POI - Standaryzacja kategorii, nazw i opisów

• 182 Odpowiedzi
  • 33160 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
Odp: POI - Standaryzacja kategorii, nazw i opisów
« Odpowiedź #90 dnia: Kwiecień 18, 2005, 12:25:12 »
Cytat: infer
To i ja tu coś wtrące ;)

Jezdziłem wczoraj po łodzi i zauważyłem ze spora część punktów np: bankomatu euronetu,fotoradary sa nieprawidłowo zlokalizowane na mapie.

Uwazam ze nalezaloby pomyslc jakos nad kwestia wyznaczenia osbob, ktore w miare mozliwosci weryfikowałyby poprawnosc punktów.

Wydaje mi sie to w miare rozsadnym pomysłem
Pozdrawiam

Rozmawialiśmy w czasie spotkania rónież na temat punktów źle opisanych lub wręcz nieistniejących.

Takie punkty należy zgłaszać moderatorom Bazy, a oni albo będą sami usuwać, albo będą o to proszone osoby, które daną kategorię założyły.
Ale prawdziwy obowiązek weryfikowania danych spada jednak na użytkowników.

W najbliższym czasie powstanie coś w rodzaju umowy/instrukcji dotyczącej ogólnych zasad wpisywania punktów. Powinna ona parę rzeczy też wyjaśnić.

Jedno jest podstawą - przestrzeganie systematyki dokonywanych wpisów, żeby potem nie było "kaszany", którą trzeba teraz ze względu na dotychczasową dowolność korygować ręcznie. Zasada opisywania będzie dotyczyła wszytkich kategorii. Cat^ podał tylko te, które już zostały poprawione. Maap pracuje nad swoimi i wkrótce ich lista też albo trafi na to forum, albo w nowej postaci będzie widoczna na mobilne.net.

Imb - zawsze do ściągniętego opisu możesz zrobić odpowiadającą Tobie edycję i do tego oznaczyć go jako prywatny. Jedyne co się stanie to za jakiś czas punkty z nieprawidłowymi opisami (nie te pola) nie będą z automatu wprowadzane do bazy tylko będą np. zawieszane do poprawki przez autora lub moderatora.
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
« Odpowiedź #91 dnia: Kwiecień 18, 2005, 14:52:40 »
Cytat: lmb
(...) Poza tym ja bym był za tym żeby jednak po nazwie miejscowości mogla się pojawiac dodatkowa informacja. (...)
Fakt, uzgodniliśmy, ale nie bawmy się w dyktatorów... A co byś tam chciał jeszcze umieścić i po co?

*

Offline lmb

• 41
  • Sprzęt: Pocket Loox 718/HTC Raphael
« Odpowiedź #92 dnia: Kwiecień 18, 2005, 16:18:47 »
Cytat: Cat^
Cytat: lmb
(...) Poza tym ja bym był za tym żeby jednak po nazwie miejscowości mogla się pojawiac dodatkowa informacja. (...)
Fakt, uzgodniliśmy, ale nie bawmy się w dyktatorów... A co byś tam chciał jeszcze umieścić i po co?

Ja nie kwestionuję tego co uzgodniliście. I w większości przypadków raczej zadziała.
Myślałem tylko o dwóch przypadkach (jak na razie). Punkty 'w trasie' (na przykład radar, lub niebezpieczne miejsce). Raczej bez sensu jest podawanie najbliższej miejscowości - jakieś dziury o nazwie dość typowej (może być ich kilka w Polsce). A podawanie miejscowości dość oddalonej, też mija się z celem.
No i w takiej sytuacji rozsądniejsze jest podanie również na przykład numeru drogi (i tu nawet uważam że numer drogi powinien być na poczatku, ale dostosuję się)

Drugi aspekt to na punkty typu serwisy danej marki. Oczywiście bez sensu podawnia jest nazwy typu Honda-Warszawa (bo już jest w kategorii Honda), ale nie było by złe podawanie na przykład: Warszawa-AriesMotors lub Warszawa-AutoWest. Ułatwi to odnalezienie konkretnego (na przykład polecanego przez znajomych) serwisu..

No i jeszcze przy nazwie miejscowości osobiście dopuszczałbym podawanie województwa.

Pozdrawiam

Łukasz

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #93 dnia: Kwiecień 18, 2005, 16:29:51 »
Z jednej strony jestem skłonny sie zgodzić z podawaniem nazwy województwa, w końcu miejscowości o nazwie X może być w Polsce nawet kilkanaście, a radarów na danej drodze też mnóstwo. Z drugiej, po to AM współpracuje z GPS'em, żeby mając dany punkt zapisany informowała o nim wówczas, gdy się do niego zbliżamy.

Więc czy nie jest to przerost formy nad treścią??

*

Offline Cat^

• 1017
« Odpowiedź #94 dnia: Kwiecień 18, 2005, 20:15:26 »
1. Byłbym skłonny zgodzić się, że JAKO OPCJĘ W UZASADNIONYCH PRZYPADKACH (małe miejscowości) możnaby po PRZECINKU dodać do nazwy punktu nazwę miejscowości, np.:
Dąbrówka, woj. Mazowieckie

2. Co do nazwy punktu dot. serwisu samochodowego - też się na tym zastanawiałem (moja kategoria: Serwis NISSAN). Moje przemyślenia: jeśli jestem "w trasie" i coś dzieje się z samochodem to przede wszystkim szukam NAJBLIŻSZEGO serwisu. Nazwa firmy jest sprawą drugorzędną, ważniejsze jest natomiast czy jest to serwis autoryzowany czy nie, Tak jak już ktoś powiedział wyżej - nie róbmy z AM "uniwersalnej bazy danych". Co nieznaczy, że nazwa nie może się pojawić, ale w opisie (Uwagach), po ulicy, telefonie i godzinach urzędowania. A jak wyszukać polecany serwis przez znajomych po nazwie? Dokładnie tak samo - bez względu na to gdzie umieszczona jest jego nazwa... Tak więc: moja sugestia: Trzymać się standardu i w tym wypadku.

3. Co do podawania numeru drogi np. w wypadku radarów zamiast nazw miejscowości: Co to da? Ja np. nigdy nie przeglądam bazy radarów w PU. Po co miałbym to robić. Bardziej zależy mi na tym by "Jadzia" odezwała się podczas jazdy z komunikatem ostrzegawczym. Po co więc nazwy miejscowości w nazwach PU?
Z dwóch podstawowych powodów:

1. Możliwość wyszukiwania PU w poszczególnych miejscowościach.
2. Gotowość do ew. podzielenia w przyszłości bazy PU na podzbiory przypisane do miast/województw.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #95 dnia: Kwiecień 18, 2005, 20:49:46 »
Wydaje mi się, że w wypadku np. warsztatów samo0chodowych najbardziej istotne są dwa elementy:
- jaką markę warsztat naprawia (autoryzacja, specjalizacja) oraz
- gdzie się znajduje (adres, zarówno pocztowy jaki i geograficzny)

W sytuacji gdy coś się zdarzy to zazwyczaj wyszukujemy warsztaty najpierw wg autoryzacji/specjalizacji bo gwarantują części, poziom usługi ale i wyższą często cenę. Odległość jeset kryterium wtórnym.

Dopiero gdy okaże się, że nie ma żadnego autoryzowanego warsztatu to szukamy innych warsztatów, i wówczas właśnie odległość odgrywa istotną rolę.

Nazwa warsztatu jest wg mnie elementem trzeciorzędnym, choć dla niektórych lub w pewnych sytuacjach istotnym. Jeśli samochód popsuł się "w Polsce" to na ogół szansa na to, że w pobliżu jest warsztat znany znajomym i przez nich polecany jest znikoma. Wszytkie rzeczy psują się zazwyczaj najdalej od miejsca możliwej naprawy (interpretacja prawa Murphy'ego).

*

Offline Cat^

• 1017
« Odpowiedź #96 dnia: Kwiecień 18, 2005, 21:14:56 »
No i przyjęty przez nas standard to zapewnia...! :)

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #97 dnia: Kwiecień 18, 2005, 23:18:26 »
Cytat: Cat^
No i przyjęty przez nas standard to zapewnia...! :)

I dlatego trzymajmy się ustaleń ze spotkania :)

A jak ktoś koniecznie chce mieć własne kategorie, nazwy, opisy to zawsze może to zrobić jako kategoria prywatne.

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #98 dnia: Kwiecień 18, 2005, 23:31:28 »
Nie ma kategorii prywatnych w serwisie. Istnieją tylko kategorie PUBLICZNE.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #99 dnia: Kwiecień 18, 2005, 23:35:30 »
Cytat: Maap
Nie ma kategorii prywatnych w serwisie. Istnieją tylko kategorie PUBLICZNE.

Maap, ja nie mówiłem o serwisie. Pisząc "prywatne" chodziło mi o czyjś własny zbiór POI.

*

Offline Troll

• **
  • 214
« Odpowiedź #100 dnia: Kwiecień 19, 2005, 09:27:16 »
Proponuję możliwość pozostawienia w nazwie punktu nr drogi dla kategorii "Roboty Drogowe" i "PPO"

*

Offline Cat^

• 1017
« Odpowiedź #101 dnia: Kwiecień 19, 2005, 10:52:52 »
Ale PO CO? Co ci to PRAKTYCZNIE da więcej niż ten numer umieszczony w polu "Uwagi"?

*

Offline Troll

• **
  • 214
« Odpowiedź #102 dnia: Kwiecień 19, 2005, 11:15:30 »
Chyba mnie przekonałeś bo faktycznie jak umieścić nr drogi w opisie PU to efekt jest podobny i wystarczający

*

Offline Cat^

• 1017
« Odpowiedź #103 dnia: Kwiecień 19, 2005, 12:59:23 »
Cieszę się bardzo. Na prawdę.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #104 dnia: Kwiecień 25, 2005, 11:21:52 »
Czy nie byłoby zasadnym dodać (może w zakładce Podsumowanie) jakiegoś pola tekstowego, w którym założyciel/moderator kategorii opisałby czego kategoria dotyczy.

Przykład: nowa kategoria "Bankomaty SGB", wiem co to bankomat, ale - z całym szacunkiem dla tego banku - nie wiem co to za bank(nazwa!), może być mi trudno sprawdzić w której tabeli prowizji dla wypłat z mojej karty jest. A trudno to często zawrzeć w nazwie kategorii (będzie zbyt długa).

Ponadto, można byłoby wprowadzać tam opis zasad dodawania punktów, jeśli różnią się od ogólnie przyjętych, lub jeśli wymagają doprecyzowania.

Przykład: parki miejskie (nie wiem czy taka kategoria istnieje, załóżmy, że tak) - czy oznaczamy jako PU geometryczny środek parku, a wejścia opisujemy w notatce, czy zaznaczamy wszystkie wejścia jako osobne punkty, czy np. zaznaczamy tylko to wejście, gdzie znajduje się parking dla zmotoryzowanych spacerowiczów (skoro to AutoMapa), etc.

Przykład2: AM-byki. Sądzę, że trzebaby skatalogować rodzaje błędów (był wątek w tej sprawie) i dla każdego zasugerować schemat opisu. Jest to kategoria dość skomplikowana dla "pierwszaka" i dobrze byłoby mu podpowiedzieć co i jak opisać oraz jak umiejscowić punkt (np. wiadukt, szczególnie długi, z którego nie ma zjazdu na drogę biegnącą pod nim, zaznaczamy pośrodku, czy z obu jego stron?).

W opisie takim powinna znaleźć się informacja o nazewnictwie punktu, a także o sugerowanej treści dodatkowego opisu.
Przykład: AM-byki - obiekt zdublowany. Często muszę szukać który to obiekt został zdublowany (jeśli jest ich więcej w okolicy), a wystarczyłoby dopisać np.: stacja benzynowa jest po lewej i po prawej stronie, a powinna być tylko po lewej, jadąc od strony Warszawy.
Szczególnie jest to kłopotliwe, jeśli wyświetlam bliźniacze kategorie zarówno z POI (by AutoMapa), jak i z PU (by userzy poi.mobilne.net).

Widzę również, że wiele PU zostało chyba dodanych na mapie, korzystając ze zbyt małego zoomu (bardzo nieprecyzyjnie). Może wpisać gdzieś sugestię, aby przy lokalizowaniu/wpisywaniu nowego punktu korzystać z maksymalnej szczegółowości, tj. przesunąć suwak zbliżenia na sam dół.

Kolejna sprawa - fotoradary. Jak rozumiem, działa to tak, że ostrzeganie głosowe ma miejsce tylko dla obiektu napotkanego po prawej stronie drogi (jeżeli kąt nie jest ustawiony na powyżej 90 st.).
W takim razie co z radarami fotografującymi jadących na wprost niego, ale umiejscowionymi po lewej stronie drogi. Albo trzeba generalnie ustawić tę kategorię na 170 st., albo umożliwić (przez AM) indywidualne ustawienia dla punktów.
Była już niejedna duskusja na ten temat, jednak nie wiem czy zakończyła sie jakimiś wiążącymi wnioskami.

Na koniec jeszcze jedna rzecz. Ściąłem się na Forum onegdaj z IgaB'em na temat parków narodowych. Zupełnie niepotrzebnie, za co Go niniejszym serdecznie przepraszam, licząc że nie będzie chował urazy. To co sie rodzi w bólach i ferworze walki często (a może właśnie dlatego) ma lepszą formę, niż ustalenia przyjmowane przez aklamację, bądź przy zupełnej bierności zainteresowanych

Tymczasem, w zacietrzewieniu, umknęła ważna sprawa, którą IgaB zasygnalizował - uniwersalne zasady nomenklatury (nazwa i jej treść dla kategorii, nazwa i jej treść dla pojedynczego punktu w tej kategorii, zawartość opisu dodatkowego) POI/PU nie zawsze przystają do wszystkich kategorii. I słusznie IgaB wywołał ten temat. Szkoda, że skupiliśmy się na rzeczach nieistotnych w dalszej dyskusji, porzucając istotne meritum.

Moje zdanie jest takie, że odstępstwa od reguł nakreślonych przez "Komitet Normalizacyjny ds. Nomenklatury POI" mogą i być może powinny być, tyle że proponowane publicznie przez autora/moderatora kategorii i równie publicznie dyskutowane na Forum. Przecież, jeśli propozycja odstępstwa od zasad będzie wystarczająco umotywowana logicznie, nie przypuszczam by była zdrową ortodoksja w podejściu do tego problemu.
Niemniej, tzw. szczególna staranność i ostrożność jest niezbędna, by znów nie wpaść w żywioł woluntaryzmu i/lub anarchii.

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
« Odpowiedź #105 dnia: Kwiecień 25, 2005, 12:17:18 »
Cytat: Moi
Przykład: nowa kategoria "Bankomaty SGB", wiem co to bankomat, ale - z całym szacunkiem dla tego banku - nie wiem co to za bank(nazwa!),

To nie bank, tylko grupa banków spółdzielczych.

może być mi trudno sprawdzić w której tabeli prowizji dla wypłat z mojej karty jest. A trudno to często zawrzeć w nazwie kategorii (będzie zbyt długa).

Jakiej znowu tabeli? Chodzi Ci o TOiP? Jeśli tak, to chyba raczej normalne, że czytasz korespondencję z banku(ów), a czasem zajrzysz na ich strony www. Tam masz wszystko napisane. Zresztą zwykle masz jakieś bankomaty uprzywilejowane (darmowe lub tańsze) i inne (droższe).

Przykład: parki miejskie (nie wiem czy taka kategoria istnieje, załóżmy, że tak) - czy oznaczamy jako PU geometryczny środek parku, a wejścia opisujemy w notatce, czy zaznaczamy wszystkie wejścia jako osobne punkty, czy np. zaznaczamy tylko to wejście, gdzie znajduje się parking dla zmotoryzowanych spacerowiczów (skoro to AutoMapa), etc.

Dobry pomysł. Zresztą odnośnie innych PU powinno być to również doprecyzowane. Np. wejście do marketu jest często kilkaset metrów od zjazdu na parking.
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

*

Offline Troll

• **
  • 214
« Odpowiedź #106 dnia: Kwiecień 25, 2005, 15:12:42 »
Ostatnio trochę cierpię na brak czasu więc kategorię AM-byki zostawiłem sobie na deser, był czas że zastanawiałem się też nad celowością pozostawienia ale jeżeli są zainteresowani to niech żyje dalej.
Mam nadzieję że nie będzie grzechem jak założę oddzielny wątek do wypowiedzi na temat tej kategorii ale to niebawem :)

*

Offline Cat^

• 1017
« Odpowiedź #107 dnia: Maj 15, 2005, 06:30:15 »
Nowy regulamin poi.mobilne.net wszedł w życie - jest tam sporo o zasadach nazewnictwa PU.

*

• 6498
« Odpowiedź #108 dnia: Listopad 09, 2005, 13:53:11 »
Ranking punktów przez kolejne potwierdzenia i filtrowanie po ilości potwierdzeń przy synchronizacji jest obiecany przez Rawco od dawna. Mam nadzieję, że wreszcie będzie to kiedyś zrealizowane, choć algorytmy nie są proste.

A strefy przecież już funkcjonują w postaci promienia okręgu, w obrębie którego nie sposób dopisać punktu w tej samej kategorii. Być może w pewnych kategoriach ten parametr należałoby poprawić (zwiększyć), ale możliwość jest od dawna.

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #109 dnia: Grudzień 08, 2006, 14:41:23 »
Może i regulamin nazewnictwa punktów wszedł w życie i jest przez wielu stosowany, ale strzela mnie czasem cholera, gdy mam coś dzięki temu znaleźć.
Sytuację którą spróbuję zobrazować ten idiotyzm, wymyślam teraz na poczekaniu i jej podobieństwo do rzeczywistych kategorii jest przypadkowe:
Powiedzmy że jestem w mieście Szczecin w województwie Podkarpackim (jeśli faktycznie jest takie to przepraszam) i jest tam cała masa bunkrów, resztek okopów i wspaniale zachowanych fortyfikacji. Wpadam na pomysł pokazania dziecku znanej na cały świat twierdzy i próbuję zrobić kilkusekundowa przerwę, aby zaznaczyć sobie w AM nowy cel podróży. Oczywiście sytuacja kończy się wyświetleniem co najmniej 17 pozycji o identycznej nazwie [Szczecin – Podkarpackie]. Wszelkie próby odszukania właściwej pozycji zaczynają przedłużać postój i są pretekstem do jęków i narzekań współtowarzyszy podróży.

Kwestia nazewnictwa POI dotyczących Bunkrów nie jest osamotniona, ale na szczęście są jeszcze i inne bardziej inteligentnie prowadzone kategorie i chwała ich moderatorom za olewanie tego idiotycznego zwyczaju (regulaminu) nazywania wprowadzonych POI.

« Odpowiedź #110 dnia: Sierpień 08, 2007, 12:44:40 »
Myslisz ze podadza Ci dokladne wspolrzedne tych punktow?

Wątpie.

Chciałem krótko skomentować dokładne opisywanie poi (to mój punkt widzenia)

Średno mi się podoba jak na ekranie pojawia sie wpis zasłaniający dosłownie wszystko
(przy długim opisie się tak dzieje).

Drugą rzeczą jest iż użytkownicy tego forum jak o coś poproszę na czym się nie znam
o podpowiedź jak to zrobić (podanie rozwiązania na tacy) to odrazu "walą"
google przyjecielem jest, dostaje od razu od niedorozwiniętych itd.

Będąc moderatorem kliku kategorii między innymi Fotoradary (stacjonarne jak i przenośne)
miałem inne zdanie na temat opisywania, ale cóż ustąpiłem przed naciskami.

Jedyny słuszny opis to krótki opis.

Np fotoradary

Miejscowość i tyle

po co pisaćtrasa taka i taka adres taki i taki, to widaćna maoie przecież

Ale proszę pamiętać to tylko moja opinia.

Zresztą nowy "właściciel" punktów poi nie zamierza raczej ze mnąwspółprcować

Więc użytkownikom kategorii FOtoradary stacjonarne życzę szerokiej drogi
i żadnych mandacików, ale dla idiotów na drodze tylko mandatów po 1000 pln i udanych fotek :)

Pozdrawiam jeszcze raz

Szlufik

« Odpowiedź #111 dnia: Sierpień 08, 2007, 14:15:06 »
Ponieważ serwis Miplo jest publiczny, pozawalam sobie zamieścić moją odpowiedź na mailową informację z serwisu dotycząca formatów opisów punktów:

> Wyjątki, w których nie podajemy w nazwie Miasta/miejscowości -
> dzielnicy.

Punkty na autostradach (i innych drogach też) przebiegających z dala
od miejscowości. Istotniejszą informacją jest wtedy numer kilometra ze
słupka i/lub nazwa zwyczajowa.

Martwi mnie trochę usunięcie informacji adresowych - kod pocztowy i
miejscowość. Wbrew marudzeniom na forum to bywa przydatną informacją -
oczywiście nie we wszystkich kategoriach.

Usunięcie nazwy województwa w przypadku dużych i znanych miejscowości
(miasta wojewódzkie obecne i byłe, znane miasta powiatowe i
miejscowości turystyczne) jest bardzo dobrym posunięciem. Natomiast
nie usuwałbym w przypadku mniejszych miejscowości a już obligatoryjnie
nakazałbym przy małych miejscowościach o nazwie pospolitej (wszelkie
Dąbrowy, Ostrowy itd.) lub takiej samej jak nazwa miejscowości
powszechnie znanej.

(poprawiłem jedną literówkę w cytacie)

*

• 6498
« Odpowiedź #112 dnia: Sierpień 08, 2007, 14:21:59 »
Uważam, że kod pocztowy nie jest przydatny w drodze.
Masz jakiś pomysł na wykorzystanie tego kodu?

« Odpowiedź #113 dnia: Sierpień 08, 2007, 14:46:36 »
Używam Automapy nie tylko w drodze. A kod pocztowy to 6 znaków - nie przesadzajmy z oszczędnością.

I - żeby było jasne - nie chodzi mi o to, żeby była to informacja obligatoryjna ale tylko dozwolona i nieusuwana z już istniejących wpisów.

Ponieważ nie mogę raportować własnego posta a dopiero teraz (starcza ślepota) zauważyłem wątek "POI - standaryzacja..." - proszę tutaj moderatora o przesunięcie do właściwego tematu mojego postu z uwagami i odpowiedzi na niego.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2007, 14:52:36 wysłana przez -RoMan- »

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #114 dnia: Sierpień 08, 2007, 16:34:08 »
Ponieważ nie mogę raportować własnego posta a dopiero teraz (starcza ślepota) zauważyłem wątek "POI - standaryzacja..." - proszę tutaj moderatora o przesunięcie do właściwego tematu mojego postu z uwagami i odpowiedzi na niego.
Mówisz - masz  :ok:

« Odpowiedź #115 dnia: Sierpień 08, 2007, 23:48:17 »
Zauważyłem istotny brak w nazwach placówek pocztowych - brak numeru placówki. Pouzupełniałem w Opolu (mam nadzieję, że nic nie przegapiłem) ale problem jest w całej kategorii.

Na przykład człek przebywający czasowo w Opolu dostaje awizo z informacją, że przesyłkę ma odebrać w placówce Opole 13 - bez nazwy ulicy. I do dzisiaj by nie znalazł...

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
  • Sprzęt: LOOX N560, AM5
« Odpowiedź #116 dnia: Sierpień 09, 2007, 00:16:22 »
Zauważyłem istotny brak w nazwach placówek pocztowych - brak numeru placówki. Pouzupełniałem w Opolu (mam nadzieję, że nic nie przegapiłem) ale problem jest w całej kategorii.
Tak się złożyło, że moderuję tą kategorię. ;)
Moim zdaniem numer placówki nie jest na pewno informacją nadmiarową, aczkolwiek nie jest również nikomu do szczęścia potrzebny. Dawno już nie spotkałem się z awizo bez pieczątki z kompletnymi danymi teleadresowymi placówki, w której należy odebrać przesyłkę. Tak więc z braku numerów placówek problemu bym nie robił.

« Odpowiedź #117 dnia: Sierpień 09, 2007, 01:18:42 »
Z całym szacunkiem - to, że Tobie numer placówki nie jest do niczego potrzebny, nie oznacza, że nie przyda się innym. W każdym razie w Opolu numery uzupełniłem. Opole małe miast ale te kilkanaście placówek w nim jest.
Warto wiedzieć, która z placówek jest pocztą główną (zazwyczaj jest to placówka o numerze 1) - pracują najdłużej, niektóre nawet całą dobę.

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #118 dnia: Sierpień 09, 2007, 07:24:51 »
Po wymianie informacji z supportem dowiedziałem się jednej ważnej rzeczy:
opisy punktów proponowane przez "warunki użytkowania" są opisami minimalnymi.
Czyli każdy punkt ma posiadać w opisie minimum te wymienione informacje.
Może natomiast posiadać więcej różnych ważnych informacji. Tak właśnie jest z np. numerem placówki pocztowej, godzinami otwarcia, telefonem (koniecznie w formie +48xxxxxxxxx) i innymi.
Dowiedziałem się też, że w polu nazwa dopuszczalne jest umieszczenie nazwy województwa.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #119 dnia: Sierpień 09, 2007, 09:45:44 »
Jednak przytoczę znaczącą część maila z supportu miplo, bo forum to lepsze miejsce na dyskusję
niż zwykła wymiana maili, tym bardziej, że 'ostateczne decyzje' jeszcze nie zapadły
a kwestia standardu jest niezwykle pilna.

Prosimy o poświęcenie chwili na zapoznanie się z propozycją zmian
opisów do POI. Po licznych głosach Użytkowników Miplo (za wszystkie
dziękujemy) postanowiliśmy zmienić schemat opisu POI na jak sądzimy
bardziej wydajny i przyjazny Użytkownikowi. Liczymy na Państwa głosy i
uwagi. System rozpoznawania i sugerowania adresu jest ciągle
udoskonalany. Spodziewamy się znaczącej poprawy w działaniu tego
systemu na początku przyszłego tygodnia.

Zasadnicza zmiana uniwersalnego opisu:
miasto(obligatoryjnie) - dzielinica (jeśli występuje, nie
obligatoryjna jednak system będzie ją podpowiadał), nazwa własna
(firmy, restauracji, hotelu, atrakcji ale dotyczy to tylko kategorii
ogólnych, nie ma zastosowania dla kategorii, w których nazwa firmy
jest w nazwie kategorii)

przykład nr 1:
kategoria: restauracje
nazwa: Warszawa - Ochota, Smaczny kąsek
opis: ul. Smakowita 12
tel. +48xxxxxxxxxxx - musimy ustalić jeden standard, który w przypadku
gdy AutoMapa uruchomi opcję dzwonienia do POI, skłaniamy się do następującego schematu nr
telefonu:
tel. +48xxxxxxxxxxx

przykład nr 2:
kategoria: hotele
nazwa: Koszalin, Marina
opis: ul. Nad morska 123
tel. +48xxxxxxxxxx

przykład nr 3:
kategoria; Tesco, Sklepy
nazwa: Kraków
opis: Ul. Kapelanka 12312
tel. +48xxxxxxxxxx

------------------------------------
Wyjątki, w których nie podajemy w nazwie Miasta/miejscowości -
dzielnicy.

1. Przeszkody wodne (nazwy własne + nazwa akwenu)
2. Niebezpieczne akweny (nazwy własne)
3. Łowiska (nazwy własne zbiornika lub rzeki czy kanału + )
4. Szczyty górskie (nazwy własne, ew wysokość)
5. Skarby "Geocache" (nazwy własne)
6. Parki narodowe (nazwy własne)
7. Zwiedzanie (nazwa własna)
8. Schroniska górskie (nazwy własne)
9. Fortyfikacje (nazwy własne)

Jako uzupełnienie informacji w powyższych kategoriach, można podać
nazwę :
1. masywu górskiego,
2. pojezierza,
3. okręgu wędkarskiego,
4. itd

przydład nr 4:
kategoria: szczyty gorskie
nazwa: Rysy, Tatry
opis: 2499 m.

Nowy system opisu musimy wrożdyć jak najszybciej.
Już w tej chwili system nie będzie sugerował nazwy województwa.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free