POI - Synchronizacja

• 785 Odpowiedzi
  • 99087 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Wit Turkowski

• 330
  • Sprzęt: SPV M650
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #120 dnia: Styczeń 25, 2005, 14:06:37 »
Jeszcze jest jeden problem... Polskie znaki diakrytyczne w opisach, etc.
Zamiast ś zapodaje kwadracik itp...

*

Offline rawco

• **
  • 215
    • http://www.bialykosciol.pl
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #121 dnia: Styczeń 25, 2005, 14:10:37 »
wiem wiem :)

*

Offline ryba850

• 29
  • Asus 696, Samsung Omnia, NavRoad; Automapa, I-GO
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #122 dnia: Styczeń 26, 2005, 12:01:58 »
Lekki szok spowodował u mnie widok stacji Shell (punkt 921 i 922) w miejscu gdzie nie da się postawić nawet budki telefonicznej (przy samym Rynku we Wrocku) po sprawdzeniu okazało się że to ja te punkty niby tam umieściłem. Nie jest to możliwe, sprawdź Rawco co mogło spowodować powstanie tych punktów, a może przemieszczenie innych w te miejsca?

*

Offline rawco

• **
  • 215
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #123 dnia: Styczeń 27, 2005, 00:30:20 »
Niestety nie wiem co mogło się stać. Chyba będzie trzeba usunąć te punkty.

*

Offline Wit Turkowski

• 330
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #124 dnia: Styczeń 27, 2005, 08:21:44 »
I ja tu widzę pewnien problem...

Jak usuwać pomyłkowe punkty? Przecież jak usuniesz z bazy, a ktoś wczesniej go zsynchronizował, to się znów pobierze....

[Dodano: 2005-01-27 08:24:46]
I jeszcze zapomniałem o jednym... Co z opisami?
Jest sobie jakaś stacja, a ja dodam "LPG" i co wtedy?

Mam taką prospozycję:
Jeżeli chcemy zmienić opis w bazie, to jako pierwszy znak wstawiamy @ i wtedy system wywala opis z bazy i wstawia nasz.
To samo z nazwami.

Co ty na to Rafał?

*

Offline rawco

• **
  • 215
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #125 dnia: Styczeń 27, 2005, 09:08:00 »
Cytat: Wit Turkowski
I ja tu widzę pewnien problem...

Jak usuwać pomyłkowe punkty? Przecież jak usuniesz z bazy, a ktoś wczesniej go zsynchronizował, to się znów pobierze....

[Dodano: 2005-01-27 08:24:46]
I jeszcze zapomniałem o jednym... Co z opisami?
Jest sobie jakaś stacja, a ja dodam "LPG" i co wtedy?

Mam taką prospozycję:
Jeżeli chcemy zmienić opis w bazie, to jako pierwszy znak wstawiamy @ i wtedy system wywala opis z bazy i wstawia nasz.
To samo z nazwami.

Co ty na to Rafał?

Jeżeli chodzi o kasowanie punktów to rozwiązanie jest. Poczytaj poprzednie posty. Z grubsza chodzi o to, aby zaznaczyć taki punkt w bazie jako "skasowany", a nie usuwać go z bazy.

Co do pomysłu z opisami, to jeśli się nie pojawi inny, to zaadaptuję Twój WIT. Wydaje mi się nawet, że jest dosyć "mądry".

*

Offline Wit Turkowski

• 330
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #126 dnia: Styczeń 27, 2005, 09:26:38 »
Cytat: rawco
Jeżeli chodzi o kasowanie punktów to rozwiązanie jest. Poczytaj poprzednie posty. Z grubsza chodzi o to, aby zaznaczyć taki punkt w bazie jako "skasowany", a nie usuwać go z bazy.

OK, ale jak go zaznaczyć? (śpię jeszcze...)

Co do pomysłu z opisami, to jeśli się nie pojawi inny, to zaadaptuję Twój WIT. Wydaje mi się nawet, że jest dosyć "mądry".

* nie jest najlepsza (bazy danych), więc małpka się sensowana wydaje.
:))

*

Offline rawco

• **
  • 215
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #127 dnia: Styczeń 27, 2005, 09:48:08 »
OK, ale jak go zaznaczyć? (śpię jeszcze...)

Nie, to nie Ty śpisz WIT :)
A raczej ja. Po prostu takiej możliwości jeszcze nie ma. I w tej wersji serwisu nie będzie. Wogóle to, w tym serwisie, nic nowego się nie pojawi. Skupiam się na ruchomieniu wszystkich nowych funkcji w nowej wersji serwisu.

*

Offline Wit Turkowski

• 330
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #128 dnia: Styczeń 27, 2005, 09:59:48 »
A raczej ja. Po prostu takiej możliwości jeszcze nie ma. I w tej wersji serwisu nie będzie. Wogóle to, w tym serwisie, nic nowego się nie pojawi. Skupiam się na ruchomieniu wszystkich nowych funkcji w nowej wersji serwisu.

A jakiś termin planowany?
Wiem że jak coś ma w nazwie Automapa, to z mety jest opóźnienie :) ale tak pi razy oko...

*

Offline rawco

• **
  • 215
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #129 dnia: Styczeń 27, 2005, 10:04:59 »

A jakiś termin planowany?
Wiem że jak coś ma w nazwie Automapa, to z mety jest opóźnienie :) ale tak pi razy oko...

Na razie nie ma opóźnienia, bo nie ma terminu :)
Tak pi razy oko, to za dwa tygodnie.

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #130 dnia: Styczeń 30, 2005, 14:48:39 »
czy cos sie dzieje z systemem na stronie mobile.net bo nie moge sie zalogowac?

*

Offline Wit Turkowski

• 330
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #131 dnia: Styczeń 30, 2005, 15:08:48 »
Cos sie musi dziać, bo tez nie moge sie zalogować.
Może nowa wersja się rodzi?
:)

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #132 dnia: Styczeń 30, 2005, 15:28:49 »
Ja też nie mogę się zalogować.

*

Offline rawco

• **
  • 215
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #133 dnia: Styczeń 30, 2005, 16:14:20 »
Ja tez sie nie moge zalogowac :) Chyba cos z home.pl upgradowali.

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #134 dnia: Styczeń 30, 2005, 16:56:49 »
juz można sie logować

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #135 dnia: Luty 01, 2005, 20:14:38 »
Powoli zaczyna mnie irytować liczba kategorii dodawanych przez ludzi dlatego można pomyśleć o jakiś podkategoriach (ala podkatalogach) oczywiscie osobno z zachowaniem dotychczasowego podziału
np. Stacje (wszystkie grupy stacji) , Bankomaty (wszystkie banki) , Jedzenie (restauracje pizzerie itp) itd itd.
Wrzucanie na główny ekran takich kategorii jak autostop, stadnina koni, widoczki psioczki jest IMO troche przesadne i powinno trafic do worka np. INNE bo całość robi sie przez to nieczytelna. Co Wy na to ?

*

Offline rawco

• **
  • 215
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #136 dnia: Luty 01, 2005, 20:37:55 »
Problem bedzie rozwiazany juz niedlugo :) Nowa wersja juz nadchodzi. Jeszcze gdzies tydzien.

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #137 dnia: Luty 02, 2005, 11:17:52 »
Witajcie.
Na wstępie małe introduce, mam na imię Robert, jestem z Łodzi. Posiadam AM z mapami Polski Łódzi i Warszawy.

Bawię się sprzętem od kilku dni i spodobało mi się tworzenie POI.

Zgrałem wszystkie ikonki do jednego archiwum, wszystkie zmniejszone do rozmiaru 246 bajtów.
Oto link  http://jarry.ifreepages.com/am/ikony/ikony_poi.zip Tak przygotowane ikonki trzeba tylko rozpakować i wrzucić do katalogu z programem AutoMapa, ta informacja dla ewentualnych zupełnych początkujących którzy odszukają ten post przez wyszukiwarkę :)
Będę podawał datę aktualizacji pliku -->>>  07.02.2005
Ostatnie zmiany: Telepizza,FIAT,Pizza,Kawiarenka Internetowa,Lunapark,Zabytek,Golf,Stadion Pilkarski,Volkswagen,Mitsubishi,Honda,Chevrolet,BMW,Garbus

Zaproponowałem rawco aby udostępnił możliwość ściągnięcia wszystkich kategorii w postaci plików o nazwach nazwakategorii.uam w jednym archiwum typu zip. Ja osobiście mam na PPC wszystkie pojedyńcze pliki kategorii i jak dodaję jakiś POI to najpierw wczytuję dany plik kategorii i dopiero dodaję. Później jak synchronizuję to trwa to sporo poniżej jednej sekundy. Wydaje mi się że to wygodna i ekonomiczna metoda. Choć bawię się kilka dni i jeszcze większość spraw jest dla mnie nie jasna.

pozdrawiam wszystkich i proszę o ocenę czy taki sposób jak ja opisuję moje punkty jest właściwy? Myślę że nie ma przeciwskazań bo czasem dobrze znać godziny otwarcia i tel a plik nie rośnie bo zdaje się na każdy punkt ilość bajtów jest stała.

jarry

*

Offline Maap

• 737
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #138 dnia: Luty 07, 2005, 13:25:52 »
No, no widzę jarrypl, że miałeś ostatnio wene twórczą w kwestii nowych kategorii. :ohreally:

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #139 dnia: Luty 07, 2005, 13:44:24 »
O fajnie że ktoś odpisał w końcu :)
Tak sobie ostatnio myślałem że nikt już tego wątku nie czyta. Kategorie myślę że prawidłowe. Każdy użytkownik auta co to sobie po kraju pomyka (chyba większość użytkowników AM tak robi) chciałby wiedzieć gdzie w razie czego (odpukać) mógłby naprawić auto. Marek kilka jest i chyba trzeba je w osobnych kategoriach trzymać. Z tego co czytałem wkrótce rawco zrobi katalogi na kategorie to i lepiej będzie to wyglądać, bo na razie fakt robi się galimatias ;) hehehe znaczy ja robię galimatias, nie strzelajcie proszę !! :terrified: A w ogóle to zaskoczony jestem ilością punktów oryginalnie z mapą, na przykład w Łodzi NIE ma dworców, sprawdzałem 2x bo mi się wierzyć nie chciało :worried:

pozdrówka, jarry

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #140 dnia: Luty 07, 2005, 15:52:15 »
Rawco, pojawiły się kłopoty na Twojej stronie synchroniczacji PIO. Zauważyłem, że przy próbie synchronizacji pliku już dość dużego i przy wyborze wielu jednocześnie kategorii punktów do synchronizacji zrywana jest sesja "czejakąca" na odesłanie przetworzonego pliku.
Wydaje mi się, że w sytuacji, gdy przetwarzanie pliku na Twoim serwerze trwa więcej niż 1 minutę zrywana jest sesja i nie można pobrać przetworzonego pliku. Z kolei widzę, że baza na Twoim serwerze przyjmuje poprawnie pOI z mojego pliku (taka jednostronna synchronizacja).
Zrywanie sesji jest niezalezne od stosowanej przegladarki - inne są jedynie komunikaty (IE= nie mozna otworzyć strony, OPERA=połączenie zostało zerwane przez zdalny serwer, MOZILLA=zwis kompletny czyli czekanie w nieskończoność bez żadnego komunikatu).
Czy może coś trzeba zmienić w konfiguracji przeglądarek (co i jak?)
Pozdrawiam wszystkich,
NoneZ

*

Offline rawco

• **
  • 215
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #141 dnia: Luty 07, 2005, 19:59:37 »
Problem leży po stronie wysyłania pliku. Duży plik może mieć problem z przejściem na serwer. Na szczęście problem rozwiązany zostanie już niedługo. Planuję upgrade serwisu. Dodana zostanie między inymi możliwość pobierania i wysyłania punktów jako plików ZIP. Na próbe spakujcie sobie swoje pliki, aż wam "szczęka opadnie".

*

Offline cichy

• **
  • 119
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #142 dnia: Luty 08, 2005, 02:23:33 »
Witam.
Wprowadziłem nową kategorie: Inspekcja, chodzi o Inspekcje Transportu Drogowego a dokładnie ich ulubione miejsca, gdzie stoją. Dla zwykłych zjadaczy chleba to nic ciekawego ale dla nas transportowców (TIR i przewóz osób) to prawdziwa udręka. Kary jakie oni oferują to nic w porównaniu z mandatami od policji. Ikona krokodyla wiąże się z tym że w slangu transportowców od początku byli nazywani krokodylami a i ostatnio ITD sama uznała krokodyla jako swoją oficjalna maskotkę http://infobus.com.pl/text.php?id=205
Z nimi o tyle jest lepiej niż z „Suszarkami” że stoją w „ulubionych miejscach”, parkingach lub zatoczkach, które umożliwiają zatrzymywanie dużych samochodów (TIR, Autobus), których jak wiadomo w naszym kraju jest mało. Więc jeśli zobaczycie zielonych skurczybyków to dodawajcie te miejsca do AM, zresztą każdy wie w swoich okolicach gdzie stoją i bez problemu może to zrobić. Ja zasadniczo kręcę się w miejscu ale jadąc na wynajem w Polskę wolał bym wiedzieć gdzie mogę ich spotkać, pomoże to tez także wszystkim firmom transportowym. Strona ITD. http://www.gitd.gov.pl/
Pozdrawiam.
Cichy

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #143 dnia: Luty 08, 2005, 07:28:20 »
a co Autorze stonki myslisz o jakims "autozipie"
mam tu na mysli automatyczną sunchronizację (rownież z poziomu pocketa) czyli o mechanizmie kompersującym plik wysylany na serwer a potem autorozpakowujacym pliczek POI ?

*

Offline rawco

• **
  • 215
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #144 dnia: Luty 08, 2005, 10:35:11 »
Cytat: marcel
a co Autorze stonki myslisz o jakims "autozipie"
mam tu na mysli automatyczną sunchronizację (rownież z poziomu pocketa) czyli o mechanizmie kompersującym plik wysylany na serwer a potem autorozpakowujacym pliczek POI ?

Niestety nie znam sie jeszcze na programowaniu.

*

Offline Wit Turkowski

• 330
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #145 dnia: Luty 08, 2005, 10:42:13 »
Dobrze, że napisałeś "jeszcze" :))

A jak nowa wersja się ma? Kiedy prezentacja (testy beta) etc :)

*

Offline rawco

• **
  • 215
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #146 dnia: Luty 08, 2005, 15:26:57 »
Myślę, że wersję beta umieszczę 12 lutego. Początkowo będzie działała równolegle z aktualną. Mam nadzieję, że pomożecie mi "wyłapać" błędy, które niewątpliwie się pojawią :) Wstępnie przewiduję jakiś tydzień testów.

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #147 dnia: Luty 09, 2005, 21:52:44 »
Czy ktoś wytłumaczy mi dokładnie proces synchronizacji? Coś źle zrobiłem i z mozołem przygotowane "moje suszarki" zniknęły.
Pobierając plik np. suszarki.uam, kopiuję go do Moich Dokumentów, a później w Punktach użytkownika "dodaj z pliku" i już je mam, Wcześniej przekopiowałem potrzebne ikonki do katalogu AM. Ale co dalej, jeśli chcę synchronizować. Gdzie znajduje się plik, w którym są ściągnięte i dodane moje POI? Czy "wyciągam" ten plik do PC i jego wskazuję jako poddawany synchronizacji? Co mogę skasować? Czy za każdym razem tworzę nową bazę POI?
Już jestem wdzięczny za pomoc i dzięki bardzo.

*

Offline rawco

• **
  • 215
POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #148 dnia: Luty 09, 2005, 22:37:58 »
W katalogu My 'Documents/AutoMapa Settings' znajdziesz plik o nazwie Default.UAM (oraz jego kopie bezpieczenstwa .BAK). To ten plik standardowo zawiera twoje punkty POI, wiec to jego poddajesz Synchronizacji. Mozesz zmienic jego nazwe, przekopiowac go w dogodne miejsce, a nastepnie wczytac w AutoMapie.

POI - Synchronizacja
« Odpowiedź #149 dnia: Luty 09, 2005, 23:48:21 »
Mala merytoryczna poprawka :)

Na stronce mobilne w podstronie pomoc jest zdaje sie przeklamanie dat ;) mamy juz od jakiegos czasu rok 2005

Jaka jest szybkosc dodania nowego usera a tym samym wyslania do nigo maila z aktywacja? Pytam, bo juz jakies 30 min czekam co wydaje sie czasem nieco przydlugim jak na automat. No chyba ze uzytkownicy dodawani sa recznie.

Nie moge sie doczekac kiedy przyjdzie do mnie balagan do GPS czyli odbiornik i AM w nowej wersji :> Obiecuje dodac kilka ciekawych punktow w Gorzowie.