Ponieważ Synchronizacja stała się kulą u nogi całego serwisu MOBILNE.NET, małe wyjaśnienie:
Temat "słabego" działania synchronizacji był poruszany już na forum a także w kilkunastu mailach do mnie i prawda okazała się być inna niż podejżewałem. Sądziłem, że problem leży po stronie przesyłania dużych plików. Przygotowałem nawet możliwość wysyłania plików ZIP. Okazało się jednak, że to nie tu jest pies pogrzebany...
Poroblemem jest skrypt badający zależność między plikiem a zawartością katalogu. Rozwiązanie na chwilę obecną jest takie, że porównanie przebiega stopniowo:
1. Odczyt plik użytkownika do tymczasowej tabeli w bazie danych.
2. Porównuję odczytane elementy z tej tabeli z katalogiem. Jeśli elementu nie ma w katalogu to, zaznaczam go jako "do zapisania".
3. Porównuję elementy z bazy danych z tabelą tymczasową i szukam elementów, których nie ma w pliku, a następnie je do niego dodaje.
Porównanie dotyczy tylko ulubionych kategorii.
Okazuje się, że problem leży w punkcie 3. Jego struktura wygląda mniej więcej tak:
$zapytanie_o_punkty = mysql_query("WYBIERAM TYLKO ULUBIONE KATEGORIE Z PUNKTÓW")
while ($punkt = mysql_fetch_array($zapytanie_o_punkty))
{
//CZY JUŻ JEST TAKI PUNKT W PLIKU W POBLIŻU?
$wynik = mysql_query("SZUKAM POBLISKIEGO PUNKTU W TABELI TMP")
//JEŚLI NIE MA, TO TRZEBA DODAĆ DO TABELI TMP
if (!mysql_fetch_array($wynik))
{
}
}
Wykonywanie tego skryptu przebiega nejednokrotnie ponad pół minuty. Myślę, że rozwiązanie wcześniej - czy później się znajdzie. Może ktoś z Was pomoże mi to rowiązać. Na dzień dzisiejszy staram się zoptymalizować szczególnie punkt 3, bo to on jest przyczyną wolnego działania synchronizacji.
Natomiast, co do POMOCY, to powstaje ona dzięki pomocy Maap'a (a właściwie, to przy mojej pomocy

). Będziemy ją sukcesywnie umieszczać na serwerze.
[Dodano: 2005-02-24 08:58:04]
Mam kilka zastrzeżeń...
1. Tworzenie kategorii ulubionych jest hardkorowe. Lepsze byłyby ptaszki do zaznaczania i jak się wszysktie zaznaczy, to "zbiorczy" guzi dodaj do ulubionych.
2. W każdej kategori trzeba ręcznie wybierać priorytet i "widzialność". Lepiej jakby kategorie były na jednej liście jak w starej wersji, i dodatkowo żeby można było wybrać dla wszystkich taką samą wartość priorytetu i "widzialności".
Zauważ, że to się wykonuje tylko raz, a później dodajesz sobie pojedyncze kategorie do ulubionych. Jednak jestem w stanie to przerobić, jeśli pojawi się takie zapotrzebowanie. Mógłbym zrobić tak, aby w menu "Moje konto" dodać zakładkę "Ulubione", a tam był sposób "stary" na dodawanie kategorii do Ulubionych.
3. Dlaczego nie można pobrać wszystkich punktów z ulubiony, tylko samą aktualizację?
Powinien tam być taki haczyk "Pobierz wszystkie", i właśnie znalazł się na liście do zrobienia