POI - Synchronizacja

• 785 Odpowiedzi
  • 99320 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline rawco

• **
  • 215
    • http://www.bialykosciol.pl
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #240 dnia: Luty 19, 2005, 21:35:44 »
Cytat: cichy
Rawco cos nie tak jest z moimi ikonkami w Inspekcji i Slovnaft, mają czarny pasek i nie da się ich skopiować. Nie zrobiłem ich w 16 kolorach bo robiły sie jaja, ale w starym serwisie było z nimi wszystko oki. Fabryczne z AM też są większe niż 246 więc tak zostawiłem.
Powinno być już ok. Nie wiem dlaczego, ale biblioteka do obsługi BMP w PHP nie radzi sobie ze wszystkimi plikami prawidłowo.

*

Offline cichy

• **
  • 119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #241 dnia: Luty 19, 2005, 22:26:34 »
Już się poprawiło z ikonkami są w katalogu bez czarnego paska, ale nadal nie można ich zkopiować, robisz kopiuj a później wklej nie da rady, we właściwościach brak rozmiaru, a jak jest rozmiar to zkopiuje ale windows nie rozpoznaje, to dotyczy także niektórych innych ikonek nie tylko moich.

*

Offline rawco

• **
  • 215
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #242 dnia: Luty 19, 2005, 22:33:12 »
Już się poprawiło z ikonkami są w katalogu bez czarnego paska, ale nadal nie można ich zkopiować, robisz kopiuj a później wklej nie da rady, we właściwościach brak rozmiaru, a jak jest rozmiar to zkopiuje ale windows nie rozpoznaje, to dotyczy także niektórych innych ikonek nie tylko moich.
Wybierz "zapisz obraz jako..." Działa na 100%.
Kopiuj-Wklej może nie działać na ikonkach, ponieważ w rzeczywistości tworzone są one  przez "skrypt" php, pobierający z bazy danych ich zawartość. Dzięki temu na jednej stronie mogę mieć nieskończoność ikon i wszystkie będą miały nazwę kategorii do jakiej należą.

*

Offline Phoenix

• *
  • 53
    • nn
  • Sprzęt: HTC Diamond2, HTC TyTN II +8 GB SD, iPaq HP 316 travel +2GB SD
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #243 dnia: Luty 20, 2005, 01:02:26 »
Witanko:) Widze, ze powoli to zaczyna dzialac i daje sie na tym pracowac. Udalo sie przyspieszyc opracowywanie Bazy Danych w trybie edycji. Mozna bedzie sukcesywnie poprawic opisy i dopasowac do standardow. W AM te opisy tez sa mizerne co swiadczy ze lepiej sobie daja rade z topografia i programowaniem...niz prawidlowa Baza. Mysle, ze jak uruchomisz to narzedzie na 100% Baza po tygodniu bedzie wygladac cudnie:) A ta wczesniejsza dyskusja byla bez sensu bo wlasnie dodales niezbedne narzedzia do opracowywania Bazy. Pozdrowienia. Phoenix1

*

Offline Sako

• *
  • 56
    • http://ampoisync.infinity.waw.pl
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #244 dnia: Luty 20, 2005, 19:33:51 »
Tak jak juz napisal rawco, napisalem program na Pocket PC pozwalajacy na synchronizacje punktow z serwisu poi.mobilnet.net bezposrednio z poziomu PDA. Program wymaga podania loginu i hasla zalozonego na stronie i synchronizuje kategorie dodane do ulubionych na stronie. Mozliwa jest zarowno synchronizacja wszystkich punktow (np tych pobranych wczesniej bezposrednio ze strony) lub tylko nowych, co minimalizuje ilosc pobieranych danych - to na pewno ucieszy uzywajacych GPRS.

Podczas pobierania punktow oczywiscie pomijane sa duplikaty juz istniejacychw pliku .uam

Program jest dostepny na stronie poi.mobilne.net

:proud:

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #245 dnia: Luty 20, 2005, 22:07:01 »
Program działa pięknie wręcz profesjonalnie.
Mam jeszcze poza tym jedno pytanie: czy będzię możliwa EDYCJA OPISu punktów w bazie PUBLICZNEJ przez autora punktów?

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #246 dnia: Luty 20, 2005, 22:17:10 »
Phoenix,

Jedno pytanie jako do fachowca od baz danych (bez ironii).
Czy jeśli poprawisz/uzupełnisz opisy to przjedą one przy kolejnej synchronizacji do innych userów?

Ja nie mam nic przeciwko opisom punktów ale kto to niby zrobi? Ktoś dostanie specjalne uprawnienia pozwalające na ingerencję w bazę danych? Jeśli nie to w jaki inny sposób będziesz uzupełniał opisy?

Jaka powinna być kolejność instalacji? NET CF a później AMPOISync czy to bez różnicy?

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #247 dnia: Luty 20, 2005, 22:34:11 »
Cytat: Maap
Phoenix,
Jaka powinna być kolejność instalacji? NET CF a później AMPOISync czy to bez różnicy?

Tak, właśnie tak, bo w przeciwnym wypadku instalacja AMPOISync nie zostanie dokończona. Przerabiałem to empirycznie.

*

Offline cichy

• **
  • 119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #248 dnia: Luty 20, 2005, 22:39:18 »
No niewiem, niewiem, przy edycji pliku łyka plik.uam bez problemu ale przy synchronizacji za cholere nie wczytuje, ani spakowanego ani całego, wielkość 450 kB. Łyknął tylko raz gdy nie miałem nic dodanego do ulubionych, dodałem 10 kategorii i zawsze kończy sie Nie można wyświetlić strony. O co chodzi?

*

Offline Sako

• *
  • 56
    • http://ampoisync.infinity.waw.pl
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #249 dnia: Luty 20, 2005, 23:29:01 »
W obecnej wersji opisy punktow zostaja stare. W nastepnych wersjach zostanie to zmienione :)

Problem z pobraniem to ewidetne problemy z polaczeniem z poi.mobilne.net.

To pierwsza wersja, chcialem zeby jak najszybciej byla dzialajaca i funkcjonalna, nastepne beda rozszerzane zgodnie z planami i Waszymi sugestiami :)

To tyle jak na razie, jade testowac pobrane punkty :)

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #250 dnia: Luty 21, 2005, 10:08:27 »
wielkie dzieki Sako i Rawco za www i program do synchronizacji !!!

sugestie do symchronizatora poi
1. autopdate z mozliwoscia definowania wybierania polaczenie a po synchronizacji wylaczania.
2 dzialanie w tle
2. informacja w AM że pobieram i ile pobrakel i ze polacznei zakonczone
3. zmiana ikony programu np na taką jak obok :)

pozdrawiam
M

*

Offline cichy

• **
  • 119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #251 dnia: Luty 21, 2005, 13:41:45 »
RaWco serwis działa bardzo dobrze i szybko, ale zauważyłem następujący problem przy synchronizacji. Wysyłam plik na serwer (próbowałem i spakowany i nie) trwa to około minuty, niby otwiera stronę i nagle komunikat „Nie można wyświetlić strony”, robię odśwież raz albo w końcu strona się załadowuję i wybieram zakładkę podsumowanie i tam widzę że jednak synchronizacja się udała i mogę pobrać plik. Natomiast przy opcji edycja pliku, plik wczytuje momentalnie i jest wszystko ok i niema takich jaj jak powyżej.
Druga sprawa np. fotoradarów w bazie niby jej 200 szt. Rozumiem że to są już przefiltrowane, bez dubli, a u mnie przy edycji pliku fotorodarów jest tylko 177, gdzieś podziały się 23 fotoradary. To samo dotyczy innych kategorii w których jest dużo punktów, Orlen, BP i inne, zawsze brakuje z 10 %. Nie ściągałem kategorii pojedynczo, zawsze robiłem tylko synchro. I o co w tym chodzi?
W nowym serwisie nie dopatrzyłem się opcji „zciągnij jeden plik z wybranymi kategoriamii” tylko pojedynczo każdą kategorię, nie wiem w AM jak wczytam pliki pojedynczo to połączy go w jeden plik uam?

*

Offline rawco

• **
  • 215
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #252 dnia: Luty 21, 2005, 14:02:59 »
RaWco serwis działa bardzo dobrze i szybko, ale zauważyłem następujący problem przy synchronizacji. Wysyłam plik na serwer (próbowałem i spakowany i nie) trwa to około minuty, niby otwiera stronę i nagle komunikat „Nie można wyświetlić strony”, robię odśwież raz albo w końcu strona się załadowuję i wybieram zakładkę podsumowanie i tam widzę że jednak synchronizacja się udała i mogę pobrać plik. Natomiast przy opcji edycja pliku, plik wczytuje momentalnie i jest wszystko ok i niema takich jaj jak powyżej.
Druga sprawa np. fotoradarów w bazie niby jej 200 szt. Rozumiem że to są już przefiltrowane, bez dubli, a u mnie przy edycji pliku fotorodarów jest tylko 177, gdzieś podziały się 23 fotoradary. To samo dotyczy innych kategorii w których jest dużo punktów, Orlen, BP i inne, zawsze brakuje z 10 %. Nie ściągałem kategorii pojedynczo, zawsze robiłem tylko synchro. I o co w tym chodzi?
W nowym serwisie nie dopatrzyłem się opcji „zciągnij jeden plik z wybranymi kategoriamii” tylko pojedynczo każdą kategorię, nie wiem w AM jak wczytam pliki pojedynczo to połączy go w jeden plik uam?

Witam. Jeśli chodzi o synchronizację to właśnie testuję działanie skryptu na większych danych i niestety jest z tym problem. Bede musial optymalizowac skrypt, ktory to robi., wiec moga byc przerwy w dzialaniu synchronziacji.

Jesli zas chodzi o duble, to w bazie jeszcze niestety sie znajduja. Natomiast, kiedy pobierasz podczas synchronizacji, to duble sa pomijane, stad ta roznica (10%)

Aby w nowym serwisie zrobić "zciągnij jeden plik z wybranymi kategoriamii" wystarczy dodać wybrane kategorie do ulubionych i wybrać "Pobierz ulubione punkty". Powinna tam pojawić się również opcja "Pobierz wszystkie" oprócz "Pobierz tylko nowe", ale to niestety w późniejszym terminie...

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #253 dnia: Luty 21, 2005, 14:03:43 »
Cichy,
Opisałem jak się odbywa łączenie punktów z różnych plików. Strona 4. Zapraszam.

Rawco,
Domyślam się, że baza nie została jeszcze wyczyszczona gdyż np. w Białymstoku jest sporo dubli 'fotoradarów'.

*

Offline cichy

• **
  • 119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #254 dnia: Luty 21, 2005, 22:04:14 »
RaWco mam dobre wieści i złe. Poprawiło się przy synchronizacji wczytuje bez problemów spakowany i niespakowany plik. Wszystko dzieje się błyskawicznie, nie ma żadnych zwisów. Ale później niespodzianka, w sumie nic nie synchronizuje bo nie dodaje nowych punktów ode mnie a natomiast podwaja istniejące i nagle z moich 450kB zrobiło się nagle 900kB. Obejrzałem plik i okazało że zdublowało wszystkie punkty.

*

Offline rawco

• **
  • 215
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #255 dnia: Luty 21, 2005, 22:06:31 »
testuje skrypt od synchronizacji. moga byc jaja.

[Dodano: 2005-02-21 23:47:57]
Niestety będzie opóźnienie do jutra. Okazało się, że skrypt synchronizacyjny idzie do poprawki. Jest mało wydajny i stąd problemy.

Na szczęście jest na to rozwiązanie.

*

Offline cichy

• **
  • 119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #256 dnia: Luty 22, 2005, 21:58:44 »
Co się stało z Mazurami? Kiedy odżyje nowy serwis?

*

Offline Troll

• **
  • 214
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #257 dnia: Luty 23, 2005, 10:40:10 »
Założyłem nową kategorię AM-Byki w założeniach dotyczy miejsc w których AM wprowadza w błąd np. każe skakać z mostu :), wjechać w drogę jednokierunkową, złamać nakaz skrętu itp.
Tym razem proszę o dokładny opis punktu czyli czego można się spodziewać w danym miejscu /najlepiej w nazwie – wyświetlany jest wtedy po naciśnięciu na punkt/
[pic=http://atorowski.webpark.pl/Stop.JPG] [pic=http://atorowski.webpark.pl/Stop1.JPG]
[pic=http://atorowski.webpark.pl/Stop2.JPG] [pic=http://atorowski.webpark.pl/Stop3.JPG]

Mam nadzieję że wprowadzenie kategorii pozwoli uniknąć wielu niespodzianek :)

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #258 dnia: Luty 23, 2005, 20:05:26 »
Rawco coś szykuje bo www.mobilne.net jest wyłączone do 21:00.

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #259 dnia: Luty 24, 2005, 01:23:37 »
dobrałem sie do nowej wersji mobilne.net - widze troche zmian, wydaje sie ciekawe. Probowalem synchronizowac plik z punktami w stary sposob - trwalo wiecznosc, i nic nie wyszlo. Pokazal sie komunikat na dole w pasku "zakonczono" i zostala biala plama. Synchronizacja przy pomocy AMPOISync 1.0 wyszla rewelacyjnie. Pobraly sie nowe punkty i wszystko gra.

GRATULACJE.

Na pewno konieczna jest POMOC na tej strnie, czekam na nia z niecierpliwoscia - rozumiem, ze wszystko w swoim czasie.

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #260 dnia: Luty 24, 2005, 08:39:04 »
Cytat: troll
Założyłem nową kategorię AM-Byki (...)

Podoba mi sie pomysl. Moze w ten sposob tego typu bledy beda latwiej docierac do autorow map? Mam tylko jedna uwage. Moim zdaniem trzeba dodawac informacje czy problem wystepuje na mapie miasta czy w Polsce 50k. Problem moze wystepowac tylko w mapie miasta a nie w 50k (mam na mysli ulice przejazdowe w ogole wystepujace w tej wersji) lub na odwrot. A nie wszyscy uzywaja wersji XL (np. ja).
Pozdrawiam

*

Offline Troll

• **
  • 214
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #261 dnia: Luty 24, 2005, 08:39:47 »
Czy jest jakiś magiczny sposób żeby pobrać bazę bez dubli?

*

Offline Wit Turkowski

• 330
  • Sprzęt: SPV M650
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #262 dnia: Luty 24, 2005, 08:42:52 »
Mam kilka zastrzeżeń...

1. Tworzenie kategorii ulubionych jest hardkorowe. Lepsze byłyby ptaszki do zaznaczania i jak się wszysktie zaznaczy, to "zbiorczy" guzi dodaj do ulubionych.

2. W każdej kategori trzeba ręcznie wybierać priorytet i "widzialność". Lepiej jakby kategorie były na jednej liście jak w starej wersji, i dodatkowo żeby można było wybrać dla wszystkich taką samą wartość priorytetu i "widzialności".

3. Dlaczego nie można pobrać wszystkich punktów z ulubiony, tylko samą aktualizację?

A poza ty m OK :)

*

Offline rawco

• **
  • 215
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #263 dnia: Luty 24, 2005, 08:48:38 »
Ponieważ Synchronizacja stała się kulą u nogi całego serwisu MOBILNE.NET, małe wyjaśnienie:

Temat "słabego" działania synchronizacji był poruszany już na forum a także w kilkunastu mailach do mnie i prawda okazała się być inna niż podejżewałem. Sądziłem, że problem leży po stronie przesyłania dużych plików. Przygotowałem nawet możliwość wysyłania plików ZIP. Okazało się jednak, że to nie tu jest pies pogrzebany...

Poroblemem jest skrypt badający zależność między plikiem a zawartością katalogu. Rozwiązanie na chwilę obecną jest takie, że porównanie przebiega stopniowo:
1. Odczyt plik użytkownika do tymczasowej tabeli w bazie danych.
2. Porównuję odczytane elementy z tej tabeli z katalogiem. Jeśli elementu nie ma w katalogu to, zaznaczam go jako "do zapisania".
3. Porównuję elementy z bazy danych z tabelą tymczasową i szukam elementów, których nie ma w pliku, a następnie je do niego dodaje.
Porównanie dotyczy tylko ulubionych kategorii.

Okazuje się, że problem leży w punkcie 3. Jego struktura wygląda mniej więcej tak:

$zapytanie_o_punkty = mysql_query("WYBIERAM TYLKO ULUBIONE KATEGORIE Z PUNKTÓW")
while ($punkt = mysql_fetch_array($zapytanie_o_punkty))
{
      //CZY JUŻ JEST TAKI PUNKT W PLIKU W POBLIŻU?
      $wynik = mysql_query("SZUKAM POBLISKIEGO PUNKTU W TABELI TMP")
      //JEŚLI NIE MA, TO TRZEBA DODAĆ DO TABELI TMP
      if (!mysql_fetch_array($wynik))
      {
      }
}
Wykonywanie tego skryptu przebiega nejednokrotnie ponad pół minuty. Myślę, że rozwiązanie wcześniej - czy później się znajdzie. Może ktoś z Was pomoże mi to rowiązać. Na dzień dzisiejszy staram się zoptymalizować szczególnie punkt 3, bo to on jest przyczyną wolnego działania synchronizacji.

Natomiast, co do POMOCY, to powstaje ona dzięki pomocy Maap'a (a właściwie, to przy mojej pomocy :) ). Będziemy ją sukcesywnie umieszczać na serwerze.

[Dodano: 2005-02-24 08:58:04]
Cytat: Wit Turkowski
Mam kilka zastrzeżeń...
1. Tworzenie kategorii ulubionych jest hardkorowe. Lepsze byłyby ptaszki do zaznaczania i jak się wszysktie zaznaczy, to "zbiorczy" guzi dodaj do ulubionych.

2. W każdej kategori trzeba ręcznie wybierać priorytet i "widzialność". Lepiej jakby kategorie były na jednej liście jak w starej wersji, i dodatkowo żeby można było wybrać dla wszystkich taką samą wartość priorytetu i "widzialności".

Zauważ, że to się wykonuje tylko raz, a później dodajesz sobie pojedyncze kategorie do ulubionych. Jednak jestem w stanie to przerobić, jeśli pojawi się takie zapotrzebowanie. Mógłbym zrobić tak, aby w menu "Moje konto" dodać zakładkę "Ulubione", a tam był sposób "stary" na dodawanie kategorii do Ulubionych.

Cytat: Wit Turkowski
3. Dlaczego nie można pobrać wszystkich punktów z ulubiony, tylko samą aktualizację?
Powinien tam być taki haczyk "Pobierz wszystkie", i właśnie znalazł się na liście do zrobienia :)

*

Offline cichy

• **
  • 119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #264 dnia: Luty 24, 2005, 10:15:59 »
Chciałbym zgłosić że w katalogu publicznym nie ma MCdonalda.

*

Offline Cezex

• 493
    • RedFish
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #265 dnia: Luty 24, 2005, 10:21:22 »
rawco, jeśli udostępnisz mi kod (a w szczególności SQL-ki) to postaram się pomóc Ci to jakoś zoptymalizować; pomyśl też o cache'owaniu informacji, w razie czego służę pomocą

*

Offline cichy

• **
  • 119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #266 dnia: Luty 24, 2005, 10:41:53 »
Synchro trwa długo i czasem zrywa stronę lub nic nie wyświetla ale robimy później odśwież lub wracamy do zakładki Synchronizacja i wszystko jest oki, punkty synchronizuje prawidłowo.

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #267 dnia: Luty 24, 2005, 10:46:15 »
sorry, jesli nie doczytalem i pytam, ale nie znalazlem. program do synchronizacji punktow z poziomu PDA tylko pobiera nowe pliki z bazy, natomiast nie dodaje moich punktow do bazy w necie. czy dobrze mówię? Dodałem kilka punktow w swojej AM i synchronizowalem przez AMPOISync. Niestety po synchronizacji pojawia sie info, ze zadne pliki nie zostaly dodane.

Dodam, ze probuje juz kilk arazy synchronizowac w stary sposob, ale nie idzie.

*

Offline Cezex

• 493
    • RedFish
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #268 dnia: Luty 24, 2005, 10:55:25 »
Mi ten programik w ogóle nie chce łączyć się z serwerem :) Chyba zostanę przy ręcznym imporcie.

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #269 dnia: Luty 24, 2005, 11:04:25 »
Piszę Helpa całą parą. Będzie z przykładowymi screenami. Będzie również opis programu AMPOISync.

Witaj arek66,
W AMPOISync jest opcja pełnej synchronizacji lub pobierania TYLKO nowych punktów. Próbowałeś?