POI - Synchronizacja

• 785 Odpowiedzi
  • 99694 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline knoxville

• 260
  • Sprzęt: NavRoad 430BT
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #570 dnia: Kwiecień 21, 2005, 23:41:49 »
OK, kumam. Dzięki.

I jeszcze coś: w katalogu na www w ulubionych mam już poustalane które kategorie mam mieć widoczne i z jakim priorytetem a które nie. Ale jak ściągam plik z kategoriami ulubionymi i wrzucam je do Palma to wszystkie mam widoczne... i musze ręcznie odznaczać które mają być widoczne a które nie. Coś robie źle?

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #571 dnia: Kwiecień 21, 2005, 23:46:32 »
Cytat: IgaB
Napisałem, prywatnie do Maap, bo mi te ustalenia też nie pasują,

Proponowalbym jednak, nieskromnie w imieniu spolecznosci PDAclub i poi.mobilne.net, aby nie dyskutowac pokatnie i nie wywierac personalnego nacisku na moderatorow kategorii oraz obermoderatorow z p.m.n
Tworcy/moderatorzy kategorii maja jedynie prawo (systemowe uprawnienie) do dodawania, usuwania oraz zmian lokalizacji i opisu punktow.
Ale moga to czynic wedlug zasad zaakceptowanych przez wspomniana spolecznosc.

przynajmniej jeżeli chodzi o moją kategorię (Parki Narodowe) i na pewno nie pasują autorowi kategorii Lotniska cywilne, która jest zrobiona wzorcowo i profesjonalnie (raczej nie dla wszystkich).

Bo utworzyliscie Panowie kategorie publiczne, ktore de facto powinny trafic do kategorii prywatnych.
Z punktu widzenia przecietnego uzytkownika AutoMapy (zaryzykuje - 99% ogolu) wiekszosc mozolnie przez Was wpisanych i profesjonalnie opisanych punktow jest kompletnie nieprzydatna.
Tenze uzytkownik nie dowie sie z tych punktow gdzie jest najblizsze lotnisko pasazerskie, ani gdzie jest wejscie do parku.
Dam przyklad z wlasnego podworka. Gdyby ktos chcial stwierdzic naocznie prawdziwosc opisow Zeromskiego, dotyczacych Puszczy, ktora jest "niczyja - nie moja, nie twoja, jeno Boza, swieta" i zasugerowano by mu wejscie albo od Sw. Katarzyny, albo Nowej Slupi, czy od Huty Szklanej, to dla zmotoryzowanego turysty bylaby to informacja nieoceniona. A podanie siedziby Dyrekcji Parku w Bodzentynie moze go ewentualnie skierowac do glownej ksiegowej Parku, ktora powie czy jakas faktura dotarla (a i to nie zawsze).
A przydatnosc (dla 99%) np. punktu Osrodek Edukacji Srodowiskowej (w dodatku tymczasowy) w miejscowosci Slupie jak sie ma do wiedzy o Wigierskim PN? Jest przy wjezdzie, w srodku, czy poza Parkiem?

Ja caly czas apelowalem w tym i podobnych watkach, by tworzac kategorie i zasady ich funkcjonowania kierowac sie zasada przydatnosci dla dziesatek tysiecy uzytkownikow AutoMapy. Ilu z nich ma licencje pilota lub motolotniarza? Zas wiekszosc pewnie mysli, ze edukacje srodowiskowa przeprowadza pielegniarka srodowiskowa...

Mnie z kolei mało ineteresują opisy stacji paliw i hipermarketów. Jeżeli będę dodawał punkty (do czyjejś kategorii) to dostosuję się do sposobu opisu narzuconego przez moderatora i Kropka.

A to niedobrze, ze Cie to nie interesuje. Jesli jestes posiadaczem samochodu, to musisz gdzies tankowac. A w hipermarketach widywalem i czlonkow LPR. Co prawda, nie w niedziele, ale kazdy musi gdzies tankowac rowniez bialko, tluszcze i weglowodany...

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #572 dnia: Kwiecień 21, 2005, 23:48:30 »
Knoxwille,
Zasdniczo to wszystko robisz ok.

Miałbym prośbę abyś podesłał mi taki plik pobrany przez Ciebie z mobilne.net na maap@mobilne.net (adres jest też na mobilne.net).
Być może baza coś kombinuje.

*

Offline rawco

• **
  • 215
    • http://www.bialykosciol.pl
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #573 dnia: Kwiecień 22, 2005, 08:15:21 »
Cytat: knoxville
Podpisuje się pod petycją Jacka123

Przy okazji. Dziś poczyściłem troche moje miasto ze złych PU. Zauważyłem - nie wiem czemu tak się stało - pojawily się w Białymstoku PU Suszarek nijak nie odpowiadające stanowi faktycznemu a na dodatek nazwane "Elbląg 05". Powywalałem je, dodałem też pare restauracji, dyskotek i siłowni, ale mam problem z sunchronizacją:

Nie wiem jakie opcje mam zaznaczyć żeby poszły do katalogu te moje powywalane punkty i te pozmieniane? Jak wysyłam swój plik to katalogu to są tylko 3 nowe punty restauracji (kategoria Smaczne jedzonko)... a gdzie reszta?

Jeśli wywaliles suszarki ze swojego pliku, to i tak synchronizacja doda Ci je ponownie do pliku. Zostalyby one automatycznie usuniete, tylko w przypadku, gdybys byl moderatorem kategorii.

Co do dodawania punktow, to nie ma takiego ograniczenia, mozesz dodawac punkty do wszystkich kategorii, ktore sa Twoimi ulubionymi. Nie spotkalem sie jednak w bazie z takimi kategoriami jak: dyskoteki i silownie. Moze sie myle?

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #574 dnia: Kwiecień 22, 2005, 08:53:40 »
Prośba do Maap
Upublikuj tego e-maila, którego wysłałem do Ciebie wczoraj wieczorem, bo dosłem taką odpowiedź i chyba jest to konieczne:
Cytat: moi
Proponowalbym jednak, nieskromnie w imieniu spolecznosci PDAclub i poi.mobilne.net, aby nie dyskutowac pokatnie i nie wywierac personalnego nacisku na moderatorow kategorii oraz obermoderatorow z p.m.n
Tworcy/moderatorzy kategorii maja jedynie prawo (systemowe uprawnienie) do dodawania, usuwania oraz zmian lokalizacji i opisu punktow.
Ale moga to czynic wedlug zasad zaakceptowanych przez wspomniana spolecznosc.

*

Offline Sako

• *
  • 56
    • http://ampoisync.infinity.waw.pl
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #575 dnia: Kwiecień 22, 2005, 09:50:45 »
Cytat: jacek123
Postaw się w sytuacji kiedy widzisz na mapie Orlen za parę kilometrów a w baku juz pusto, dojeżdżasz i widzisz PP, gdzie nie ma Floty?!

A postaw sie w sytuacji, ze nie widzisz na mapie Orlen w promieniu kikudziesieciu kilomerow a w baku juz pusto ... AM i Mobilne nie zwlaniaja z myslenia ...
Swoja droga niezly zbieg okolicznosci, w baku pusto i przypadkiem akurat Orlen... a moze kierowca byl w kapeluszu ?

*

Offline knoxville

• 260
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #576 dnia: Kwiecień 22, 2005, 10:14:02 »
Siłowni i Dyskotek faktycznie nie ma, ale jest Fitness, a dyskoteki chciałem stworzyć, ale to chyba bez sensu tworzenie na sile kategorii mało użytecznej.

A co do Petrochemii/Orlenu - jak wspomniałem kategoryzuje stacje na podstawie jakości paliwa i chciałbym mieć w wyszukiwarce możliwość wyodrębnienia Petrochemii i Orlenu - jeśli bede widział, że za 5km jest stacja Petrochemii a za 10 stacja Orlenu to pojade do Orlenu bo chce lać do baku czyste paliwo, ale wkurzyłbym się jakbym zobaczył że wybrany Orlen to Petrochemia na której nie odważyłbym sie zatankować. Wole pojechać dalej, na około ale żeby później wózek mi stanął po przejechaniu 2 km od zalania przechrzczonego paliwka...

Więc podpisuję się ręcami i nogyma za rozróżnieniem tych obu stacji - Orlen to Orlen, Petrochemia to Petrochemia. Równie dobrze można było stworzyć kategorię FAST FOOD i powrzucać tam McDonalda, PizzeHut i KFC - żarcie to żarcie, co z tego że ktoś może mieć alergię na MaCa i się rozczarować bo chciał zjeść pizze a musi zjeść BigMaca... Naprawde, jeśli jest taka możliwość to nie grupujmy kategorii które tylko z założenia sprzedają to samo.

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #577 dnia: Kwiecień 22, 2005, 10:18:00 »
Phoenix:
Ja też początkowo miałem w nazwach swoich hipermarketów "Hipermarket - Warszawa", czy nawet "Geant - Warszawa", ale razem doszliśmy do wniosku, że to NIC nie wnosi z punktu widzenia wyszukiwania, a to jest istotą pracy z PU w AM.
Tak więc zmieniłem wszystkie punkty w "swoich" kategoriach na wyłącznie nazwy miejscowości (bez ulic - ulice na początku pól "Uwagi").

Tak więc zgodnie z tym co już wielokrotnie pisał Maap, również NALEGAM na dostosowanie swoich punktów do przyjętego standardu!

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #578 dnia: Kwiecień 22, 2005, 10:44:55 »
Prośba do Maap
Upublikuj tego e-maila, którego wysłałem do Ciebie wczoraj wieczorem, bo dosłem taką odpowiedź i chyba jest to konieczne:
IGAB,
Ja Ciebie bardzo przepraszam ale nie jestem w stanie zidentyfikować maila od Ciebie. Jest też ewentualność, że nie otrzymałem tego maila. Wyślij go proszę jeszcze raz.

Prośba do WSZYSTKICH. W kontaktach z nami podpisujcie się nickiem z mobilne i pdaclubu bo ja często jestem bardzo oficjalny w kontaktach mailowych a to tylko z powodu niemożliwości jednoznacznego zidentyfikowania WAS.

Jeszcze małe wyjaśnienie dotczące mojej roli w mobilne.net:
- moim zadaniem jest czuwanie nad przestrzeganiem porządku w opisach punktów i kategorii (bez względu na to jaki format opisu został przyjęty takiego formatu będę z całą stanowczością pilnował i mam do tego stosowne narzędzia)
- zajmuję się również Supportem czyli wsparciem użytkowników w trudnych sprawach, odpowiadam na pytania (których jest coraz więcej) dotyczące mobilne.net oraz tworzę Pomoc w postaci "Najczęściej Zadawanych Pytań" (w trakcie aktualizacji) oraz "Krok Po Kroku" (uaktualnione)

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #579 dnia: Kwiecień 22, 2005, 10:54:54 »
Cytat: jacek123
Misiaczek, jeśli pozwolisz to protestuję przeciw łączeniu PP z Orlenem.
B.dużo uzytkowników AM jeździ sam. słuzb. i płaci kartą Flota.
Większość korzysta z AM ale nie bierze udziału w Furum.
Postaw się w sytuacji kiedy widzisz na mapie Orlen za parę kilometrów a w baku juz pusto, dojeżdżasz i widzisz PP, gdzie nie ma Floty?!
B.wazny jest też standard obsługi i paliwa. Czy ktoś lubi Orlen czy nie, stacje te zapewniaja lepszy standard niż stacja prowadzona przez dwóch szwagrów, z których jeden kombinuje jak oskubac drugiego.
Stacje Orlenu mają mimo wszystko jakis standard wewnetrznych kontroli.
Stanowczo proszę Was we własnym imieniu i bardzo wielu użytkowników kart Flotowych -póki co nie łączcie tych stacji.
W innym przypadku ta kategoria jest dla nas praktycznie bezuzyteczna.
W końcu w większości z AM korzystają  osoby, którym pomaga ona w codziennej tułaczce po Kraju.

a co powiedzie na stacje, które mają szyldy PetrochemiPłock a można na nich płacić kartami floty ??
według tego rozumowania, należałoby wprowadzić jeszcze trzecia kategorie PP&Flota tak coby komuś w baku nie zabrakło paliwa.

a tak swoją drogą to ja także korzystam z auta z kartą floty i także wielu wielu moich kolegów korzysta z auta służbowego z kartą floty i jakoś jeszcze nikt nigdy nie miał sytuacji, że ma pusto w baku, dziwne nie ? ;)

*

Offline knoxville

• 260
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #580 dnia: Kwiecień 22, 2005, 10:59:44 »
Ale zauważcie, że wszystkie Orleny obsługują Flotę ale nie wszystkie Petrochemie, wiec tym bardziej nie ma sensu ich łączyć. W wyszukiwarce zaznaczasz Orlen bo po 1 - masz Flotę, po 2 - chcesz nalać czystego paliwa, i jedziesz do najbliższego Orlenu... który okazuje sie Petrochemią bez obsługi Floty... bez sensu.

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #581 dnia: Kwiecień 22, 2005, 12:46:56 »
Dlaczego sieć stacji paliw PKN ORLEN S.A. jest pod różnymi barwami?

Najogólniej stacje paliw w Koncernie można podzielić na:

* stacje własne należące bezpośrednio do PKN ORLEN S.A. są, to stacje z nowym wystrojem w kolorze czerwono-szarym pod logo "ORLEN" lub też stacje pomarańczowe - CPN, których pozostało już niewiele - wyposażone w pylony cenowe z logo ORLEN.
    * stacje franchisingowe należące do niezależnych podmiotów gospodarczych, które podpisały umowę franchisingową i dostosowały swój wystrój do standardu czerwono-szarego pod logo "ORLEN",
    * stacje niebieskie pod szyldem "Petrochemia Płock S.A." należące do niezależnych podmiotów gospodarczych funkcjonujące na podstawie umowy patronackiej z PKN ORLEN S.A.,
    * stacje stowarzyszone, przy których znajduje się tablica informacyjna "Paliwa ORLEN", należące do niezależnych podmiotów gospodarczych, które podpisały umowę wyłącznego zakupu paliw w PKN ORLEN S.A.

Czy jest różnica w jakości paliw na stacjach paliw należących do różnych koncernów paliwowych i stacjach prywatnych?

Generalnie wszystkie paliwa, które są w sprzedaży na polskim rynku powinny spełniać wymagania polskiej normy: dla benzyn PN-EN 228: 1999, a dla oleju napędowego PN-EN 590. Są to normy oparte na normie europejskiej, a tym samym spełniają większość wymogów Unii Europejskiej, dotyczącej jakości paliw do 2005 r. Paliwa produkowane w Polskim Koncernie Naftowym ORLEN S.A. spełniają te normy, a niekiedy nawet, tak jak np. w przypadku oleju napędowego Ekodiesel Plus 50 parametry tego produktu są znacznie lepsze niż wymaga tego Norma Europejska EN-590. Stosowanie takich paliw gwarantuje sprawną eksploatację silników samochodowych oraz znacznie poprawia ich "żywotność". Gwarancją tego, że Klient zaopatrujący się na stacjach oznaczonych logo "ORLEN" otrzymuje produkt najwyższej jakości, przyjazny dla środowiska, jest stosowanie przez PKN ORLEN S.A. Systemu Zarządzania Jakością opartego na wymaganiach ISO 9002. Jakość produktów jest monitorowana na każdym etapie: od produkcji, poprzez logistykę po sprzedaż detaliczną.

[Dodano: 2005-04-22 12:54:38]
informacja o ilości stacji benzynowych z kartami floty

47     cpn
1341   orlen
248    petrochemia

*

Offline igab

• 1119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #582 dnia: Kwiecień 22, 2005, 15:00:02 »
Cytat: Maap
IGAB,
Ja Ciebie bardzo przepraszam ale nie jestem w stanie zidentyfikować maila od Ciebie. Jest też ewentualność, że nie otrzymałem tego maila. Wyślij go proszę jeszcze raz.

Maap, to ja przepraszam publikowanie tej informacji jest zupełnie zbędne w szególności, że nie potrafisz jej zidentyfikować (chwilę później po napisaniu do Ciebie, prawie identyczną treść zamieściłem na Forum). Rozumiem, że nie czujesz się w żaden sposób podburzany przeze mnie w kwestii "Opisów punktów", ani nakłaniany pokątnie do zmiany ustalonego już sposobu opisów punktów (ja tylko zgłosiłem drobną uwagę - a TU burza).

Rozumiem, że jest taka wyższa konieczność i do tego się dostosuję bez protestów w możliwie krótkim czasie.

*

Offline knoxville

• 260
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #583 dnia: Kwiecień 22, 2005, 15:06:12 »
Gadanie gadaniem a prawda prawdą... o tym, że paliwo POWINNO spełniać normy to nie musimy dyskutować, ale o tym czy SPEŁNIA... to już inna sprawa. Jako osoba blisko związana z branżą motoryzacyjną WIEM, że tylko ORLEN pełną gębą spełnia te wymogi, czyli duże placówki. W pozostałych ani nie ma bieżących kontroli, ani 100% zabezpieczeń przed dolewaniem różnych specyfików do zbiorników głównych. Dziwnym trafem na różnego rodzaju zatarcie pomp lub wtryskiwaczy narzekają Ci, którzy tankowali właśnie na takich podrzędnych stacjach skuszeni atrakcyjną ceną.

*

Offline igab

• 1119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #584 dnia: Kwiecień 22, 2005, 15:33:08 »
Bo utworzyliscie Panowie kategorie publiczne, ktore de facto powinny trafic do kategorii prywatnych.
Z punktu widzenia przecietnego uzytkownika AutoMapy (zaryzykuje - 99% ogolu) wiekszosc mozolnie przez Was wpisanych i profesjonalnie opisanych punktow jest kompletnie nieprzydatna.
Tenze uzytkownik nie dowie sie z tych punktow gdzie jest najblizsze lotnisko pasazerskie, ani gdzie jest wejscie do parku.
A kto Ci każe pobierać punkty z tych kategorii sokro one Cię nie interesują. Mnie Twoje kategorie również nie interesują a nawet nie wiem co to jest np. "Vobis", ale to chyba nie jest miejsce na tego typu dyskusje. Może ktoś inny Ci to wyjaśni bo ja musiałbym używać niedopuszczlnych na tym Forum słów.

A to niedobrze, ze Cie to nie interesuje. Jesli jestes posiadaczem samochodu, to musisz gdzies tankowac. A w hipermarketach widywalem i czlonkow LPR. Co prawda, nie w niedziele, ale kazdy musi gdzies tankowac rowniez bialko, tluszcze i weglowodany...
Jakoś sobie radziłem przez wiele lat jeżdżenia samochodem bez AutoMapy i potrafiłem trafić do stacji,  to mam nadzieję, że i dalej tak będzie. Nie będę z Tobą dyskutował na temat wyższości hiperamrketów nad parkami narodowymi (a szczególnie o wejściach do parków), ale mam nadzieję, że nie najadłeś się czegoś z Constar'u - przy okazji tankowania w hipermarketach.
Wypraszam sobie przypisywania mnie na forum publicznym właściwości jakichkolwiek partii politycznych.

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #585 dnia: Kwiecień 22, 2005, 15:34:00 »
Maap, to ja przepraszam publikowanie tej informacji jest zupełnie zbędne w szególności, że nie potrafisz jej zidentyfikować (chwilę później po napisaniu do Ciebie, prawie identyczną treść zamieściłem na Forum). Rozumiem, że nie czujesz się w żaden sposób podburzany przeze mnie w kwestii "Opisów punktów" ani nakłaniany pokątnie do zmiany ustalonego już sposobu opisów punktów...
To nie ja decyduję o sposobie opisów punktów. Czuwam jedynie nad przestrzeganiem wspólnych ustaleń.

Rozumiem, że jest taka wyższa konieczność i do tego się dostosuję bez protestów w możliwie krótkim czasie.
Dzięki.

*

Offline misiaczek

• **
  • 100
  • Sprzęt: HTC Sensation + HTC Touch Pro2 + HTC TyTN2
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #586 dnia: Kwiecień 22, 2005, 20:29:43 »

Nie rozumiem na jakiej logicznej podstawie stwierdzasz, ze te kategorie sa nieprzydatne. Dla mnie sa przydatne i dla innych chyba tez (93 osoby synch. kategorie lotniska i 94 parki narodowe). Z tego co wiem chcemy wspolnie stworzyc  jak najwieksza baze przydatnych punktow - dla kazdego przydatne jest co innego - dlatego pozwol, ze o przydatnosci danej kategorii zdecyduje kazdy z osobna.

BTW. Skonczylem porzadkowanie kategorii MC-Donalds. Zostaly zmienione wszystkie opisy, dodatkowo duzo punktow zostalo dolokalizowanych. W opisie kazdego punktu znajduje sie dokladny adres punktu (ulica z numerem, jezeli taki jest), dodatkowo adnotacja "MC-Drive", jezeli punkt jest przyjazny dla zmotoryzowanych i ewentualnie "24h" dla osob jezdzacych w nocy :)

[Dodano: 2005-04-22 20:43:07]
To co robimy z kategoria PP ?

Ja osobiscie sklaniam sie do zostawienia tego w osobnej kategorii PP. Jak bede szukal najblizszej stacji - moge najpierw sprawdzic najblizsza stacje Orlen, potem ewentualnie PP.

Z mojego punktu widzenia najwazniejsze jednak jest, zeby zebrac jak najwiecej stacji - bo juz wiele razy mialem sytuacje, ze bak pusty, a kazda stacja moze tylek uratowac. Co prawda ja tez nie mam zaufania do stacji PP i tankuje wtedy tylko tyle, zeby dojechac do nastepnej, sprawdzonej stacji, ale jak widac stacji PP troszke jest, zgodnie z tym co napisal remcio 248 stacji PP obslugujacych karty floty i jeszcze troche nie obslugujacych kart floty.

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #587 dnia: Kwiecień 22, 2005, 21:15:46 »
Cytat: misiaczek
...BTW. Skonczylem porzadkowanie kategorii MC-Donalds. Zostaly zmienione wszystkie opisy, dodatkowo duzo punktow zostalo dolokalizowanych. W opisie kazdego punktu znajduje sie dokladny adres punktu (ulica z numerem, jezeli taki jest), dodatkowo adnotacja "MC-Drive", jezeli punkt jest przyjazny dla zmotoryzowanych i ewentualnie "24h" dla osob jezdzacych w nocy :)
Świetnie, że oznaczyłeś dodatkowym opisem miejsca typu McDrive i "24h" to bardzo dobry pomysł.

*

• 6498
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #588 dnia: Kwiecień 23, 2005, 00:16:18 »
A kto Ci każe pobierać punkty z tych kategorii sokro one Cię nie interesują. Mnie Twoje kategorie również nie interesują a nawet nie wiem co to jest np. "Vobis", ale to chyba nie jest miejsce na tego typu dyskusje. Może ktoś inny Ci to wyjaśni bo ja musiałbym używać niedopuszczlnych na tym Forum słów.

Oczywiście, że mnie interesują, bo regularnie korzystam z lotnisk cywilnych-pasażerskich, jak również odwiedzam parki narodowe.
Pobierać punktów z tych kategorii mi nikt nie każe. Robię to z własnej woli, sądząc że jest to kategoria przydatna zwykłemu użytkownikowi, jakich jest wspomniane 99%, w tym ja.

Z dyskusji na temat lotnisk się wycofuję, ponieważ dopiero teraz dostrzegłem, że istnieje stworzona przez Knoxville'a analogiczna kategoria, z samymi lotniskami pasażerskimi. Dualizm ten powoduje jednak, jak widać, nieco zamieszania.

W ogóle miałem nadzieję, że to co wszyscy robimy na poi.mobilne.net ma w założeniu służyć większości, a nie przede wszystkim (jeśli nie wyłącznie) autorowi kategorii.
Czy myślisz, że np. fotoradary, które ja wrzuciłem do bazy są dla mojej wygody/bezpieczeństwa? Ja z zawiązanymi oczyma zahamowałbym przed dojazdem do nich.

BTW - na wszelki wypadek informuję, że Vobis jest zdecydowanie największą w Polsce siecią salonów i sklepów sprzedaży komputerów, akcesoriów komputerowych i oprogramowania.

Jakoś sobie radziłem przez wiele lat jeżdżenia samochodem bez AutoMapy i potrafiłem trafić do stacji,  to mam nadzieję, że i dalej tak będzie. Nie będę z Tobą dyskutował na temat wyższości hiperamrketów nad parkami narodowymi (a szczególnie o wejściach do parków), ale mam nadzieję, że nie najadłeś się czegoś z Constar'u - przy okazji tankowania w hipermarketach.

Nie pojawił się dotychczas wątek o wyższości hipermarketów nad parkami narodowymi, chyba że coś przeoczyłem. Ja mówiłem jedynie o zasadności umieszczania pewnych punktów w kategoriach publicznych. Punktów mogących przeciętnego użytkownika AM raczej zwieść, niż pomóc w mu np. w zwiedzaniu parków narodowych w Polsce.

Wypraszam sobie przypisywania mnie na forum publicznym właściwości jakichkolwiek partii politycznych.

A gdzież to i kiedy taki skandaliczny fakt przypisywania miał miejsce?
Ja miałem na myśli tylko słynne bondowskie "nigdy nie mów: nigdy".

Cytat: misiaczek
Nie rozumiem na jakiej logicznej podstawie stwierdzasz, ze te kategorie sa nieprzydatne. Dla mnie sa przydatne i dla innych chyba tez (93 osoby synch. kategorie lotniska i 94 parki narodowe). Z tego co wiem chcemy wspolnie stworzyc jak najwieksza baze przydatnych punktow - dla kazdego przydatne jest co innego - dlatego pozwol, ze o przydatnosci danej kategorii zdecyduje kazdy z osobna.

Wśród osób, które pobrały te pliki byłem również i ja. Już nie są na liście moich ulubionych. Ze względu na obecność zbyt wielu szczególnych punktów, a nieobecność wg. mnie tych niezbędnych. Wyraziłem swoją opinię z punktu widzenia szarego użytkownika. Odpowiedzi merytorycznej nie uzyskałem.

Chętnie teraz wysłucham Twojej opinii o przydatności adresów dyrekcji i ośrodków dydaktycznych oraz edukacji środowiskowej w kategorii "Parki Narodowe". Jeśli miałaby ona brzmieć: "potrzebne, bo potrzebne", to daruj sobie udział w dyskusji na ten temat.

Stara reguła "doktora niezwyciężonego" mówi, że nie należy mnożyć bytów ponad potrzeby. Zdobądź się na chwilę refleksji nad tym i sięgnij oczyma wyobraźni do momentu, w którym by znaleźć interesującą nas kategorię POI/PU trzeba będzie używać wyszukiwarki i skomplikowanych kluczy w zapytaniach.

Ja również mam swoje bazy PU, z których korzystam, bądź korzystałem podczas wypełniania obowiązków służbowych. Nie proponuję ich jednak do żadnego katalogu publicznego, bo uważałbym to za nadużycie w stosunku do innych użytkowników AM i osób dbających o utrzymanie bazy POI na mobilne.net.
A nie wykluczam, że komuś mogłyby się przydać np. lokalizacje siedzib nadleśnictw RDLP Szczecin (i innych), czy też wszystkich Regionalnych Dyrekcji Lasów Państwowych w Polsce. Większości na pewno nie. I to ostatnie przeważa...

*

Offline igab

• 1119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #589 dnia: Kwiecień 23, 2005, 10:20:32 »
Cytat: Moi
Wśród osób, które pobrały te pliki byłem również i ja. Już nie są na liście moich ulubionych. Ze względu na obecność zbyt wielu szczególnych punktów, a nieobecność wg. mnie tych niezbędnych. Wyraziłem swoją opinię z punktu widzenia szarego użytkownika. Odpowiedzi merytorycznej nie uzyskałem.

Utworzyłem tą kategorię zarówno z myślą o innych jak i o sobie. Udostępniłem bazę punktów (które miałem) z nadzieją, że zostanie ona rozbudowana o kolejne istotne punkty umożliwiające "zwiedzanie" parków narodowych na 4 kołach. Jak dotąd niestety nikt nie dodał żadnego nowego punktu ani nie zgłosił mi poprawki.
Zgadzam się z Tobą że nie ma tam wielu istotnych punktów, które ja bardzo chętnie chciałbym mieć i inni pewnie też.
W tej chwili z mojego punktu widzenia wszystkie istotne punkty dla zmotoryzowanego turysty są tylko w 2 parkach (poleski i białowieski). Jednocześnie zgłosiłem AutoMapie stosowne poprawki, aby tam można było dojechać.
Ty się obraziłeś na tą kategorię i wyrzuciłeś ją ze Swoich Ulubinych i niechcesz jej budować, a z Twoich wypowiedzi wynika: "Wiem, ale nie powiem, Mam ale nie dam" - trudno - nie oczekuj ode mnie, że zrobię to sam i dam gotowe, bo może mi to zająć kilkanaście lat.

Chętnie teraz wysłucham Twojej opinii o przydatności adresów dyrekcji i ośrodków dydaktycznych oraz edukacji środowiskowej w kategorii "Parki Narodowe". Jeśli miałaby ona brzmieć: "potrzebne, bo potrzebne", to daruj sobie udział w dyskusji na ten temat.

Przy dyrekcjach w większości przypadków zlokalizowane są (w tym samym budynku) punkty informacji turustycznej (tam można kupić stosowne karty wstępu, zezwolenia, mapy i przewodniki, często też są tam początki szlaków lub ścieżek po parku).
O fakturę pyta się w Gospodarstwie Pomocniczym przy..... (pisałeś o tym wcześniej).
Ośrodki dydaktyczne oraz edukacyjne pełnią dużo szersze funkcje niż wynika to z nazwy m.in. pełnią funkcję informacyjną. Jeśli w którymś przypadku jest inaczej zgłoś to bardziej konkretnie chętnie skoryguję.
Właśnie dlatego umieściłem te punkty w bazie i dla większości chyba jest to sprawa oczywista.

*

Offline igab

• 1119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #590 dnia: Kwiecień 23, 2005, 18:45:44 »
Po pełnej synchronizacji przez stronę www, kategorie które w Ulubionych mam zaznaczone jako Niewidoczne na Mapie po synchronizacji do pliku schodzą jako Widoczne. Czy tak ma być, czy tak musi być?

*

Offline knoxville

• 260
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #591 dnia: Kwiecień 23, 2005, 19:20:27 »
Nie, tak ma nie być. Ma być poprawione żeby było ok ;)

*

Offline rawco

• **
  • 215
    • http://www.bialykosciol.pl
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #592 dnia: Kwiecień 23, 2005, 19:28:46 »
Cytat: knoxville
Nie, tak ma nie być. Ma być poprawione żeby było ok ;)
Już tak nie jest :)

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #593 dnia: Kwiecień 23, 2005, 19:30:52 »
Po pełnej synchronizacji przez stronę www, kategorie które w Ulubionych mam zaznaczone jako Niewidoczne na Mapie po synchronizacji do pliku schodzą jako Widoczne. Czy tak ma być, czy tak musi być?
Tak nie powinno być i już zostało poprawione.

W szczegółach każdej kategorii została przebudowana zakładka Punkty gdzie teraz dostępna jest Historia każdego punktu. Punkty usunięte zyskały swoją zakładkę.

W imienu grupy mobilne.net
Maap

*

Offline igab

• 1119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #594 dnia: Kwiecień 23, 2005, 20:22:05 »
Wielkie dzięki, bo to było trochę wkurzające.

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #595 dnia: Kwiecień 25, 2005, 09:28:42 »
W sewisie mobilne.net pojawiły się dwie nowe rzeczy:
- w zakładce "Punkty" dostępna jest historia dla każdego punktu
- powstała nowa zakładka "Punkty Usunięte", gdzie można sprawdzić, kto jest autorem punktu oraz kto ten punkt usunął z Kategorii

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #596 dnia: Kwiecień 25, 2005, 16:06:17 »
KOMUNIKAT

Jutro tj. wtorek (26.IV) od 18:00 do 24:00 będzie miała miejsce przerwa techniczna.

W tym czasie serwer zostanie przeniesiony z mocno obciążonego serwera Rawco, na nowy, szybki i niezawodny serwer zakupiony przez producenta programu AutoMapa firmę Aqurat.
Tym samym AutoMapa zostaje sponsorem serwisu http://www.poi.mobilne.net

W imieniu grupy mobilne.net
Maap

*

• 6498
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #597 dnia: Kwiecień 25, 2005, 17:26:26 »
Cytat: Maap
Tym samym AutoMapa zostaje sponsorem serwisu http://www.poi.mobilne.net

:(  Utrata dziewictwa zawsze boli...

Czy można wiedzieć na jakich zasadach? Interesuje mnie tylko czy np.:

1.  AM będzie miała wpływ na zasady funkcjonowania serwisu poi.m.n, chodzi o narzucanie własnego sposobu kategoryzacji punktów, sposobu ich opisu, etc., czy też będzie miała głos równoprawny (no, z racji znajomości przedmiotu, nieco uprzywilejowany) jak inni uczestnicy?
2. AM będzie miała prawo w kolejnych edycjach do włączania punktów z kategorii zapisywanych na poi.m.n jako POI wbudowane?
3. z racji uczestnictwa AM w przedsięwzięciu poi.mobilne.net użytkownicy mogą liczyć na poprawę współpracy pomiędzy softem AM i bazą p.m.n (np. algorytmy synchronizacji), czy AM będzie brać udział w supporcie, jeśli problem będzie leżał w integracji?

Słowem, na ile AM będzie od teraz nas dodatkowo wspierać w działaniach, na ile ograniczać/temperować nasze poczynania, czy też jest to wyłącznie kwestia zafundowania serwera i np. łączy?

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #598 dnia: Kwiecień 25, 2005, 18:10:57 »
...Czy można wiedzieć na jakich zasadach? Interesuje mnie tylko czy np.:

1.  AM będzie miała wpływ na zasady funkcjonowania serwisu poi.m.n, chodzi o narzucanie własnego sposobu kategoryzacji punktów, sposobu ich opisu, etc., czy też będzie miała głos równoprawny (no, z racji znajomości przedmiotu, nieco uprzywilejowany) jak inni uczestnicy?
W sensie funkcjonowania serwisu nic się nie zmienia. Serwis jest własnością Rawco.  Producent AM jest sponsorem serwera.
AM raczej nie będzie się wtrącać w treść i kształt serwisu.
2. AM będzie miała prawo w kolejnych edycjach do włączania punktów z kategorii zapisywanych na poi.m.n jako POI wbudowane?
Punkty, opisy, ikony stanowią dobro nas wszystkich uczestniczących w budowie bazy (jako poszczególnych twórców oraz wszystkich razem). Próba włączenia ich do programu AM wiązała by się z zapytaniem każdego z osobna i wszystkich razem o zgodę na taki zabieg.
3. z racji uczestnictwa AM w przedsięwzięciu poi.mobilne.net użytkownicy mogą liczyć na poprawę współpracy pomiędzy softem AM i bazą p.m.n (np. algorytmy synchronizacji), czy AM będzie brać udział w supporcie, jeśli problem będzie leżał w integracji?
Nie sądzę. AM będzie tylko sponsorem serwera. Wszystko pozostaje dalej w naszych (wszystkich) rękach.
Słowem, na ile AM będzie od teraz nas dodatkowo wspierać w działaniach, na ile ograniczać/temperować nasze poczynania, czy też jest to wyłącznie kwestia zafundowania serwera i np. łączy?
Jest to kwestia wyłącznie zafundowania serwera i łączy. AM będzie mogła wykorzystać (i już wykorzystała) fakt powstania tej bazy w reklamach jako źródło rozszerzające funkcjonalność swojego produktu. Dla nas będzie to również możliwość szybszego rozwoju bazy.

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #599 dnia: Kwiecień 25, 2005, 20:01:52 »
Dla mnie bomba. To się chyba w przyrodzie nazywa symbioza.

Jest jeszcze jedna sprawa na którą się natkąłem dziś. Chodzi o to że jak np pokazuję w AM całą mapę Polski to tej polski prawie nie widzę bo tyle jest punktów. Może powinno być nie tylko od jakiej skali punkty są widziane ale także do jakiej skali. To tak nawiasem moich przemyśleń.

Autorus