POI - Synchronizacja

• 785 Odpowiedzi
  • 99294 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Phoenix

• *
  • 53
    • nn
  • Sprzęt: HTC Diamond2, HTC TyTN II +8 GB SD, iPaq HP 316 travel +2GB SD
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #210 dnia: Luty 17, 2005, 23:45:29 »
Troll!!! Zalamujesz mnie.....przeciez skoro wiesz, ze czegos nie ma, lub kilka osob Tobie to napisze to trzeba ten punkt skasowac. Na tym polega zarzadzanie procesem. Myslisz jak Bilans w ksiegowsci. Mysl jak Rachunek Zyskow i strat. Procesowo. Juz strozytni odkryli ze pantha rei...( nie wiem jak sie to pisze) i ze dwa razy nie wchodzi sie do tej samej rzeki. Na tym polega zarzadzanie Baza Danych. Inaczej sie zestarzeje i przestanie byc uzyteczna. Zakumales wreszcie????
Pozdrawiam. Phoenix1...nie wiem czy dobrze zrobilem ze odrodzilem sie z popiolow:))

*

Offline cichy

• **
  • 119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #211 dnia: Luty 18, 2005, 00:01:21 »
Panowie obserwuję tą dyskusję i widzę że to wszystko chyba za daleko zaszło. Dobre rozwiązanie to proste rozwiązanie. Zaniechał bym wszelkich weryfikacji, autoryzacji, bazy wstępnej, bazy zweryfikowanej itd. Czym prościej tym lepiej. Do tej pory było ok, a teraz zaczyna robić się zamieszanie. Jest filtr do 50m żeby nie było dubli, kto dodaje opis to oki, kto nie dodaje też dobrze. Jak się jedzie to nazwy i opisy są i  tak bez znaczenia ale ja zmienił bym tylko to aby każdy punkt posiadał nazwę miejscowości lub najbliższej miejscowości w której się znajduje a nie „Punkt 1257”,  w celu obróbki i wyszukiwania w domowym zaciszu. Czyli zastąpić wszystkie „Punkt XXXX” nazwami i tak zostawić. Nie ma możliwości zweryfikowania czy dany punkt stoi tam gdzie powinien stać, chyba że zatrudnimy 15 osób + AM i heja w Polskę sprawdzać punkty, ale wtedy chyba serwis zamieniłby się w komercyjny a nie społeczny. Apropo Rawco może tak zrobić, najpierw badanie rynku ilu było by chętnych na płatne POI, później zatrudnić parę osób do dodawania „SUPER ZWERYFIKOWANYCH PUNKTÓW” co by po Polsce jeździli + kasa z reklam w serwisie? I trzepiemy siano co Ty na to, zakładamy spółkę? Więc należy upraszczać a nie komplikować. Pozdrawiam.

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #212 dnia: Luty 18, 2005, 00:04:42 »
Cytat: Phoenix
...Widze, ze nie wszyscy kumaja o co chodzi w Bazie danych o do czego sluzy.
Sugerujesz coś może? Żeby unaocznić Ci problem to powiem tylko tyle, że sklepów spożywczych są  setki tysięcy (sensowność ich istnienia w bazie pozostawiam pod rozwagę) a plik z nimi może ważyć wiele MB. Wpłynie to znacznie na szybkość działania Twojej AM.
Ale jak widać, niektórzy żyją w wyimaginowanym świecie teorii, który nie pozwala im być pragmatykami. No cóż...

Ale moze nabeda te wiedze z doswiadczeniem.
Czego i Tobie życzę. Więcej pragmatyzmu.

jesli chodzi o weryfikacje to wlasciwie nie ma problemu bo Rawco to juz rozwiazal poprzez odrzucanie tych samych punktow w promieniu 50 m.
Gdybyś bardziej uważał wiedziałbyś, że promień wynosi już 100m (docelowo 200m).

Tak wlasnie okreslil zakres swojego odchylenia standardowego do rozkladu Normalnego POI. Nic dodac nic ujac. po to wlasnie sa modele, zeby zrozumiec rzeczywistosc. Co jak widze nie jest takie proste bo wielu kruszy kopie o cos co zostalo rozwiazane.
Dziękujemy za wykład. Ale brakuje jeszcze średniej (położenia punktu) w tym rozkładzie Gaussa. A dlaczego nie ma średniej bo nie można jej ustalić. I nie ustalisz średniej z powodu braku rejestracji wszystkich punktów. Więc jak chcesz weryfikować punkty tą metodą?

Mnie chodzi o jednolity wyglad Bazy i jeszcze jedna weryfikacje. Natomiast skoro sa nazwy i adresy nalezy je uzywac. My tez uzywamy swoich nazwisk a nie numerow Pesel
Jak wspomniałem wyżej nikt Tobie nie broni opisywać każdy punkt z najwiekszą pieczołowitością.
Przy opisywaniu np. Stacji BP weź również pod uwagę ich nazwy np. BP Kapelanka, Młyn itp.
Powodzenia.

Baza i strona jest spoleczna. Nie uwazam, ze nalezy ja w jakis sposob ograniczac. To by bylo najgorsze co by moglo sie zdarzyc.
I znowu nie doczytałeś. Strona jest prywatna  tak samo jak baza. Ty jesteś właścicielem jedynie tych punktów, które osobiście wprowadziłeś. Dokonując modyfikacji cudzych punktów bez zgody autora naruszasz jego osobiste prawa autorskie.

Skoro ktos zalozyl taka kategorie widocznie do czegos mu byla potrzebna. Jesli jest Tobie niepotrzebna nie sciagaj jej i tyle. Ta Baza jest dla wszystkich a nie wybranych. Przynajmniej ja tak to rozumie.
Zasadność istnienia kategorii określa właściciel bazy i całe szczęscie bo gdybyśmy się zdali na Twoje rozwiązania kto wie co by się działo. A świat już jest tak skonstruowany, że ktoś wyznacza reguły po to aby inni się do nich stosowali. A jeśli komuś nie pasuje? No cóż ...

*

Offline Phoenix

• *
  • 53
    • nn
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #213 dnia: Luty 18, 2005, 00:08:55 »
Cichy:) a co ja pisze caly czas? Wlasnie dokladnie co Ty napisales. Ponadto stoisz na stanowisku, zeby Bazy nie rozwijac i nie usprawniac jednoczesnie chwalac funkcje ograniczenia punktow do 50 m. Kazde zarzymanie rozwoju jest cofaniem. Ponadto na dzis spolecznie pracuje nad Baza wiele anonimowych osob i nalezy to uszanowac. Jest to inicjatywa spoleczna i powinno tak zostac. Rawco najlepiej wie ile osob ma zarejestrowanych i mysle ze jest to kilka tysiecy par oczu. My widzimy naprade duzo razem. I te proponowane 15 to pryszcz przy tym. Pozdrwiam niezmordowanie. Phoenix1:)

*

Offline rawco

• **
  • 215
    • http://www.bialykosciol.pl
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #214 dnia: Luty 18, 2005, 00:16:22 »
Rawco najlepiej wie ile osob ma zarejestrowanych i mysle ze jest to kilka tysiecy par oczu..
Na dzień dzisiejszy 449 "aktywnych" osób.

Jeśli zaś chodzi o dyskusję, to uważam, że jest ona potrzebna, ale troche w "niższym" tonie Panowie :)

*

Offline Phoenix

• *
  • 53
    • nn
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #215 dnia: Luty 18, 2005, 00:19:29 »
Maap oslabiasz mnie:) mowiac ze brak mi pragmatyzmu. Strona prywatna..jak najbardziej...ale Rav ja udostepnil publicznie. Nie czuje sie specjalnie przywiazany do swoich punktow POI. Jesli firma zajmuje sie np, dystrybucja cukru i potrzebuje baze sklepow spozywczych to dlaczego nie? Masz maap slabe pojecie o mozliwosciach nosnikow. W moim Tungstenie na platformie HandBase mam 30 tysiecy rekordow i zajmuje to niespelna 4 MB:) z czego 3/4 pewnie to aplikacja. Ile mozna zapisac na karcie 1GB? Nie zdajesz sobie sprawy jak poteznym narzedziem dysponujesz. jestem wstanie wlozyc w palma cala populacje polakow i jeszcze troche na kilka pokolen w tyl i jeszcze zostanie miejsce na karcie. baza przetwarza sie mikrosekundy. taki drobiazg jak wszystkie sklepy spozywcze to rybka dla niej. Gramy dalej maaap na argumenty??? Pozdrawiam niestrudzenie Phoenix1

*

Offline cichy

• **
  • 119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #216 dnia: Luty 18, 2005, 00:23:43 »
Phoenix rozwijać jak najbardziej sprawność działania, synchronizacji, ściągania plików, szybkość itd ale nie kompikować systemu tylko upraszczać. Dobranoc.

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #217 dnia: Luty 18, 2005, 00:29:11 »
Phoenix,
Teoretykiem to Ty jesteś sprawnym ale...

Fakty są takie, że:
2235 punktów w bazie zajmuje 740 KB.
Jeśli  przemnożymy to razy 6 to będzie :
13410 punktów / 4,4MB
a
31290 punktów /10,3MB

Wczytaj sobie plik z 2235 punktami do AM i spróbuj przesuwać mapę np. z Pn na Pd. I oczywiście ze wszystkimi punktami wyświetlonymi.

Podziel się wrażeniami.

*

Offline Phoenix

• *
  • 53
    • nn
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #218 dnia: Luty 18, 2005, 00:43:12 »
Maap, z Twojej wyliczanki wynika, ze na 1GB mozna zapisac ponad 3 mln punktow. Mnie nie interesuja sklepy spozywcze ani pojedynczy obywatele na AM. Kategorie tworzymy po to aby nie wyswietlac wszystkiego globalnie. Sciaganie  wszystkiego jak popadnie tez nie ma sensu. ale moze komus bedzie potrzebne to znajdzie na to narzedzie. Juz sa zegary 620Mhz a i karty coraz pojemniejsze. Ponadto jesli AM zrobi na platforme OS to moze byc rewolucja. Windows do Baz Danych sie nie nadaje i jako system operacyjny to jest jedno dno. Platforma HandBase na windowsie nie jest w stanie przetworzyc kilku rekordow w rozsadnym czasie. Ze AM dziala na windowsie to jest cud i sie temu bardzo dziwie. Dlatego do bazy danych CRMu uzywam Palma z OS. jesli tylko pojawi sie AM na Palma iPacka wyrzuce natychmiast. Wiekszego zlomowiska w zyciu nie mialem. Pozdrawiam Phoenix1

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #219 dnia: Luty 18, 2005, 00:59:16 »
Phoenix,
Z Twojego toku rozumowania wynika, że w bazie powinny się znależć jeszcze:
- hurtownie spożywcze, chemiczne, meblowe, sanitarne
- zakłady hodowli drobiu, ryb, wieprza
- pola z burakami cukrowymi, cwikłowymi, pszenicą, żytem
Bo mogą się komus przydać.
Nie powielajmy pracy ludzi z Panoramy Firm, Ksiązek Telefonicznych bo poślemy ich na bezrobocie.

Batalia się toczy o to co jest potrzebne w bazie a co nie.
I wbrew pozorom można to osiągnąć na różne sposoby:
- zdecyduje o tym osobiście właściciel bazy
- podda istnienie kategorii pod głosowanie

Co do prędkości działania bazy to muszę Cię zmartwić ale jeśli chcesz aktywnie dodawać punkty to jedynym wyjściem jest wyświetlenie punktów już istniejących i nanoszenie nowych. A to z pewnością spowoduje spowolnienie działania AM. Owszem możesz dodawać wybrane punkty np. tylko BP ale było by to bardzo egoistyczne działanie.

Co do prędkości procesorów to owszem są one co raz szybsze. Ale z założenia produkuje się programy działające również na wolniejszych maszynach i równa się do dołu a nie do góry. W przeciwnym wypadku ograniczałoby się rynek zbytu. A to chyba nie oto chodzi.

*

Offline Phoenix

• *
  • 53
    • nn
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #220 dnia: Luty 18, 2005, 01:11:36 »
HandBase dzialal mi na Palmie z 20Mhz zegarem. Na Windowsie z 400Mhz nie dziala. To samo mowi za siebie. handBase przewidziane ma pole na wspolrzedne GPS do wspolpracy z mapopolisem z mapa stanow. Uzywaja go np sprzedawcy nieruchosci umieszczajac wsporzedne GPS, zdjecie i opis nieruchomosci. I to wszystko na Palmie dzial. Na Win mozna zapomniec. Ten system sie do niczego nie nadaje i idzie w zlym kierunku. Nie wiem dlaczego AM wybrala Windowsa. Gdyby myslec jak Ty teraz prezentujesz to nalezaloby utrzymywac narzedzia dla prockow z poczatkow ery PC czy 4,43 branych z telewizrow podnesnej PALu:). AM to narzedzie do pracy. Za duzo to wszystko kosztuje zeby sie tym bawic. I te prace naprawde ulatwia. Wiec dlaczego robic sztuczne bariery. ciagle mam nadzieje, ze powstanie AM na OSa i skoncza sie problemy z jakajaca sie Jadzia i zatykanie AM. O rozbudowanej BD nie wspominajac.

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #221 dnia: Luty 18, 2005, 01:31:21 »
Procesory RISC w Apple Comp. są również szybsze a system MacOS wydajny i niezawodny a jednak to Windows i procesory CISC podbiły świat. Pewnie z handlowego punktu widzenia bardziej opłacalne było zrobienie AM na PPC niż na PalmOS.

Ja myślę rynkowo i oczywiście uwzględniający postep technologiczny producent nie zamknie sobie drogi do urządzeń o słabszych parametrach mogących obsłużyć produkt bo są to dla niego potencjalne zyski.

Jeśli AM będzie na OSach działać znacznie szybciej i bez problemów to z pewnościa przyczyni się to do wrostu sprzedaży tych urządzeń.

*

Offline Phoenix

• *
  • 53
    • nn
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #222 dnia: Luty 18, 2005, 01:51:43 »
WindowsPPC jest kompletnie nieprzydatny. Sprawdzilem rozne oprogramowania. Poza AM nic sensownego nie daje sie tam zalozyc. Dla mnie krytyczna jest Relacyjna Baza Danych. Jesli skrzyzuje okolo 20 Baz Danych relacjami wzajemnymi tylko OS to lyka i na nim to tylko dziala. takie funkcje jak SMSy, Dialery, Eudora do poczty i przegladraki to tez tylko Palm. PPC z Win to zabawka. Palm nie potrafi zrobic sobie marketingu. Poza Palmem nie ma zadnej platformy na korej chodzi tak rozbudowana Baza Danych. Gdzie lezy tajemnica nie wiem...ale to dziala. Win nie dzala i malo mnie rusza ze jest nowoczesny. Win to wielki skok do tylu w szybkosci dzialania i efektywnosci wykorzystania pamieci RAM. Nigdzie mobilne rozwiazania dla handlowcow nie udaly sie na platformie Windows.

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #223 dnia: Luty 18, 2005, 02:08:04 »
Z tego wynika tylko jedno. Microsoft zatrudnił lepszych speców do marketingu.
Bo jak inaczej określić fakt, że lepiej sprzedaje się coś co ma mniejsze możliwości i gorzej działa?

Tylko nie pisz proszę, że mogłem nie kupować PPC skoro byłem świadom jego ułomności. Kupiłem tylko dla tego, że działa na nim AM. Na tym produkcie tylko mi zależało. A rozwiązanie mam kompleksowe czyli zintegrowane z GPSem.

Schemat kupowania na "oślep" (przyjmijmy taką nazwę dla teorii kupowania tego co powszechne a nie zawsze lepsze) funkcjonuje w tym świecie od wieków i raczej szybko nie przestanie.
Ratunkiem jest jedynie podejmowanie decyzji pod wpływam rozumu a nie emocji. Ale wiedzą to również spece od reklamy i tak podają na tacy produkt aby skusić jak najwięcej osoób. Narzędzia typu promocje, rabaty, karty lojalnościowe to nic innego jak smycz i mydlenie oczu ludziom. Tak naprawde chcąc kupić coś potrzebnego, dobrego i funkcjonalnego należało by zamknąć się na tydzien w pustelni i rozważyć za i przeciw.

Niestety a może na szczęście wydawanie pieniędzy to wielka frajda. Więc ja kupuję czasem pod wpływem emocji a czasem z braku alternatywy.

A wracjąc do tematu to wszelkie budujące sugestie są mile widziane w temacie bazy POI. A na jej rozwoju powinno zależeć wszystkim, którzy z niej będą korzystać.

Zaniepokoił mnie jednak nieco Cichy swoją propozycja odpłatności bazy. Trochę sobie tego nie wyobrażam. Dlatego w momencie powstania bazy protestowałem przeciwko jej przeniesieniu na serwer Rawco. Na szczęscie Rawco jasno sprecyzował swoje zamiary czym nie ukrywam uspokoił nie tylko mnie ale i liczną grupę współtwórców.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #224 dnia: Luty 18, 2005, 06:08:06 »
Phoenix ty chcesz sobie chyba wrogow narobic. Prosze przestan obrazac system Pocket PC piszac w wiekszosci przypadkow bezpodstawne zarzuty bo to prowadzi tylko do flamewar i niczego innego... Ciekawe czemu ten system jest taki do D... skoro ewidentnie kroluje na rynku trend wyrzucania do kosza PDA z Palm OS i przesiadki na PPC. Tylko nie mow ze jest inaczej bo sie osmieszysz.

*

Offline Troll

• **
  • 214
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #225 dnia: Luty 18, 2005, 08:37:10 »
Maap powinieneś dostać nagrodę za wytrwałość
Phonenix lepiej było zostać w tych popiołach a Twoje argumenty i dyskusję są trochę nie na temat

[Dodano: 2005-02-18 09:15:17]
Troll!!! Zalamujesz mnie.....przeciez skoro wiesz, ze czegos nie ma, lub kilka osob Tobie to napisze to trzeba ten punkt skasowac. Na tym polega zarzadzanie procesem.
po jakiego czorta ludzie mają do mnie pisać wystarczy odpowiednia funkcja i przy którymś głosie punkt sam wylatuje to się da zrobić uwierz mi nie jestem do tego potrzebny i niemam na to czasu – na tym polega automatyzacja procesu

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #226 dnia: Luty 18, 2005, 09:28:23 »
Cytat: troll
po jakiego czorta ludzie mają do mnie pisać wystarczy odpowiednia funkcja i przy którymś głosie punkt sam wylatuje to się da zrobić uwierz mi nie jestem do tego potrzebny i niemam na to czasu – na tym polega automatyzacja procesu

Wiec moze autor kategorii moglby okreslic, czy chce calkowicie 'zarzadzac' swoja baza danych - miec wylaczny wplyw na kasowanie luib zmienianie punktow, czy woli aby punkty kasowane byly w wyniku takiego publicznego glosowania. I wszystko zalezaloby od tego jak zadecydowal autor zakladajac swoja kategorie.

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #227 dnia: Luty 18, 2005, 09:32:44 »
Im więcej mutacji tym więcej problemów.
Jeden będzie chciał tak a drugi inaczej.

Wydaje się, że metoda głosowania jest najprostsza i najskuteczniejsza (nie dlatego, że ją zaproponowałem ale dlatego, że Autor kategorii nie ma szansy  jak pisał Troll zweryfikować wszystkich punktów).

Ponadto jestem zdania, że nie powinien mieć nikt praw nadrzędnych poza Administratorem.

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #228 dnia: Luty 18, 2005, 10:16:14 »
APEL DO WARSZAWIAKÓW
Chyba za bardzo promieniuje w stolicy ulica Wiejska? ;)

Moi mili - przestancie się kłócić/dyskutować/spierać* na forum - macie po pół roku dyskusji ustalone spotkanie w "realu" http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=8577&od=60 - dajcie sobie buzi/po razie/* i wypracujcie jakis konsensus! :)

A tak to tylko forum sie zamula jeszcze bardziej!

* - niepotrzebne skreśiić

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #229 dnia: Luty 18, 2005, 10:30:09 »
Jacku drogi,
Celem wyjaśnienia:

1. Jestem z Krakowa. A w Warszawie mieszkam od roku z konieczności (choć mam nadzieję, ze wkrótce powrócę do Magicznego Miasta).

2. Grzeczna dyskusja jeszcze nikomu nie zaszkodziła.

3. Po pół roku mamy meeting to fakt.

4. Konsensus? A co to jest? :D

Eee tam zamula się forum. Zawsze można sprzątnąć :P

[Dodano]
Aż chyba dokonam zmiany w opisie "Skąd"

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #230 dnia: Luty 18, 2005, 11:09:29 »
Witam,

sorki za bazę sklepów! Faktycznie może to być "spory" plik, ale ... może się komuś coś takiego przydać - różne rzeczy ludzie robią w życiu. Jeśli uważacie że głupi pomysł - zawsze można ją skasować.  Myslę że to kwestia  zaintersowania (tak jak każdą bazą).

*

Offline Phoenix

• *
  • 53
    • nn
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #231 dnia: Luty 18, 2005, 11:47:10 »
Witanko:) Jestem Back. Drogi Adminie. Mnie nie obchodza marketingowe sukcesy ale UZYTECZNOSC. Jak wspomnialem uzywam stosunkowo duzej, skomplikowanej Bazy Danych z firmy Handago zwanej HandBase. Jest to cos wyjatkowego i znakomitego. Mam na tym zbudowany zaawansowany CRM. Jest wersja na pocketa ale jak wspomnialem kilka rekordow przetwarza sie okolo minuty. Mam w Bazie okolo 30 tys rekordow. Jaki jest czas potrzebny do przetwarzenia takiej bazy na Pockecie?? Wole nie myslec. Palm robi to w pol sekundy. Wiec jak widac musze uzywac dwoch urzadzen a wolalbym jedna. Tu nie chodzi o kwestie ambicjonalne ale tylko o uzytecznosc...czyli pragmatyzm, ktorego brak mi zarzucano. AM jest dla mnie czym wiecej niz zwykla mapa do nawigacji. Jest dla mnie narzedziem marketingowym stad moje uparte kruszenie kopii o odpowiedni jej wyglad. Oczywiscie zawsze znajda sie oponenci, ktorzy znajda jakies ale i wszystko im w poprzek. Uwazam, ze dobra platforma powinna umozliwac zaspokojenie roznych potrzeb, czesto niesdefiniowanych i nieujawnionych. Na szczescie RawCo wie o co chodzi i wydaje mi sie, ze to co zaprezentuje w weekend spelni te wymagania. Pogodzi strony a i Baza zacznie po ludzku wygladac.
Phoenix1

*

Offline knoxville

• 260
  • Sprzęt: NavRoad 430BT
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #232 dnia: Luty 18, 2005, 13:03:08 »
Słuchajcie, mam lamerskie pytanie: naszła mnie ochota żeby sobie tak usiąść i pozaznaczać w AM Białystok wszystkie PU (stacje benzynowe, LPG, puby, wulkanizacje, radary, hotele, szpitale itp itd). Miasto nie jest duże i znam je dość dobrze. No i pytanie: czy jak pozaznaczam, czy istnieje jakiś cywilizowany sposób żeby to się znalazło w POI dla pobrania dla wszystkich ze strony mobilne. ?

Jak mam zapisać na dysk zaznaczone punkty?
Jak je przenieść i udostępnić?

Prosiłbym o poradnik step-by-step bo jestem lajkonikiem ;) Od razu mówię, że mam zassany plik z w/w strony i wczytany i nie wiem, czy jak teraz dodaję jakieś punkty to czy on automatycznie je dodaje do wczytanego pliku czy nie...

[Dodano chwilę później] - Aha, zauważyłem, że w PU powielają sie kategorie, np: LPG - Stacje LPG ; Radar - Radary. Mała dezorientacja

*

Offline Troll

• **
  • 214
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #233 dnia: Luty 18, 2005, 14:34:13 »
knoxville
Przebrnij przez wątek Maap już raz się produkował i zapewniam że już prościej nie można

*

Offline rawco

• **
  • 215
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #234 dnia: Luty 18, 2005, 14:44:10 »
Ukończyłem już moduł EDYCJI PLIKU PUNKTÓW. Zgłaszajcie wszelkie błedy w jego działaniu! Powinno działać już w pełni przyjmowanie i pobieranie archiwum ZIP oraz edycja punktów i kategorii. Czekam...

PS. Jutro rano uruchomię testowo Synchronizację. Dodawanie kategorii będzie musiało niestety poczekać do poniedziałku (nie do końca wiem jeszcze jak rozwiązać kategorie prywatne).

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #235 dnia: Luty 18, 2005, 15:49:45 »
Wypróbowałem Edycję Punków: chyba jest jeden, ale za to poważny problem u mnie po zgraniu na Poceta wszystkie punkty znalazły się w jednej kategorii o nazwie Standardowy.
Standardowy to była nazwa mojego pliku wejściowego - czyli baza zamienia wszystkie kategorie na kategorię o nazwie pliku wejściowego.
Podczas edycji na serwerze wszystko jest OK.

*

Offline rawco

• **
  • 215
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #236 dnia: Luty 18, 2005, 16:36:31 »
Cytat: IGAB
Wypróbowałem Edycję Punków: chyba jest jeden, ale za to poważny problem u mnie po zgraniu na Poceta wszystkie punkty znalazły się w jednej kategorii o nazwie Standardowy.
Standardowy to była nazwa mojego pliku wejściowego - czyli baza zamienia wszystkie kategorie na kategorię o nazwie pliku wejściowego.
Podczas edycji na serwerze wszystko jest OK.

Dzięki. Błąd zlokalizowany i unieszkodliwiony :)

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #237 dnia: Luty 18, 2005, 17:59:25 »
Już jest OK. Mam jeszcze jedną uwagę, a właściwie to pomysł:
w "EDYCJI PUNKTU" w "NAZWIE KATEGORII" moim zdaniem przydatne byłoby Menu rozwijalne z nazwami istniejących kategorii. Dałoby to możliwość przenoszenia punktów między kategoriami bez konieczności ich wpisywania.

*

Offline rawco

• **
  • 215
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #238 dnia: Luty 19, 2005, 20:45:09 »
Zapraszam wszystkich do testów nowego serwisu http://poi.mobilne.net W poniedziałek, jeśli wszystko przebiegnie według mojej myśli, zamknę aktualny serwis na stronach http://www.mobilne.net Proszę więc wszystkich o przysyłanie uwag na temat nowej wersji.

Całkowitą nowością i hitem! jest program synchronizujący na Pocketa napisany przez Sako. Pozostawiam jednak jego opis samemu autorowi.

Czekam na wszelkie zgłoszenia dotyczące błędów.
Zgłoszenia dotyczące poszerzenia/zmiany funkcjonalności katalogu oczywiście przyjmuję do serca, ale niestety nie będę w stanie na razie się tym zająć.

NIE DZIAŁA jeszcze:
1. tworzenie kategorii w katalogach
2. obsługa katalogu prywatnego
3. w synchronizacji:
 - usuwanie punktów z synchronizowanego pliku
 - oznaczanie skasowanych przez użytkownika punktów w katalogu
 - zmiana opisów punktów w katalogu
 - aktualizacja opisów punktów w pliku użytkownika na podstawie zmian w katalogu
4. edycja punktów w katalogu przez autora punktu i kategorii

Powyższe opcje powinny się pojawić do poniedziałku.

*

Offline cichy

• **
  • 119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #239 dnia: Luty 19, 2005, 21:16:09 »
Rawco cos nie tak jest z moimi ikonkami w Inspekcji i Slovnaft, mają czarny pasek i nie da się ich skopiować. Nie zrobiłem ich w 16 kolorach bo robiły sie jaja, ale w starym serwisie było z nimi wszystko oki. Fabryczne z AM też są większe niż 246 więc tak zostawiłem.