POI - Synchronizacja

• 785 Odpowiedzi
  • 99361 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline rawco

• **
  • 215
    • http://www.bialykosciol.pl
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #300 dnia: Marzec 06, 2005, 23:44:35 »
Nie minęło kilka godzin, a SAKO usprawnił AMPOISync o dokładną analizę punktów. W nowej wersji nie ma możliwości robienia duplikatów, jak było to do tej pory. Np. Gdy zmieniliśmy priorytet punktów, robiły się dwa w pliku jeden o priorytecie np. 1 a drugi o priorytecie 2. Teraz program rozpoznaje nawet zmianę opisu punktu.

Ja również dodałem nową funkcję w serwsie. Coś, o co mnie "męczono" już od dawna: edycję opisów punktów w katalogu. Wygląda to teraz tak: jeśli jesteś autorem punktu lub kategorii, do której on należy, możesz zmienić jego opis lub nazwę, np. w AutoMapie. Po synchronizacji (z odpowiednią opcją) nowy opis zostanie wysłany do katalogu. Chyba działa :)

*

Offline Sako

• *
  • 56
    • http://ampoisync.infinity.waw.pl
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #301 dnia: Marzec 07, 2005, 11:26:12 »
Witam, tak jak napisal Rawco, na stronie jest nowa wersja

http://infinity.waw.pl/ampoisync/ampoisync-1.0-build-1892-setup.exe

Zmiany:
- zmiana zasad wykrywania duplikatow punktow
- przyspieszenie pracy
- dodanie grafiki MAX'a

Ale to oczywiscie nie koniec nowosci, w trakcie realizacji jest pelna synchronizacja ze strona poi.mobilne.net, udostepnie jak tylko pisanie i testy wypadna pomyslnie :)

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #302 dnia: Marzec 08, 2005, 23:06:18 »
Jest już dostępna instrukcja Krok po Kroku w dziale POMOC poi.mobilne.net

Najważniejsze zagadnienia dotyczące pobierania oraz dodawania punktów zostały opisane w punktach (krokach).

Zapraszam.

*

Offline Sako

• *
  • 56
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #303 dnia: Marzec 10, 2005, 00:26:59 »
No i stalo sie, udostepnilem nowa wersje AMPOISync 1.1 build 1894

Glowne zmiany:
- wprowadzona obsluga kompresji przesylanych danych (15-20 razy)
- dodana opcja pelnej dwukierunkowej synchronizacji ze strona
- mozliwosc wysylania swoich punktow bez pobierania nowych poi
- w 2 powyzszych doszla takze opcja synchronizacji opisow z baza danych (nie dziala przy samym pobieraniu punktow)

Jak zawsze pobranie mozliwe jest ze strony poi.mobilne.net :)

*

Offline rawco

• **
  • 215
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #304 dnia: Marzec 11, 2005, 23:08:24 »
A ja mam coś, co ucieszy chyba wszystkich. Udostępniłem możliwość ściągania punktów w postaci plików BAM. Dla tych, którzy nie wiedzą: jest to format AutoMapy zawierający zablokowane odcinki, omijane przy wyznaczaniu tras.

Proponuję zacząć od ściągnięcia kategorii Promy :)
http://poi.mobilne.net/index.php?strona=punkty&etap=pobierz&id=25

Dziękuję serdecznie AutoMapie Support za pomoc w rozszyfrowaniu formatu pliku BAM. Pozdrawiam.

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #305 dnia: Marzec 12, 2005, 01:00:18 »
A ja polecam TIRowcom pobranie w nowym formacie BAM kategorii Wiadukty. Wtedy jest pewność, że AM nie wyznaczy trasy pod niskim wiaduktem.

Jest już dostępna Pomoc dotycząca dodawanie nowych punktów BAM do Bazy oraz obsługi tego nowego formatu.
Szczegóły w rozdziale: "Zablokowane odcinki i format .BAM" dostępnym oczywiście w dziale Pomoc.

Zapraszam.

*

Offline cichy

• **
  • 119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #306 dnia: Marzec 12, 2005, 18:55:15 »
Witam Wszystkich.
Przyszedł mi do głowy taki pomysł aby utworzyć nową kategorie ROBOTY DRODOWE ale nie taką zwyczajną kategorie jak w katalogu ale kategorię specjalną. Zaraz wszystko wytłumaczę. Na stronie GDDKiA http://www.gddkia.gov.pl/zima_html/info.htm aktualnie są 84 utrudnienia na drogach krajowych, można by stworzyć nową kategorie i ręcznie dodać te punkty, byłyby pewne odchylenia mimo dokładnych opisów no i czasami roboty są na odcinku paru kilometrów więc ikonka byłaby powiedzmy na środku. Ale są pewne problemy bo te roboty kiedyś się kończą (są tam podane planowane terminy zakończenia) no i ikonki powinny zniknąć też z AM, a w przypadku obecnych mechanizmów mobilnenet nie będzie to możliwe. Najlepszym rozwiązaniem byłoby gdyby Rawco napisał skrypt który automatycznie by skanował stronę GDDKiA i sam dodawał i usuwał po przeterminowaniu takie punkty. Opisy i daty pewnie taki skrypt dałby radę zeskanować i zamienić w poi ale co do dodania w danym miejscu na mapie miejsca po opisie nie sądzę, chyba żeby na stronie GDDKiA byłyby koordynaty gps ale niema. Więc moja propozycja jest taka: Ja na ochotnika mogę w ciągu dwóch dni dodać te punkty do AM , następnie należałoby zrobić miejsce w katalogu na taką KATEGORIĘ SPECJALNĄ i stworzyć mechanizm który po dacie zakończenia robót usuwał by taki punkt i podczas synchronizacji usuwał by te punkty z pliku użytkowników. Punkty do kategorii dodawałby tylko administrator kategori na podstawie strony GDDKiA. Ja na ochotnika zgłaszam się na administratora bo mam trochę czasu i chce coś zrobić dla mobilnenet, ale jak ktoś inny chce to mogę odstąpić. Jak się komuś znudzi administrowanie to będzie zobowiązany do znalezienia swojego następcy. A może w niedługim czasie na stronie GDDKiA pojawią się koordynaty gps i będzie można wszystko zautomatyzować, napiszę do nich e-mail z prośbą. Oczywiście nie chodzi mi żeby to były punkty BAM bo te odcinki nie są zablokowane lecz tylko występują tam utrudnienia lub jeśli jest to budowa wiaduktu to w dole jest objazd lub ruch wahadłowy, lecz zwykłu UAM. Proponuję zwykłą ikonkę robót drogowych taką jak znak drogowy, mam na kompie ale jeszcze nie zmniejszoną do 16x16. Myślę że takie info będzie przydatne przy planowaniu trasy można wziąć poprawkę czasową lub zmienić przebieg trasy aby ominąć utrudnienia. Co Ty na to Rawco? Jak wam się podoba pomysł? Jeśli się pomysł spodoba wieczorem zaczynam tworzyć bazę.

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #307 dnia: Marzec 12, 2005, 23:11:25 »
Zainstalowałem program do synchronizacji, ale mam kłopoty bo podczas łączenia z serwerem wyskakuje mi błąd "pobieranie nie powiodło się". Na serwerze kategorie które chcę pobrać są umieszczone w ulubionych. Natomiast w moim mio  168 synchronizuję z plikiem plik pio.uam  Co robię nie tak?

[Dodano: 2005-03-12 23:21:24]
Nie było pytania, zrobiłem reset i zasuwa aż miło.

*

Offline Sako

• *
  • 56
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #308 dnia: Marzec 13, 2005, 01:32:59 »
Cytat: autorus
Nie było pytania, zrobiłem reset i zasuwa aż miło.

Nam tez miło :)

PS: to nie koniec atrakcji, dalsze prace nad rozwojem nadal trwaja :)

*

Offline korrek

• 346
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #309 dnia: Marzec 13, 2005, 22:13:49 »
Dwie sprawy
Podobno w nasi radni w Warszawie zamówili okolo 100 kamer video do nadzorowania ruchu. Kamery te oprócz zwyklej swej funkcji moga tez sprawdzac predkosc na zasadzie video ( czyli moj tradycyjny wykrywacz radarow moge wyrzucic do kosza). W tej sytuacji bez POI nie ma co wyjezdzac na miasto.
Nastepna sprawa to wejscie na rynek z mapa Polski TT. Czy dane z nakladki RAWCO bedzie mozna uzyc do TT albo choc dodac do nakladek na TT juz istniejacych?

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #310 dnia: Marzec 14, 2005, 00:26:54 »
Propozycja rozwoju poi.mobilne.net

Po dzisiejszej informacji Cat^a przyszła mi na myśl (pewnie nie tylko mnie) idea rozwoju portalu w kierunku na zachód.
TomTom wprowadza mapę Polski, AM mapę Europy (na razie pewnie zachodniej a kiedyś pewnie wschodniej). Pożadana może być możliowść przenoszenia punktów z TT do AM i odwrotnie nie wspominając o innych formatach.
Poświęciłem trochę czasu i przeglądnąłem zagraniczne portale z POI do TT i muszę powiedzieć, że nie mają takiej obsługi punktów jak MY.
Więc może właściwym posunięciem było by rozwinięcie portalu mobilne.net w kierunku zapewnienia właściwej obsługi punktów POI w całej Europie.

Mam tutaj na myśli:
- dodanie platform językowych (np. EN, GER, ITA, FR w przyszłości RUS) do mobilne.net
- dodanie możliowści konwersji punktów do formatów np. TT, Ozi, Destinator
- rozbudowa programu AMPOISync
- przygotowanie i usytematyzowanie kategorii z podziełem na poszczególne państwa
- nawiązanie współpracy z autorami punktów POI w Europie, celem umieszczenia ich punktów w bazie i rozwoju bazy

Z pewnościa zyskała by na tym cała rzesza podróżujących po Europie. Było by jedno miejsce z punktami, z możliwościa konwersji do wybranego formatu, z AKTUALNĄ bazą i co najważniejsze rozwijającą sie bazą.

Jako, że Rawco finansuje ten projekt z własnej kasy (tak myślę) to pewnie musiałby wprowadzić jakieś reklamy na stronę, żeby samofinansować portal (miejsce na serwerze, ruch).

Idea fajna tylko nie wiadomo co na to Rawco, WY i autorzy punktów POI w Europie.

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #311 dnia: Marzec 16, 2005, 09:29:08 »
No tak.
Ja się wywnętrzam, ale jak widać nie potrzebnie bo nikt nie chce podjąć tematu, wyrazić opini. Tworzę utopijne wizje rozwoju, które być może nie są do niczego i nikomu potrzebne.

Hmmm...

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #312 dnia: Marzec 16, 2005, 10:17:04 »
oj Maap....
widac pogoda Cię dopadła.....
Jako grafik MOBILNE.NET ja sie podpisuje pod tym co napisałeś oboma rękami.....

a ludzi nie głosują ? bo działa perfekt,,,,,  jak by przestało to pojawiły by sie głosy :)
Niech Rawco wyłączy serwis na 3 dni, ktoś zapłaci mandat 500 zł ze nie zauwazyl znaku/patrolu w krzakach z dyskusja rozpęta sie na dobre heeh :)
ludzie się łatwo przyzwyczjaja do dobrego a jeszcze łatwiej do dobrego i darmowego   w drugą stronę znacznie trudniej...

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #313 dnia: Marzec 16, 2005, 10:26:15 »
Cytat: Maap
Ja się wywnętrzam, ale jak widać nie potrzebnie bo nikt nie chce podjąć tematu, wyrazić opini. Tworzę utopijne wizje rozwoju, które być może nie są do niczego i nikomu potrzebne.

Ja sądzę, że wiele osób o tym pomyślało, ale Ty byłeś pierwszy, który swój pomysł wyartykułował na forum.

Bez wątpienia polskie POI dla TomToma 5 będą absolutnie konieczne. Jednak zapotrzebowanie na nie będzie zależało od jakości zawartej w nim mapy Polski, co będzie rzutowało na poziom sprzedaży tego produktu.

Przypuszczam także, że kontakt z supportem TT w sprawach np. ujawnienia struktury baz, procedur programowych, etc. będzie znacznie trudniejszy, niż z AutoMapą. Być może trzeba będzie współpracować nie z TomTomem, ale z facetami od nakładek POI na TTN.
Ponieważ twierdzi się, że wersja 5 ma całkiem nową architekturę (wziętą z TT GO), problem może być bardziej ogólnej natury, choć w TT GO chyba nakładki także już funkcjonują (nie mam wiedzy). BTW - Kuba podawał link mówiący o tym, że TT GO jest oparty na Linuksie.

Póki co AM jest nadal królem polskich szos, została zrobiona masa dobrej roboty z POI i mam nadzieję, że jak słowo stanie się ciałem dla TTN5 PL, to znajdzie się prosty sposób na przełożenie baz POI na właściwą strukturę i procedury.

Jeszcze raz podziękowania i gratulacje dla wszystkich, którzy bazy POI tworzą i rozwijają, z Rawco na czele.

*

Offline Troll

• **
  • 214
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #314 dnia: Marzec 16, 2005, 10:28:42 »
Widzisz Maap tak to już jest wymyśl, zrób i daj daj daj.
Wszyscy narzekają że AM ma błędy w mapach i co okazuje się że ma tylko 2 ;) które naniosłem. Miałem nadzieje ze kategoria się rozwinie a tu nic jak były 2 tak są 2

*

Offline rawco

• **
  • 215
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #315 dnia: Marzec 16, 2005, 22:43:03 »
Maap zaproponował funkcjonalność mobilne.net, która ma szanse przebić się również na "zachód", i razem z rozbudowaną aplikacją AMPOISync może stać się popularną bazą punktów POI nie tylko w Polsce. Dodam swoje trzy grosze do pomysłu:

- aby zrealizować ten cel, potrzebna jest pomoc lingwistów (ENG, GER, ITA, FRA, RUS), którzy przetłumaczą główne części serwisu.
- dalsza budowa serwisu będzie zmierzała do ułatwienia obsługi i upraszczania zastosowanych rozwiązań, przy równoczesnym poszerzaniu funkcjonalności.
- format pliku TomTom’a pewnie uda się rozszyfrować bez pomocy producenta, tak jak to było w przypadku plików UAM AutoMapy :)
- na pewno serwis będzie zawsze darmowy
- środki finansowe póki co się znajdą na utrzymanie serwera, gorzej jeśli zwiększy się ruch związany z zachodem :) ale wtedy można będzie pomyśleć o reklamodawcach, itp.

Myślę, że pomysł ma szanse na realizację, dlatego „kto może, to niech pomoże”.

Niedługo, wraz z pojawieniem się nowej wersji AM, ujrzycie również nową wersję AMPOISync by Sako. Nie zdradzę jednak szczegółów zmian. Mogę jedynie powiedzieć, że AM doceniła nasze prace związane z synchronizacją punktów poprzez mobilne.net.

Nieco o trwających pracach w serwisie mobilne.net (w kolejności wdrożenia):
1. Usuwanie nieaktualnych/złych/zlikwidowanych punktów z katalogu (wyłącznie przez moderatora kategorii i wyłącznie z poziomu strony) . Użytkownicy będą mogli wskazywać punkty do usunięcia.
2. Ułatwienie obsługi (szczególnie dla logujących się pierwszy raz w serwisie) poprzez ekran startowy, po założeniu konta, na którym można będzie "jednym ruchem" wybrać ulubione kategorie, pobrać je do pliku i pobrać ikony dla nich.
3. Podział całego katalogu na kilka głównych kategorii (Policja, Jedzenie, Paliwo, itd.) co uporządkuje punkty i ułatwi ich wyszukiwanie w katalogu.
4. Możliwość pobierania punktów POI do plików formatu OZI i TT.
5. Uruchomienie prywatnych kategorii (dla firm i grup osób pragnących wymieniać swoje punktu, np. klientów).
6. System komentarzy kategorii i punktów.
7. Edycja opisów z poziomu strony.
8. System przydzielania uprawnień przez moderatora do edycji/dodawania punktów w danej kategorii.
9. Wyszukiwarka.

Niestety, z ręcznego dodawania punktów lepiej będzie zrezygnować, ze względu na bezpieczeństwo i możliwość zaśmiecenia bazy przez przypadkowe osoby. W zamian, synchronizacja przyjmować będzie punkty w innych formatach (OZI, BAM, TT).

[Dodano: 2005-03-16 22:51:51]
Cytat: cichy
Witam Wszystkich.
Przyszedł mi do głowy taki pomysł aby utworzyć nową kategorie ROBOTY DRODOWE ale nie taką zwyczajną kategorie jak w katalogu ale kategorię specjalną...

Dzięki za ogromnie przydatne punkty. Dzisiaj miałem okazję przekonać się, że dzięki nim można zaoszczędzić na czasie omijajać remont.

Co do kategorii specjalnej, moglbym zrobic tak, ze jesli w opisie jest data, to punkt traci waznosc po przekroczeniu tej daty. Postram sie uruchomic to jak najszybciej. Co Ty na to?

[Dodano: 2005-03-16 22:56:10]
Utrata waznosci punktu jest rownoznaczna z:
- oznaczeniem punktu w katalogu jako "nieaktualny"
- usuwanie punktu z plikow uzytkownikow podczas synchronziacji, pobierania, itd.
- punkt pozostaje w bazie, wiec nikt nie doda go ponownie, chyba, ze ty jako wlasciciel kategorii "odznaczysz" go, stanie sie on wtedy ponownie aktywny (nie wiem w jakich przypadkach tak moze byc?).

*

Offline cichy

• **
  • 119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #316 dnia: Marzec 16, 2005, 23:26:27 »
Witam.
Rawco nic dodać nic ująć, jeśli wprowadzisz wszystkie proponowane zmiany dotyczące kategorii Roboty Drogowe rozwiąże to sprawę zakończonych robót. Redagowałem punkty bardzo dokładnie, każdy ma datę wygaśnięcia w formacie RRRR-MM-DD. Punkt może się stać ponownie aktywny ponieważ nie sądzę aby drogowcy ściśle trzymali się terminów i pewnie roboty czasem się przedłużają. Czekam na zmiany, bo już są punkty do likwidacji. Poza tym deklaruje się do dalszego regularnego dodawania punktów, znalazłem bardzo dokładną mapę kilometrażową Polski co umożliwia dodawanie punktów z dużą dokładnością.

*

Offline rawco

• **
  • 215
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #317 dnia: Marzec 16, 2005, 23:34:20 »
Cytat: cichy
Witam.
Rawco nic dodać nic ująć, jeśli wprowadzisz wszystkie proponowane zmiany dotyczące kategorii Roboty Drogowe rozwiąże to sprawę zakończonych robót. Redagowałem punkty bardzo dokładnie, każdy ma datę wygaśnięcia w formacie RRRR-MM-DD. Punkt może się stać ponownie aktywny ponieważ nie sądzę aby drogowcy ściśle trzymali się terminów i pewnie roboty czasem się przedłużają. Czekam na zmiany, bo już są punkty do likwidacji. Poza tym deklaruje się do dalszego regularnego dodawania punktów, znalazłem bardzo dokładną mapę kilometrażową Polski co umożliwia dodawanie punktów z dużą dokładnością.

Postaram się jak najszybciej uruchomić "kasowanie" tych punktów (aktualnie mam to na tapecie). Cieszę się, że znalazłeś zapał i chęci do tworzenia tak potrzebnej kategorii. Jeszcze raz dzięki.

*

Offline Troll

• **
  • 214
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #318 dnia: Marzec 17, 2005, 16:30:22 »
Mam uwagę dotyczącą kategorii „roboty drogowe”
Problem dotyczy pliku w formacie *.bam czyli odcinków wyłączonych z ruchu np. na A4 gdzie z ruchu wyłączona jest jedna jezdnia i ruch odbywa się drugą, w takim przypadku AM wyznacza bezsensowny objazd.
Propozycja moja aby podzielić w/w kategorią na dwie
1.Objazdy – czyli roboty drogowe + blokada odcinka
2.Roboty drogowe – jako informacja o utrudnieniach w ruchu /ruch wahadłowy, drugim pasem ruchu/

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #319 dnia: Marzec 17, 2005, 17:22:07 »
Cytat: rawco
...
aby zrealizować ten cel, potrzebna jest pomoc lingwistów (ENG, GER, ITA, FRA, RUS), którzy przetłumaczą główne części serwisu.
...
Myślę, że pomysł ma szanse na realizację, dlatego „kto może, to niech pomoże”.

Z angielskim tłumaczeniem mogę pomóc.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #320 dnia: Marzec 17, 2005, 18:21:26 »
Cytat: jacek_wo
aby zrealizować ten cel, potrzebna jest pomoc lingwistów (ENG, GER, ITA, FRA, RUS), którzy przetłumaczą główne części serwisu.
Z angielskim tłumaczeniem mogę pomóc.
Wezmę RUS, tylko:

1). jakie kodowanie znaków i w jakim formacie (pliku) to zrobić/przesłać?
2). czy stosujemy zasadę nieprzekraczania długości znaków oryginalnego opisu (PL) oraz inne zasady, typu nazwa pliku =< 8 znaków?
3). czy są jakieś inne ograniczenia, wynikające z oprogramowania obsługującego serwis?

*

Offline cichy

• **
  • 119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #321 dnia: Marzec 17, 2005, 23:54:30 »
Troll właśnie ze względu na to nie zalecam pobierania punktów Roboty drogowe w formacie *bam  aby sobie dodatkowo nie namieszać. W 95% są to drogi przejezdne i występują tam tylko utrudnienia a naprawdę zablokowanych dróg to jest może 2 albo 3 i jeśli je zablokujesz to AM wyznaczy Ci kosmiczny objazd po wsiach a w rzeczywistości jeśli jest to np. remont wiaduktu to objazd jest dołem po ułożonych płytach lub objazd będzie oznakowany i sam się na miejscu zorientujesz. Następną sprawą jest to że trzeba liczyć się z pewną niedokładnością tych punktów gdyż dodaję je po opisie ze strony GDDKiA i jeśli jest to np. remont wiaduktu a w danym mieście są trzy wiadukty i nie trafię na prawidłowy (w takim przypadku stawiam ikonkę w miejscu neutralnym) to zablokujesz sobie wiadukt całkowicie przejezdny. Punkty te mają zadanie czysto orientacyjno – informacyjne i nie należy się sugerować położeniem ikonki a najważniejszą sprawą są opisy.
Ja robię tak, jak gdzieś jadę, wyznaczam trasę, roboty drogowe mam w innym pliku niż wszystkie poi, wczytuje ten plik, zaznaczam w ustawieniach aby były wyświetlane zawsze niezależnie od skali i patrzę ogólnie na przebieg trasy i czy natrafię na utrudnia. Jeśli coś mi nie pasuję to ręcznie modyfikuję trasę lub blokuję odcinek.
Nie mogę wziąć na siebie odpowiedzialności za zablokowane odcinki u innych użytkowników nie wiedząc co tak naprawdę dzieje się w danym punkcie, aczkolwiek każdy może to sobie zrobić ręcznie u siebie na własną odpowiedzialność.
Najważniejszą sprawa teraz, co obiecał Rawco, jest to aby punkty znikały po przeterminowaniu. Pozdrawiam.

*

Offline Troll

• **
  • 214
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #322 dnia: Marzec 18, 2005, 09:19:15 »
Cichy:
Właśnie taka była moja intencja żeby przestrzec przed tym osoby mniej doświadczone
Przy okazji propozycja wprowadzenia dodatkowej kategorii objazdy gdzie blokada odcinka była by słuszna i można by na spokojnie w domu wyznaczyć sobie objazd lub wybrać inną drogę.
Co do odpowiedzialności to zgadzam się, zresztą była już mowa na ten temat weryfikacji punktów.
Inną rzeczą jest fakt że każdy pobierający taką kategorie powinien mieć świadomość że punkty w niej zawarte mogą być nieaktualne i korzysta z tych informacji na własne ryzyko

*

Offline corona

• 251
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #323 dnia: Marzec 20, 2005, 14:56:16 »
Rawco.
Czy w opcji edycji swojego pliku, jest mlozliwość dodania opcji wyłapywania punków zdublownych w pliku?
Pozdrawiam

*

Offline rawco

• **
  • 215
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #324 dnia: Marzec 20, 2005, 15:05:03 »
Chyba tak, tylko, ze Synchronziacja sama z siebie te duble wyrzuci z pliku zostawiajac tylko te najbardziej aktualne.

[Dodano: 2005-03-20 15:08:29]
Oczywiscie jak tylko ta opcja zacznie dzialac (niedlugo). :D

*

Offline Wit Turkowski

• 330
  • Sprzęt: SPV M650
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #325 dnia: Marzec 21, 2005, 09:28:38 »
Cytat: Sako

Działa aż miło GPRS "nie boli" :)

Działa, ale nie do końca...
Wczoraj dodałem w AM trochę nowych punktów (z 10-12 nie pamiętam), AM POI Sync zsynchronizował, pobrał nowe, ale w podsumowaniu napisał, że dodał tylko 4 punkty. Ja w strachu, bo tam też suszarki były :)) sprawdzam na http://poi.mobilne.net co się wgrało i wgrało się wszystko....
Potem dodałem jeszcze kilka Euronetów i tym razem też dodał, ale w AM POI Sync komunikat, że nie dodał żadnych punktów...
Trochę to stresujące :)

*

Offline rawco

• **
  • 215
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #326 dnia: Marzec 21, 2005, 09:35:41 »
Cytat: Wit Turkowski

Działa aż miło GPRS "nie boli" :)

Działa, ale nie do końca...
Wczoraj dodałem w AM trochę nowych punktów (z 10-12 nie pamiętam), AM POI Sync zsynchronizował, pobrał nowe, ale w podsumowaniu napisał, że dodał tylko 4 punkty. Ja w strachu, bo tam też suszarki były :)) sprawdzam na http://poi.mobilne.net co się wgrało i wgrało się wszystko....
Potem dodałem jeszcze kilka Euronetów i tym razem też dodał, ale w AM POI Sync komunikat, że nie dodał żadnych punktów...
Trochę to stresujące :)

Po prostu SAKO nie dostaje z serwisu podsumowania, a jedynie plik. Na podstawie zmian, które w nim zaszły, wyświetla podsumowanie. Może być tak, że wysłałeś 2 punkty, ale synchronizacja pominęła duplikaty w bazie, np. też dwa. Wtedy podsumowanie w AMPOISync jest wiadomo jakie :p

*

Offline Sako

• *
  • 56
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #327 dnia: Marzec 21, 2005, 14:27:02 »
Po prostu SAKO nie dostaje z serwisu podsumowania, a jedynie plik. Na podstawie zmian, które w nim zaszły, wyświetla podsumowanie. Może być tak, że wysłałeś 2 punkty, ale synchronizacja pominęła duplikaty w bazie, np. też dwa. Wtedy podsumowanie w AMPOISync jest wiadomo jakie :p

Ja tylko obrabiam dane, ktore dostaje od rawco, g. na wejsciu, g. na wyjsciu :)
A tak na powaznie, to ilosc pobranych poi, podawanych przez ampoisync jest liczona wg wzoru:
poi poczatkowe - duplikaty + nowe poi
i stad takie zachowanie. W trakcie synchronizacji nie mam mozliwosci sprawdzania w inny sposob.

*

Offline Sako

• *
  • 56
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #328 dnia: Marzec 21, 2005, 23:26:39 »
Tak jak obiecałem, udostępniłem AMPOISync 2.0.

Główne nowości:
- możliwość wywoływania z poziomu Automapy :)
- zmieniony wygląd
- inne zmiany, które zostały przytłoczone przez powyższe :)

Pobranie jak zawsze możliwe ze strony http://poi.mobilne.net/ :)
Miłego użytkownia życzy cała ekipa Mobilne.net!

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #329 dnia: Marzec 21, 2005, 23:39:53 »
WOW TO DZIAŁA! I TO JAK!!!! Sako jesteś wielki! Prosiłbym jescze o taką małą rzecz. Zamieść gdzieś na stronie zbiór wszytkich ikonek, żeby nie trzeba było ich tak mozolnie zapisywać! Dzięki!!!!