POI - Synchronizacja

• 785 Odpowiedzi
  • 99040 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #60 dnia: Styczeń 17, 2005, 13:40:46 »
Cytat: Maap
... Jesli wprowadzasz nowe punkty do swojej bazy POI na PDA to nie ma takiej możliwości żeby nie przeszły przy sychronizacji.

Poprawka.
Jest możliwość, że własne punkty nie przejdą w synchronizacji jeśli nie zgadza się wielkość liter w nazwie bitmapy określonej kategorii POI lub nie zgadzała się podczas zapisywania punków POI na PDA.
Dodam, że ikona POI jest wyświetlana na mapie i może to zwyczajnie zwodzić, że wszystko jest OK.

Cytat: claude_szz
Wlasnie problem w tym,ze mam tylko jeden plik z roszerzeniem "uam" i moje POI nieprzenosza sie do bazy Mobilnenet.

Zrób test. Tapnij na wybrane POI z dowolnej kategorii na Twoim PDA oczywiście takie, którego nie ma w bazie na mobilne.net i sprawdź czy nazwa kategorii jest poprawna np. BP, niepoprawna Bp, bp, bP. Jeśli jest niepoprawna to ja nie znam innego sposobu jak tylko zmiana nazwy bitmay na poprawną i powtórne ręczne dodanie punktów do bazy na PDA (jednocześnie kasując błędne wpisy) a potem sychronizacja.

Cytat: Troll
Sprawdź literówkę kategorii. Wielkość liter ma znaczenie.

Nawet jeśli poprawi się nazwę bitmapy to we własnej bazie zapisane wcześniej POI zostaja z nazwą kategorii pisana małymi literami i nie synchronizują się z bazą. Sprawdziłem doświadczalnie u siebie na przykładzie z Neste. Zmieniłem nazwę bitmay z Neste.bmp na neste.bmp. Następnie dodałem ręcznie POI w kategorii "neste" (kategoria była już z małej tak samo jak nazwa bitmapy) i przeprowadziłem synchronizację. Punkt nie przeszedł. Zmieniłem więc nazwę bitmapy z neste.bmp na Neste.bmp usunąłem poprzedni punkt POI i dodałem w tym samym miejscu nowy w kategorii "Neste" (już było przez duże N). Wówczas punkt przeszedł w synchronizacji.

Oby to pomogło wszystkim, którzy mieli z tym problemy.

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #61 dnia: Styczeń 17, 2005, 15:59:36 »
Mam pytanie zwiazane z synchronizacja plikow z serwisem mobile.net. Mialem w swojej AM kilka swoich punktow - adresy znajomych. Pobralem z serwisu pliki z punktami Orlen, BP, Euronet. Wrzucilem do AM i wszystko jest OK. Co teraz mam synchronizowac, gdy na stronie mobile.net pojawily sie nowe punkty - pobrane wczesniej pliki czy co?

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #62 dnia: Styczeń 17, 2005, 21:34:19 »
Napisz ile masz plików z POI?
Czy wczytujesz pliki tylko z określoną aktualnie potrzebna kategorią POI?
Czy wykonywałeś kiedykolwiek polecenie "Dodaj z pliku" w stosunku do innych POI?

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #63 dnia: Styczeń 18, 2005, 00:08:36 »
Plików mam 10, które pobieram z mobile.net. Juz wcześniej się zajmowałem dodawaniem punktór POI. gdybym chciał tylko aktualizować punkty z mobie.net nie byłoby problemu. Synchronizowałbym poszczególne kategorie np. Orlen, fotoradary, suszarki itp, i miałbym punkty, które są dodawane na stronie. Co jednak zrobić, gdy sam też dodaje pounkty w AM?

*

Offline rawco

• **
  • 215
    • http://www.bialykosciol.pl
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #64 dnia: Styczeń 18, 2005, 09:17:35 »
No właśnie po to jest synchronizacja:
1. Dodaje nowe punkty do Twojego pliku.
1. Dodaje nowe punkty do katalogu (z Twojego pliku)

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #65 dnia: Styczeń 18, 2005, 09:39:47 »
Arek66,
Brak odpowiedzi na dwa kluczowe pytania. Jeśli nie odpowiesz to nie wiem co Ci odpowiedzieć.

1. Czy wczytujesz pliki tylko z określoną aktualnie potrzebną kategorią POI?

2. Czy wykonywałeś kiedykolwiek polecenie "Dodaj z pliku" w stosunku do innych POI?

Jeśli interesuje Cię wyświetlanie na mapie tylko jednej kategorii np. BP a pozstałych nie (w co nie wierze) to:
1a. wchodzisz na serwer
2a. logujesz sie
3a. wybierasz polecenie "Synchronizuj"
4a. wskazujesz wybrany plik POI np BP.uam
5a. zaznaczasz aby serwer synchronizował tylko BP
6a. wykonujesz polecenia zgodnie z instrukcjami na serwerze

Choć pewnie chciałbyś aby wszystkie wybrane przez Ciebie kategorie POI rownież prywatne były w jednym pliku i aby synchronizowały się jednocześnie.

Moja propozyjca dla Ciebie jest następująca:
1. jeśłi posiadasz POI różnych kategorii publicznych np. BP, Orlen, Suszarki w osobnych plikach to najpierw zsynchronizuj je z serwerem aby NOWE punkty nie przepadły i pozostały dla potomnych wykonując plecenia podane wyżej od 1a do 6a dla każdego pliku z POI osobno.
2. prywatne punkty POI tez masz pewnie zapisane wieć zachowaj ten plik a najlepiej jeśli nie masz dużo tych punktów to zapisz na kartce położenie tych punktów.
3. usuń wszystkie pliki z POI z wszystkimi kategoriami.
4. zaloguj się na serwerze
5. wybierz polecenie "Pobierz.."
6. zaznacz od razu wszystkie interesujące Cię kategorie czyli np. BP, Orlen, Suszarki itd.
7. pobierz jedn plik zawierający wszystkie wybrane wcześniej kategorie POI zmieniając mu nazwę na np. POI.uam
8. przenieś plik do PDA i wczytaj w Automapie plik POI.uam
9. dodaj najlepiej ręcznie prywatne punkty, które wcześniej zapisałeś na kartce, możesz skorzystać z opcji w Automapie "Dodaj z pliku" jednak wówczas musisz mieć absolutną pewność, że są tam tylko punkty prywatne.

W ten sposób będziesz miał tylko jeden plik zawierający wszystkie intersujące Cię kategorie POI. Synchronizjacja będzie przebiegała jak opisałem w punktach 1a do 6a z małą rózńicą w 5a gdyż zaznaczysz na serwerze wszystkie interesujące Cię kategorie POI.

Uff...

Rawco, zrób proszę w menu Pomoc dokładny opis co, jak i dlaczego bo jak widać jest to niezmiernie potrzebne.

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #66 dnia: Styczeń 18, 2005, 11:37:54 »
@Maap - dzieki za obszerne wyjasnienie, duzo mi to dalo.  Rozumiem, ze wszystko jest dosyc proste do zrobienia w momencie, gdu synchronizuje poszczegolne kategorie lub wszystkie razem. Powstaje jednak pytanie:

Zakladam, ze mam swoj plik z prywatnymi punktami oraz pliki z punktami publicznymi (obojetnie, czy jest to jeden plik czy osobne). Co sie jednak dzieje, gdy w AM wprowadzam dodatkowy punkt poi (bez roznicy, czy prywatny czy publiczny)?

Przypadek 1. - wpisuje punkt Orlen, ktorego AM jeszcze nie miala w swojej bazie danych. Jaki plik synchronizuje z mobile.net? Jak go uzyskac?

Przypadek 2. - wpisuje prywatny punkt. Jak zapisac osobny plik"uam" TYLKO z prywatnymi punktami POI, aby nie podlegaly one synchronizacji z mobile.net?

W czym widze problem. Wracam do poczatku. Wgralem osobne punkty (prywatne i publiczne) do AM. W miedzyczasie wpisalem kilka punktow publicznych. W AM robie opcje "(lupa > punkty uzytkownika > ikona na dole z czerwonymi kreseczkami > zapisz jako...). Otrzymuje jeden plik, ktory synchronizuje z mobile.net. Serwer pokazuje mi, ze pobral ode mnie punkty oraz dodaje mi te, ktorych nie mialem. Generowany jest plik. Gdy go wgrywam do AM (Dodaj z pliku...) uzupelniana jest baza danych punktow publicznych, ale jednoczsnie DUBLOWANA jest baza danych prywatnych tak, ze swoje prywatne punkty mam podwojnie. I tu jest moj problem. Czy tez tak macie, czy cos zle robie?

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #67 dnia: Styczeń 18, 2005, 12:30:21 »
IMHO wszystki punkty jakie możesz sam wprowadzić - obojetnie czy ręcznie czy np. z synchronizacji to są punkty użytkownika, czyli prywatne. Do ich przechowywania służy plik default.uam . Oprócz tego mozna miec w PPC dodatkowe plki .uam z różnymi swoimi punktami POI, ale żeby z tych punktów skorzystać w programie AutoMapa, trzeba te punkty z tych plików "dołączyć"
Ewentualnie 2 wariant - to podmienić plik default.uam z plikiem ściągnietym na swój pecet po synchronizacji z bazą mobilne lub innym plikiem skonwertowanym do .uam.

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #68 dnia: Styczeń 18, 2005, 13:25:01 »
Niestety na chwilę obecną nie jestem w stanie Ci pomóc i wytłumaczyć bardziej łopatologicznie tego problemu. Jeśli wrócisz do mojego poprzedniego posta i wykonasz punkty od 1 do 9 to uzyskasz efekt następujący:

1. Będziesz miał jeden plik .uam zawierający punkty w kategoriach publicznych i prywatnych.
2. Będziesz synchronizawał tylko jeden plik z serwerem.
3. Nie bedziesz używał polecenia w AM "Dodaj z pliku".
4. Nie będziesz musiał zapisywać żadnych plików (AM zapisuje nowe punkty automatycznie w aktualnie wczytanym pliku).
5. Twoje prywatne punkty nie będą się synchronizowały jeśli nazwa kategorii w której są zapisane jest inna niż nazwy kategorii na serwerze.

Słowniczek:
punkt w kategorii publicznej - to punkt w kategoriach dostępnych na serwerze.
punkt w kategorii prywatnej - to punkt w kategorii, która na serwerze nie istnieje a istnieje w Twoim PDA.

Niech mi Admini wybaczą taką nadproduktywność ale chciałem człowiekowi pomóc.

[Dodano: 2005-01-18 13:29:30]
Arek66,
Ponowie moje pytanie i bardzo Cię proszę o jednoznaczną odpowiedź.

Czy wczytujesz i wyświetlasz na mapie tylko punkty z jednej kategorii np. BP?
TAK/NIE

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #69 dnia: Styczeń 18, 2005, 13:44:51 »
Odpowiadam, ze wczytuje kilka kategorii a nie tylko jedna.

Chyba zaczynam lapac sprawe. Rozumiem ja w ten sposob:

wgrywam do AM punkty prywatne i punkty publiczne, ktore pobralem z mobile.net. W tym momencie program AM tworzy swoj plik "uam", w ktorym przechowuje wszystkie punkty i prywatne i publiczne. I ten plik musze synchronizowac ponownie z mobile.net Czy tak? Jesli sie to zgadza, to jaki plik (jaka nazwa) tworzy AM i gdzie moge go znalesc - w jakim katalogu?

Chyba dochodzimy do celu ...:)

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #70 dnia: Styczeń 18, 2005, 14:03:00 »
Ja już dochodzę, ale do wnoisku, że albo ja jestem w tym przypadku "złym" nauczycielem albo ...

Możesz pobrać z serwera jeden plik zawierający wszystkie kategorie i nazwać go np. punkty.uam lub kilka plików z poszczególnymi kategoriami i nazwać je BP.uam, Orlen. uam

W AM dajesz wczytaj :
1. plik punkty.uam i masz wszystkie punkty razem w jednym pliku i ten plik będziesz synchronizował.
ALBO
2. plik BP.uam a następnie "Dodaj z pliku" pozostałe pliki .uam, wówczas plik BP.uam bedzie zawierał WSZYSTKIE dopisane kategorie i to ten plik bedziesz synchronizował.
WNIOSEK
3. Wychodzi na jedno więc zrób tak jak w pkt.1

Plik z POI możesz wgrać gdzie Ci się podoba. Jedynie bitmapy musisz wgrać do katalogu AutoMapy.

[Dodano: 2005-01-18 14:26:56]
Dodam jedynie, że po każdej synchronizacji zapisujesz nowy plik dokładnie w tym samym miejscu na PDA i z tą samą nazwą co poprzedni plik.

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #71 dnia: Styczeń 18, 2005, 14:35:23 »
@Maap - jestes rewelacyjnym nauczycielem - bo cierpliwym :)

Juz zlapalem o co w tym chodzi - mam nadzieje, bede probowal, dzieki wielki.

Ostatnie pytanie - gdy juz mam ostateczny plik - nazwalem go punkty_poi.uam i synchronizuje go z mobile.net co robie z plikiem, ktory powstal - czy robie dodaj z pliku...?

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #72 dnia: Styczeń 18, 2005, 14:48:36 »
NIIIEEEEEEEEE

...
[Dodano: 2005-01-18 14:26:56]
Dodam jedynie, że po każdej synchronizacji zapisujesz nowy plik dokładnie w tym samym miejscu na PDA i z tą samą nazwą co poprzedni plik.

Zastępujesz stary plik nowym plikiem.
I niech Cię ręka BOSKA broni przed opcją "Dodaj z pliku".

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #73 dnia: Styczeń 18, 2005, 15:16:27 »
troche to skomplikowane, ale sie nie poddaje, o ile moj nauczyciel wczesniej nie popelni harakiri.
Czyli, ze jestli moj plik nosi nazwe punkty_poi.uam to ten plik synchronizuje, i zapisuje go jako punkty_poi.uam a nie jakies tam numerki i wymieniam z plikiem o tej samej nazwie dotychczas istniejacym w AM?

poczekam troche, az dojdzie kilka punktow i bede probowal. dzieki jeszcze raz

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #74 dnia: Styczeń 18, 2005, 17:14:06 »
Podczas ostatniej synchronizacji zauważyłem, że Remcio dodał 19 nowych fotoradarów m.in. w Kielcach 3 sztuki, Warszawa 2, itd.

Pytanie czy są to nowe fotoradary czy Remcio zdublował istniejące punkty. I od razu rodzi się nowe pytanie jeśli punkty się zdublowały to być może odległość 50 metrów jako filtr istniejących już punktów to za mało?

*

Offline Troll

• **
  • 214
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #75 dnia: Styczeń 18, 2005, 22:34:47 »
...I od razu rodzi się nowe pytanie jeśli punkty się zdublowały to być może odległość 50 metrów jako filtr istniejących już punktów to za mało?
Korzystając z chwili wolnego czasu przejrzałem część punktów i jest jeszcze cała masa podwójnych w odległościach około 80m a nawet do 150m np.fotoradar 51063229;19232422.
Popieram wiec postulat zwiększenia filtra do 100m.
Proponuje również zgłaszanie miejsc gdzie punkty są podwójne i ręczne wyrzucenie ich z bazy przez mistrza Rawco.

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #76 dnia: Styczeń 18, 2005, 23:01:54 »
Mam ciut dalej posuniętą propozycję.
Backup całej bazy a następnie zapuszczenie filtra na 150m w każdej kategorii eliminującego duble.

W ten sposób unikniemy wyszukiwania i ręcznego korygowania punktów.

[Dodano: 2005-01-18 23:05:22]
A jeśli w zasięgu 150 m będą dwa punkty np. fotoradary po przeciwnych stronach ulic, czy dwie stacje benzynowe tego samego koncernu to wówczas i tak odpowiednio zostaniemy poniformowani o fotoradarze i będziemy szukać kontaktu wzrokowego z POI.

*

Offline maon

• **
  • 104
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #77 dnia: Styczeń 20, 2005, 15:39:10 »
Zaliczyłem drogę Wawa - Zakopane - Wawa w tym tygodniu i nasuneła mi się uwaga:
wiele punktów fotoradarow lub suszarek dotyczy tylko jednego kierunku drogi.

Moze ktos ma pomysł jak to mozna by zaznaczac na mapce ? W tej chwili bez wzgledu na kierunek z ktorego sie jedzie - nie wiadomo z ktorej strony drogi jest fotoradar/suszarka.

Myslalem o ikonkach - ze strzałką wskazaujacą strone - ale to chyba nie bedzie dzialać...

Albo np. lokalizacje lekko przesuwac na odopwiednią stronę.

Jakieś pomysły ? Zazwyczaj kazdy z nas stara się zaznaczyc w opisie - kierunek w ktorym działa foto / suszarka - wiec informacja jest dostepna.

M.

*

Offline rawco

• **
  • 215
    • http://www.bialykosciol.pl
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #78 dnia: Styczeń 20, 2005, 18:06:10 »
Mam ciut dalej posuniętą propozycję.
Backup całej bazy a następnie zapuszczenie filtra na 150m w każdej kategorii eliminującego duble.

Cierpliwości. Punkty zdublowane jak na razie nie są groźbą zapełnienia bazy, a ich usunięcie nie sprawi teoretycznie problemu. Na razie jednak się wstrzymam z ich kasowaniem do czasu uruchomienia nowej (zaktualizowanej o kilkanaście nowych elementów) wersji serwisu.

[Dodano: 2005-01-20 18:09:52]
Tymczasem zwiększam filtr do 100 m

*

Offline Wit Turkowski

• 330
  • Sprzęt: SPV M650
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #79 dnia: Styczeń 21, 2005, 13:10:51 »
Propozycja...

Jako użytkownik pojazdu zasilanego również LPG mam taki "opszyn" :)

Wszystkie ikonki stacji benzynowych mają trzy kolory tła:
- niebieski - na 100% nie ma LPG
- czerwony - jest LPG
- brak koloru - brak info.

W nazwie kategori można na końcu dodać np. PKN Orlen LPG dla tych z LPG, PKN ORLEN Pb (brak LPG) i PKN Orlen (dla tych co jeszcze nie wiadomo).

Ułatwiłoby to znacznie szukanie stacji z LPG :))

Co Wy na to?

*

Offline ryba850

• 29
  • Asus 696, Samsung Omnia, NavRoad; Automapa, I-GO
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #80 dnia: Styczeń 21, 2005, 19:29:06 »
Info,
założyłem nową kategorię z bankomatami BZWBK, nie przybędzie od tego wprawdzie nikomu kasy, ale już kiedyś zabrakło mi na browarek i wiem jak wtedy ciężko znależć "swój"bankomat. Jest tam 120 parę punktów.
pozdrówka dla Automapowiczów

*

Offline Wit Turkowski

• 330
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #81 dnia: Styczeń 22, 2005, 10:35:40 »
Wczoraj przetestowałem szuszarki i fotoradary na trasie Warszawa-Piotrków Trybunalski-Bełchatów-Warszawa.
I.... R-E-W-E-L-A-C-J-A !!!!!

Uniknąłem ręcznego wysuszenia w 6 miejscach. Policja stała dokładnie tam, gdzie jest punkt na AM.

Ze 4 fotoradary też chciałby mnie obfocić zapewne, ale nic z tego :)

*

Offline Troll

• **
  • 214
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #82 dnia: Styczeń 22, 2005, 12:46:48 »
BZWBK (poprawiona) - [pic=http://atorowski.webpark.pl/BZWBK.bmp]

Prośba o zmianę kategori na BZWBK

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #83 dnia: Styczeń 22, 2005, 19:15:59 »
Mam małą uwagę dotyczącą bankomatów BPH.

Bank BPH przekazał swoje bankomaty spółce Euronet mimo, że mieszczą się one w budynkach BPH obsługuje je Euronet. Owe bankomaty obsługują również bez prowizyjnie inne banki więc proponował bym wciągnięcie tych bankomatów do sieci Euronet i nie rozwijanie kategorii BPH.

*

Offline Wit Turkowski

• 330
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #84 dnia: Styczeń 23, 2005, 17:18:12 »
Nie do końca...
Jako klient BPH z bankomatów na terenie oddziałów mogę np. wypłacić 20PLN (a nie 50 jak z Euronetu), mogę zmienić PIN, mogę przejrzeć ostatnie 10 transakcji, a w "czystym" Euronecie zrobić tego nie mogę.
To może zmieńmy opis kategorii na bank BPH, zamiast bankomaty?

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #85 dnia: Styczeń 23, 2005, 18:58:31 »
Myślę, że Twój pomysł jest OK. A przy okazji tej kategorii to mam taką propozycję aby wprowadzać punkty, w których można zrobić to wszystko co Ty opisałeś + wykonać przelew w automacie. Niestety nie wszystkie oddziały posiadają urządzenia umożliwiające wykonanie powyższych czynności.

Myślę, że zgodzisz się ze mną, że lepiej rozwijać tę kategorię tylko w sensie samoobsługowych oddziałów (z automatami+obsługa) a nie wszystkich (tylko obsługa).

BTW w oddziale BPH, w którym ostatnio byłem stoi bankomat z etykietka Euronet i nie mogłem wypłacić mniej niż 50zł a kiedyś to i 10zł można było wyciągnąć z tej dziury w ścianie.

[Dodano: 2005-01-23 19:09:21]
Teraz tak się zastanawiam, że może lepiej wprowadzać wszystkie oddziały. Nie każdy posiada kartę i może się sam obsłużyć + czasem może potrzebować pomocy tzw. człowieka choć nie wiem czy bankowcy zasługują na to szlachetne określenie :)

Co o tym myślisz Wit?

*

Offline ryba850

• 29
  • Asus 696, Samsung Omnia, NavRoad; Automapa, I-GO
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #86 dnia: Styczeń 23, 2005, 22:35:48 »
Info,
dodałem nowa kategorię "Telepizza".
Smacznego.

*

Offline Wit Turkowski

• 330
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #87 dnia: Styczeń 24, 2005, 08:27:31 »
Teraz tak się zastanawiam, że może lepiej wprowadzać wszystkie oddziały. Nie każdy posiada kartę i może się sam obsłużyć + czasem może potrzebować pomocy tzw. człowieka choć nie wiem czy bankowcy zasługują na to szlachetne określenie :)

Co o tym myślisz Wit?

Wprowadzajmy "całe" oddziały, ew w opisie dodając "BPH przelewy automatyczne" i problem z głowy :)

*

Offline cichy

• **
  • 119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #88 dnia: Styczeń 24, 2005, 11:43:48 »
Witam wszystkich.
Coś nie tak jest z synchronizają. Do tej pory przeprowadziłem parę udanych synchro i wszystko było ok, ale po ostatniej zmieniło mi wszystkie priorytety na niski-4 mimo że miałem zróźnicowane w ustawieniach na stronie. Próbowałem 2 razy i wynik taki sam. Czy ktoś miał coś takiego?

*

Offline Wit Turkowski

• 330
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #89 dnia: Styczeń 24, 2005, 12:11:53 »
Faktycznie coś się wali, bo nie zciąga ode mnie nowych punktów...
Dodałem u siebie kilak stacji JET, McDonaldsów, Orlenów i jak synchronizuje cały plik (wszystkie kategorie), to dodaje do mojego pliku nowe, ale nie pobiera od mnie nowych.

Jak synchronizuje z jednej kategorii, to pisze ze wziął 1 punkt ode mnie, ale potem go w bazie nie ma....