sprzęt: F/S N560
Odp: POI z mobile.net a spowolnianie pracy pocketa??
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 01, 2007, 21:47:39 »
pomaga w niewielkim stopniu wyjęcie karty, włożenie do czytnika przy PC i zrobienie defragmentacji.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 01, 2007, 21:50:22 »
Do jakiej AM? 4.0, czy 3.9?
W 3.9 obsługa POI była żałosna a ich duża ilość potrafiła zmulić pocketa, w AM 4.0 jest dużo lepiej pod tym względem (przynajmniej mi nie udało się AM 4 zamulić dużą ilością POI - choć mam zdecydowanie mniej niż Ty).

A w
niełapaniu zbędnych punktów.
pomocne jest też przestrzeganie przepisów ruchu drogowego  :P (w szczególności ograniczeń prędkości).

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 01, 2007, 21:53:33 »
Naprawdę z  wszystkich 6000 korzystasz na raz?? :O Nie chce mi się wierzyć. 

Więc może po prostu podziel POI na poszczególne pliki które będziesz wczytywał w miarę potrzeby. Rozwiązanie podane przez Nuszka nic nie da.
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline Tomky

• 49
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 01, 2007, 21:58:12 »
No nie korzystam z POI z max 4 województw ale nie wiem jak sciągnąć odpowiednie kategorie dla poszczególnych województw??
To wersja 3.9 AM.
Jak zmniejszyć głośność Pani jadzi bo jakoś nie widzę różnicy przy średnim i dużym można to jakoś ustawić?
Zniknęla mi ikonka Automapy na pulpicie jak ją odzyskać?

*

Dżeju

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 01, 2007, 21:59:46 »
No co ty ? Ja mam 9.800 pkt i żadnego spowolnienia AM 4. Program w pamięci, a mapa i POI na karcie. Może masz słabą kartę ?

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 01, 2007, 22:12:56 »
A ja nie mam żadnego punktu-oprócz fabrycznych i nie zauważyłem żadnego spowolnienia pracy Pocket'a :proud:
A na poważnie na Acer'ku n35 po wczytaniu wszystkich suszarek w Polsce-sprzęt ledwo zipiał. A samej mapy wręcz nie było widać,bo zasłaniały ją ikonki. Generalnie wczytywanie POI pod nazwą fotoradary czy suszarki uważam za kompletny bezsens. Raz to zrobiłem z ciekawości,bo jeżdżę tak,że de facto nie są mi one do niczego potrzebne. I myślałem,że (za przeproszeniem) cholery dostanę. Co trzy kilometry-w każdej wiosce wrzeszczał o suszarkach,których tam oczywiście nie było (choć mogły) Dlatego instalacja tej kategorii mija się z celem-sprzęt ci się zmuli(no chyba,że masz z górnej półki)a nawet jak nie to Cię szlag trafi ze złości. Na suszarki jest lepszy sposób,ale go nie podam,bo już za wiele osób na to wpadło,zarówno ludzie normalni,ale też kompletne oszołomy.
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline Tomky

• 49
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 02, 2007, 07:51:22 »
Nie chcę dublować pytań więc zerknijcie troszkę wyżej i w miarę możliwości pomóżcie.

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 02, 2007, 11:09:13 »
Nie chcę dublować pytań więc zerknijcie troszkę wyżej i w miarę możliwości pomóżcie.

Żeby było jasne - ajed ma świętą rację, w wersji 3.xx obsługa PU (punktów użytkownika) w nieco większej ilości zamulała PDA. Jeśli baza miała kilka - kilkanaście tysięcy punktów i rozmiar nawet do kilkunastu megabajtów, to wszystko to musiało być w pamięci i czasami okazywało się, że brak jej nawet do uruchomienia programu. Zmuszało mnie to do kategoryzacji POI na to co jest mi niezbędne w czasie jazdy (np. stacje paliwowe itp.) oraz punkty użyteczności typu sklepy, miejsca wypoczynkowe - ładowane w miarę potrzeb.

W v.4 jest to wreszcie dobrze zrobione - można mieć kilkadziesiąt tysięcy punktów (oczywiście znikoma ilość wyświetlana na ekranie ;) ) a program pracuje normalnie.

Reasumując: wszyscy pytający się o takie coś dla wersji 3 chyba powinni zaktualizować program, czyli po prostu przestać korzystać z pirackiej wersji i zapłacić za to co się używa. (nie dotyczy znikomej ilości maniaków v.3 i czekających na v.4.1 z ważną licencją).
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 02, 2007, 11:59:54 »
Może ktoś zapodać linka do mobile.net ( strony z POI )?

Dzięki

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 02, 2007, 12:03:46 »
Dowolna wyszukiwarka => mobilne.net i .... jest.

www.poi.mobilne.net

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 02, 2007, 12:31:48 »

Maaaatko.... Toż to sam wpisałeś!

http://mobilne.net/ albo po prostu: mobilne.net

(Bartkowe www.poi.mobilne.net też działa ;) )
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline lo

• 1
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 02, 2007, 20:22:52 »

Maaaatko.... Toż to sam wpisałeś!

http://mobilne.net/ albo po prostu: mobilne.net

(Bartkowe www.poi.mobilne.net też działa ;) )

A może by tak szanowny Pan dokładnie przeczytał jaki link został podany zarówno w pierwszym poście, jak i w pytaniu dakard'a ???

Opierniczać każdy potrafi, a widzę, że niektórym idzie to tutaj nadzwyczaj wprawnie... i to w każdym temacie  :S

Tak dla wyjaśnienia - sam szukam tych plików z punktami POI i od rana (oczywiście z przerwami  :mrgreen:) bezustannie trafiam na strony typu mobile.net czy mobilne.pl  :mad:

Chciałem zadać dokładnie to samo pytanie co dakard.... moje szczęście, że troszkę dłużej poszukałem...

pozdrawiam i proponuję wolniej czytać :P

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 02, 2007, 20:49:24 »
bartek_63 juz wszystko wyjasnil wiec dalsza dyskusja nie ma sensu.

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 02, 2007, 23:45:14 »
A może by tak szanowny Pan dokładnie przeczytał jaki link został podany zarówno w pierwszym poście, jak i w pytaniu dakard'a ???
Opierniczać każdy potrafi, a widzę, że niektórym idzie to tutaj nadzwyczaj wprawnie... i to w każdym temacie  :S
Tak dla wyjaśnienia - sam szukam tych plików z punktami POI i od rana (oczywiście z przerwami  :mrgreen:) bezustannie trafiam na strony typu mobile.net czy mobilne.pl  :mad:
Chciałem zadać dokładnie to samo pytanie co dakard.... moje szczęście, że troszkę dłużej poszukałem...
pozdrawiam i proponuję wolniej czytać :P

Sajlent - racja i zgoda, ale:
Po pierwsze: www.poi.mobilne.net i samo mobilne.net to ten sam adres.
Po drugie: dakart zadał pytanie "Może ktoś zapodać linka do mobile.net ( strony z POI )?" - tak Bartka jak i moja odpowiedź była poprawna. Tempo czytania nie ma tu nic wspólnego, no chyba, że Ty zrozumiałeś zupełnie co innego - a na to wychodzi, bo po Twojej wypowiedzi nie można się zorientować, jakich TY punktów szukasz od samego rana z przerwami... Temat wątku jest: POI z mobilne.net i wszystkie posty powinny być na temat. A na mobilne.pl to możesz sobie samochodzik zakupić ;p.
Wybacz lo, ale piszesz od rzeczy i zacznij czytać ze zrozumieniem.  Mnie też opierniczają, jak gafę strzelę. Nie jestem nieomylny. Ale staram się wyciągać z tego wnioski i drugi raz tego nie robić. A że czasami  :mad: jak jakiś leniuszek pyta się kolejny raz o to samo, choć post wątek jest tuż przed nosem, a wyszukiwarka wyrzuca kilka stron odpowiedzi na zadane przez niego pytanie? Można olać takiego, albo... No właśnie.

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 03, 2007, 00:39:05 »
Sajlent - racja i zgoda, ale:
(...)
Tak, rowniez sie zgadzam. Proponuje koniec OT :)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 03, 2007, 01:14:31 »
Wybacz lo, ale piszesz od rzeczy i zacznij czytać ze zrozumieniem. 

Sorry prozor ale nie załapałeś.  :P Przyjrzyj się różnicy mobile.net a mobilne.net.

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 03, 2007, 11:32:15 »
Sorry prozor ale nie załapałeś.  :P Przyjrzyj się różnicy mobile.net a mobilne.net.

Faktycznie, - nie załapałem, że nie chodzi o literówkę tylko o zupełnie inny adres. Jakby mobilne.net było tutaj raz czy dwa razy wspomniane, to rozumiem, ale tak? Człowiek czytając nie składa słów literka po literce (no, większość...) tylko przyjmuje do wiadomości to, czego się spodziewa. Udowodniono, że poprawnie zostanie przeczytany wyraz(y), w którym pierwsza litera i ostatnia będą prawidłowe, pozostałe będą kolejno zamieniane miejscami. Mózg dokonuje rozpoznania tekstu, i da się czytać ;).
No dobra, obiecałem, że OT. Koniec.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2007, 11:35:45 wysłana przez prozor »