POI - Synchronizacja

• 785 Odpowiedzi
  • 99563 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #390 dnia: Marzec 31, 2005, 00:13:56 »
NO właśnie - bajzel jest w radarach i tyle. Sugerowałem 3 kategorie (Radar, Fotoradar, Fotoradar przenośny) myślę, że każdy autor punktów powinien swoje przejrzeć i przyporządkować

*

MILOOO

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #391 dnia: Marzec 31, 2005, 00:16:07 »
Szanowni koledzy,

co może być przyczyną otrzymywania komunikatu "Wystąpił błąd podczas synchronizacji" w trakcie komunikacji programu AMPOISync (myślę że chodzi o komunikację z serwerem). Czy przyczyną może być firewall?

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #392 dnia: Marzec 31, 2005, 00:36:19 »
W przypadku komunikatu "Wystąpił błąd podczas synchronizacji" należy wstrzymać się z synchronizacją i uzbroić się w cierpliwość. Czas usunięcia usterki może być różny i zależy od obecności Administratora przy komputerze.

Powodem jest przepełnienie tabeli na serwerze ze względu na ograniczone możliwości techniczne serwera.

Już wszystko działa.
Udanych synchronizacji.

Maap

*

MILOOO

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #393 dnia: Marzec 31, 2005, 00:40:08 »
Dziękuję za szybką odpowiedź Maap

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #394 dnia: Marzec 31, 2005, 00:42:57 »
Cytat: cichy
W/g AM Radar to też policja w krzaczorach. Czyli Robert w tamtym punkcie co piszesz to wszystko jest ok, AM dodała fabryczny Radar, stoi tam Fotoradar no i czasem pewnie pojawia sie policja jak włożą do skrzynki i pilnują jej. Tak samo jest ze stacjami paliw występuje ikonka orginalna stacji i oboki ikonka np. Orlen a w rzeczywistości to ta sama stacja.

Strach pomyśleć co będzie, jeśli ta policja, przechodząca przypadkowo z tragarzami dla zainstalowania wnętrzności do szpaczej budki, będzie miała przy sobie także i przenośny fotoradar - kolejna ikonka? Raczej tak. Po której stronie (na którym pasmie)? Na wszelki wypadek - po obu (wiadomo gdzie postawią?). A dla tych co wyprzedzają na trzeciego/czwartego - jeszcze pośrodku.
Ile będzie w sumie tych ikonek, bo się pogubiłem?

Chyba popadamy w jakąś paranoję...

*

MILOOO

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #395 dnia: Marzec 31, 2005, 00:43:07 »
tyle, że nie działa :(

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #396 dnia: Marzec 31, 2005, 00:53:04 »
U mnie działa.
Wybrałem tryb Synchronizacja i pobrałem 1 nowy punkt.

Zrób Soft Reset palmtopa i spróbuj ponownie.
Jeśli masz w swoim pliku UAM dużo nowych punktów to najlepiej zrobić Synchronizację przez WWW.

[Dodano]
Zdarza się też, że ActiveSync powoduje problem i wówczas pozostaje tylko restart PeCeta.

[Dodano później]
Możesz również sprawdzić przy użyciu Internet Explorera czy Twój palmtop ma w danej chwili dostęp do internetu wchodząc na stronę np. mobile.pdaclub.pl

*

Offline cichy

• **
  • 119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #397 dnia: Marzec 31, 2005, 02:36:18 »
No właśnie, niektórzy popadają w paranoje.
A jest urządzenie które rozwiązuje wszystkie te problemy.
Jestem od 2 lat użytkownikiem takiego zestawu i od tamtej pory nie zapłaciłem żadnego mandatu.
Po zainstalowaniu takiego zestawu w aucie mamy następujące opcje:
-   wykrywa 99% suszarek,
-   wykrywa 99% fotoradarów,
-   wykrywa 99% fotoradarów przenośnych,
-   wykrywa 99% patroli inspekcji (ITD),
-   wypadki,
-   korki,
-   objazdy,
-   pogodę,
-   stan drogi,
-   dowolny adres,
-   dowolne miejsce,
Pokrycie Polski 100%, działa także na terenie każdego kraju,  komunikaty głosowe po polsku, działa na terenie UE i każdego innego kraju, nie wymaga abonamentu ani żadnych dodatkowych opłat.  Wszystkie wyżej wymienione komunikaty są on-line w 100%  aktualne. Koszt takiego zestawu to minimalnie 400zł i w przeciwieństwie do antyradarów zestaw taki jest w pełni legalny. Ten 1% niedokładności wynika jedynie z przygłuchawego właściciela zestawu. Nie zdradzam co to jest bo Psiaki też chcą żyć i ktoś musi płacić mandaty. Można zgadywać.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #398 dnia: Marzec 31, 2005, 02:42:36 »
Też mam CB.

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #399 dnia: Marzec 31, 2005, 07:22:10 »
Czy w Krakowie jest 21 FOTORADARÓW? Aż niemożliwe!

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #400 dnia: Marzec 31, 2005, 08:03:20 »
Cytat: JerryT
NO właśnie - bajzel jest w radarach i tyle. Sugerowałem 3 kategorie (Radar, Fotoradar, Fotoradar przenośny) myślę, że każdy autor punktów powinien swoje przejrzeć i przyporządkować

A moze dodac jeszcze jedna kategorie "Policja" ostrzegajaca o miejscach gdzie policja standardowo robi lapanki np za wyprzedzanie po niewlasciwej stronie lub na ciaglej albo inne dziwne wykroczenia. Ja mam kilka takich punktow wrecz stalych w Wwie.

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #401 dnia: Marzec 31, 2005, 08:49:44 »
Cytat: cichy
W/g AM Radar to też policja w krzaczorach. Czyli Robert w tamtym punkcie co piszesz to wszystko jest ok, AM dodała fabryczny Radar, stoi tam Fotoradar no i czasem pewnie pojawia sie policja jak włożą do skrzynki i pilnują jej. Tak samo jest ze stacjami paliw występuje ikonka orginalna stacji i oboki ikonka np. Orlen a w rzeczywistości to ta sama stacja.

Tylko ze AM ma radar, a w PU jest suszarka - a rzeczywiscie jest tam skrzynka i byc moze w srodku radar :)

Moze rzeczywiscie potrzebna jest jakas definicja

dla mnie skrzynka w ktorej byc moze jest radar robiacy fotki to jest fotoradar
to samo podpada mi pod fotoradar ktory jest na bank i robi zdjecia ale jest wbity na slupie na stale

a suszarka to dla mnie policja tzw wolnostojaca i czajaca sie nie wazne czy z radarem, czy tylko czekajaca na bledy i wykroczenia uzytkownikow drogi (wyprzedzanie na ciaglej itp)

No dobra, mi wystarczy jak jest fotoradar lub skrzynka i juz jade grzecznie - nie musze byc ostrzegany dodatkowo o tym ze byc moze obok tego fotoradaru bedzie policja i/lub suszarka.

Mysle ze dobrym pomyslem bylo by stworzenie priorytetow dla tych punktow np: jesli jest fotoradar - to suszarki w tym miejscu juz nie beda uwzgledniane - inaczej Jadzia zakrzyczy sie na Ciebie jak bedziesz sie zblizal do takich punktow i mial sila rzeczy powlaczane komunikaty o ostrzeganiu dla suszarki radar radary. Nie daj Bóg beda one jeszcze o pare metrow od siebie oddalone z powodu niedokladnosci stawiajacego PU to juz masz zabawe i dyskoteke - rownie dobrze moglbys tesciowa posadzic po prawej stronie i niech nadaje :)

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #402 dnia: Marzec 31, 2005, 09:01:26 »
Dlatego jeszcze raz zgłaszam mój postulat - pogrupować obecne kategorie do "Superkategorii", czyli utworzyć:

KATEGORIA - STACJE PALIW
PODKATEGORIA - Shell
PODKATEGORIA - BP
PODKATEGORIA - ORLEN
PODKATEGORIA - NESTE24
PODKATEGORIA - JET

KATEGORIA - RADAR
PODKATEGORIA - Fotoradar
PODKATEGORIA - Suszarka
PODKATEGORIA - Patrol policji
PODKATEGORIA - Kontrola ITD

KATEGORIA - ZAKUPY
PODKATEGORIA - Apteki
PODKATEGORIA - Sklep spożywczy
PODKATEGORIA - Sklep nocny
PODKATEGORIA - Monopolowy
PODKATEGORIA - Kiosk "Ruchu"

KATEGORIA - HIPERMARKET
PODKATEGORIA - Carrefour
PODKATEGORIA - Auchan
PODKATEGORIA - Geant

KATEGORIA - ROZYWKA
PODKATEGORIA - Kino
PODKATEGORIA - Teatr
PODKATEGORIA - Wypożyczalnia BHV
PODKATEGORIA - Night Club
PODKATEGORIA - Agencja towarzyska

KATEGORIA - JEDZENIE
PODKATEGORIA - MC Donalds
PODKATEGORIA - KFC
PODKATEGORIA - Bar
PODKATEGORIA - Pub
PODKATEGORIA - Pizza Hut
PODKATEGORIA - Telepizza
PODKATEGORIA - Pizerria (inna)
PODKATEGORIA - Bar mleczny

i tak dalej,  tak dalej ...

Użytkownik miałby możliwość korzystania z jednej ikony/głosu dla całej KATEGORII lub różnych dla poszczególnych PODKATEGORII
Ponadto ustawienia wyszukiwania i wyświetlania dawałyby możłiwość znalezienia np. wszystkich stacji paliw w okolicy, a nie tylko poszczególnych firm, jak jest to obecnie!

Ponadto tworzy się pewien ład, ogranicza lawinowy wzrost liczby KATEGORII?

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #403 dnia: Marzec 31, 2005, 09:18:48 »
Nie no z kategoriami nadrzednymi pomysl jest niezly by jakos pogrupowac to wszystko. Tylko ze w tej sytuacji gdy

Na prawym pasie jest jako "RADARY"
Na srodku domyslny automapowy zestaw jako "Radar"
Na lewym pasie jako "Suszarka"

Jesli zgrupuje sie wszystko i przypisze do KATEGORIA RADAR to nadal bede mial tam 3 radary

A jesli stworzony system priorytetow uwzgledni ze np jest tam fotoradar w budce (bo tak jest w rzeczywistosci) to reszta czyli Suszarka i Radar beda eliminowane z bazy pu tak jakby byly to duplikaty.

Blad nie polega w niegrupowaniu tylko w dowolnej interpretacji tego co jest radarem co suszarka co policja wolnostojaca itd. I wrzucaniem tego dosc swobodnie podczas jazdy do pierwszej kategorii na ktora sie natkne przy dodawaniu PU

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #404 dnia: Marzec 31, 2005, 09:26:17 »
Bo jeśli chodzi o same RADARY, to IMHO wystarczy jedna kategoria - po prostu "RADARY" - ma skłonić "do refleksji" :)
Dla mnie nie ma to wielkiego znaczenia, czy to skrzynka (bo może być pełna albo pusta), czy to stoi dziś czy nie stoi w krzakach patrol z suszarką, dla mnie jest to "potencjalne niebezpieczeczństwo mandatu".

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #405 dnia: Marzec 31, 2005, 09:33:22 »
jacek_wo: oczywiscie masz racje :)
tylko ze gdy w/g Twego zalecenia pogrupowane zostana te punkty..
To w tym miejscu bede mial 3 RADARY (2 po wylaczeniu POI AM)
W tej sytuacji mozna by zalozyc ze jesli obiekty z danej grupy sa od siebie w odleglosci mniejszej niz np 200m to sa wyswietlane jako jeden punkt. Inaczej patrz opis pare postow wyzej Jadzi i tesciowej ;)

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #406 dnia: Marzec 31, 2005, 10:08:26 »
Myślę, że wewnątrz grupy np. Radary będzie można urządzić filtrowanie punktów pokrywających się.

To tyle jeśli chodzi o poi.mobilne.net

Jak na to patrze to mam wrażenie, że za chwilę będziemy zakładać kategorie
Suszarki po prawej
Suszarki po lewej
Suszarki na wysepce
Suszarki w krzakach
Suszarki za wzniesieniem
Suszarki za zakrętem
Suszarki rano
Suszarki wieczorem

doooooość...

Nie zapominajmy, że bazę budujemy MY wszyscy. Jeżeli stworzymy mnóstwo zbędnych kategorii (patrz wyżej na Suszarki) to komu będzie się chciało dodawać nowe punkty pomijając sam fakt właściwego przyporządkowania i opisania punktów?
No wypadałoby się zatrzymać koło patrolu z suszarką, wyjść z palmtopem, zrobić wywiad w jakich godzinach stoją, jak długo, ile biorą... no paranoja!!!

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #407 dnia: Marzec 31, 2005, 10:16:55 »
Co to jest suszarka?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #408 dnia: Marzec 31, 2005, 10:20:57 »
Co do tego ile biora to Cawmook kiedys chwalil sie ze w jego firmie predstawiciele jezdzacy z AM maja taka baze punktow "gdzie stoja" z adnotacja ile biora :)

[Dodano: 2005-03-31 10:21:58]
Cytat: Robert de Clair
Co to jest suszarka?

:) Reczny radar - taki pistolet radarowy wielkosci mniej wiecej suszarki.

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #409 dnia: Marzec 31, 2005, 10:38:57 »

KATEGORIA - RADAR
PODKATEGORIA - Fotoradar
PODKATEGORIA - Suszarka
PODKATEGORIA - Patrol policji
PODKATEGORIA - Kontrola ITD

Czyli z tego calego zestawu mozna "patrol policji" wyeliminowac i nie bedzie duzym bledem jesli pod suszarke bedzie podciagany patrol policji wolnostojacy wychwytujacy "robaczkow" wyprzedzajacych na ciaglej (chyba ze ktos widzial suszarke bez patrolu) :D
A jako fotoradar moze byc wszystko co robi zdjecia - nie istotne czy jest na stale na slupie, wymienny w budce czy po prostu jest to dowolne urzadzenie mierzace predkosc i cykajace fotki.

Pozostaje nam kontrola ITD ktora kieerowcy fur osobowych po prostu moga olac/wylaczyc. Dla innych pojazdow jest to sprawa nadrzedna chyba nawet gorsza od fotoradarow ;)

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #410 dnia: Marzec 31, 2005, 11:32:55 »
Śledzę tą dyskusję i o ile z niektórymi kategoriami i podkategoriami się zgadzam (stacje benzynowe, banki, bankomaty porozbijane na sieci) to tak naprawde nie rozumiem konieczności tworzenia podkategorii w zakresie  *radarów.

Zgadzam się z wypowiedzią jacka_wo, że inajważniejsza jest informacja zawarta pod dowolnym hasłem z tej grupy, że wystęuje razem z nią  potencjalnie mandat lub chęć/konieczność wręczania korzyści materialnej. I nie jest ważne, czy jest to spowodowane takim czy innym typem urządzenia, ale faktem, że zagrożenie czy też ryzyko istnieje.

Informacja ma ostrzegać, zmuszać jadącego do podjęcia decyzji - jadę szybko i ryzykuję lub dostosowuję prędkość, styl jazdy do obowiązujących ogólnie i w danym miejscu przepisów i znaków.

Jak dalej ta dyskusja będzie się rozwijała w tą stronę to nie dość, ze "trzeba" będzie wprowadzić rozróżnienia (jak np. podane przez Maap'a) to jeszcze dzielić urządzenia na radary zwykłe i laserowe, fotoradary na słupie i na trójnogu oraz przewoźne (ostatnio w Jastarni stał taki we wnętrzu zielonego mikrobusa) i zwariujemy.

Wydaje mi się, że wystarczy podział na punkt kontrolny policja (nie ważne czy z obsługą ludzką czy bez niej, bo zautomatyzowany) i punkt kontrolny ITD - bo to ważne dla "ciężarowców".

Cała reszta to tak naprawdę zaśmiecanie informacji i wymuszanie włączania iluś tam rodzajów alarmów, które zresztą wykorzystują często ten sam sygnał powiadomienia.
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline Sako

• *
  • 56
    • http://ampoisync.infinity.waw.pl
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #411 dnia: Marzec 31, 2005, 12:14:55 »
A ja sie nie zgadzam, ze suszarka i fotoradar to jedno. Przyklad, masz droge 10km dlugosci, masz na niej zaznaczone 10  suszarek i na koncu 1 fotoradar, okazuje sie ze stoja na suszarce nr 2, zakladasz ze na pozycjach 3-10 juz ich nie bedzie i wpadasz na fotoradarze, bo masz go w wspolnej kategorii, bez sensu :)

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #412 dnia: Marzec 31, 2005, 12:31:19 »
Uważam, że lepiej jest zrobić coś dokładniej bo w przyszłości może powstać w AM mechanizm synchronizacji z łączeniem kategorii. Czyli użytkownik wybierze sobie, że chce by wszystkie kategorie radarów mieć w jednej i tak będzie miał u siebie na PDA. Niestety w drugą stroną automatycznie to się tego nie da zrobić.
Ponownie proponuję by były 3 kategorie: fotoradar, fotoradar stacjonarny, radar (przestańcie używać ukreślenia suszarka w nazwie kategorii bo przyjedzie jakiś cudzoziemiec i nawet nie będzie wiedział co to jest). Można dodać dodatkowo kategorię "radar-niezdefiniowany" i tam wrzucać wszystkie punkty, o których na razie nie wiemy jakie są. Tam byłyby także wrzuczane punkty dodane przez ludzi, którzy wybrali łączenie ich w jedną kategorię.

To JEST różnica jaki radar gdzie stoi. Bo inne zachowania są nasze. Z czasem takich miejsc będzie coraz więcej - i co? Każdy będzie zwalniał? No to może nie ma sensu wogóle taka kategoria bo przecież można jeździć ciągle z przepisami zgodnie i temat jest załatwiony.

*

Offline MaDuch

• 1518
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #413 dnia: Marzec 31, 2005, 12:47:14 »
Przypuszczam, ze jest równie wiele argumentów za drobiazgowym rozdzielaniem jak i przeciw rozdzielaniu. Zależy to chociażby od indywidualnego sposobu jazdy.

Można tak jak napisał JerryT "w końcu cały czas jeździć przepisowo". I to rozumiem, choć nie do końca rozumiem jego uwagę, że w zależności od rodzaju radaru jeżdzi inaczej?? Ja przed każdym rodzajem radaru czy patrolu policji bym zwalniał, żeby nie ryzykować, nigdy nie wiadomo co wyjmą z bagażnika, ale może jestem "dziwak".

Ja po prostu uważam, że nadmierne rozdrobnienie niczemu nie służy. A na odległość 1-2 km przy normalnej widoczności to widać, czy "chłopaki" stoją czy nie.

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #414 dnia: Marzec 31, 2005, 12:53:45 »
Chodziło mi w mojej wypowiedzi o to, że jeśli mamy dane szczegółowe to można automatem je połączyć. Natomiat nie można tego automatycznie zrobić w drugą stronę. Czyli gdy będzie podział szczegółowy to zadowoli i jednych i drugich. A jak nie będzie takiego podziału to tylko część będzie usatysfakcjonowana.

*

Offline Robert Błaszczak

• **
  • 134
  • FS LOOX N560, NOKIA N73
    • http://www.foto.blaszczak.pl
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #415 dnia: Marzec 31, 2005, 13:00:45 »
A według mnie dobrze było by podzielić kategorie dotyczące radarów ze względu na ograniczenie prędkości np:
FOTORADAR
   FOTORADAR_30
   FOTORADAR_40
   FOTORADAR_50
   FOTORADAR_60
   FOTORADAR_70
   FOTORADAR_80
   FOTORADAR_90
   .
FOTORADAR STACJONARNY
   FOTORADAR STACJONARNY_30
   .
itd.

Daje to możliwość ustawienia komunikatów zależnych od prędkości naszego pojazdu. Jedziemy przepisowo - Jadźka siedzi cicho :)

--
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #416 dnia: Marzec 31, 2005, 13:02:10 »
Jeżdżę często drogą Katowice - Wisła i myślę, że znam wszystkie miejsca z "suszarką", które naniosłem. Ktoś omyłkowo wprowadził dwa "fotoradary" w punktach (489 i 490) N 50 11'49,60" E 18 55'57,42" i N 50 12'12.59", E 18 56'54,10" - tam ich nie ma - jak je usunąć?
Myślę, że jest duży, niezamierzony bałagan i może zacząć wszystko od nowa z jasnymi i jednakowymi zasadami zasadami?

*

Offline MaDuch

• 1518
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #417 dnia: Marzec 31, 2005, 13:05:18 »
A co zrobisz, jak zmienią na danym odcinku ograniczenie prędkości?? W końcu jak Jadzia da znać o radarze to zawsze można popatrzeć na drogę i zorientować się z czego ostrzeżenie może wynikać i za jakim znakiem lub "przepisem" chłopaki się czają.

To chyba jeszcze gorszy pomysł od podziału na rodzaje radarów.

*

Offline cichy

• **
  • 119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #418 dnia: Marzec 31, 2005, 13:13:52 »
Popieram Maapa nie ma co przesadzać z tym dzieleniem kategorii. Panowie zamiast tu dyskutować lepiej weźcie się do roboty. W bazie jest ok 240 fotoradarów a w Polsce jest ok. 500 już stojących, więc brakuje połowy. Zamiast tutaj się rozpisywać niech każdy użytkownik który jeszcze tego nie zrobił doda jeden nowy fotoradar w swoich okolicach i będziemy mieli kompletną bazę bardzo szybko. J.sliwinski w Krakowie może być 21 fotoradrów bo na stronie o fotoradarach jest zarejestrowanych 19, a w Warszawie mają ok. 30 a u nas w bazie są może 3 a chyba jest wielu użytkowników AM z Wawy. Na tej stronie można sprawdzić gdzie stoją http://fotoradary.daj.pl/ ale nie dodawajcie punktów po współrzędnych z tej strony bo tam brakuje sekund.

*

Offline MaDuch

• 1518
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #419 dnia: Marzec 31, 2005, 13:20:12 »
Jak tylko kupię GPSa to na pewno zacznę dorzucać coś więcej poza uwagami ;)