POI - skąd pobrać?

• 51 Odpowiedzi
  • 18663 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
  • Sprzęt: Wystarczający by zadowolić każdą kobietę ;D
POI - skąd pobrać?
« dnia: Kwiecień 18, 2009, 16:40:04 »
Elo.

Skąd pobrać gotowy plik z bazą punktów POI? Obecnie posiadam plik z marca (ponad 20MB waży ten plik), dostałem razem z AM. Szukałem na miplo, ale tam albo nie umiem, albo nie ma takiej gotowej bazy w jednym pliku, który się importuje w AM... :/
What we do in life echoes in eternity...

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: POI - skąd pobrać?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 18, 2009, 16:42:22 »
Zainstaluj MiploSync lub z naszej bazy pdaclubowej.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 18, 2009, 16:43:44 »
Oo, nawet nie wiedziałem, że taka baza powstała :) Dzięki wielkie za info.

Hmm, w bazie PDA Clubu również nie ma wszystkiego w jednym pliku *.poipts :/ Trzeba pobierać pojedyncze kategorie, a to trwa wieki... Mi chodzi o całą bazę punktów we wszystkich kategoriach w jednym pliku *poipts, który się importuje w AM.
Czy po wykupieniu konta Premium będzie dostępna cała baza kategorii w jednym pliku poipts bez określania położenia? Dla mnie to bzdura, że przy pobieraniu jakiejś kategorii muszę określać na jakim obszarze punkty mają działać. Mam AM Europy więc punkty mają być dla całej Europy, a nie dla jakiegoś obszaru, który muszę określić przed pobraniem...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2009, 17:02:16 wysłana przez PopaY »

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 18, 2009, 17:25:23 »
Czy po wykupieniu konta Premium będzie dostępna cała baza kategorii w jednym pliku poipts bez określania położenia?

Nie. I przyznam, że nie bardzo widzę konieczność zamulania nawigacji punktami miejsc w których się nie bywa i to od razu ze wszystkich kategorii. A nie lepiej sukcesywnie pobierać te, które są potrzebne?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 18, 2009, 18:53:44 »
Szukałem na miplo, ale tam albo nie umiem, albo nie ma takiej gotowej bazy w jednym pliku, który się importuje w AM... :/

Jest w jednym pliku, ale nie ma możliwości 'klasycznego' pobierania pliku, trzeba zainstalować program Miplosync.
On zajmuje się ściąganiem, aktualizacją POI i wysyłką nowych na serwer (jeśli jakieś dodasz w AM).
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 18, 2009, 23:36:22 »
Wszystko znajdzie Pan na www.miplo.eu - cała Europa - pełna baza na godzinę 22:52 dziś to 283432 POI i rośnie.
Proszę zapoznać się z opisem podanym tu: http://www.miplo.eu/guide.php?a=d20
Dodatkowo program MiploSync może pobierać usługę Miplotraffic.
Może Pan również korzystać z usługi MiploShare.
Jak zainstalować MipoSync jest opisane tu: http://www.miplo.eu/guide.php?a=d35
W przypadku problemów z użytkowaniem wsparcie techniczne udzieli Panu Support AM/Miplo.eu pod adresem support@miplo.pl lub telefonicznie.
W części spraw związanych z serwisem Miplo.eu może się Pan zwrócić również do mnie pisząc wiadomość na miplo.eu.
Pozdrawiam

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 18, 2009, 23:46:55 »
Wszystko znajdzie Pan na www.miplo.eu - cała Europa - pełna baza na godzinę 22:52 dziś to 283432 POI i rośnie.
W którym miejsu w serwisie jest dokładnie ten plik? Przyznam się szczerze, że nie bardzo mogę go znaleźć...

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 18, 2009, 23:52:11 »
Jak napisał nocnyMarek:
Jest w jednym pliku, ale nie ma możliwości 'klasycznego' pobierania pliku, trzeba zainstalować program Miplosync.
On zajmuje się ściąganiem, aktualizacją POI i wysyłką nowych na serwer (jeśli jakieś dodasz w AM).

Należy się zarejestrować.
Posiadać aktualną licencję programu nawigacyjnego co jest weryfikowane przez pobranie kodu ze strony producenta.
Pobrać MiploSync.
Zainstalować.
Określić zakres kategorii.
Przeprowadzić synchronizację.
Wszystko opisane w poradniku tu: http://www.miplo.eu/guide.php
Podane dane ilościowe dotyczą już są nie aktualne. Obecnie dla terenu EU to 283765 POI - stan na 23:50.

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 18, 2009, 23:58:06 »
No właśnie chodzi o to, że ja nie chcę nic synchronizować, instalować i określać kategorie. Chcę pobrać jeden plik poipts z całą bazą, a nie pojedyncze kategorie! Czy gdzieś jest dostępny aktualny plik z pełną bazą POI? Już wiem, że na miplo nie ma, ale może gdzieś indziej?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2009, 00:00:04 wysłana przez PopaY »

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 19, 2009, 00:02:04 »
TAK jest dostępny taki plik.
Będzie Pan go miał u siebie na urządzeniu właśnie po synchronizacji.
Program MiploSync ściąga i tworzy taki plik na urządzeniu po synchronizacji.
Zawartość to wszystkie kategorie z bazy Miplo.
Ale należy spełnić wcześniej podane warunki.

Innej możliwości nie ma jeśli chodzi o bazę Miplo.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 19, 2009, 00:10:21 »
No właśnie chodzi o to, że ja nie chcę nic synchronizować, instalować i określać kategorie. Chcę pobrać jeden plik poipts z całą bazą, a nie pojedyncze kategorie! Czy gdzieś jest dostępny aktualny plik z pełną bazą POI? Już wiem, że na miplo nie ma, ale może gdzieś indziej?

I nie pozwolę sobie, żeby ktoś zabrał mi zabawki.

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 28, 2009, 15:47:02 »
ppepe ma rację - można sobie samemu stworzyć taki plik, a w razie konieczności
po jakiejś reinstalacji, po prostu go wgrać ponownie (po uprzednim backupie) i do
tego już nie jest potrzebne Miplo ani MiploKod... Tyle, że to nie ma sensu, bo skoro
ma się legalny program to i ma się non stop aktualizacje Miplo.

Ja mam natomiast pytanie - jak ma się sprawa własności intelektualnej takiego pliku?
Bo przecież każdy może pojechać w miejsce X i dodać do dowolnej bazy tenże punkt X.
Czy współrzędne geograficzne są czyjąś własnością? Czy punkty pobrane z Miplo,
można wrzucić do serwisu POI oferowanego przez pdaclub.pl? Albo odwrotnie?
Bo przecież zawsze może ktoś usiąść i wklepac te 280 tys. POI ręcznie. To chyba jest
legalne?
W zasadzie mam wrażenie, że płaci się tylko za możliwość wygodnego ściągnięcia i prenumeraty
kategorii, oraz ich aktualizacji.
Czy np. mogę się podzielić z kolegą jednym punktem POI, który go interesuje, czy też nie?
Pliku .ampdata nie mogę mu dać, ale współrzędne geograficzne już chyba tak?
To tyle - tak pod koniec pracy mi się dywagacje włączyły  :proud:
--
twinsen

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 28, 2009, 15:58:18 »
Jak Byś tak przysiadł na parę wieczorów to takiego "Władcę Pierścieni" też byś sobie sam napisał  :ohreally: w końcu litery są ogólnie dostępne za darmo :E :E :E
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 28, 2009, 21:01:21 »
Ja mam natomiast pytanie - jak ma się sprawa własności intelektualnej takiego pliku?
Bo przecież każdy może pojechać w miejsce X i dodać do dowolnej bazy tenże punkt X.
Czy współrzędne geograficzne są czyjąś własnością? Czy punkty pobrane z Miplo,
można wrzucić do serwisu POI oferowanego przez pdaclub.pl? Albo odwrotnie?
Bo przecież zawsze może ktoś usiąść i wklepac te 280 tys. POI ręcznie. To chyba jest
legalne?
W zasadzie mam wrażenie, że płaci się tylko za możliwość wygodnego ściągnięcia i prenumeraty
kategorii, oraz ich aktualizacji.
Czy np. mogę się podzielić z kolegą jednym punktem POI, który go interesuje, czy też nie?
Pliku .ampdata nie mogę mu dać, ale współrzędne geograficzne już chyba tak?
To tyle - tak pod koniec pracy mi się dywagacje włączyły  :proud:

Warunki użytkowania serwisu Miplo - część.

IV. Korzystanie z Serwisu, Usług i/lub Produktów.

1. Użytkownik zapewnia, że będzie korzystał z Serwisu, Usług i/lub Produktów wyłącznie w sposób zgodny z obowiązującym prawem, niniejszymi Warunkami i Warunkami szczegółowymi.
2. Użytkownik nie ma prawa:

* linkować, konwertować, publikować: baz danych, map, danych geograficznych oraz wszystkich innych danych dostępnych za pośrednictwem Serwisu, Usług i/lub Produktów;
    * rozkodowywać, dekompilować, deasemblować lub modyfikować oprogramowania zwartego w Produkcie;
    * usuwać lub omijać zabezpieczenia w Serwisie, Usługach i/lub Produktach;
    * korzystać z Serwisu, Usług i/lub Produktów w sposób utrudniający jej wykorzystywanie innym Użytkownikom;
    * usuwać ani zmieniać oznaczeń Operatora ani żadnych innych znaków towarowych w Serwisie, Usługach i/lub Produktach;

oraz

VI. Prawo własności intelektualnej.

1. Operator informuje, iż Serwis, Usługi i/lub Produkty zawierają chronione prawem autorskim dokumenty, programy komputerowe, bazy danych, znaki towarowe oraz inne elementy, w szczególności: teksty, zdjęcia, grafikę i dźwięki a także materiały wideo. Zastosowany w Serwisie układ oraz sposób prezentowania treści również stanowi przedmiot ochrony prawa autorskiego.

http://www.miplo.eu/guide.php?a=terms

*

Offline sp4jkk

• 322
    • http://www.odkurzacze.elk.pl
  • Sprzęt: HTC ONE V, Nokia E51 i E52
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 29, 2009, 12:42:16 »
ok, wszystko pięknie i ładnie, ale ...

jestem użytkownikiem legalnej Automapy na Polskę. Od 3 lat miałem subskrypcje wykupowane. Teraz 14 kwietnia skończyła mi się kolejna subskrypcja. Byłem na urlopie i nie pamiętałem o tym. Dowiedziałem się, gdy chciałem właśnie sobie zrobić aktualizację POI poprzez MiploSync, że już nie mogę synchronizować, bo ważność dobiegła końca. I teraz jestem uziemiony. Na razie nie mam kasy przeznaczonej na wykupienie kolejnej rocznej subskrypcji AutoMapy i jednocześnie zostałem pozbawiony synchronizacji punktów. Mimo, że kiedyś gdy jeszcze nie było Miplo.pl dodawałem punkty (chyba ponad 160 sztuk - wszystkie kościoły w Diecezji Ełckiej, fotoradary wraz ze zdjęciami - jeździłem jako kierowca biskupa ełckiego).

Dałem dobrowolnie i za darmo moje punkty a teraz nie mogę korzystać z punktów innych użytkowników.

Jacek
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2009, 12:46:21 wysłana przez sp4jkk »
SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 29, 2009, 13:07:10 »
I w czym problem? Nadal masz bazę sprzed wygaśnięcia licencji - w czasie trwania licencji dostawałeś nowe wersje programu, map i POI. Teraz, po wygaśnięciu licencji, wszystko to zostało odcięte, a dalej masz prawo korzystać z ostatnich wersji kiedy jeszcze miałeś licencję...

Punkty które dodawałeś są w bazie POI PDAclubu - i z niej możesz nadal korzystać za darmo. Nic się nie zmieniło.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline sp4jkk

• 322
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 29, 2009, 13:33:00 »
Problem (a może i nie...) w tym, że kiedyś, za czasów AutoMapy 4x była baza POI w necie darmowa, gdzie każdy dodwał i ściągał nawet na pirackiej AutoMapie. Potem był transfer tych punktów do Miplo i teraz jest to komercyjna baza POI, która jest zależna od AutoMapy (kupisz subskrypcje to masz dostęp do Miplo, nie kupisz to nie masz dostępu). Wiem, że była tu dyskucja chyba na ten temat, ale tak mi się nasunęło. I tak mam zamiar wykupić następną subskrypcję ale przez miesiąc będę bez aktualizacji POI.

Co do bazy PDAClubu to jeszcze jest za darmo, ale tylko patrzeć (oby nie) jak się to zmieni, tym bardziej, że już jest coś takiego jak PREMIUM - za opłatą.
Nie korzystałem nigdy z bazy PDA bo miałem Miplo, ale chyba w takim układzie to muszę tam zobaczyć.

Ok, zaznaczyłem kilka kategorii wraz z obszarem do pobrania. Pobrałem plik i po rozpakowaniu jest struktura plików, katalogów. Itrzeba się mocno zastanowić czy nie namiesza to w obecnie posiadanych POI w AutoMapie. Czy nazwy kategorii są takie same? No i chyba trzeba dodawać poszczególne pliki kategorii poprzez import w Automapie. Sporo roboty. Ale pewnie powiecie, że za ułatwienia się płaci. ok.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2009, 13:59:23 wysłana przez sp4jkk »
SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 29, 2009, 14:28:58 »
No niestety, punkty zostały "połknięte" przez Miplo. Dobrze, że jest baza POI PDAClubu jako alternatywa. Nie wiem, czy jest ona kompatybilna z Miplo. I pewnie będzie wymagać trochę pracy - czy AMPOISync już tam nie działa?
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline sp4jkk

• 322
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 29, 2009, 14:42:47 »
No niestety, punkty zostały "połknięte" przez Miplo. Dobrze, że jest baza POI PDAClubu jako alternatywa. Nie wiem, czy jest ona kompatybilna z Miplo. I pewnie będzie wymagać trochę pracy - czy AMPOISync już tam nie działa?

Pamiętam jak przenosiłem swoje punkty z mobilne.net do miplo.pl i w pełni się zgodziłem na oddanie swoich punktów dla tego serwisu za darmo. I chyba wtedy też była darmowa synchronizacja (chyba że się mylę). Mam świadomość, że zrzekłem się praw do tych punktów na rzecz miplo.pl. AMPOISync nie działa jak nie masz aktualnej subskrypcji -> kodu wygenerowanego do synchronizacji.

Co do bazy PDAClubu to popatrzyłem teraz i są tam moje (??) punkty wciągnięte przez admina. Nie wiem czy admin odkupił/dostał te punkty z miplo? Nie interesowałem się tym do tej pory w ogóle. Nie istotne.

Powstaje pytanie: czy przechodząc na bazę PDA nie powstaną mi duplikaty w moim pliku AutoMapy podczas dodawania z pliku uam? Czy po prostu czekać na okazję przypływu gotówki i wykupieniu dalej subskrypcji i synchronizacji miplo. 

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 29, 2009, 15:55:05 »
Co do bazy PDAClubu to popatrzyłem teraz i są tam moje (??) punkty wciągnięte przez admina. Nie wiem czy admin odkupił/dostał te punkty z miplo?...
czy przechodząc na bazę PDA nie powstaną mi duplikaty w moim pliku AutoMapy podczas dodawania z pliku uam?

Tak, są tam punkty Twoje i moje, i wszystkich innych uzytkowników mobilne.net
Gro zasobów bazy PDAclubu to całość bazy mobilne.net z dnia likwidacji serwisu.
POI są i mają być zawsze dostępne bezpłatnie, tyle że
bezpłatny dostęp jest jak sławojka - działa ale żadnych wygód nie oferuje
Zwłaszcza odnosi się to do nas użytkowników AM mających dostęp do miplo,
inni nie są przyzwyczajeni do takich wygód jakie oferuje miplo.

Co do punktów z PDAclubu, to najlepiej utworzyć inny plik POI inaczej na pewno będą duble
bo PDAclubowa baza to obecnie w ~90% stara (sprzed 2 lat) baza z mobilne.net,
która dopiero "od wczoraj" jest aktualizowana, porządkowana i rozwijana.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 29, 2009, 16:08:52 »
AMPOISync nie działa jak nie masz aktualnej subskrypcji -> kodu wygenerowanego do synchronizacji.

AMPOISync to nie Miplosync, działał tylko z bazą poi.mobilne.net. Obecnie bezużyteczny.

Co do bazy PDAClubu to popatrzyłem teraz i są tam moje (??) punkty wciągnięte przez admina. Nie wiem czy admin odkupił/dostał te punkty z miplo? Nie interesowałem się tym do tej pory w ogóle. Nie istotne.

Dziwne, tak nie powinno być. Czy jesteś pewien, że to Twoje punkty i nie dodali ich inni userzy?

Oops, teraz widzę, że piszesz o prehistorii. W takim razie to nic dziwnego, że Twoje punkty są w bazie PDAClubu.

Powstaje pytanie: czy przechodząc na bazę PDA nie powstaną mi duplikaty w moim pliku AutoMapy podczas dodawania z pliku uam?

Najprawdopodobniej tak. Musiałbyś bardzo uważnie zarządzać kategoriami, najlepiej korzystając np z UAMEdytora. IMHO nie warto się babrać.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2009, 16:14:22 wysłana przez akubit »

*

Offline henryk4

• *
  • 61
  • Sprzęt: Goclever 4330 A;Goclever Navio 500 plus
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 30, 2009, 19:22:32 »
Zainstaluj MiploSync lub z naszej bazy pdaclubowej.
Przepraszam ale coś nie mogę znaleśc bazę pdaclub gdzie to jest?

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 30, 2009, 19:27:40 »

*

Offline ccoopp

• **
  • 135
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 01, 2009, 01:47:34 »
Warto rzucić okiem tutaj, chociaż nie wiem, dlaczego od 4.04. nie ma już żadnych nowych aktualizacji. Może ktoś wie dlaczego ?

http://poi4am.prv.pl/

LG G2
SAMSUNG GALAXY S III; SAMSUNG GALAXY S II; HTC HD II; SAMSUNG OMNIA II; SAMSUNG i900 OMNIA
LARK FREE BIRD 35.8; ACER n35

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 01, 2009, 09:33:27 »
http://poi4am.prv.pl/

Serwer nie może zrealizować twojego żądania ze względu na konserwację lub zbyt duże obciążenie. Prosimy spróbować później.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 01, 2009, 10:33:58 »
Dla zainteresowanych.
Obecna zawartość bazy Miplo to 287771 POI na godzinę 10:26:12 dnia 01.05.2009
Napiszę za akubit: "IMHO nie warto się babrać."

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 01, 2009, 11:11:06 »
Dla zainteresowanych.
... Dużo ... szkoda tylko że nie można ich wszystkich na raz używać bo automapa się zatka..

Bardziej zbliżone do rzeczywistości było by napisać  np: około 100000 z 287771  do wyboru...
( ta pierwsza wartość pewnie zależy od urządzenia na jakim jest zainstalowana AM )
A co do ilości ... Widziałem fotki z punktami na ścieżkach rowerowych co kilkadziesiąt metrów...

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 01, 2009, 11:17:56 »
... Dużo ... szkoda tylko że nie można ich wszystkich na raz używać bo automapa się zatka..

Podaję pełną zawartość bazy. Jest oczywiste, że każdy pobiera co mu pasuje.
A co do zatykania sprzętu to napiszę tylko, że mi się sprzęt nie zatyka - ale nie to jest tematem wątku.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 01, 2009, 13:48:05 »
Dla zainteresowanych.

w co nie warto się babrać? W korzystanie z Miplo czy korzystanie z poi.PDAclub.pl?
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 01, 2009, 14:05:59 »
Może dożyjemy sytuacji, kiedy cała baza POI z Miplo będzie działać szybko i sprawnie
na sprzęcie typu PDA... z 64 MB RAM  :D Osobiście wkurzają mnie wszystkie ograniczenia...
A tak ustawiłoby się wszystko i nie byłoby sytuacji, że w trasie sobie przypominamy,
aaa, no tak - zapomniałem zaprenumerować kategorii "Karczmy" albo coś podobnego
i mozolne stawanie na poboczu, uruchamianie GPRSa, dociąganie itd...  :wink:
--
twinsen