POI trochę inaczej - dojazd do konkretnego adresu

• 13 Odpowiedzi
  • 2626 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
POI trochę inaczej - dojazd do konkretnego adresu
« dnia: Sierpień 26, 2008, 17:34:06 »
Witam.

Nie wiem nawet czy jest to w jakikolwiek sposób usystematyzowane.
Jest sobie w Bydgoszczy kilka instytucji leżących pomiędzy raczej ruchliwą dwupasmówką (Wojska Polskiego) oraz mało uczęszczaną podrzędną drogą (Modrakowa). Dojazd do tych instytucji (i możliwość zaparkowania) istnieje tylko od strony drogi podrzędnej.
W AM wyznaczając drogę do którejkolwiek z tych instytucji, pozwala sobie na zakończenie jazdy na onej dwupasmówce, co spowodowałoby od razu piękne korki (czy jest zakaz nie pamiętam).
Zgłaszacie takie rzeczy do supportu?
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: POI trochę inaczej - dojazd do konkretnego adresu
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 26, 2008, 17:53:11 »
Problem jest spowodowany umieszczeniem punktu POI pomiędzy dwiema ulicami (no chyba, że POI jest naniesione przy dwupasmówce, bo i tak bywa).
Też się zastanawiam jak to działa. Otóż mam zaznaczony mój punkt Praca w podwórku między ulicami i zwykle prowadzi mnie tam, gdzie powinno, czyli gdzie jest nieco bliżej od ulicy do punktu. Ale czasami (i wydaje mi się, że jest to uzależnione od punktu startowego wytyczanej trasy) prowadzi mnie na ulicę, która jest dalej od mojego punktu. Na szczęście wiem, gdzie pracuję   B) bo bym musiał obejść cały kwartał domów.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 26, 2008, 18:06:05 »
Cytat: Maciej Loret
Zgłaszacie takie rzeczy do supportu?

Którego supportu?
AM zawsze (zwykle) doprowadzi do miejsca z którego jest najbliżej w linii prostej do punkru stanowiącego cel trasy.
W przypadku POI należy je po prostu ustawić w ten sposób, żeby z Modrakowej było trochę bliżej do POI niż z W.P.
W tym konkretnym przypadku, wystarczy przestawić POI banku, US i PZU w okolice północnej krawędzi obrysu tych budynków.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 26, 2008, 23:24:13 »
AM zawsze (zwykle) doprowadzi do miejsca z którego jest najbliżej w linii prostej do punkru stanowiącego cel trasy.

To by nawet w omawianym przypadku pasowało, gdyby były wszystkie uliczki naniesione na mapę, gdyż parkingi (wraz z prowadzącymi do nich uliczkami od strony ul. Modrakowej) są przy samych budynkach od strony południowej i zachodniej. Niestety tych uliczek nie ma. Podobnież zresztą z dojazdami do leżącego kilkadziesiąt metrów na wschód Statoila, (byłego) ShellAutoserv, DaGrasso...

W przypadku POI należy je po prostu ustawić w ten sposób, żeby z Modrakowej było trochę bliżej do POI niż z W.P.

Mało eleganckie wyjście z sytuacji.

W tym konkretnym przypadku, wystarczy przestawić POI banku, US i PZU w okolice północnej krawędzi obrysu tych budynków.

Coś Ci się kierunki pomerdały...  :wink:
Pozdrawiam, Maciej Loret

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 26, 2008, 23:45:35 »
Aaa ... bo do góry nogami dzisiaj wstałem  :wink:
A wyjście może zbyt eleganckie nie jest, za to jest zwyczajnie skuteczne w niejednej sytuacji,
Alternatywą jest nagranie śladów uliczek dojazdowych i wysłanie ich do supportu,
albo eleganckie wyczekiwanie św. Nigdy   B)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 26, 2008, 23:46:19 »
To by nawet w omawianym przypadku pasowało, gdyby były wszystkie uliczki naniesione na mapę, gdyż parkingi (wraz z prowadzącymi do nich uliczkami od strony ul. Modrakowej) są przy samych budynkach od strony południowej i zachodniej. Niestety tych uliczek nie ma. Podobnież zresztą z dojazdami do leżącego kilkadziesiąt metrów na wschód Statoila, (byłego) ShellAutoserv, DaGrasso...

I tu jest rzeczywiście problem. AM w pewnym momencie (przynajmniej w moim regionie) przestała uwzględniać drogi wewnętrzne, parkingi centrów handlowych itp. co powoduje, że POI postawione przez kogoś w jak najbardziej dokładnym miejscu znajduje się bliżej jakiejś uliczki na zapleczu i tam kieruje program, zamiast np. na główny parking.

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 27, 2008, 08:21:43 »
Alternatywą jest nagranie śladów uliczek dojazdowych i wysłanie ich do supportu,

Postaram się to zrobić.

AM w pewnym momencie (przynajmniej w moim regionie) przestała uwzględniać drogi wewnętrzne, parkingi centrów handlowych itp. co powoduje, że POI postawione przez kogoś w jak najbardziej dokładnym miejscu znajduje się bliżej jakiejś uliczki na zapleczu i tam kieruje program, zamiast np. na główny parking.

A u mnie od sasa do lasa. W jednych centrach są uwzględnione uliczki dojazdowe w innych nie ma.
Pozdrawiam, Maciej Loret

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 27, 2008, 08:34:23 »
A u mnie od sasa do lasa. W jednych centrach są uwzględnione uliczki dojazdowe w innych nie ma.

No właśnie, ale w najnowszych (stosunkowo - 3 lata!) nie ma. Mało tego, na terenie fabrycznym w 3.x były, a w 4.x i 5.x zlikwidowano!

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 27, 2008, 10:21:59 »
No właśnie, ale w najnowszych (stosunkowo - 3 lata!) nie ma.

U mnie nie ma znaczenia. Np. w oddanym 1,5 roku temu centrum handlowym Glinki jest to dosyć ładnie rozrysowane.
Pozdrawiam, Maciej Loret

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 27, 2008, 10:33:20 »
Bo tam ktoś podesłał ślad, więc go nanieśli, wszystkie parkingi, dojazdy do CH, uliczki dojazdowe do pojedynczych budynków
których ślady wcześniej podesłałem, mają je naniesione. W innych miejscach, gdzie śladów nie zgrywałem, jest różnie,
często nie ma ich na mapie, jeśli są, to zapewne kto inny ślad nagrał i przesłał.
To jest regułą w rejonach, które od dawna mają adresację budynków, jak jest w tych świeżo uszczegółowionych nie wiem,
nieczęsto w takich rejonach bywam.

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 05, 2008, 14:26:26 »

Przepraszam ze odświeżam temat ale jak to zrobić. Jestem kurierem i z racji zawodu często jeżdżę po miejscowościach które mają na mapie tylko jedną ulice a jest ich więcej w miejscowości. Nieraz mnie i moich kolegów  trafia. Chętnie pomógł bym tworzyć program który moim zdaniem jest świetny ale niestety nie dopracowany. Jeżeli każdy pomógłby a nie narzekał jak wielu moich znajomych, w ten sposób w miarę szybko osiągniemy pokrycie takie jak na zachodzie. Ale ja po prostu nie umie tego zrobić proszę o łopatologiczne wyjaśnianie

[poprawiłem cytowanie, nM]
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2008, 15:17:55 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 05, 2008, 15:16:17 »
AM ma możliwość zapisu śładu przebytej trasy (Menu\GPS\Zapisuj ślad)
funkcję mozna również przypisać do przycisków sprzetowych, albo dodać do 'Twoje Menu':
(Menu\Ustawienia\Przyciski -> Włącz /zatrzymaj zapis śladu) albo jeszcze lepiej w wersji
'(BP) Włącz /zatrzymaj zapis śladu' ( BP znaczy bez pytania) po przypisaniu przyciskowi tej funkcji
wciśnięcie wybranego przycisku uruchamia zapis śladu bez dodatkowych pytań (o nazwę pliku czy miejsce zapisu)

Tak nagrane ślady wysyłasz wraz z krótkim opisem do supportu i masz jakieś 90% szans,
że w kolejnym wydaniu map pojawią się jako drogi. Zajrzyj też do przyklejonego wątku:
Jak zgłaszać błędy i poprawki do map i programu?

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 05, 2008, 16:19:45 »
Czy taki ślad mogę jakoś zrobić u siebie żeby widoczny zaraz po włóczeniu mapy żeby nawigacja prowadziła do punktu na takim śladzie. Czy można takie ślady wymieć z innymi powiedzmy kolegami z pracy

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 05, 2008, 17:43:11 »
Możesz ten nagrany ślad wyświetlić ale AM nie będzie go traktowała jako drogi i nie będzie po nim nawigowała. Możesz taki ślad przekazać komuś i on też sobie go wyświetli ale jechać będzie mógł po nim tylko wizualnie .Dodatkowo czasami będzie konieczne  całkowite wyłączenie przyciągania do drogi bo gdy jednak w danej okolicy jakieś drogi na mapie są to AM przyciągnie znacznik do drogi i nie będziesz pewny czy jedziesz po śladzie czy nie .
Tak że nagrywać i wysyłać do AM to najlepsze rozwiązanie
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)