Moje stwierdzenie "będziemy przydzielać prawa moderatora osobie, która wprowadziła najwięcej punktów w danej kategorii" miało na celu zasygnalizowanie, że jeśli, ktoś wprowdził do kategorii większość punktów, poprawnie je opisał, to nie ma powodu aby nie mógł tego zrobić w pozostałych punktach danej kategorii i zostać jej moderatorem.
Może się zdarzyć (a tak jest w moim przypadku), że osoba która utworzyła kategorię uczyniła to by w ogóle ona powstała, uznając ją za potrzebną. I niekoniecznie osoba inicjująca kategorię czuje się jej znawcą.
Tak jest w moim przypadku. Utworzyłem "Przystanie żeglarskie" ale poza Jeziorem Barlińskim, gdzie są dwie przystanie i Zalewem w Cedzynie k/Kielc, ostatni raz pływałem na innych akwenach w roku 1978 (kiedy wielu z Was jeszcze na świecie nie było

). Wiem także gdzie jest przystań w Myśliborzu i na Jeziorze Długie, bo tamtędy często przejeżdżam. I wymienione stanowiły tych 5 niezbędnych punktów do utworzenia kategorii.
Nie jestem znawcą ani nie praktykuję żeglarstwa nadmiernie i gdyby ktoś mnie spytał np. gdzie leżą Mazury, to odpowiedziałbym, że musi to byc gdzieś koło Warmii, bo przecież jest takie województwo. Na tym moja wiedza o Mazurach sie kończy. O innych żeglarskich regionach jest jeszcze mniejsza.
Nie ma więc sensu, abym był moderatorem kategorii "Przystanie", a nie wątpie, że wśród użytkowników serwisu poi.mobilne.net jest wielu wybitnych żeglarzy i ktoś znacznie lepiej mógłby decydować o zasadności i prawidłowości wprowadzania do bazy nowych punktów tej kategorii.
Może więc dawać ogłoszenia na PDAclubie (może i/albo na poi.mobilne) o wolnych "posadach" moderatorów kategorii? Pierwszym mogłyby być "przystanie".