POI - Synchronizacja

• 785 Odpowiedzi
  • 99158 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #180 dnia: Luty 14, 2005, 15:45:29 »
Witam Wszystkich,
jestem tu nowy. Pomysł strony i jej realizacja bardzo mi się podoba, ale mam jedno pytanie, czy nie można by skonsolidować punktów stacji benzynowych w jedną kategorię? Oczywiście fajnie to wygląda z podziałem na firmy, ale jeśli używa się mapy do wyszukania stacji to najbardziej prawdopodobną przyczyną jest brak paliwa i nie koniecznie będzie mnie to interesowało z pod jakiego znaku ona jest. Może wprowadzić podział na czynne: CAŁODOBOWO i CZASOWO?

*

Offline rawco

• **
  • 215
    • http://www.bialykosciol.pl
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #181 dnia: Luty 14, 2005, 15:55:16 »
Juz niedlugo ( http://poi.mobilne.net ) bedziesz sam mogl okreslic do jakiej kategorii pobierzesz punkty. Mozesz podac wszystkie stacje benzynowe (BP, Statoil, itd..) jako jedna kategoria - np. "Stacje benzynowe".

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #182 dnia: Luty 14, 2005, 17:36:27 »
Cytat: rawco
Juz niedlugo ( http://poi.mobilne.net ) bedziesz sam mogl okreslic do jakiej kategorii pobierzesz punkty. Mozesz podac wszystkie stacje benzynowe (BP, Statoil, itd..) jako jedna kategoria - np. "Stacje benzynowe".

Czy ja mam tylko takie wrażenie, czy też naprawdę, Rawco, jesteś genialny?

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #183 dnia: Luty 14, 2005, 21:03:23 »
Może się czepiam niepotrzebnie, ale muszę - są takie suszarki jak np. N 51o07’37.70”, E 17o04'33.87 i zaznaczona po drugiej stronie ulicy następna, których punkty leżą ponad 100 - 150m od drogi. Czy muszą być tak duże niedokładności?
Myślę, że wszyscy dodajacy POI mogą się postarać o większą rzetelność. Rozumię, że w czasie jazdy czasami nie ma okazji na dokładne wprowadzenie danych, ale później przed synchronizacją można to poprawić, skorygować. Czasami przy mniejszej skali nie widać ich na ekranie!

Nie psujmy tego, co zrobił WIELKI RaWCo!

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #184 dnia: Luty 15, 2005, 13:44:42 »
Dublowanie kategorii! cieszy mnie ze Phoenix1  mysli tez o lotniskach ale proponuje polaczyc sily bo nie ma sensu dublowac czegosc co juz wsadzilem . ( wkategorii aerokluby). Po za tym w podstawowej wersji automapy lotniska komunikacyjne sa umieszczone wiec dojazd do nich nawet bez szczegolowych planow miast jest mozliwy. Ja umiescilem w swoim spisie lotniska komunikacyjne (i pozostale)ale raczej dla pilotow. Sa to pozycje najczesciej pasa startowego lub srodka lotniska w przypadku lotnisk trawiastych (czasem budynek portu na lotnisku) jednak zawieram tam tez informacje o telefonach i czestotliwosciach na jakich te lotniska pracuja.
Mozna by na nowej stronie zrobic w kategorii lotniska podkategorie typu lotniska komunikacyjne, aeroklubowe, prywatne, ladowiska tylko czy jest sens?? Pilot jesli juz, to na pewno woli miec wszystkie lotniska na mapie , chocby ze wzgledu na potrzebe awaryjnego ladowania na lotnisku najblizszym a nie docelwym , w tym przypadku raczej nie bylby zadowolony z przymusu wybierania w takiej  sytuacji kategorii z lotniskiem jakims tam , bo akurat wgral sobie tylko komunikacyjne:)
Wiem ze to dotyczy bardziej srodowiska lotniczego ale zesza pilotow samolotowych, szybowcowych, paralotniowych i motolotniowych kozysta z Automapy w czasie lotu (ja tez) i wole widziec wszystkie mozliwe lotniska niz tylko wybrana kategorie , ale to oczywiscie moje zdanie i masz prawo do swojego:)
Ciagle szukam  nowyc lotnisk a niestety na wszystkich byc nie moge (koszty i czas) jednak jak ktos ma informacje o lotnisku ktorego nie znajdzie na spisie jaki zamiescilem czekam na podpowiedzi , informuje jednak ze chcialbym aby spis byl bardzo dokladny i nie opieral sie na niesprawdzonych informacjach , nie chcial bym zaleciec na miejsce gdzie niby mialo byc lotnisko a okazalo sie laka o wym. 100, x100m2 i to w srodku lasu:))
Pozdro i dla Phoenixa pod rozwage..... czy warto dublowac kategorie.
Pawel

*

Offline Phoenix

• *
  • 53
    • nn
  • Sprzęt: HTC Diamond2, HTC TyTN II +8 GB SD, iPaq HP 316 travel +2GB SD
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #185 dnia: Luty 16, 2005, 19:19:10 »
Witam. Uwaga sluszna co do dublowania Kategorii. Jest jedno ale..Zbyt duzo informacji to zla informacja. Nie korzystam z innych lotnisk niz cywilne. W Automapie jest kategoria ale wprowadzone sa tylko trzy. Chyba, ze ja mam jakas felerna. Ostatnio szukalem Pyrzowic i niezle sie nakombinowalem. Stad kategoria tylko cywilnych.
Drogi Rawco! Mam prosbe. Bazy Danych maja to do siebie, ze musza byc konserwowane, prowadzone w jasno okreslonym i dobrze zdefiniowanym Standardzie. Wypelniajcy musza go stosowac. Dobrze byloby  opracowac Regulamin wprowadzania punktow. Trzeba krotko mowiac nimi Zarzadzac. Baza na dzis wyglada zalosnie. Jest duzo punktow bez opisu. Sa punkty zdublowane. Dobrze byloby gdyby byla mozliwosc modyfikacji Bazy ( Edycja punktow) w celu poprawienia opisu lub polozenia. Tak aby uzyskac jednolity opis punktow POI. Podaje przyklad opisu stosowanego przeze mnie. Ryba850 baze Telepizzy tez dobrze przygotowal:) Jest wzorcowa wrecz. Byc moze zastosowac metode Bazy Roboczej i Bazy Ostatecznej. Do roboczej mozna by przerzucic punkty bez opisu podlegajace weryfikacji. W ostatecznej punkty z okreslonymi adresami. Adres weryfikuje bowiem poprawnosc wprowadzonego punktu. Umozliwia oczyszczenie ze zle lub nieprecyzyjnie wprowadzonych POI. I to by bylo na tyle jesli chodzi o moje uwagi na dzis. Pozdrawiam. Phoenix1

*

Offline rawco

• **
  • 215
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #186 dnia: Luty 16, 2005, 20:39:03 »
Cytat: Phoenix
...Dobrze byloby  opracowac Regulamin wprowadzania punktow. Trzeba krotko mowiac nimi Zarzadzac. Baza na dzis wyglada zalosnie. Jest duzo punktow bez opisu.
Są wyjątki:)  Otóż w przypadku np. stacji benzynowych BP czy Statoil, nie potrzebuję takich informacji jak adres, itp. Wystarczy mi właściwie informacja: czy punkt jest i koniec. Co do innych kateogorii, to się zgodzę, ale o tym niżej...

...
Dobrze byloby gdyby byla mozliwosc modyfikacji Bazy ( Edycja punktow) w celu poprawienia opisu lub polozenia. Tak aby uzyskac jednolity opis punktow POI.
I tak będzie. To Twórca kategorii będzie miał możliwość edycji opisu czy kasowania punktów BEZWARUNKOWO, pozostali pod pewnymi warunkami (na razie w przemyśleniach)

...
Byc moze zastosowac metode Bazy Roboczej i Bazy Ostatecznej. Do roboczej mozna by przerzucic punkty bez opisu podlegajace weryfikacji. W ostatecznej punkty z okreslonymi adresami. Adres weryfikuje bowiem poprawnosc wprowadzonego punktu. Umozliwia oczyszczenie ze zle lub nieprecyzyjnie wprowadzonych POI. I to by bylo na tyle jesli chodzi o moje uwagi na dzis. Pozdrawiam. Phoenix1
Mógłbym właściwie uruchomić drugą bazę danych "ostateczną", która zawierała by jedynie punkty w pełni opisane i zatwierdzone przez autora kategorii. Myślę jednak, że rozwiązanie to podejmę zdecydowanie później. Na razie skupimy się na weryfikacji tego co jest już w bazie danych. Już w weekend :)

*

Offline Sako

• *
  • 56
    • http://ampoisync.infinity.waw.pl
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #187 dnia: Luty 16, 2005, 23:21:38 »
Już w weekend :)

Widze rawco, ze uchylasz rabka tajemnicy :)
To ja tylko dodam, ze bedzie jeszcze dodatkowa niespodzianka :)

*

Offline Phoenix

• *
  • 53
    • nn
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #188 dnia: Luty 17, 2005, 13:37:33 »
Witaj RawCo:) Dzieki za odpowiedz. Mam drobne uwagi. Otoz z opinia, ze :

"Są wyjątki:)  Otóż w przypadku np. stacji benzynowych BP czy Statoil, nie potrzebuję takich informacji jak adres, itp. Wystarczy mi właściwie informacja: czy punkt jest i koniec. Co do innych kateogorii, to się zgodzę, ale o tym niżej..."

W przypadku budowy  Bazy Danych nie mozna sie zgodzic. Nie jest istotne czy ktos potrzebuje tej informacji czy nie. Baza musi miec jednolita strukture bo inaczej przestaje byc Baza Danych a staje sie jednym balaganem. Ktos wyrazil opinie, ze dla niego nie wazne sa nazwy stacji benzynowych wazne, ze wogole sa i chce miec jedna Baze. Ale ta osoba nie korzysta z karty Routex i nie wie, ze Routex obsluguja tylko niektore stacje tj. BP i Statoil. To samo z karta Vita Orlenu. Baza jest dla wszystkich i kazdy ciagnie z niej cos innego. Adresy podkreslam poza jednolitym wygladem gwarantuja weryfikowalnosc punktow. Pomysl "Wlasciciela Projektu" jakim jest zalozyciel kategorii jest dobry. Mysle ze moze zaskutkowac uporzadkowaniem w ramach kategorii. Baza Robocza bylaby przy tym bardzo pomocna, zeby nie zasmiecac uporzadkowanej juz kategorii wadliwie wprowadzonymi punktami.
Obieg informacji powinien byc nastepujacy:
Bazarob( synchro dwukierunkowe dla wszystkich)->Baza Ostateczna. Synchro jednokierunkowe( tylko pobieranie) dla wszystkich
dwukierunkowe dla wlasciciela kategorii. Pozdrawiam. Phoenix1

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #189 dnia: Luty 17, 2005, 14:07:20 »
Nic dodac nic ujac, Mysle RAV za propozycja Phoenix,a   jest bdb. takie rozwiazanie bedzie  faktycznie najlepsze.

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #190 dnia: Luty 17, 2005, 14:21:41 »
Phoenix,
Dyskusja przez Ciebie wywołana odbyła się już kiedyś.
Cytat: Maap
Ja prawie w ogóle nie dodaję opisu.
I nie widzę potrzeby dodawania opisu np. przy "suszarkach" i fotoradarach.

Ja w czasie jazdy nie sprawdzam, po której stronie stoi fotoradar ani w jakich godzinach stoją chłopaki z suszarką. Nie robię też tego przed każdą trasą bo szanuję swój czas.

Najistotniejsze IMO jest to, aby zostać ostrzeżonym nawet jeśli ostrzeżenie dotyczy pasa obok to nic się na stanie jeśli ja również zdejmę nogę z gazu.

Tez sie z tym zgodzam. Niestety, ale jesli juz w trakcie jazdy dodaje jakis punkt, to starcza mi jedynie uwagi na wybranie kategorii. Dodatkowy opis moglby zaprowadzic mnie do rowu

Trzeba rozróżnić kilka spraw.
1. Co innego zbieranie punktów w czasie jazdy a co innego dodawanie punktów w domu (wg adresu np. TelePizaa, Renault, Toyota itp). Punkty zebrane w trakcie jazdy trudno lub wręcz nie możliwie jest obrobić w domu dodając opis. Bo niby co napiszesz?
Np. Przejżdżasz koło KFC. Dodajesz punkt. I co możesz w domu o tym punkcie napisać?

2. Nie wszystkie punkty muszą być opisane. Opisu wymagają tylko punkty typu: Restauracje, Salony/Serwisy Samochodowe, Sklepy, Hotele. A i to w zakresie ograniczonym np. do numeru telefonu.

3. Ja skuteczność i jakość bazy oceniam nie po ilości dodatkowych komentarzy a po skuteczności działania punktów tam zawartych.

Cytat: Wit Turkowski
Wczoraj przetestowałem szuszarki i fotoradary na trasie Warszawa-Piotrków Trybunalski-Bełchatów-Warszawa.
I.... R-E-W-E-L-A-C-J-A !!!!!

Uniknąłem ręcznego wysuszenia w 6 miejscach. Policja stała dokładnie tam, gdzie jest punkt na AM.

Ze 4 fotoradary też chciałby mnie obfocić zapewne, ale nic z tego

[Dodano: 2005-02-17 14:29:53]
Dodam jedynie, że jestem autorem sporej ilości punktów np. Toyoty, Citroena, Renault .
Punkty te zawierają : adres i telefon.

Dodawanie do bazy punktów tak opisanych jest możliwe tylko w domu. A i uciążliwość takiego rozwiązania jest spora.

Jadąc "gdzieś" i zbierając powiedzmy 20-30 różnych punktów nie ma szans ich opisać.

*

Offline Troll

• **
  • 214
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #191 dnia: Luty 17, 2005, 15:20:58 »
Jak Maap uważam że pewne informacje są zbędne np. stacje BP wystarczy że w odpowiednim miejscu wyświetla się logo i już po co mi adres czy nr tel. No chyba że ktoś dzwoni i pyta czy mają paliwo :). Wolę żeby punkt był bez opisu niż brak punktu /spowodowany brakiem opisu/. Co do weryfikacji na podstawie adresu w opisie to mam pewne obawy co do zasadności bo załóżmy, że jakiś punkt ma wpisany adres i jest na mapie pod wskazanym adresem to czy oznacza że w tym miejscu jest??
Jak ja jako twórca kategorii mogę zweryfikować zasadność istnienia danego punktu dodanego przez osobę trzecią na powiedzmy w Gdańsku??
Mogę jedynie zweryfikować punkty w sąsiedztwie miejsca zamieszkania lub te znajdujące się na trasie przejazdu i to wszystko.
Wprowadzanie danych ze strony WWW też nie zawsze jest skuteczne np. Eurobank Zabrze pl. Teatralny 12 - na mapie GOP 3m niema takiego adresu.
Zakładając kategorie mam nadzieję że będzie rozwijana przez wszystkich i nanoszone będą punkty istniejące.

Usuwanie tak jak już ktoś proponował dwa lub trzy głosy negatywne i punkt zostaje usunięty z bazy. /a jest ich już parę/

*

Offline Phoenix

• *
  • 53
    • nn
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #192 dnia: Luty 17, 2005, 16:29:20 »
Witam ponownie. Nikt nie mowil, ze ma to nie byc uciazliwe. Porzadkowanie bazy danych takie wlasnie jest. Uciazliwe i mozolne. Weryfikacje punktow przeprowadzamy metoda Rozkladu Normalnego, przez niektorych zwanych Gaussa. Iles osob wprowadza punkty i musza tworzyc rozklad normalny. Bo takie jest zycie. Proces ktory modelujemy ma rozklad normalny i na tym oparta jest cala metrologia i pomiary oraz obliczanie bledu. Mozna dolozyc np algorytm liczacy +- odchylenie standardowe i wtedy mozna wyliczyc polozenie rzeczywiste punktu. Gdyby wychodzic z filozofii balaganu nie mozna by okreslic np predkosci samochodu ( tez ma rozklad Normalny) zmierzyc napiecia itp. Pozdrawiam Stochastyczny Phoenix1:)

*

Offline cichy

• **
  • 119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #193 dnia: Luty 17, 2005, 17:05:19 »
Ja tylko chciałbym dodać że opisy rzeczywiście w niektórych punktach są bezzasadne ale np. przy suszarkach lub fotoradarach żeby chociaż była nazwa miejscowości a nie „Punkt 1257”, dlatego że jak jadę to wystarczy mi sama ikonka ale jak w domu planuje trasę lub przeglądam fotoradary czy np. poszukuje danej kategorii np. w Warszawie to mi się nie wyświetli a „Punkt 1257” nic mi nie mówi. Co do reszty w pełni się zgadzam.

*

Offline rawco

• **
  • 215
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #194 dnia: Luty 17, 2005, 17:11:26 »
Moja propozycja:
Wprowadzę autoryzację punktów, tzn zatwierdzanie przez twórcę kategorii. Dostaną one specjalny znacznik w bazie danych, dzięki czemu przy pobieraniu i synchronizacji można będzie określić, czy mają być brane wszystkie punkty pod uwagę, czy tylko autoryzowane.

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #195 dnia: Luty 17, 2005, 17:51:02 »
... Proces ktory modelujemy ma rozklad normalny i na tym oparta jest cala metrologia i pomiary oraz obliczanie bledu. Mozna dolozyc np algorytm liczacy +- odchylenie standardowe i wtedy mozna wyliczyc polozenie rzeczywiste punktu...
Tak, tak Phoenix a świstak siedzi i zawija sreberka. :P

To co robimy ma ułatwiać nam życie a nie utudniać.

Nikt nie ma nic przeciwko temu abyś wprowadzał wszystkie punkty z dokładymi opisami stosując wspomniane wyżej naukowe metody ich weryfikacji.

A propos Twoich punktów np. Lidl - bardziej zasadne z punktu widzenia osoby chcącej dokonać zakupów jest czas jego otwarcia a nie adres punktu.

*

Offline Phoenix

• *
  • 53
    • nn
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #196 dnia: Luty 17, 2005, 18:55:37 »
Witanko once more. Widze, ze kilka osob jest Przeciw a nawet Za. Nie chce aby to utrudnialo zycie ale ulatwialo. Uzupelnianie informacji jest mozolne. Oczywiscie troche poteoretyzowalem nie mniej nie bardzo. Jesli iles osob w bazie wskazuje w jakies okolicy np. Radar to znaczy ze on tam jest i w czasie da sie go doprecyzowac i opisac. Jak wczesniej pisalem Baza sluzy wszyskim i kazdy ciagnie i inersuja go inne informacje. Mnie nie przeszkadza jesli ktos uzupelni moja o godziny otwarcia. Ja jestem zaangazowany w Budowe tej sieci i mnie iteresuje tylko gdzie sa i gdzie beda. Wiec tylko tyle ujalem. jesli ktos uzupelni o istotne dane jako autor kategorii je zatwierdze. No problem. Dla mnie wazna jest czystosc struktury Bazy Danych. Dobre i szczegolowe kategorie. kategorie mozna latwo laczyc funkcja "dadaj z pliku". Kreowanie ich to juz sztuka. Bazarob moze zawierac wlasnie to co chcesie. Czyli szum informacyjny. Baza ostateczna moze byc czysta Baza pozbawiona szumu. To bylo celem dyskusji, ktora rozpoczalem i do czego chcialem przekonac Autora-ravco, gdyz to on podejmuje ostateczna decyzje:) Pozdrawiam. Phoenix1

*

Offline Troll

• **
  • 214
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #197 dnia: Luty 17, 2005, 19:01:32 »
Moja propozycja:
Wprowadzę autoryzację punktów, tzn zatwierdzanie przez twórcę kategorii. Dostaną one specjalny znacznik w bazie danych, dzięki czemu przy pobieraniu i synchronizacji można będzie określić, czy mają być brane wszystkie punkty pod uwagę, czy tylko autoryzowane.
powtórzę się
Jak ja jako twórca kategorii mogę zweryfikować zasadność istnienia danego punktu dodanego przez osobę trzecią gdzieś na drugim końcu polski??

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #198 dnia: Luty 17, 2005, 20:06:15 »
..Jesli iles osob w bazie wskazuje w jakies okolicy np. Radar to znaczy ze on tam jest i w czasie da sie go doprecyzowac i opisac.
Jeśli x osób wskazuje w tym samym miejscu radar to znaczy to tylko, że nie zaktualizowały swojego pliku POI przed wyruszeniem w drogę i wprowadzają niepotrzebne zamieszanie.

Troll,
Zgadzam się z Tobą. Nie ma możliwości weryfikacji danych wprowadzonych przez innych userów.

Rawco,
Może system usuwania punktów z bazy oprzeć o zasadę głosowania.
Np. Jeśli punkt nie istnieje i ktoś go wychwyci to oddając głoś może zasygnalizować innym problem z punktem. Można też zrobić listę punktów podejrzanych z ilością głosów z linkiem na stronie głównej albo rozsyłać pocztą email do zarejestrowanych użytkowników.

*

Offline Troll

• **
  • 214
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #199 dnia: Luty 17, 2005, 20:20:22 »
Maap
jestem za głosowaniem
jak coś nie tak to wyświetla się np.gwiazdka lub minus określana liczba minusów i punkt wylatuje z bazy
dodatkowo tak jak proponawał Rawco przy kwesti autoryzacji czyli możliwość wyboru przy pobieraniu
Pobierz punkty bez zastrzeżeń lub wszystkie

*

Offline Phoenix

• *
  • 53
    • nn
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #200 dnia: Luty 17, 2005, 20:29:06 »
Mysle, ze rozteoretyzowalismy sie. Pomysl Rav,ze wprowadzi autoryzacje punktow, połączona z edycja w celu usupelnienia opisu jest okey. Zobaczymy jak będzie działać po wprowadzeniu. Jeśli dobrze, znaczy problem rozwiązany. Co do fotoradarow dla tych, którzy sie cieszą mogę tylko podpowiedzieć, ze na Katowickiej żaden nie dziala.Policja ma ograniczona liczbę urządzeń i wkłada w puszkę..Czeka godzinę...Wyjmuje foto i tyle. Na to najbardziej skuteczne sa czujniki promieniowania X, które dobrze znamy. Opisy radarów należy traktować z przymrużeniem oka i tyle. Pozdrawiam Phoenix1

*

Offline rawco

• **
  • 215
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #201 dnia: Luty 17, 2005, 20:34:17 »
Zobaczymy co się z tym da zrobić. Może wyrobię się do weekendu :)

*

Offline Troll

• **
  • 214
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #202 dnia: Luty 17, 2005, 20:52:23 »
Phoenix
na podstawie czego ta autoryzacja?? jak nie zoboczę to nie uwierzę.

to że w dużej większości miejsca oznaczone jako fotoradary to tylko skrzynki to wiekszość wie ale jak sam piszesz to raz na jakiś czas coś w nich jest. Chyba że podejmiesz sie wpisania w opisie godzin o której jest montowany fotoradar

*

Offline Phoenix

• *
  • 53
    • nn
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #203 dnia: Luty 17, 2005, 21:04:56 »
Rozumiem, ze autoryzacja arbitralna tworcy kategorii. Tworca kategorii decyduje o zyciu i smierci punktu i jego ostatecznym opisie. Mysle, ze to zadziala. Ja zaraz swoja baze poprawie, zeby  wygladala jak chce.
Pozdrawiam. Phoenix1

*

Offline Troll

• **
  • 214
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #204 dnia: Luty 17, 2005, 21:28:23 »
Phoenix
to poraz trzeci jak mam ocenić jako twórca kategorii np. stacje shell czy naniesiny przez osobę x punkt jest poprawny, czy powinien zostać w bazie czy nie.
co do Twojej bazy to zawiera lotniska które już są w bazie AM jak również w bazie Piotra ale niech sobie jest

*

Offline Phoenix

• *
  • 53
    • nn
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #205 dnia: Luty 17, 2005, 21:44:17 »
Troll, Shell tez sa w bazie AM, moze nie wszystkie ale sa. Wpisuje Stacja benzynowa, Szukaj Shell i wyswiela mi ..wiec po co otworzyles kategorie???:) Lotniska Cywilne to male piwo. Pasztet panuje w Radarach, BP i Statoilu co mnie najbardziej interesuje. Intersuja mnie Super i Hiper Markety i KFC i tez balagan. BP dopracowuje. Jak mi Rawco pozwoli to zaraz BP uporzadkuje. Sa rozne metody weryfikacji. NP na stronie BP sa wszystkie stacje z adresami. Czego mozna chciec wiecej? Co do radarow to statystyka i badania empiryczne:) Dla mnie wiarygodnie wygladaja punkty z opisem. Jesli ktos opisal punkt znaczy podszedl powaznie i dochowal starannosci. Pozdrawiam Phoenix1

*

Offline Troll

• **
  • 214
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #206 dnia: Luty 17, 2005, 22:16:37 »
Najlepiej opisany punkt może być naniesiny błędnie
Punkty w poszczególnych kategoriach żyją /bankomaty zmieniają lokalizację, stacje właścicieli itd./
Zła informacja jest gorsza od braku informacji a informacja niepełna lepsza niż żadna
statystyka czego ?? a może moja ocena powinna odbywać się na podstawie faz księżyca, ale to miało wpływ na życie sexualne mrówek

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #207 dnia: Luty 17, 2005, 22:17:08 »
Jesli ktos opisal punkt znaczy podszedl powaznie i dochowal starannosci.
Ale się uczepiłeś.
Przejedź 400 km po wschodniej granicy gdzie jest mało POI i dodaj wszystkie, opisz najdokładniej i wtedy możemy zacząć rozmawiać.

Acha i życzę Ci powodzenia w weryfikacji położenia np. stacji BP.
Jeśli np. w Tarnowie jest stacja BP to ciekawy jestem jaką metodą poza osobistej obecności na niej chcesz ją umiejscowić na mapie?

[Dodano: 2005-02-17 22:47:03]
MirChud,
Czy Ty nie trafisz do swojego sklepu osiedlowego bez nawigacji?

[Dodano: 2005-02-17 22:53:07]
Rawco,
Kolejna propozycja.
Kwarantanna dla nowo zakładanych kategorii + sprzątanie obecnych, dublujacych się również z AM kategorii.

Musisz nad tym zapanować inaczej pojawią się zaraz kategorie:
fryzjerzy, manicurzystki, krawcowe, szewcy itp.

Nie mam nic przeciwko tym zawodom a jedynie zastanawiam się na sensownością temu podobnych punktów.

*

Offline Phoenix

• *
  • 53
    • nn
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #208 dnia: Luty 17, 2005, 22:56:32 »
Nie trafiam..po gazete wychodze z GPSem...taki mam nalog. Oczywiscie zarty. Widze, ze nie wszyscy kumaja o co chodzi w Bazie danych i do czego sluzy. Ale moze nabeda te wiedze z doswiadczeniem. jesli chodzi o weryfikacje to wlasciwie nie ma problemu bo Rawco to juz rozwiazal poprzez odrzucanie tych samych punktow w promieniu 50 m. Tak wlasnie okreslil zakres swojego odchylenia standardowego do rozkladu Normalnego POI. Nic dodac nic ujac. po to wlasnie sa modele, zeby zrozumiec rzeczywistosc. Co jak widze nie jest takie proste bo wielu kruszy kopie o cos co zostalo rozwiazane. Mnie chodzi o jednolity wyglad Bazy i jeszcze jedna weryfikacje. Natomiast skoro sa nazwy i adresy nalezy je uzywac. My tez uzywamy swoich nazwisk a nie numerow Pesel np.
Baza i strona jest spoleczna. Nie uwazam, ze nalezy ja w jakis sposob ograniczac. To by bylo najgorsze co by moglo sie zdarzyc. Skoro ktos zalozyl taka kategorie widocznie do czegos mu byla potrzebna. Jesli jest Tobie niepotrzebna nie sciagaj jej i tyle. Ta Baza jest dla wszystkich a nie wybranych. Przynajmniej ja tak to rozumie.
Pozdrawiam Phoenix1

*

Offline Troll

• **
  • 214
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #209 dnia: Luty 17, 2005, 23:33:53 »
tylko jak na razie model nie jest doskonały bo w bazie znajdują się punkty których niema /np. wspomiany wcześniej Mc'Donalds opis prawidłowy, ktoś pisał o stacji na rynku we Wrocławiu/ są punkty podwójne /stacje, fotoradary/ i napewno pojawią sie punkty których ważność minie /skrzynka z fotoradarem zostanie przeniesiona, bankomat zlikwidowany, a pani Jadzia zmaknie sklep osiedlowy zmieni zawód i otworzy fryzjera/
Poprawna weryfikacja punktów przez autora kategori jest poprostu nie możliwa