POI - Synchronizacja

• 785 Odpowiedzi
  • 100011 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #540 dnia: Kwiecień 20, 2005, 10:56:25 »
Cytat: Maap
Na poi.mobilne.net został uruchomiony system kontaktów bezpośrednich z moderatorami.

Tylko, że tam trzeba mieć hasło i najpierw się zalogować :(
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #541 dnia: Kwiecień 20, 2005, 11:54:59 »
ML:
No to załóż sobie konto i po kłopocie :)

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #542 dnia: Kwiecień 20, 2005, 12:21:48 »
Witam,

Z uwagi na brak czasu oddam w dobre ręce moderowanie dwóch "moich" kategorii: Myjnie samochodowe i Sushi.
Mam nadzieje, ze zajmowanie sie moderowaniem bedzie komus sprawialo wiele radosci. Mnie sie to podobalo, jednak po prostu nie jestem w stanie systematycznie się tym zajmować. Utrzymywanie takiej sytuacji byłoby nie fair w stosunku do uzytkownikow Mobilnego.Netu.

Pozdrowienia,
Tomek

*

Offline cichy

• **
  • 119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #543 dnia: Kwiecień 20, 2005, 13:14:56 »
Informuje że kategoria Fotoradary Stacjonarne została wstępnie posprzątana tzn. każdy punkt otrzymał nazwę w/g przyjętego standardu, zostały usunięte punkty poza granicami kraju, ustawione w polu z dala od dróg i inne ewidentnie podejrzane. Dodatkowo planuję usunięcie wszelkich zbędnych opisów o kierunkowości fotoradarów i innych (otrzymuję sygnały że ten fotoradar jest ustawiony w druga stronę a na innym jest 70 km/h a nie 60 km/h) zmiennych informacji. Pozostawione zostaną tylko nazwy ulic w dużych miastach w celu odróżniania punktów w bazie. Proszę o nadsyłanie informacji dotyczących wszelkich poprawek (błędna lokalizacja, nie istniejący fotoradar lub przywrócenie usuniętego) no i oczywiście o dodawanie nowych punktów bo jeszcze wiele brakuje w bazie. Następnie biorę się za czyszczenie Patroli Policji.

*

Offline misiaczek

• **
  • 100
  • Sprzęt: HTC Sensation + HTC Touch Pro2 + HTC TyTN2
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #544 dnia: Kwiecień 20, 2005, 15:17:29 »
Hej,

Kilka dni temu zalozylem kategorie Petrochemia Plock i Maap slusznie zauwazyl, ze juz nie ma takiej firmy jak Petrochemia Plock - stacje te formalnie naleza do Orlenu.

Dziwne jest to, ze na tych stacja nie ma loga Orlen czy cos co by mowilo, ze
te stacje naleza do Orlenu.

W kazdym razie powstaje teraz pytanie co zrobic z tymi stacjami, a jest ich calkiem
duzo, zwlaszcza na trasach.

Czy wrzucac je do kategorii Orlen, Petrochemia Plock czy tez do
kategorii Stacje benzynowe niemarkowe, prywatne, rozne (juz dwie stacje
PP zostaly tu dodane).

Dlatego nie wiem - niech uzytkownicy serwisu wypowiedza sie na ten temat :)

Mi sie wydaje, ze moze jednak zostawic kategorie PP - jak te stacje beda przerabiane na
Orlen (bo pewnie tak bedzie) to wtedy mozna przenosic na biezaco do
kategorii Orlen.

Co Wy na to ?

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #545 dnia: Kwiecień 20, 2005, 15:36:32 »
Misiaczek:
Dla mnie ważne jest , czy PP obsługuje karty Flota Orlenu. Jeśli tak, to przynajmniej narazie mogłyby być razem.
Pzdrw.Jacek

*

Offline stereophonic

• 22
  • Sprzęt: HTC HD
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #546 dnia: Kwiecień 20, 2005, 15:46:54 »
dokładnie, jak ktoś zbiera punkty Vitay to mu się przyda info o PP, tylko pod warunkiem że przyjmują w/w karty. A w jakim regionie jeszcze takie stacje istnieją ;)
w imię zasad...

*

Offline misiaczek

• **
  • 100
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #547 dnia: Kwiecień 20, 2005, 15:59:18 »
Nie wydaje mi sie, ze stacje PP przyjmuja karty Flota Orlenu - na tych stacjach nie ma zadnych informacji, ze naleza do Orlenu.  Poczytalem troche w Sieci i rzeczywiscie te stacje nie powinny istniec - ale sa - zwlaszcza w trasach czesto mozna je spotkac. Jak ostatnio jechalem do Bialegostoku - po drodze bylo z 8 takich stacji (nie zebralem, ale niedlugo ponownie jade do Bialegostoku, to zbiore :) - jak wracalem inna droga - zebralem 4 takie stacje.

Zatem takie stacje sa - na razie firmowane PP - ale pewnie beda przerobione w najblizszym czasie na Orlen. I powstaje pytanie czy wrzucic do osobnej kategorii PP i pozniej w miare przerabiania ich na Orlen  przenosic do kategorii Orlen czy tez od razu wrzucic do kategorii Orlen...

*

Offline knoxville

• 260
  • Sprzęt: NavRoad 430BT
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #548 dnia: Kwiecień 20, 2005, 16:57:50 »
A mi się wydaje, że powinny pozostać oddzielnie. Ja z kolei stacje dziele na te z dobrym (czystym paliwem) i te pozostałe. Orlen wiem z doświadczenia, że ma czyste paliwo a z Petrochemią to różnie bywa bo z reguły są to stacje prowadzone przez typowych prywaciarzy którzy przed jakość sprzedawanego towaru przekładają cene. O ile na stacjach Orlenu jest czysto to już na PP często jest syf - począwszy od wjazdu pełnego dziur, do brudnych dystrybutorów na podejrzanej obsłudze i "dziwnym" sklepie/kasie kończąc... Takie przemianowane stare CePeeNy różniące się jedynie od tych przydrożnych niemarkowych jedynie logo Petrochemii.

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #549 dnia: Kwiecień 20, 2005, 18:13:20 »
Nie ma przeszkód aby kategoria ze Stacjami Paliw Petrochemii Płockiej były rozwijana.

Miałbym jednak jedną prośbę. Otóż często jest tak, że takie stacje mają faktycznie stare oznakowanie ale powiewają na masztach flagi Orlen lub stacja w inny sposób jest oznakowan logiem Orlen np. poprzez umieszczenie tablicy. W takim przypadku stacja prawdopodobnie należy do Orlenu. Wiele takich stacji jest na drodze Warszawa - Kielce.

Proszę zatem o zwrócenie uwagi na detale mogące świadczyć o przynależności stacji do koncernu Orlen. Zapobiegnie to pomyłkom i dublowaniu punktów.

[Dodano: 2005-04-20 18:27:00]

Ponawiam prośbę do wszystkich użytkowników mobilne.net o stosowanie się do ustalonego schematu opisu punktów podanego przez Cat^a w tym temacie: http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=14260&od=80

Niestety sporo osób (uczestniczących w forum pdaclubu) nie stosuje się do w/w schematów i dokłada pracy moderatorom.
Pamiętajmy, że jest to nasza wspólna baza i tylko od nas zależy jej kształt, przydatność i funkcjonalność.

*

Offline Phoenix

• *
  • 53
    • nn
  • Sprzęt: HTC Diamond2, HTC TyTN II +8 GB SD, iPaq HP 316 travel +2GB SD
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #550 dnia: Kwiecień 20, 2005, 22:31:42 »
Maap Dzieki za oferte pomocy,
Spox. Ale ciagle cos dopisuja. Dzis wpadly mi 4 punkty bez opisu. Brakuje w zestawie ze 40 stacji BP. Pojawiaja sie stacje ktorych nie ma na oficjalnej liscie i nie wiem czy one istnieja. przydaloby sie miec jakis system weryfikacji nowych punktow.
Upieram sie przy stosowaniu opisu typu BP nazwa miasta tym bardziej ze jest zgodny z nomenklatura stosowana przez AM.
Jesli mialbyc pomoc to chetnie zebys wproawadzil np, punkty z oficjalnej listy BP
Pozdrawiam
Phoenix

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #551 dnia: Kwiecień 21, 2005, 07:43:24 »
Cytat: Phoenix
Pojawiaja sie stacje ktorych nie ma na oficjalnej liscie i nie wiem czy one istnieja. przydaloby sie miec jakis system weryfikacji nowych punktow.

Mogę pomóc przy weryfikacji punktów w Bydgoszczy, i niektórych okolicach. Niestety nie mam sprzętu, więc za każdym razem autor czy też moderator musiałby wysłać do mnie *.jpg z podejrzanym punktem. Tym samym odpadają np. hotspot'y.
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #552 dnia: Kwiecień 21, 2005, 09:24:31 »
... Brakuje w zestawie ze 40 stacji BP...
W bazie mobilne.net są 262 punkty. Wg www.bp.pl jest ich 287.

...Upieram sie przy stosowaniu opisu typu BP nazwa miasta tym bardziej ze jest zgodny z nomenklatura stosowana przez AM...
Ponawiam do Ciebie prośbę o trzymanie się ustalonego schematu opisu punktów. Myślę, że nie będzie to dla Ciebie żaden problem tak samo jak nie jest dla innych moderatorów.

[Dodano: 2005-04-21 09:45:46]
Spotkanie na temat Standaryzacji opisów nie było tajne. Szkoda, że nie pojawiłeś się na nim lub chociaż nie zabrałeś głosu w dyskusji w tym temacie na forum. Wtedy był jeszcze czas na dyskusje i rozważania.

W tej chwili przyszedł czas na wcielenie ustaleń w życie.

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #553 dnia: Kwiecień 21, 2005, 10:04:11 »
Stacje Petrochemi Płock to są stacje Orlenu !!! Trochę dodatkowych informacji.

Obecny Orlen ma stajce firmowe - oznaczone logiem orlenu oraz stacje prywatne, które wykupują od Orlenu licencję franczyzę czy jakoś tak. Kiedyś była PEtrochemia Płock, potem została zmieniona nazwa na Orlen. (podobnie jak IDEA zmienia się w ORanga).
Niestety w przypadku prywatnych stacji pod szyldem PetrochemiPłock taka zmiana pociąga za sobą bardzo wysokie koszty finansowe by dostować się do nowego loga Orlenu i dlatego nie wszyscy się na to decyzują pozostając nadal przy starym szyldzie PetrochemiPłock.

Odnośnie Floty i Vitay to jest to jeszcze kolejna bajka gdyż za każdy taki terminal właściciel stacji musi dodatkowo zapłacić (chyba jakieś 150kPLN) co z kolei jest kolejną barierią na tego typu usługi, niektórzy się decydują i kupują.

Obecnie mamy zatem sytuacje, gdy stacja wygląda jak:
- orlen, ma vitay, ma flotę
- petrochemia płock ma vitay, ma flotę
- petrochemia płock nie ma floty, nie ma vitay

według mnie nie ma sensu dublowac tych stacji i stacje petrochemia plock powinny byc w kategorii stacji orlenu, po tak jest w rzeczywistosci.

*

Offline Phoenix

• *
  • 53
    • nn
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #554 dnia: Kwiecień 21, 2005, 19:16:01 »
Cytat: Maap
... Brakuje w zestawie ze 40 stacji BP...
W bazie mobilne.net są 262 punkty. Wg www.bp.pl jest ich 287.

...Upieram sie przy stosowaniu opisu typu BP nazwa miasta tym bardziej ze jest zgodny z nomenklatura stosowana przez AM...
Ponawiam do Ciebie prośbę o trzymanie się ustalonego schematu opisu punktów. Myślę, że nie będzie to dla Ciebie żaden problem tak samo jak nie jest dla innych moderatorów.

[Dodano: 2005-04-21 09:45:46]
Spotkanie na temat Standaryzacji opisów nie było tajne. Szkoda, że nie pojawiłeś się na nim lub chociaż nie zabrałeś głosu w dyskusji w tym temacie na forum. Wtedy był jeszcze czas na dyskusje i rozważania.

W tej chwili przyszedł czas na wcielenie ustaleń w życie.

Maap zlituj sie. Jesli ustalenia sa zle to dlaczego ich nie zmienic? Mam qrcze inne rzeczy do zrobienia niz sleczenie na forum i sledzenie co kombinujecie:)...zobacz sam..krytycznie...jak slicznie zaczyna wygladac baza stacji BP:)) dochodzimy do perfekcji:)) Statoil za to okropnie:)) pozdrawiam

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #555 dnia: Kwiecień 21, 2005, 19:59:18 »
Maap zlituj sie. Jesli ustalenia sa zle to dlaczego ich nie zmienic?
Dlatego, że zostały przyjęte i nikt oprócz Ciebie przeciwko nim nie protestował a większość wcieliła je w życie. EOT.

Oczekuję, że zaakceptujesz nasze wspólne ustalenia i przystosujesz opisy Twoich kategorii BP, LIDL, Lotniska Cywilne do ogólnie przyjetego schematu opisów.
Z góry dziekiękuję.

*

Offline cichy

• **
  • 119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #556 dnia: Kwiecień 21, 2005, 20:04:51 »
Phoenix ale wytłumacz czemu ma służyć zwrot „BP” w nazwie skoro z samej ikonki wynika że to jest BP?? Sam z tego co pamiętam walczyłeś o standaryzację nazw i opisów a teraz wyłamujesz się z szeregu?

*

Offline Phoenix

• *
  • 53
    • nn
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #557 dnia: Kwiecień 21, 2005, 20:12:42 »
Juz mowie. Zwykle mam ustawiona kategorie: "Dowolne". Wtedy Baza jest automatycznie upozadkowana nazwami. Co oznacza, ze wszystko co zaczyna sie na BP jest w jednej grupie. Jesli zaczyna sie Statoil tez jest w jednej grupie. Ponadto niechcacy mozna zmienic kategorie punktu i taki punkt z radaru robi sie stacja benzynowa w tym samym miescie:)). Jesli zaczyna sie nazwa punktu od nazwy miasta przy ustawieniu dowolne masz wymieszane rozne kategorie w danym miescie bez ladu i skladu. Nie kozystam w trakcie jazdy z kategori bo bym ocipial. Mam ustawione tylko dowolne. Kategorie uzywam tylko i wylacznie do pozadkowania kategorii lub sterowania jej wyswietlania lub dodawania calej kategorii do jednej bazy po zmodywfikowaniu. Uff..ale sie nameczylem.....Pozdrawiam...Phoenix

*

Offline misiaczek

• **
  • 100
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #558 dnia: Kwiecień 21, 2005, 20:17:17 »
Hej,

Ustalenia sa takie, ze PP trafia do Orlenu. Zatem kasuje dzisiaj kategorie i punkty wrzucam do Orlenu. Czy dodawac do opisu punktu adnotacje, ze jest to stacja PP?

*

Offline cichy

• **
  • 119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #559 dnia: Kwiecień 21, 2005, 20:50:45 »
Phoenix coś fantazjujesz przecież punkty przy zaznaczeniu „dowolna” są sortowane w/g  odległości od aktualnego punktu na mapie i bez względu na treść nazwy wszystkie punkty są wymieszane. No i ponadto zostało ustalone że stosujemy polskie znaki narodowe.

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #560 dnia: Kwiecień 21, 2005, 21:22:20 »
Cytat: cichy
Phoenix coś fantazjujesz przecież punkty przy zaznaczeniu „dowolna” są sortowane w/g  odległości od aktualnego punktu na mapie i bez względu na treść nazwy wszystkie punkty są wymieszane. No i ponadto zostało ustalone że stosujemy polskie znaki narodowe.
Wcale tak nie musi być, jeżeli w ustawieniach ogólnych masz zaznaczoną obcję "Znalezione obiekty sortuj alfabetycznie"

*

Offline cichy

• **
  • 119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #561 dnia: Kwiecień 21, 2005, 21:37:30 »
Masz rację Iga, nie zauważyłem tej opcji i nigdy nie stosowałem ale to nie usprawiedliwia Phoenixa. Poza tym z punktu widzenia nawigacji ważniejsza jest bliskość obiektów niż ich nazwy alfabetyczne.

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #562 dnia: Kwiecień 21, 2005, 22:05:01 »
Napisałem, prywatnie do Maap, bo mi te ustalenia też nie pasują, przynajmniej jeżeli chodzi o moją kategorię (Parki Narodowe) i na pewno nie pasują autorowi kategorii Lotniska cywilne, która jest zrobiona wzorcowo i profesjonalnie (raczej nie dla wszystkich). Mnie z kolei mało ineteresują opisy stacji paliw i hipermarketów. Jeżeli będę dodawał punkty (do czyjejś kategorii) to dostosuję się do sposobu opisu narzuconego przez moderatora i Kropka.

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #563 dnia: Kwiecień 21, 2005, 22:20:12 »
Jeśli chodzi o kategorię " Lotniska cywilne, sportowe, prywatne, wojskowe"  autorstwa PawelPoznan to jest ona jak najbardziej poprawna i opisana wg schematu. http://poi.mobilne.net/index.php?strona=punkty&etap=lista&id=79

Kategoria " Parki Narodowe: ośrodki dydaktyczne, muzealne, itp." autorstwa IgaB to również poprawnie opisana kategoria w punktach 1-12 http://poi.mobilne.net/index.php?strona=punkty&etap=lista&id=87

Ponieważ wiele jest niejasności przypomnę za Cat^em, że:
obligatoryjna jest JEDYNIE nazwa Miasta/Miejscowości w nazwie punktu.
np.
Nazwa punktu: Kraków
Uwagi: czynne od pon-pt od 20:00 do 3:00

Dodatkowe informacje nie są wymagane. Jeśli jednak istnieje ulica, telefon, inne (i są to dane istotne) to MOŻNA je umieścić w polu Uwagi podczas opisu punktu w AM.
I tak własnie są opisane powyższe kategorie.

To nie moderator decyduje jak będą opisane punkty ale cała społeczność. Jeżeli większości obecny układ polegający na wpisaniu miasta jako nazwy punktu odpowiada to wszyscy powinni się do tego zastosować. Przypominam, zawartość bazy jest pracą zbiorową i jako taka rządzi się prawami większości.
EOT.

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #564 dnia: Kwiecień 21, 2005, 22:41:49 »
Misiaczek, jeśli pozwolisz to protestuję przeciw łączeniu PP z Orlenem.
B.dużo uzytkowników AM jeździ sam. słuzb. i płaci kartą Flota.
Większość korzysta z AM ale nie bierze udziału w Furum.
Postaw się w sytuacji kiedy widzisz na mapie Orlen za parę kilometrów a w baku juz pusto, dojeżdżasz i widzisz PP, gdzie nie ma Floty?!
B.wazny jest też standard obsługi i paliwa. Czy ktoś lubi Orlen czy nie, stacje te zapewniaja lepszy standard niż stacja prowadzona przez dwóch szwagrów, z których jeden kombinuje jak oskubac drugiego.
Stacje Orlenu mają mimo wszystko jakis standard wewnetrznych kontroli.
Stanowczo proszę Was we własnym imieniu i bardzo wielu użytkowników kart Flotowych -póki co nie łączcie tych stacji.
W innym przypadku ta kategoria jest dla nas praktycznie bezuzyteczna.
W końcu w większości z AM korzystają  osoby, którym pomaga ona w codziennej tułaczce po Kraju.

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #565 dnia: Kwiecień 21, 2005, 22:49:15 »
Jacek123,
Czy wg Twojej wiedzy wszystkie stacje należące do konceru Orlen a będące:
- po procesie zmiany marki
- w trakcie procesu (na masztach flagi Orlen ale oznaczenia PP lub CPN)
akceptują wspomniane przez Ciebie karty?

Ja osobiście dodając stacje Orlen kierowałem się jedynie tym czy jest ona oznakowana (flaga, tablica, nowe "szaty") jako Orlen a nie czy akceptują karty czy też nie.

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #566 dnia: Kwiecień 21, 2005, 23:03:46 »
Maap, jeszcze nie spotkałem stacji Orlen, gdzie nie byłoby Floty.
Uwierz mi , że nie pisałem wcześniejszego postu bez ważnych podstaw.
Naprawdę, połączenie tych stacji spowoduje bezużyteczność dla mnie i wielu innych osób tej funkcji w AM.
Najpewniejsze są stacje zgodne ze standardem Orlenu- flaga, kolory, loga.
Dzięki za reakcję.

*

Offline knoxville

• 260
  • Sprzęt: NavRoad 430BT
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #567 dnia: Kwiecień 21, 2005, 23:07:21 »
Podpisuje się pod petycją Jacka123

Przy okazji. Dziś poczyściłem troche moje miasto ze złych PU. Zauważyłem - nie wiem czemu tak się stało - pojawily się w Białymstoku PU Suszarek nijak nie odpowiadające stanowi faktycznemu a na dodatek nazwane "Elbląg 05". Powywalałem je, dodałem też pare restauracji, dyskotek i siłowni, ale mam problem z sunchronizacją:

Nie wiem jakie opcje mam zaznaczyć żeby poszły do katalogu te moje powywalane punkty i te pozmieniane? Jak wysyłam swój plik to katalogu to są tylko 3 nowe punty restauracji (kategoria Smaczne jedzonko)... a gdzie reszta?

*

Offline cichy

• **
  • 119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #568 dnia: Kwiecień 21, 2005, 23:25:33 »
Należy czytać forum.

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #569 dnia: Kwiecień 21, 2005, 23:32:12 »
Cytat: knoxville
Podpisuje się pod petycją Jacka123

Przy okazji. Dziś poczyściłem troche moje miasto ze złych PU. Zauważyłem - nie wiem czemu tak się stało - pojawily się w Białymstoku PU Suszarek nijak nie odpowiadające stanowi faktycznemu a na dodatek nazwane "Elbląg 05". Powywalałem je, dodałem też pare restauracji, dyskotek i siłowni, ale mam problem z sunchronizacją:

Nie wiem jakie opcje mam zaznaczyć żeby poszły do katalogu te moje powywalane punkty i te pozmieniane? Jak wysyłam swój plik to katalogu to są tylko 3 nowe punty restauracji (kategoria Smaczne jedzonko)... a gdzie reszta?

Nie ma żadnego problemu, żeby istniała i była rozwijana kategoria PP.

Musisz być moderatorem w kategoriach, w których chesz dokonywać modyfikacji (usuwanie punktów, zmiana opisów).

Aby dodać własne punkty do katalogów należy wcześniej dodać te kategorie do ulubionych.