Ja mam natomiast pytanie - jak ma się sprawa własności intelektualnej takiego pliku?
Bo przecież każdy może pojechać w miejsce X i dodać do dowolnej bazy tenże punkt X.
Czy współrzędne geograficzne są czyjąś własnością? Czy punkty pobrane z Miplo,
można wrzucić do serwisu POI oferowanego przez pdaclub.pl? Albo odwrotnie?
Bo przecież zawsze może ktoś usiąść i wklepac te 280 tys. POI ręcznie. To chyba jest
legalne?
W zasadzie mam wrażenie, że płaci się tylko za możliwość wygodnego ściągnięcia i prenumeraty
kategorii, oraz ich aktualizacji.
Czy np. mogę się podzielić z kolegą jednym punktem POI, który go interesuje, czy też nie?
Pliku .ampdata nie mogę mu dać, ale współrzędne geograficzne już chyba tak?
To tyle - tak pod koniec pracy mi się dywagacje włączyły 
Warunki użytkowania serwisu Miplo - część.
IV. Korzystanie z Serwisu, Usług i/lub Produktów.
1. Użytkownik zapewnia, że będzie korzystał z Serwisu, Usług i/lub Produktów wyłącznie w sposób zgodny z obowiązującym prawem, niniejszymi Warunkami i Warunkami szczegółowymi.
2. Użytkownik nie ma prawa:
* linkować, konwertować, publikować: baz danych, map, danych geograficznych oraz wszystkich innych danych dostępnych za pośrednictwem Serwisu, Usług i/lub Produktów;
* rozkodowywać, dekompilować, deasemblować lub modyfikować oprogramowania zwartego w Produkcie;
* usuwać lub omijać zabezpieczenia w Serwisie, Usługach i/lub Produktach;
* korzystać z Serwisu, Usług i/lub Produktów w sposób utrudniający jej wykorzystywanie innym Użytkownikom;
* usuwać ani zmieniać oznaczeń Operatora ani żadnych innych znaków towarowych w Serwisie, Usługach i/lub Produktach;
oraz
VI. Prawo własności intelektualnej.
1. Operator informuje, iż Serwis, Usługi i/lub Produkty zawierają chronione prawem autorskim dokumenty, programy komputerowe, bazy danych, znaki towarowe oraz inne elementy, w szczególności: teksty, zdjęcia, grafikę i dźwięki a także materiały wideo.
Zastosowany w Serwisie układ oraz sposób prezentowania treści również stanowi przedmiot ochrony prawa autorskiego.
http://www.miplo.eu/guide.php?a=terms