A kto Ci każe pobierać punkty z tych kategorii sokro one Cię nie interesują. Mnie Twoje kategorie również nie interesują a nawet nie wiem co to jest np. "Vobis", ale to chyba nie jest miejsce na tego typu dyskusje. Może ktoś inny Ci to wyjaśni bo ja musiałbym używać niedopuszczlnych na tym Forum słów.
Oczywiście, że mnie interesują, bo regularnie korzystam z lotnisk cywilnych-pasażerskich, jak również odwiedzam parki narodowe.
Pobierać punktów z tych kategorii mi nikt nie każe. Robię to z własnej woli, sądząc że jest to kategoria przydatna zwykłemu użytkownikowi, jakich jest wspomniane 99%, w tym ja.
Z dyskusji na temat lotnisk się wycofuję, ponieważ dopiero teraz dostrzegłem, że istnieje stworzona przez Knoxville'a analogiczna kategoria, z samymi lotniskami pasażerskimi. Dualizm ten powoduje jednak, jak widać, nieco zamieszania.
W ogóle miałem nadzieję, że to co wszyscy robimy na poi.mobilne.net ma w założeniu służyć większości, a nie przede wszystkim (jeśli nie wyłącznie) autorowi kategorii.
Czy myślisz, że np. fotoradary, które ja wrzuciłem do bazy są dla mojej wygody/bezpieczeństwa? Ja z zawiązanymi oczyma zahamowałbym przed dojazdem do nich.
BTW - na wszelki wypadek informuję, że Vobis jest zdecydowanie największą w Polsce siecią salonów i sklepów sprzedaży komputerów, akcesoriów komputerowych i oprogramowania.
Jakoś sobie radziłem przez wiele lat jeżdżenia samochodem bez AutoMapy i potrafiłem trafić do stacji, to mam nadzieję, że i dalej tak będzie. Nie będę z Tobą dyskutował na temat wyższości hiperamrketów nad parkami narodowymi (a szczególnie o wejściach do parków), ale mam nadzieję, że nie najadłeś się czegoś z Constar'u - przy okazji tankowania w hipermarketach.
Nie pojawił się dotychczas wątek o wyższości hipermarketów nad parkami narodowymi, chyba że coś przeoczyłem. Ja mówiłem jedynie o zasadności umieszczania pewnych punktów w kategoriach publicznych. Punktów mogących przeciętnego użytkownika AM raczej zwieść, niż pomóc w mu np. w zwiedzaniu parków narodowych w Polsce.
Wypraszam sobie przypisywania mnie na forum publicznym właściwości jakichkolwiek partii politycznych.
A gdzież to i kiedy taki skandaliczny fakt przypisywania miał miejsce?
Ja miałem na myśli tylko słynne bondowskie "nigdy nie mów: nigdy".
Nie rozumiem na jakiej logicznej podstawie stwierdzasz, ze te kategorie sa nieprzydatne. Dla mnie sa przydatne i dla innych chyba tez (93 osoby synch. kategorie lotniska i 94 parki narodowe). Z tego co wiem chcemy wspolnie stworzyc jak najwieksza baze przydatnych punktow - dla kazdego przydatne jest co innego - dlatego pozwol, ze o przydatnosci danej kategorii zdecyduje kazdy z osobna.
Wśród osób, które pobrały te pliki byłem również i ja. Już nie są na liście moich ulubionych. Ze względu na obecność zbyt wielu szczególnych punktów, a nieobecność wg. mnie tych niezbędnych. Wyraziłem swoją opinię z punktu widzenia szarego użytkownika. Odpowiedzi merytorycznej nie uzyskałem.
Chętnie teraz wysłucham Twojej opinii o przydatności adresów dyrekcji i ośrodków dydaktycznych oraz edukacji środowiskowej w kategorii "Parki Narodowe". Jeśli miałaby ona brzmieć: "potrzebne, bo potrzebne", to daruj sobie udział w dyskusji na ten temat.
Stara reguła "doktora niezwyciężonego" mówi, że nie należy mnożyć bytów ponad potrzeby. Zdobądź się na chwilę refleksji nad tym i sięgnij oczyma wyobraźni do momentu, w którym by znaleźć interesującą nas kategorię POI/PU trzeba będzie używać wyszukiwarki i skomplikowanych kluczy w zapytaniach.
Ja również mam swoje bazy PU, z których korzystam, bądź korzystałem podczas wypełniania obowiązków służbowych. Nie proponuję ich jednak do żadnego katalogu publicznego, bo uważałbym to za nadużycie w stosunku do innych użytkowników AM i osób dbających o utrzymanie bazy POI na mobilne.net.
A nie wykluczam, że komuś mogłyby się przydać np. lokalizacje siedzib nadleśnictw RDLP Szczecin (i innych), czy też wszystkich Regionalnych Dyrekcji Lasów Państwowych w Polsce. Większości na pewno nie. I to ostatnie przeważa...