Tak opanowałem naukę czytania ze zrozumieniem chronologii wypowiedzi.
Może przyjmij do wiadomości, że w każdej kolejnej wypowiedzi nie tylko posługuję się przywołanym cytatem, którego autor odnosił się do ogólnie mówiąc mieszania POI między źródłami, ale również dodaje swoje opinie /słowa/ odnosząc się do wypowiedzi przedmówców.
Może sam przyjmij do wiadomości, że mentorski ton i styl, jaki stosujesz w wielu swoich wypowiedziach, nie oznacza automatycznie, że piszesz prawdy objawione. Bywa, że tylko Tobie wydaje się coś prawdą, nawet jeśli dementuje to autor wypowiedzi, do której się odnosisz. Ty wiesz jednak lepiej. I usiłujesz zneutralizować swoje bzdurzenie, używając kiwek w stylu "ogólnie mówiąc, odnosił się".
Jeszcze raz proszę, żebyś podał, gdzie:
"akubit napisał "IMHO nie warto się babrać." odnosząc się do pobierania starych baz danych POI pochodzących z poi.mobilne.net, które nie były od dawna aktualizowane (od 2 lat)."
Baza pdaclub ma w większości zasoby POI przed 2 lat i jest aktualizowana od niedawna.
Od 19.04 do chwili obecnej w zasobach miplo pojawiło się 4154 nowe POI (287919 - 283765).
W tym samym okresie w bazie pdaclub mamy 51 nowych POI.
Więc jeśli mam komuś doradzać "POI - skąd pobrać?" - patrz temat wątku, to robię to zgodnie z najlepszą swoją wiedzą.
Nie będę wciskał czytającym ciemnoty.
No, to opowiedz autorowi wątku, który jako posiadacz licencji AM EU jest nimi niewątpliwie zainteresowany, o POI na Europę w Miplo. Zgodnie z najlepszą swoją wiedzą, bez wciskania ciemnoty.
Są bazy, które mają przyzwoitą liczbę POI dla innych krajów. Dlaczego to ich nie polecasz? Dlaczego zbywasz milczeniem tragicznie małą zawartość punktów dla Europy w Miplo?
Wybieram się właśnie do Włoch, gdzie wypożyczam samochód. Ciekawe jakiego softu do nawigacji użyję? I czemu nie będzie to AutoMapa, mimo przyzwoitej mapy Navteqa? Powiem Ci w tajemnicy - bo w Miplo są dla Włoch tylko wyciągi narciarskie i stacje Shell. A ja potrzebuję wielu innych POIs.
Nie informując o tym, wciskasz ludziom ciemnotę. Nie wprost. Zaniechaniem też się grzeszy, oprócz grzechów w myśli, mowie i w uczynkach.
Baza POI na PDAclubie żyje dopiero od dwóch miesięcy. Dodano grubo ponad tysiąc punktów. Ręcznie, bo automatyzmu dodawania jeszcze nie ma. Jestem pewien, że będzie.
To jedyna baza w Polsce, która ma szansę rozwinąć się szerzej. Bo nie ogranicza się do użytkowników jednego programu i nie wymaga aktualnej licencji (p. casus sp4jkk). Prace nad mechanizmami bazy trwają.
AutoMapa miała kiedyś olbrzymią przewagę nad innymi dostawcami aplikacji nawigacyjnych na Polskę. Roztrwoniła ją nieodwracalnie. Dziś taką przewagę, jako zbiór POI, ma Miplo. Co będzie jutro i pojutrze? Nobody knows...
Widzisz, jak zakładaliśmy tu na PDAclubie zręby czegoś, co nazywa się dziś Miplo, to nikt nie wiedział, że istnieje PPepe. Dziś Ppepe jest tu szefem szefów od spraw Miplo. Co będzie jutro i pojutrze? Nobody knows...
Przestań się więc puszyć, czarować pawim ogonem, porzuć mentorski ton, to może ktoś Cię nawet tu polubi. Pierwszy krok już zrobiłeś - wyciąłeś z sygnaturki szefa szefów. Wytnij teraz tę resztę z formy swoich wypowiedzi i zrobi się miło. Zobaczysz.