Maap zaproponował funkcjonalność mobilne.net, która ma szanse przebić się również na "zachód", i razem z rozbudowaną aplikacją AMPOISync może stać się popularną bazą punktów POI nie tylko w Polsce. Dodam swoje trzy grosze do pomysłu:
- aby zrealizować ten cel, potrzebna jest pomoc lingwistów (ENG, GER, ITA, FRA, RUS), którzy przetłumaczą główne części serwisu.
- dalsza budowa serwisu będzie zmierzała do ułatwienia obsługi i upraszczania zastosowanych rozwiązań, przy równoczesnym poszerzaniu funkcjonalności.
- format pliku TomTom’a pewnie uda się rozszyfrować bez pomocy producenta, tak jak to było w przypadku plików UAM AutoMapy

- na pewno serwis będzie zawsze darmowy
- środki finansowe póki co się znajdą na utrzymanie serwera, gorzej jeśli zwiększy się ruch związany z zachodem

ale wtedy można będzie pomyśleć o reklamodawcach, itp.
Myślę, że pomysł ma szanse na realizację, dlatego „kto może, to niech pomoże”.
Niedługo, wraz z pojawieniem się nowej wersji AM, ujrzycie również nową wersję AMPOISync by Sako. Nie zdradzę jednak szczegółów zmian. Mogę jedynie powiedzieć, że AM doceniła nasze prace związane z synchronizacją punktów poprzez mobilne.net.
Nieco o trwających pracach w serwisie mobilne.net (w kolejności wdrożenia):
1. Usuwanie nieaktualnych/złych/zlikwidowanych punktów z katalogu (wyłącznie przez moderatora kategorii i wyłącznie z poziomu strony) . Użytkownicy będą mogli wskazywać punkty do usunięcia.
2. Ułatwienie obsługi (szczególnie dla logujących się pierwszy raz w serwisie) poprzez ekran startowy, po założeniu konta, na którym można będzie "jednym ruchem" wybrać ulubione kategorie, pobrać je do pliku i pobrać ikony dla nich.
3. Podział całego katalogu na kilka głównych kategorii (Policja, Jedzenie, Paliwo, itd.) co uporządkuje punkty i ułatwi ich wyszukiwanie w katalogu.
4. Możliwość pobierania punktów POI do plików formatu OZI i TT.
5. Uruchomienie prywatnych kategorii (dla firm i grup osób pragnących wymieniać swoje punktu, np. klientów).
6. System komentarzy kategorii i punktów.
7. Edycja opisów z poziomu strony.
8. System przydzielania uprawnień przez moderatora do edycji/dodawania punktów w danej kategorii.
9. Wyszukiwarka.
Niestety, z ręcznego dodawania punktów lepiej będzie zrezygnować, ze względu na bezpieczeństwo i możliwość zaśmiecenia bazy przez przypadkowe osoby. W zamian, synchronizacja przyjmować będzie punkty w innych formatach (OZI, BAM, TT).
[Dodano: 2005-03-16 22:51:51]
Witam Wszystkich.
Przyszedł mi do głowy taki pomysł aby utworzyć nową kategorie ROBOTY DRODOWE ale nie taką zwyczajną kategorie jak w katalogu ale kategorię specjalną...
Dzięki za ogromnie przydatne punkty. Dzisiaj miałem okazję przekonać się, że dzięki nim można zaoszczędzić na czasie omijajać remont.
Co do kategorii specjalnej, moglbym zrobic tak, ze jesli w opisie jest data, to punkt traci waznosc po przekroczeniu tej daty. Postram sie uruchomic to jak najszybciej. Co Ty na to?
[Dodano: 2005-03-16 22:56:10]
Utrata waznosci punktu jest rownoznaczna z:
- oznaczeniem punktu w katalogu jako "nieaktualny"
- usuwanie punktu z plikow uzytkownikow podczas synchronziacji, pobierania, itd.
- punkt pozostaje w bazie, wiec nikt nie doda go ponownie, chyba, ze ty jako wlasciciel kategorii "odznaczysz" go, stanie sie on wtedy ponownie aktywny (nie wiem w jakich przypadkach tak moze byc?).