Prowadzenie do celu po jego przejechaniu i czasowe blokowanie nawigowania.

• 18 Odpowiedzi
  • 3692 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Eldorado9

• **
  • 187
  • Sprzęt: HTC HD2
Witajcie!

Jesli temat byl juz poruszany to najmocniej przepraszam, szukalem o tym "szukarka" ale nic nie udalo mi sie znalesc.
Wczesniej uzywalem TT i mial on funkcje na ktorej zalezy mi teraz w automapie - po ustawieniu trasy i punktu docelowego TT nawet po jego przejechaniu, ponownie wyznaczal "nowa" trase i "zawsze" prowadzil do wczesniej ustalonego punktu az ustalilo sie nowa trase. Czy jest taka mozliwosc w AM, ona po przejechaniu docelowego punktu kasuje uznaje, ze dotarlo sie do celu i nie nawiguje dalej.

I drugie pytanko - czy da sie "zablokowac" nawigowanie - tzn. wiem ze moge skasowac trase, ale czasem potrzebuje wylaczyc prowadzenie do celu bez kasowania trasy, po prostu chce jechac kawalek z nawigacja ustawiana tak jakbym nie zaprogramowal danej trasy, a po np. 1 km chce znowu nawigowac, przy obecnych ustawieniach zostaje tylko skasowanie trasy a pozniej ponowne jest ustawienie przez -> prowadz do -> historia ->itd.

Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Eldorado9

*

Offline mcglow

• *
  • 90
  • Sprzęt: Navroad Auro 2S, AM 6.15_EU
Odp: Prowadzenie do celu po jego przejechaniu i czasowe blokowanie nawigowania.
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 19, 2008, 21:27:28 »
Witajcie!

Jesli temat byl juz poruszany to najmocniej przepraszam, szukalem o tym "szukarka" ale nic nie udalo mi sie znalesc.
Wczesniej uzywalem TT i mial on funkcje na ktorej zalezy mi teraz w automapie - po ustawieniu trasy i punktu docelowego TT nawet po jego przejechaniu, ponownie wyznaczal "nowa" trase i "zawsze" prowadzil do wczesniej ustalonego punktu az ustalilo sie nowa trase. Czy jest taka mozliwosc w AM, ona po przejechaniu docelowego punktu kasuje uznaje, ze dotarlo sie do celu i nie nawiguje dalej.

Może rozwiązaniem byłoby ustawienie tras (menu-->ustawienia-->trasa) w ten sposób , aby AM nie kasowała trasy po osiągnięciu celu. Nie przetrenowałem tego, bo używam nawigacji, aby nie przejeżdżać celu.

Witajcie!

I drugie pytanko - czy da sie "zablokowac" nawigowanie - tzn. wiem ze moge skasowac trase, ale czasem potrzebuje wylaczyc prowadzenie do celu bez kasowania trasy, po prostu chce jechac kawalek z nawigacja ustawiana tak jakbym nie zaprogramowal danej trasy, a po np. 1 km chce znowu nawigowac, przy obecnych ustawieniach zostaje tylko skasowanie trasy a pozniej ponowne jest ustawienie przez -> prowadz do -> historia ->itd.

Z gory dziekuje za odpowiedzi.

A po co blokować? Jeśli chcesz jechać "po swojemu" pewien odcinek trasy, to jedziesz, a nawigacja wyznacza Ci na bieżąco drogę do celu.

*

Offline Eldorado9

• **
  • 187
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 19, 2008, 21:33:34 »

Może rozwiązaniem byłoby ustawienie tras (menu-->ustawienia-->trasa) w ten sposób , aby AM nie kasowała trasy po osiągnięciu celu. Nie przetrenowałem tego, bo używam nawigacji, aby nie przejeżdżać celu.

Czasem w obcym miescie szukajac jakiegos, np. sklepu kombinuje sie z miejscem do parkowania, i wtedy cel zostaje przejechany a jesli jest np. Warszawa i okolice Mariota gdzie 90% uliczek jest jednokierunkowych lub starowka Krakowa to przydaje sie ponowna nawigacja.
Co do ustawien - potestuje.

A po co blokować? Jeśli chcesz jechać "po swojemu" pewien odcinek trasy, to jedziesz, a nawigacja wyznacza Ci na bieżąco drogę do celu.

Ano opcja dla wielu moze i nie potrzebna ale dla mnie byla by wygodna. Jest zielona strzaleczka - nawigacji, moze i jest opcja ustawienia "czerwonej" nie nawiguj?
Pozdrawiam
Eldorado9

*

Offline mcglow

• *
  • 90
  • Sprzęt: Navroad Auro 2S, AM 6.15_EU
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 19, 2008, 22:14:12 »

Czasem w obcym miescie szukajac jakiegos, np. sklepu kombinuje sie z miejscem do parkowania, i wtedy cel zostaje przejechany a jesli jest np. Warszawa i okolice Mariota gdzie 90% uliczek jest jednokierunkowych lub starowka Krakowa to przydaje sie ponowna nawigacja.
Co do ustawien - potestuje.

Ano opcja dla wielu moze i nie potrzebna ale dla mnie byla by wygodna. Jest zielona strzaleczka - nawigacji, moze i jest opcja ustawienia "czerwonej" nie nawiguj?

Co mogę odpowiedzieć? Potestuj.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 20, 2008, 15:55:03 »

Ale po co? Czym to się różni od jechania swoją trasą i nie słuchania AM (ew. wyłączenia dźwięków, żeby nie przeszkadzały)? I tak cię będzie prowadził do celu.

Możesz podać jakiś życiowy przykład?
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 20, 2008, 16:38:48 »
jedziesz i nie słuchasz, nawigacja jak sama nazwa służy raczej do nawigowania, jak Ci nie psi to pacnij dłużej na of w nawigacji albo się po prostu w nią nie patrz
zawodowy kierowca...

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 20, 2008, 19:42:21 »
Odnosnie drugiego pytania, to chyba nie zrozumieliscie kolegi o co mu chodzi.
W wersji chyba 4 AM była opcja "Nawiguj" (nie mylic z wylacz GPS), po jej wylaczeniu bylo widac nasza pozycje na mapie, ale nas AM nie "prowadziła". To samo mozna uzyskac w nowej AM, przesuwajac palcem po ekranie, ale po pewnym czasie AM automatycznie znowu nawiguje.

Dla mnie jest to irytujace, poniewaz gdy mam ustawione kilka punktow "Przez" w miescie i dojezdzam do ktoregos z nich i chce znalesc miejsce do zaparkowania, to AM automatycznie po zjechaniu z trasy wyznacza mi nowa (wiem ze mozna to wylaczyc w opcjach, ale to z kolei przydaje sie w innych sytuacjach).
Nie mniej jednak w AM 4 bylo to dobrze rozwiazane. Moze sie myle, ale w "piątce" tego nie znalazlem.

Pozdro

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 22, 2008, 11:08:03 »
Kurde, ale co w tym wyznaczaniu trasy jest nie tak? Niech sobie prowadzi i wyznacza, można ją olać. Parkujesz, załatwiasz co chcesz, wracasz do auta i od tego momentu już się słuchasz AM i jedziesz do następnego punktu.

Przecież nawigacja ci kontoli nad autem nie odbiera...
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 03, 2008, 19:02:40 »
To samo mozna uzyskac w nowej AM, przesuwajac palcem po ekranie, ale po pewnym czasie AM automatycznie znowu nawiguje.

Wie ktos moze czy mozna zmienic czas po jakim AM sama przechodzi w tryb nawigacji, lub czy mozna calkiem to wylaczyc?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 03, 2008, 19:14:20 »
Wie i w dodatku udzielił odpowiedzi zanim zadałeś pytanie, mało tego,
żebyś nie musiał wiele szukać przykleił wątek na pierwszej stronie działu.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 04, 2008, 19:36:58 »
Wie i w dodatku udzielił odpowiedzi zanim zadałeś pytanie, mało tego,
żebyś nie musiał wiele szukać przykleił wątek na pierwszej stronie działu.
Dziękuję

*

Offline Troll

• **
  • 214
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 04, 2008, 22:05:01 »
Ja rozwiązałem ten problem wyciagając na stałe ikonę nawigowania /zielona/ obok zmiany skali.

[BTNGPS]
bEnabled=1
//sEnabled=if(GpsOnOff=0,1,if(TrackingOnOff=0,1,0))
sAction=TrackingOnOff
sRect=#SCREEN_w-if(#LAYOUT=0, #wdtBTNGPS, #mrgwdtBTNGPSSCALE+#wdtBTNGPS+#wdtBTNCTX);#SCREEN_h-if(#LAYOUT=0, (#mrghghBTNGPSSCALE+#hghBTNGPS+#hghBTNCTX), #hghBTNGPS)-#hghBTNGPS-5;;;#wdtBTNGPS;#hghBTNGPS
sBkImage0=Toolbar\BTNGPS
crBkImageTransp0=#crBTNSTransp
crBk=-1
crText=-1

[BTNSCALE]
bEnabled=1
sAction=BTNScale
//sEnabled=TrackingOnOff & (#LAYOUT>0 | RSinT=0)
sRect=#SCREEN_w-if(#LAYOUT=0, #wdtBTNSCALE, #mrgwdtBTNGPSSCALE+#wdtBTNSCALE+#wdtBTNCTX);#SCREEN_h-if(#LAYOUT=0, (#mrghghBTNGPSSCALE+#hghBTNSCALE+#hghBTNCTX), #hghBTNSCALE);;;#wdtBTNSCALE;#hghBTNSCALE
sBkImage0=Toolbar\BTNScale
crBkImageTransp0=#crBTNSTransp
crBk=-1
crText=-1

[ZOOMS]
bEnabled=1
sEnabled=RSinT=0
bStretchZoomMap = 1
sRect=;#mrghghZOOMS;0;h-#mrghghZOOMS;#wdtZOOMS
sAlign=ZOOMS:-#mrgwdtZOOMS; NV:+h ; ; BTNCTX:-h+if(#LAYOUT=0,#mrghghBTNGPSSCALE+#hghBTNSCALE+#hghBTNSCALE+5,0)  & ; POS:+if(r>ZOOMS_l-1,h,0) & ; SPEED:+if(NV=0, h, 0)
crBk=-1

Testowane na HX4700 ekran VGA, P3300 ekran QVGA
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2008, 11:37:20 wysłana przez Troll »

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 04, 2008, 23:41:05 »
Ja rozwiązałem ten problem wyciagając na stałe ikonę nawigowania /zielona/ obok zmiany skali.
Jeżeli ktoś zainteresowany wstawię opis

Ja jestem zainteresowany, wstaw opis.
Czy można funkcję zielonej strzałki przypisać do któregoś przycisku sprzętowego?

*

Offline Troll

• **
  • 214
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 05, 2008, 11:00:50 »
Ja jestem zainteresowany, wstaw opis.
Czy można funkcję zielonej strzałki przypisać do któregoś przycisku sprzętowego?

Opis wstawiłem powyżej

Mi nie udało sie odnaleźć możliwości przypisania do przycisku

*

Offline Eldorado9

• **
  • 187
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 10, 2008, 19:31:13 »
.....
rozumiem ze klikniecie zilonej powoduje nawigowanie a ponowne zatrzymuje nawigazje? i jakbys jeszcze podal nazwe pliku do edycji?

z gory dziekuje

Co do 1 mojego pytania o ponowne wyznaczanie trasy to porada kolegi mcglow u mnie nie dziala - tzn. owszem trasa nie jest kasowana ale nawigacja nie prowadzi ponownie do wyznaczonego punktu tylko jakby "stoi" w miejscu konca trasy. Co wiecej po odjechaniu juz jakies 700 - 900 metrow od tego miejsca zaczyna wariowac, ma sie wrazenie ze chce pokazac nowe polozenie ale i na raz chce pokazac miejsce celu....

I jeszcze jedna kwestia - troszke nie zwiazana z tematem:

Pojawil sie gdzies watek na forum o "rozjezdzaniu" sie wskazan automapy czyli np. pokazywaniu naszej pozycji o 50 - 100 metrow rownolegle do drogi czy calkowitym zwariowaniu urzadzeniu i np. pokazaniu ze jade prawie 500 km/h co doprowadzilo do komunikatu o tym ze skonczyla sie mapa i urzadznie nie moze okreslic mojej pozycji.
Zrobilem na HP 614c test i w momencie bledu zamknalem automape i uruchomilem TT i pokazywal dokladnie taki sam blad - czyli w/g mnie nie jest to blad softu tylko urzedzenia...
Pozdrawiam
Eldorado9

*

Offline annras

• **
  • 116
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 13, 2008, 12:49:49 »
Kurde, ale co w tym wyznaczaniu trasy jest nie tak? Niech sobie prowadzi i wyznacza, można ją olać. Parkujesz, załatwiasz co chcesz, wracasz do auta i od tego momentu już się słuchasz AM i jedziesz do następnego punktu.

Przecież nawigacja ci kontroli nad autem nie odbiera...

To tak do końca dobrze nie działa. Pisałem już o tym. Sęk w tym, że zaparkowaliśmy gdzieś w pobliżu puntu A, załatwiliśmy sprawę w nieznanym mieście, wsiadamy do samochodu i jedziemy. I po jakimś czasie możemy się znaleźć ponownie w tym samym miejscu, bo nie wiadomo, czy AM prowadzi nas do następnego punktu B, czy uporczywie próbuje nas doprowadzić do punktu A, który wcześniej ominęliśmy, bo nie było miejsca do parkowania. Kilka razy tak to miałem. Dopiero w pewnej odległości AM rezygnuje z danego punktu i prowadzi do następnego, ale w nieznanym mieście możemy nie wiedzieć, czy już odjechaliśmy na właściwą odległość od punktu A i możemy krążyć kilka razy po nieznanych uliczkach, aż AM uzna, że przejechaliśmy punkt A. Rozwiązaniem byłaby możliwość wyświetlenia dokąd aktualnie prowadzi AM i ew. polecenie pomiń punkt, czy coś podobnego.

« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 13, 2008, 20:19:55 »
... ew. polecenie pomiń punkt, czy coś podobnego.

Dla mnie to rozwiązanie też było by dobre, gdyż AM uporczywie prowadzi do punktu "Przez" jeżeli się przez niego nie przejedzie, a nie zawsze jest to możliwe (przejechanie przez punkt "Przez").

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 13, 2008, 20:36:21 »
Trzeba ściągać od bardziej doświadczonych w temacie  . W moim starym garminie jest tak że ustawia się  czy punkty "przez" zalicza automatycznie czy tylko informuje o przybyciu do punktu i trzeba to zatwierdzić przyciskiem next 
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline Troll

• **
  • 214
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 15, 2008, 14:49:27 »
.....
rozumiem ze klikniecie zilonej powoduje nawigowanie a ponowne zatrzymuje nawigazje? i jakbys jeszcze podal nazwe pliku do edycji?

jest tak jak rozumiesz :)

plik do edycji automapa.skin.prg