POI - Synchronizacja

• 785 Odpowiedzi
  • 99554 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline cichy

• **
  • 119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #600 dnia: Kwiecień 26, 2005, 16:51:15 »
RaWco zauważyłem błąd na stronie. Dowolna kategoria, zakładka Punkty usunięte początkowo wyświetla się prawidłowo, po kliknięciu na „2” czyli następną stronę ładowana jest 2 strona ale aktualnych punktów w danej kategorii.

Następna sprawa, otrzymałem sygnał że w Warszawie nie ma ani jednego fotoradaru czyli te które są w naszej bazie w Warszawie są do usunięcia. Zanim usunę je z bazy proszę o  potwierdzenie przez warszawiaków, bo coś nie chce mi się wierzyć że to prawda.

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #601 dnia: Kwiecień 26, 2005, 17:20:57 »
Cytat: autorus
Jest jeszcze jedna sprawa na którą się natkąłem dziś. Chodzi o to że jak np pokazuję w AM całą mapę Polski to tej polski prawie nie widzę bo tyle jest punktów. Może powinno być nie tylko od jakiej skali punkty są widziane ale także do jakiej skali. To tak nawiasem moich przemyśleń.
Tak właśnie jest Autorus. Jeśli zaznaczysz pokazuj punkty od skali 2,5km to przy skali 3 km punkty nie będą wyświetlane.
Sprawdź doświadczalnie, która skala Tobie najbardziej odpowiada.

*

Offline rawco

• **
  • 215
    • http://www.bialykosciol.pl
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #602 dnia: Kwiecień 26, 2005, 19:11:02 »
Cytat: cichy
RaWco zauważyłem błąd na stronie. Dowolna kategoria, zakładka Punkty usunięte początkowo wyświetla się prawidłowo, po kliknięciu na „2” czyli następną stronę ładowana jest 2 strona ale aktualnych punktów w danej kategorii.
Dzieki Cichy - już poprawiłem, chociaż w ciągu kilkudziesięciu minut powinniśmy wyłączyć obecny serwis.

Następna sprawa, otrzymałem sygnał że w Warszawie nie ma ani jednego fotoradaru czyli te które są w naszej bazie w Warszawie są do usunięcia. Zanim usunę je z bazy proszę o  potwierdzenie przez warszawiaków, bo coś nie chce mi się wierzyć że to prawda.
Ja osobiscie nie moge sie wypowiedziec, bo tylko okazyjnie jestem w Warszawie, ale nie mialem jeszcze okazji spotkac sie tam z fotoradarem.

*

Offline misiaczek

• **
  • 100
  • Sprzęt: HTC Sensation + HTC Touch Pro2 + HTC TyTN2
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #603 dnia: Kwiecień 26, 2005, 20:09:16 »

Duzo jezdze po Warszawie - i tez nigdy nie widzialem fotoradaru stacjonarnego. Sa fotoradary - ale przenosne, z reguly duze samochody strazy miejskiej z odpowiednim oprzyrzadowaniem - sam padlem ostatnia ofiara takiego ustrojstwa  (Sobieskiego/Hanczy) ...

*

Offline Sako

• *
  • 56
    • http://ampoisync.infinity.waw.pl
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #604 dnia: Kwiecień 26, 2005, 22:21:43 »
Następna sprawa, otrzymałem sygnał że w Warszawie nie ma ani jednego fotoradaru czyli te które są w naszej bazie w Warszawie są do usunięcia.

Z tego co mi wiadomo, to stacjonarnych nie ma, przenosne owszem, mozna spotkac.

*

Offline maon

• **
  • 104
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #605 dnia: Kwiecień 26, 2005, 23:12:07 »

Hmmm... masz na mysli maila ode mnie ???? :->

Nie pamietam co napisałem - ale miałem na mysli fotoradary STACJONARNE.
Nie ma takowych w Wawie. Na razie przynajmniej.
Ale mysle ze moze warto je zamienić na PRZENOŚNE raczej niż kasować. Kilka na mapie sprawdziłem - i to są ewidentnie przenośne, jezdze obok nich codziennie.

Poza tym porządki to super pomysł ! - bo do tej pory zrobił się spory bajzel ...

A fotoradar przenosny też zaliczylem rok temu 30.03.2004 - własnie mi się punkty "skasowały" :))

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #606 dnia: Kwiecień 27, 2005, 00:09:45 »
KOMUNIKAT,

Serwis poi.mobilne.net został przeniesiony na nowy serwer i włączony!!!

Wszyscy zarejestrowani użytkownicy otrzymali właśnie e-mail z losowo wygenerowanym hasłem, które należy użyć przy logowaniu. Wszyscy bez wyjątku powinni natychmiast po zalogowaniu się dokonać zmiany hasła. W tym celu potrzebne będzie hasło przydzielone przez system.

Nowy serwer zakupiony przez producenta AutoMapy firmę Aqurat jest bardzo szybki i posiada najnowsze systemy zabezpieczeń. Dzięki temu wzrasta poziom szybkości i bezpieczeństwa przeprowadzanych operacji.

W mailingu do Was zawarte zostały również informacje na temat opisywania punktów wg przyjętego schematu.

Serwis poi.mobilne.net jest dedykowany do obsługi systemu nawigacji satelitarnej AutoMapa. Wraz z pojawieniem się na rynku produktu AutoMapa - Europa zostanie rozszerzona możliwość katalogowania punktów z całej Europy z podziałem na poszczególne państwa.

W imieniu grupy mobilne.net chciałem podziękować AM za przydzielenie nam dodatkowych licencji na program AutoMapa XL jako wyrazu uznania i docenienia pomysłu, wykonania i realizacji tego projektu.

W imieniu mobilne.net
Maap

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
  • Sprzęt: LOOX 720 + GNS 5843
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #607 dnia: Kwiecień 27, 2005, 08:43:52 »
U mnie ukazuje sie strona "Aktivist", na ktorej nie ma nic o poi.mobilne. Czy robie jakis blad ?

EDIT: wszystko gra; www jest niepotrzebne.

Nie przeczytalem dokladnie calego maila.
Pozdrawiam PeDeA

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #608 dnia: Kwiecień 27, 2005, 10:41:01 »
Cytat: PeDeA
U mnie ukazuje sie strona "Aktivist", na ktorej nie ma nic o poi.mobilne. Czy robie jakis blad ?

EDIT: wszystko gra; www jest niepotrzebne.

Nie przeczytalem dokladnie calego maila.

Wszystko OK. Ale czy ktokolwiek mógłby wreszcie napisać gdzie to zostało przeniesione?
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #609 dnia: Kwiecień 27, 2005, 10:45:29 »
Cytat: ML
...Wszystko OK. Ale czy ktokolwiek mógłby wreszcie napisać gdzie to zostało przeniesione?
Nigdzie nie zostało przeniesione. Adres jest cały czas ten sam: http://poi.mobilne.net

teraz trwa krótka przerwa techniczna....

*

Offline Maciej Loret

• 613
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #610 dnia: Kwiecień 27, 2005, 10:48:44 »
Cytat: Maap
Nigdzie nie zostało przeniesione. Adres jest cały czas ten sam: http://poi.mobilne.net
teraz trwa krótka przerwa techniczna....

Dzięki. Myślałem, że adres też się zmieni.
Pozdrawiam, Maciej Loret

*

Offline cichy

• **
  • 119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #611 dnia: Kwiecień 28, 2005, 14:01:56 »
Wpadłem na taki pomysł. W związku z tym że masa nowych punktów nadal jest dodawana nie zgodnie z obowiązującym standardem i moderatorzy wiecznie będą mieli dużo pracy, należało by coś zmienić. Sytuację poprawiłoby to aby AM sama podczas dodawania nowego punktu stosowała jako nazwę domyślną miejscowość w której punkt jest dodawany zamiast jak jest obecnie „Punkt XXXX”. Osoba dodając punkt nic nie musiałaby pisać a ten punkt od razu byłby zgodny ze standardem i nadawał by się do wysłania na serwer. Myślę że należy zaproponować taką poprawkę, przecież w końcu AM popiera projekt Mobilne i będzie chciała nam pomóc. Może to nawet przyśpieszy działanie programu bo AM nie będzie musiała zliczać wszystkich PU aby dodać kolejną liczbę ( u niektórych jest to nawet 5000) tylko przepisze nazwę miejscowości z prawego dolnego rogu lub najbliższą miejscowość w przypadku terenu niezabudowanego. Co o tym sądzicie RaWco, Sako, Maap i inni zaiteresowani?

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #612 dnia: Kwiecień 28, 2005, 14:12:18 »
No cóż Cichy mogę tylko przyklasnąć uszami na ten pomysł. Że też nie wpadłeś na to wcześniej.

Pisz do AM w tej sprawie z piorytetem realizacji super pilne !

*

Offline Maciej Loret

• 613
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #613 dnia: Kwiecień 28, 2005, 14:48:34 »
Może to nawet przyśpieszy działanie programu bo AM nie będzie musiała zliczać wszystkich PU aby dodać kolejną liczbę ( u niektórych jest to nawet 5000)

A czy nie dało by się (to chyba prosta sprawa) przyspieszyć działania szczególnie prostszych palmtopów przez możliwość wczytywania jedynie części punktów? Na przykład można podzielić Polskę wzdłuż całkowitych równoleżników i południków.
Pytam, bo w MC&C pojwiały się Loox'y 410 i może bym się na niego skusił, ale boję sie czy nie będzie za wolny. A głównie jeżdżę po Polsce środkowej i południowo-zachodniej, więc ponad połowa ponktów by odpadła.
Pozdrawiam, Maciej Loret

*

Offline Troll

• **
  • 214
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #614 dnia: Kwiecień 28, 2005, 15:16:12 »
Cichy ty masz łeb, gratulacje  

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #615 dnia: Kwiecień 28, 2005, 15:45:47 »
Cichy, to bardzo dobry pomysł, ale do końca problemu nie rozwiąże.
Wciąż są dodawane punkty przy których istona jest informacja dodatkowa. W kategoriach: suszarki, radary itp. będzie OK, bo tu chodzi tylko o ostrzeganie, ale przy punktach typowo adresowych taki patent nie pomoże. Ja myślę, że bardziej przydatne byłoby wprowadzenie filtra, który odrzucałby np.: punkty ze słowem "Punkt", "Zabytek", "Zabytkowy" w nazwie (takich miejscowości nie ma). Jeśli punkty nie wchodziłyby do bazy to może autorzy poczytaliby o zasadach opisywania punktów.

*

Offline cichy

• **
  • 119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #616 dnia: Kwiecień 28, 2005, 16:13:10 »
IGAB Twój pomysł tez jest dobry, taki filtr też by się przydał, ale jak wiemy punk z dowolnej  kategorii aby w pełni spełniał standard (to co jest obowiązkowe) musi mieć nazwę w postaci nazwy miejscowości plus ewentualnie dzielnicę poprzedzoną znakami „ – „ . Tak nazwany punkt w każdej kategorii już w pełni spełni standard (to zagwarantowałaby zmiana w AM sposobu przydzielania domyślnej nazwy punktu, co pisałem wcześniej). Natomiast opisu wcale nie musi być lub może być i wtedy stosuje się dalszą część standardu nieobowiązkowego: ul. Nazwa ulicy, tel. 022 1234567, itd. Istnienie opisu zależy już tylko od dobrych chęci i posiadanych informacji prze dodającego punkt lub moderatora danej kategorii.

*

Offline Fatso

• 35
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #617 dnia: Kwiecień 28, 2005, 20:08:10 »
Ała !!!
pojawila sie kategoria ograniczenie predkosci !!!

UWAGA ja jutro zaloze kategorie skrzyzowania, nastepnie znaki drogowe, potem ewentualnie przejscia dla pieszych.

Przeciez jak jest znak to jest ograniczenie, jak znaku nie ma to nie ma ogrniczenia. Po co taka kategoria??? Kolega  Quenti69 chyba ostro zaszalal, albo wreszcie chcial miec cos swojego. Rawco, na litosc boska, chyba trzeba wprowadzic jakas autoryzacje wstawiania nowych kategorii. No chyba ze ktos jest slepy, znakow nie widzi i  ustawia sobie komunikat glosowy na ograniczenia....ale moza ja juz nic nie wiem....

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #618 dnia: Kwiecień 30, 2005, 01:56:15 »
Co do fotoradarów w Warszawie, to bardzo mnie ciekawi od strony teoretycznej ustawiam punkty POI do bazy jeśli niektórzy nawet nie wiedzią gdzie i czy wogole są.

W każdym razie ja potwierdze - W warszawie są fotoradary, co prawda tylko raz widziałem jak robią mi fotkę ale to nie znaczy, że jest tylko jeden. "stzrelił mnie na urynowie"  

A swoją drogą, to nie rozumiem warszawskich "foto" bo nie robią zdjęć za prędkość!!! Tylko za przejechanie na czerwonym - powaznie mówię.

Pozdrawiam

*

Offline orte

• 252
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #619 dnia: Kwiecień 30, 2005, 02:12:44 »
Kruszek, było pisane że STACJONARNYCH fotoradarów nie ma w W-wie, bo że przenośne sa to chyba oczywiste ;)

Widocznie "władza" cię zaobserwowała i nasinęła spust w odpowiednim momencie ;)

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #620 dnia: Kwiecień 30, 2005, 02:17:37 »
aż jutro pojadę i obejrzę dokładnie to drzewo? :) czy aby nie wisi tam jakaś puszka.

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #621 dnia: Kwiecień 30, 2005, 08:28:35 »
Cytat: kruszek
A swoją drogą, to nie rozumiem warszawskich "foto" bo nie robią zdjęć za prędkość!!! Tylko za przejechanie na czerwonym - powaznie mówię.
Twoim zdaniem przejazd przez skrzyżowanie na czerwonym świetle nie jest wykroczeniem?:)

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #622 dnia: Kwiecień 30, 2005, 17:30:48 »
Jest wykroczeniem, ale nie tak niebezpiecznym jak przejazd na czerwonym.

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #623 dnia: Kwiecień 30, 2005, 18:20:11 »
Cytat: Sako
Następna sprawa, otrzymałem sygnał że w Warszawie nie ma ani jednego fotoradaru czyli te które są w naszej bazie w Warszawie są do usunięcia.

Z tego co mi wiadomo, to stacjonarnych nie ma, przenosne owszem, mozna spotkac.

Wydaje mi sie po krotkim uzytkowaniu AM, ze liczne POI (glownie mysle o "kosztownych" miejscach, jak radary, suszarki, fotoradary itp.) sa albo niewlasciwie opisane/sklasyfikowane, albo ich w ogole nie ma i nie bylo. Natomiast sa organizacje, ktore maja to (lub powinny miec) precyzyjnie zlokalizowane i sklasyfikowane. Mysle tu o korporacjach taksowkarskich czy firmach transportowych. Moze by wiec im zaproponowac wspolprace? Zapewne niektorzy pracownicy tych firm czy zrzeszen maja AM... A w dodatku AM moglaby im w nagrode zafundowac jakies bonusy (?).

Zdaje sobie sprawe, ze taka akcja ze strony amatorskiego (w dobrym znaczeniu tego slowa) ruchu niekoniecznie spotka sie z wlasciwa reakcja, ale jesli sa wsrod nas czlonkowie tych organizmow gospodarczych, mogliby to wesprzec "od wewnatrz".

Pzdr
MaciejL

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #624 dnia: Kwiecień 30, 2005, 20:08:31 »
W kilku miastach była awanturka o to, że korporacje taksówkowe podawały lokalnym rozgłośniom radiowym miejsca, gdzie danego dnia ustawiali się chłopcy z radarem, te zaś rozgłaszały to w eterze. Może być więc pewna hmmm... ostrożność.

Ponadto, korporacje te nie mają zlokalizowanych tych urządzeń w formie datum, jeśli nie korzystają z GPS i/lub LBS (jeśli takie w ogóle są). Raczej jest to zapisane w pamięci operacyjnej kierowcy taksówki. Co prawda jest ona random access, ale przenoszenie danych może być kłopotliwe.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #625 dnia: Maj 01, 2005, 18:45:04 »
Cytat: stereophonic
dokładnie, jak ktoś zbiera punkty Vitay to mu się przyda info o PP, tylko pod warunkiem że przyjmują w/w karty. A w jakim regionie jeszcze takie stacje istnieją ;)

Na serwerze Orlenu jest plik Excela z wykazem stacji z logo Orlen, CPN i Petrochemii, które obsługują Vitaj i/lub Flotę:
http://www.orlen.pl/Internet/doc/20040207/Stacje%20PKN%20ORLEN%20SA%20w%20systemie%20kartowym%20na%20dzien%2003.02.2005.xls

Jest tam 1.638 stacji, które można sortować wg. województw, miast, adresów, kodów pocztowych i rodzaju obsługiwanych kart.
A także po logo.

*

Offline Troll

• **
  • 214
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #626 dnia: Maj 03, 2005, 19:54:34 »
Czy ktoś mi może wyjaśnić co się stało z założoną przezmnie kategorią PPO i dlaczego nowym właścicielem jest Cat^??
O co chodzi ??

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #627 dnia: Maj 03, 2005, 20:13:14 »
Już wyjaśniam: wczoraj miałem mały problem z kilkoma punktami podczas standaryzacji nazw punktów. Uparcie serwis mi je wyrzucał z bazy - nie moja wina... Postanowiłem skasować wszystkie punkty z tej kategorii i dodać je z backupowego pliku raz jeszcze. No ale po skasowaniu tych punktów kategoria ta stała się kategorią "widmo", tzn nieistniała oficjalnie w bazie, ale uparcie wyrzucała punkty z pliku użytkownika podczas synchronizacji(!) Wobec tego wspólnie z raWCo "zresetowaliśmy" tę kategorię. Tzn. założyłem ją na nowo - to była jedyna metoda by ją "reanimować".
Oczywiście nie zależy mi bym to ja był jej autorem - zaproponowałem raWCo by ją "przepisał" na Ciebie... Reszta w rękach administratorów...

*

Offline rawco

• **
  • 215
    • http://www.bialykosciol.pl
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #628 dnia: Maj 03, 2005, 20:17:33 »
Cytat: troll
Czy ktoś mi może wyjaśnić co się stało z założoną przezmnie kategorią PPO i dlaczego nowym właścicielem jest Cat^??
O co chodzi ??

Sorki, ale kombinowaliśmy z Cat^em, bo coś się zepsuło z punktami i utworzyliśmy ponownie kategorie, ale oczywiście zapomniałem odtworzyć historię kategorii. Dlatego szybko to poprawiam. Troll wybacz za zamieszanie.

*

Offline Troll

• **
  • 214
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #629 dnia: Maj 03, 2005, 20:51:50 »
No to uspokoiliście mnie :)
Dzięki za szybką reakcję i mam nadzieję że przy okazji pozbyliśmy się problemu z PU Gałuski