POI - Synchronizacja

• 785 Odpowiedzi
  • 100560 Wyświetleń

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #510 dnia: Kwiecień 14, 2005, 18:27:41 »
Cytat: lmb
Też jestem z oddzieleniem fotoradarów stacjonarnych od przenośnych i wyrzuceniem miejsc gdzie kiedyś policję widziano...

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad sensem wyodrębniania tych fotoradarów przenośnych. Czy nie lepiej potraktować tego jako suszarkę. I to, i to musi być podłączone do radiowozu (owszem, foto znacznie częściej do nieoznakowanego). Oba sprzęty mogą być umieszczone w dowolnym miejscu (ale typowym dla trapistów radarowych). Oba mogą dziś być, jutro nie (i vice versa). I wreszcie, co wg. mnie stawia pod znakiem zapytania sens podziału - dziś może w tym miejscu być foto, a jutro suszarka (i odwrotnie).

No więc... Czy jest sens?

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #511 dnia: Kwiecień 14, 2005, 18:34:39 »
Chciałem wrzucic moje trzy grosze do dyskusji wydzielania fotoradarów przenośnych od stacjonarnych. IMHO jest mi obojętne czy dostanę mandat w wyniku zdjęcia ze stacjonarnego czy też przenośnego radaru czy też wskutek namierzenia suszarką. Każdy mandat będzie bolał tak samo. Dlatego zwolnię zarówno wtedy kiedy AM powie mi że zbliżam się do fotoradaru stacjonarnego, przenośnego lub miejsca z suszarką.

Polączenie suszarek z fotoradarami raczej byloby zbyt drastycznym ruchem, ale czy  rzeczywiscie trzeba iść w takie rozgraniczenia jak fotoradary stacjonarne i przenośne. Jesli fotoradary będą jedną kategorią to latwiej tez będzie aktualizowac sobie dane w pockecie (o jedną aktualizację/synchronizację mniej, co dla mnie laika, jako tako umiejącego korzystać z wszystkich możliwości pocketa nie jest bez znaczenia).

Na koniec chciałbym naprawdę serdzeczne podziękować twórców POI.mobilne za  ich trud i wysiłki włożone w stworzenie i doskonalenie POI.mobilne.

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #512 dnia: Kwiecień 14, 2005, 20:13:01 »
Oddzielenie fotoradarow stacjonarnych i przenosnych ma sens.

Jesli mamy do czynienia z radarem stacjonarnym - oznacza to, ze na 100% musisz zwolnic jesli nie chcesz placic.

Oznaczenie fotoradaru przenosnego ma zas na celu (poza zwolnieniem szybkosci) zwiekszenie uwagi i wypatrywanie ewentualnego "wroga", ktorego wcale byc nie musi i na ogol nie bedzie.

W zasadzie funkcjonalnosc kategorii fotoradaru przenosnego jest identyczna jak suszarek. Roznica polega wylacznie na urzadzeniu, ktorym posluguje sie policjant.
Tak wiec szybciej mozna polaczyc fotoradary przenosne z suszarkami niz z fotoradarami stacjonarnymi.

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #513 dnia: Kwiecień 15, 2005, 00:25:03 »
Bajlif,

Zgadzam się z Tobą że suszarce bliżej do przenośnego fotoradaru i oba te urządzenia mogłyby być w jednym worku (tak jak napisalem mandat bedzie bolał tak samo). Nie do konca zgodzę się z Tobą co do argumentu o "zwiekszeniu uwagi". Zwiększę uwagę także w przypadku gdy dostanę komunikat o fotoradarze stacjonarym bo będę chcial wiedziec  czy już go minałem . Tak więc w każdym przypadku wypatruję "wroga".

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #514 dnia: Kwiecień 15, 2005, 01:22:28 »
Cytat: Cat^
...Wysłałem Ci dzisiaj mailem kolejne cztery uporządkowane kategorie hipermarketów. Deklaruję, że mogę się również nimi opiekować i dalej rozwijać...
Dzięki Cat^.
W tej chwili jesteś moderatorem następujących kategorii:
Neste, Auchan, Carrefour, Geant oraz Media Markt

Każdy kto ma prawa moderatora został oznaczony przy swoim nicku ikoną moderatora.
Standardowo moderatorem jest/będzie:
- autor kategorii
- aktywny uczestnik kategorii (jeśli wyrazi chęć)

Oczywiście im więcej moderatorów w jednej kategorii tym więcej problemów (jak w życiu) więc docelowo będziemy dążyli do przekazania władzy w ręce jednej osoby (szczególnie w kategoriach "małych"). W "dużych" kategoriach, siłą rzeczy musi być więcej osób bo jedna nie będzie w stanie obrobić wszystkich punktów.

Dziękujemy Szlufikowi i Piotrkowi za aktywne włączenie się w weryfikację punktów w kategorii Fotoradary i Suszarki.

I jeszcze ogromna prośba do wszystkich autorów kategorii. Proszę podczas synchronizacji przez www nie używać bez potrzeby funkcji nr 3 "Usuwaj punkty z katalogu". W wiekszości przypadków powoduje to wykasowanie kilku/kilkudziesięciu punktów z bazy (a wtedy ja piszę do Was maila z prośbą o przywórcenie punktów).
Kilka podstawowych reguł dotyczących administrowania swoją kategorią wkrótce do Was roześlemy i będziemy prosili Was o ich przestrzeganie.

[Dodano: 2005-04-15 01:37:07]
Według pomysłu lmb każdy punkt w bazie ma unikalny ID.
Teraz identyfikacja punktów będzie łatwiejsza.

Dzięki lmb za dobry pomysł.

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #515 dnia: Kwiecień 15, 2005, 09:22:50 »
Zrobiłem dźwięk do Wulkanizacji ale nie mogę znaleźć takiej kategorii. A byłem pewien że była. Przeoczyłem jakąś likwidację czy mi się zdawało :)

pozdro, jarry

*

Offline lmb

• 41
  • Sprzęt: Pocket Loox 718/HTC Raphael
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #516 dnia: Kwiecień 15, 2005, 09:49:07 »
Cytat: focus12
Bajlif,

Zgadzam się z Tobą że suszarce bliżej do przenośnego fotoradaru i oba te urządzenia mogłyby być w jednym worku (tak jak napisalem mandat bedzie bolał tak samo). Nie do konca zgodzę się z Tobą co do argumentu o "zwiekszeniu uwagi". Zwiększę uwagę także w przypadku gdy dostanę komunikat o fotoradarze stacjonarym bo będę chcial wiedziec  czy już go minałem . Tak więc w każdym przypadku wypatruję "wroga".

Ja uważam że dobrze wiedzieć czego należy się spodziewać.

Gdy jest to stacjonarny fotoradar to zwalniem bezwzględu na okoliczności, aż do momentu minięcia 'słupa'. W tym przypadku dokładnie wiadomo kiedy 'niebezpieczeństwo minęło'..

Gdy spodziewam się fotoradaru przenośnego obserwuję czy nie stoi jakikolwiek samochód (gdyż na ogól stoi cywily radiowóz) i oczywiście zwalniam.. Natomiast coś może stać, albo i nie..

Natomiast w przypadku 'suszarek' zachowuje ostrożność, wypatruję radiolki a przede wszystkim jestem nastawiony na sygnał z antyradaru. I połączenie takiego alarmu z ostrzeżeniem z AM jest idealnym wskazaniem że polują..

Dlatego podział na kategorie dla mnie jest bardzo interesujący (mam tez inny sygnał ustawiony na różne kategorie.)

Pozdrawiam

Ł.

*

Offline lmb

• 41
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #517 dnia: Kwiecień 15, 2005, 21:02:50 »
Cytat: Maap
[Dodano: 2005-04-15 01:37:07]
Według pomysłu lmb każdy punkt w bazie ma unikalny ID.
Teraz identyfikacja punktów będzie łatwiejsza.

Dzięki lmb za dobry pomysł.

Cieszę się że się spodobał, z tym że na razie zrealizowana jest połowa mojego pomysłu. Bo ja myślałem jeszcze o tym żeby to ID punktu pojawiało się również na PDA (na przykład w nawiasie na końcu opisu). Wtedy widząc na mapie jakiś błędny punkt możemy szybko sprawdzić który to punkt w bazie. Jak na razie ID występują tylko na stronie....

Mam nadzieję że tym razem jasno wyraziłem swoje myśli.

Pozdrawiam

Łukasz

*

Offline cichy

• **
  • 119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #518 dnia: Kwiecień 15, 2005, 21:40:42 »
Popieram Imb bo samo ID w bazie nic nie daje.

*

• 6498
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #519 dnia: Kwiecień 15, 2005, 22:12:16 »
Obawiam się, że to Aqurat musiałby zmodyfikować program, by to umożliwić.

Na dziś, to można pewnie tylko zmerge'ować pole opisu i pole numeru (ale to drugie zostawić także i osobno), żeby numer w ogóle pokazał sie w opisie w UAM.

*

Offline lmb

• 41
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #520 dnia: Kwiecień 16, 2005, 07:36:30 »
Cytat: Moi
Obawiam się, że to Aqurat musiałby zmodyfikować program, by to umożliwić.

Na dziś, to można pewnie tylko zmerge'ować pole opisu i pole numeru (ale to drugie zostawić także i osobno), żeby numer w ogóle pokazał sie w opisie w UAM.

No ja właśnie myślałem żeby to w ten sposób robić. Myślę że nie bedzie to przeszkadzało, a w razie czego można wyrzucić kilka ostatnich znaków z pola opis w bazie i zostanie tak jak było.

Pozdrawiam

Ł.

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #521 dnia: Kwiecień 17, 2005, 23:55:56 »
Wszystkich, którzy mają informacje na temat nieaktualnych Fotoradarów proszę o informacje w następującym układzie:

- pozycja GPS N x.x.x.x E x.x.x.x
- info. co do zrobienia (USUŃ, PRZESUŃ)
- w przypadku przesuń - nowa pozycja GPS

Ponieważ pomagam Marcusowi robić porządki w kategorii Fotoradary proszę o zgłaszanie wszelkich nieprawidłowości.
Mój adres:
- maap@mobilne.net
- jest również dostępny na poi.mobilne.net

Dziekuję Szlufikowi, Piotrkowi i Moi za informacje o nieaktualnych fotoradarach.
Podziękowania dla IGAB za czujność i informacje o Bankomatach PEKAO SA.

[Dodano: 2005-04-18 00:38:26]
Cytat: jarrypl
Zrobiłem dźwięk do Wulkanizacji ale nie mogę znaleźć takiej kategorii. A byłem pewien że była. Przeoczyłem jakąś likwidację czy mi się zdawało :)

pozdro, jarry
Wygląda na to, że Wulkanizacja przepadła.
Jeśli ktoś ma tę kategorię u siebie to może samodzielnie utworzyć właściwą kategorię na serwerze i wrzucić tam punkty dot. Wulkanizacji lub wysłać plik do mnie.

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #522 dnia: Kwiecień 18, 2005, 21:12:54 »
Dzisiaj został wysłany mailing do moderatorów poi.mobilne.net

W mailingu zostały zawarte informacje dotyczące opisu punktów, usuwania punktów, przesuwania punktów oraz istotne informacje dotyczące technicznego przeprowadzenia operacji.

W najbliższym czasie Cat^ oraz MaDuch opracują szczegółowe informacje dotyczące systematyki kategorii i punktów. Zasady zakładania kategorii oraz unifikacji nazewnictwa grup kategorii. Wówczas mailing zostanie ponowiony.

*

Offline knoxville

• 260
  • Sprzęt: NavRoad 430BT
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #523 dnia: Kwiecień 18, 2005, 23:38:34 »
Więc nadmienie, że jako moderator Centrów Handlowych poprawiłem to i owo :D

*

Offline cichy

• **
  • 119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #524 dnia: Kwiecień 18, 2005, 23:48:41 »
Kategoria Fotoradary jest już w połowie posprzątana, jutro, pojutrze zakończę wstępne sprzątanie. Te najbardziej podejrzane fotoradary już wyleciały, część na pewno jeszcze jest do usunięcia lub przywrócenia. Stąd apel do wszystkich użytkowników POI nadsyłajcie poprawki do tej kategorii Fotoradary, ważne jest aby zawierały dokładne koordynaty GPS wtedy bez problemu można nanieść poprawki. Pozdrawiam.

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #525 dnia: Kwiecień 19, 2005, 08:38:31 »
Przypominam, że ustaliliśmy na sobotnim spotkaniu nowe nazwy do "dwóch topowych" kategorii radarowych:
- Fotoradary stacjonarne (dawniej: Fotoradary stacjonarne w Polsce)
- Punkty kontroli drogowej (dawniej: radary przenośne zwane suszarkami).

Punkty kategorii "Fotoradar przenośny" powinny zostać przeniesione do kategorii "Punkty kontroli drogowej" ze stosownymi opisami.

*

Offline lmb

• 41
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #526 dnia: Kwiecień 19, 2005, 08:57:38 »
Przypominam, że ustaliliśmy na sobotnim spotkaniu nowe nazwy do "dwóch topowych" kategorii radarowych:

Punkty kategorii "Fotoradar przenośny" powinny zostać przeniesione do kategorii "Punkty kontroli drogowej" ze stosownymi opisami.

Dobrze że fotoradary przenośne znikną z kategorii fotoradarów i że będą to teraz tylko urządzenia 'słupowe'.
Dla dla mnie natomiast szkoda że zniknie rozdział między 'suszarkami' a przenośnymi fotoradarami, gdyż suszarki w odróznieniu od skrzynek są wykrywane przez antyradar.. No i z tego powodu rozdział mi sie podobał...

Pozdrawiam

Ł.

PS. Jeszcze by wypadało zmienić na głównej stronie opis- teraz jest napisane że kategoria fotoradary obejmuje zarówno urządzenia stacjonarne jak i przenośne.

Ł.

*

Offline Cat^

• 1017
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #527 dnia: Kwiecień 19, 2005, 10:57:51 »
Maap, do dzieła! :)

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #528 dnia: Kwiecień 19, 2005, 11:23:56 »
Wszelkie stosowne zmiany zostaną poczynione w najbliższym czasie.

W tej chwili moderatorzy wzięli się intensywnie do pracy i poprawiają opisy w swoich kategoriach za co wszystkim ogromnie dziękujemy. W związku z tym mamy trochę pracy związanej z przydziałem praw, kontrolowaniem przebiegu operacji updateowania punktów (póki co wszystko przebiega pomyślnie i nikt z moderatorów nie zgłasza problemów).

Jeśli chodzi o kategorię Fotoradary Przenośne.
Kategorii tej nie możemy zlikwidować a punkty przenieść do Suszarki bez porozumienia z jej autorem.

*

Offline enigma

• *
  • 80
  • Sprzęt: HTC TyTN II, HTC Desire
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #529 dnia: Kwiecień 19, 2005, 12:16:29 »
A nie mozna by jeszcze gdzies umiescic bezposrednich namiarow na Moderatorow?? Mam kilka poprawek w roznych kategoriach, ale po pierwsze nie wiem z kim gadac, a po drugie gdzie go szukac :(

PS. Czy kategoria AM-byki to tylko nasza radosna tworczosc tylko do naszego uzytku, czy tez tworcy AM spogladaja tam czasami i jest szansa, ze to zostanie naprawione??

*

Offline Sako

• *
  • 56
    • http://ampoisync.infinity.waw.pl
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #530 dnia: Kwiecień 19, 2005, 12:23:33 »
Dla dla mnie natomiast szkoda że zniknie rozdział między 'suszarkami' a przenośnymi fotoradarami, gdyż suszarki w odróznieniu od skrzynek są wykrywane przez antyradar.. No i z tego powodu rozdział mi sie podobał...

Zwroc jednak uwage, ze w wiekszosci przypadkow w miejscach gdzie staja z suszarka, moga stac rowniez z fotoradarem przenosnym, wiec antyradar nic nie da, po prostu trzeba zwolnic.

Swoja droga denerwujace jest to, ze u nas stoja zawsze po to, zeby zlapac, a nie zeby pilnowac bezpieczenstwa w miejscach w ktorych dochodzi do wypadkow :( Przykladowo w Austrii po zwyklej drodze wszyscy jada ile moga, ale jak wjezdzaja do miejscowosci zwalniaja do 50 km/h. A u nas? jedno z ulubionych miejsc policji w warszawie to trasa siekierkowska na odcinku gdzie nie ma zadnych skrzyzowan, nie ma tez ryzyka ze pojawia sie piesi na jezdni, bo policja nie pilnuje bezpieczenstwa, tylko wlepia mandaty :( Szkoda ze nie sa rownie chetni do wlepiania mandatow kierowcom, ktorzy nie opuscili ronda w centrum i blokuja caly ruch poprzeczny powodujac gigantyczne korki, ale nie, po co, przeciez z radarem latwiej sie ustawic.

*

Offline Cat^

• 1017
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #531 dnia: Kwiecień 19, 2005, 12:25:04 »
Cytat: Maap
(...)Jeśli chodzi o kategorię Fotoradary Przenośne.
Kategorii tej nie możemy zlikwidować a punkty przenieść do Suszarki bez porozumienia z jej autorem.
Maap, błagam: nie "Suszarki" tylko "Punkty kontroli drogowej"... :|

Cytat: enigma
A nie mozna by jeszcze gdzies umiescic bezposrednich namiarow na Moderatorow?? Mam kilka poprawek w roznych kategoriach, ale po pierwsze nie wiem z kim gadac, a po drugie gdzie go szukac :(
Zgadzam się :)

Cytat: Sako
Zwroc jednak uwage, ze w wiekszosci przypadkow w miejscach gdzie staja z suszarka, moga stac rowniez z fotoradarem przenosnym, wiec antyradar nic nie da, po prostu trzeba zwolnic.
(...)
I dlatego powstaje kategoria "Punkty kontroli drogowej" obejmująca: suszarki, fotoradary przenośne i zwykłe patrole policji. Bo w każdym wypadku należy zwolnić i "zachować szczególną ostrożność". :)

*

Offline Troll

• **
  • 214
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #532 dnia: Kwiecień 19, 2005, 15:48:10 »
Zakładając kategorię AM-byki miałem nadzieję że pojawią się tam dokuczliwe błędy typu droga nieprzejezdna, droga jednokierunkowa, nakazy skrętu których nie respektuje AM a powodują niepotrzebne objazdy miejsca gdzie AM każe skakać z wiaduktu itp.
Tyle przecież było krzyku o niedokładności map a tu raptem około 20 punktów z czego część to info że to rondo a nie skrzyżowanie.
Umieszczanie w kategorii informacji że w tym miejscu jest rondo uważam za niepotrzebne wprowadzanie zamieszania i te punkty zostaną usunięte.
Czy autorzy AM zaglądają?? Nie wiem, a z drugiej strony po co przecież AM niema błędów w mapach :) a te 20 można poprawić na śniadanie.

*

Offline knoxville

• 260
  • Sprzęt: NavRoad 430BT
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #533 dnia: Kwiecień 19, 2005, 15:55:11 »

No chyba, że posiada się antyradar który wykrywa pasmo fotoradarów... :D Ja na przykład mam coś takiego i dojeżdzając do słupa z fotoradarem wiem, czy stoi pusty czy cyka fotki. Antyradar ostrzega mnie przed fotoradarem na odległość ok. 200m

*

Offline lmb

• 41
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #534 dnia: Kwiecień 19, 2005, 16:04:14 »
Cytat: knoxville

No chyba, że posiada się antyradar który wykrywa pasmo fotoradarów... :D Ja na przykład mam coś takiego i dojeżdzając do słupa z fotoradarem wiem, czy stoi pusty czy cyka fotki. Antyradar ostrzega mnie przed fotoradarem na odległość ok. 200m

Mój też ostrzega, ale na ogół nieco za późno (zależy jaki FR to jest i jak go ustawili).
natomiast wolałbym mieć na mapie zaznaczone punkty które są szczególnie lubiane przez tych z FR przenośnym. W Warszawie są takie gdzie z suszarką to nigdy nie stają, a straż miejsa z aparatem często. I odwrotnie. Pewna prawidłowość jednak jest.

Ł.

*

Offline rawco

• **
  • 215
    • http://www.bialykosciol.pl
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #535 dnia: Kwiecień 19, 2005, 16:41:25 »

Juz zmienione.

*

Offline Cat^

• 1017
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #536 dnia: Kwiecień 19, 2005, 17:38:32 »
No tak, szkoda że niekompletnie... bo "Najpopularniejsze kategorie w serwisie" to wciąż "Fotoradary" i "Suszarki" na stronie głównej... :)

*

Offline enigma

• *
  • 80
  • Sprzęt: HTC TyTN II, HTC Desire
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #537 dnia: Kwiecień 19, 2005, 20:03:16 »
Cytat: troll
Zakładając kategorię AM-byki miałem nadzieję że pojawią się tam dokuczliwe błędy typu droga nieprzejezdna, droga jednokierunkowa, nakazy skrętu których nie respektuje AM a powodują niepotrzebne objazdy miejsca gdzie AM każe skakać z wiaduktu itp.
Tyle przecież było krzyku o niedokładności map a tu raptem około 20 punktów z czego część to info że to rondo a nie skrzyżowanie.
Czy autorzy AM zaglądają?? Nie wiem, a z drugiej strony po co przecież AM niema błędów w mapach :) a te 20 można poprawić na śniadanie.

No coz, mape psuje od 4 dni, a juz mam 4 punkty tylko w Szczecinie w Centrum, jak pojezdze jeszcze to bedzie ich wiecej. Na dzis najlepsza jest ulica na ktorej mieszkam. AM jej wybitnie nie lubi i nie da sie poprowadzic trasy na nia. Dla przykladu podaje wspolrzedne (N 53,26'49.27 E 14,33'39.43. Jak sie komus uda zrobic trase z dowolnego mejsca w Szczecienie na podane wspolrzedne to postawie mu piwko :))

*

• 6498
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #538 dnia: Kwiecień 19, 2005, 20:18:32 »
Zglos to na serwerze www.automapa.com.pl
Im wczesniej zglosisz, tym krocej bedzie punkt w kategorii AM-byki.

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #539 dnia: Kwiecień 20, 2005, 10:37:38 »
Na poi.mobilne.net został uruchomiony system kontaktów bezpośrednich z moderatorami.

W zakładce Podsumowanie w każdej Kategorii znajduje się polecenie WYŚLIJ WIADOMOŚĆ przy nicku moderatora.
Zarejestrowani użytkownicy mają możliwość przekazania informacji dotyczących punktów i kategorii moderatorom odpowiednich kategorii.