POI - BTS'y

• 82 Odpowiedzi
  • 14192 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: POI - BTS'y
« Odpowiedź #30 dnia: Październik 01, 2007, 16:16:42 »
przepraszam a co terryrystom z btsow? najwazniejsza rzecza sa centrale i pkt styku roznych operatorow. mnie akurat dane bylo odwiedzic centrale plusa w krk. zupelnie niepozorny budynek, bez zadnych oznaczen. ktos obcy w zyciu sie nie skapnie co jest w srodku
"krk" .... przeciez to w Chorwacji ???
 :E
no tak ale w razie wojny obiekty takie jak mn BTS sa 1 celem do likwidacji......
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #31 dnia: Październik 01, 2007, 18:23:36 »
piszecie o tych POI BTS-ach, ale co to jest to BTS??

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #32 dnia: Październik 01, 2007, 18:57:37 »
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #33 dnia: Październik 02, 2007, 00:30:55 »
piszecie o tych POI BTS-ach, ale co to jest to BTS??
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stacja_przekaźnikowa

to faktycznie się zgodzę z przepisarzami ze na cho.le.re mi te BTS-y...?

« Odpowiedź #34 dnia: Październik 02, 2007, 05:45:08 »

to faktycznie się zgodzę z przepisarzami ze na cho.le.re mi te BTS-y...?
[/quote]

Wg tezy Piotra: gdybyś kiedyś miał zamiar zostać terrorystą - jak znalazł.  :wink:

Mnożenie takich kategorii jest bez sensu. Tak BTS'ów, jak i skrzyżowań ze światłami, szewców z Kup Różnych itp.
Widzę tylko jeden sens: chwałę AM, że "zawiera 2 mln POI". A że są bez znaczenia dla większości userów - to już inna bajka.
« Ostatnia zmiana: Październik 02, 2007, 05:55:31 wysłana przez MirChud »

*

Offline macluke

• **
  • 180
  • Sprzęt: Mio p550m; Dell Axim X3
« Odpowiedź #35 dnia: Październik 02, 2007, 12:32:21 »
Można by w Miplo stworzyć osobny dział: Dziwaczne kategorie. :P
Tam, oprócz BTSów, mogłaby się znaleźć na przykład lista nadajników FM w każdym województwie wraz z częstotliwościami  :grin:
Na przykład na bazie tego serwisu: http://nadaje.com/rmp.php

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #36 dnia: Październik 02, 2007, 12:39:07 »
Można by w Miplo stworzyć osobny dział: Dziwaczne kategorie. :P
Tam, oprócz BTSów, mogłaby się znaleźć na przykład lista nadajników FM w każdym województwie wraz z częstotliwościami  :grin:
Na przykład na bazie tego serwisu: http://nadaje.com/rmp.php
Dorzuciłnym tam też: "geocache, skarby"...
ISTQB Certified Tester

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #37 dnia: Październik 02, 2007, 12:54:45 »
Powiedz to tym gościom:
http://www.geocaching.com/Default.aspx

250.000 zarejestrowanych uczestników na tamtejszym forum.

Ja mógłbym wypisać jakieś 300-500 kategorii z mobilne.net, które są mi absolutnie zbędne.
Ale mógłbym też wypisać klikadziesiąt, których odczuwam dotkliwy brak, rekompensowany tym, że częściowo mam je prywatnie założone i skompletowane na swoich PC/PDA.

Znów defekujecie na Forum, a punktów niezbędnych w bazie MIPLO jak nie przybywało, tak i nie przybywa.
Energię potrzebną na postawienie kupy w tym wątku można byłoby spożytkować na dodanie jednego-dwu punktów do MIPLO.
No, ale quod libet....

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #38 dnia: Październik 02, 2007, 13:22:27 »
Przyszła mi do głowy jeszcze jedna kategoria: "Biura Radia Maryja"
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #39 dnia: Październik 02, 2007, 13:37:12 »
No i ?
Widzisz w niej coś niestosownego?
W czym jest gorsza od 'Biur ogłoszeń prasowych' albo 'Sklepów jeździeckich'?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #40 dnia: Październik 02, 2007, 13:39:15 »
No i ?
Widzisz w niej coś niestosownego?
W czym jest gorsza od 'Biur ogłoszeń prasowych' albo 'Sklepów jeździeckich'?
Czy ja mówiłem coś mówiłem.....?
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #41 dnia: Październik 02, 2007, 13:40:42 »
OK, źle się wyraziłem, widzisz w niej coś dziwacznego?

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #42 dnia: Październik 02, 2007, 13:42:56 »
OK, źle się wyraziłem, widzisz w niej coś dziwacznego?
Mniej więcej to co w sklepach jeździeckich.....
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #43 dnia: Październik 02, 2007, 13:49:56 »
No widzisz, tu sie różnimy.
Dla mnie obie będą równie cenne, chociaż raczej nigdy z żadnej z nich nie skorzystam.
Tak samo jak wiele innych kategorii, które w określonych przypadkach pozwalają łatwo trafić
w poszukiwane miejsce.
Co innego gdyby nie miały nic wspólnego z nawigacją, albo punkty w tych kategoriach
można było znaleźć niemal za każdym rogiem ulicy.

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
  • Sprzęt: LOOX N560, AM5
« Odpowiedź #44 dnia: Październik 02, 2007, 13:54:33 »
Ale mógłbym też wypisać klikadziesiąt, których odczuwam dotkliwy brak, rekompensowany tym, że częściowo mam je prywatnie założone i skompletowane na swoich PC/PDA.
A dlaczego (jeśli mogę spytać) nie wrzucisz ich do Miplo? Może znajdzie się ktoś, komu okażą się one równie przydatne co Tobie?

*

Offline macluke

• **
  • 180
« Odpowiedź #45 dnia: Październik 02, 2007, 14:05:32 »
Cytat: nocnyMarek
Dla mnie obie będą równie cenne, chociaż raczej nigdy z żadnej z nich nie skorzystam.
Tak samo jak wiele innych kategorii, które w określonych przypadkach pozwalają łatwo trafić
w poszukiwane miejsce.

NocnyMarku.
Tutaj nie chodzi o to w tym momencie, żeby komuś dokopać czy coś takiego.
Raczej o zwrócenie uwagi na pewne absurdy, które się pojawiają ale istnieją na równych prawach.
Można przecież zrobić każdą kategorię, bo kiedyś komuś będzie potrzebne. A może ktoś jest serwisantem BTSów? Ale czasem należy zadać pytanie: można, ale po co? Przecież nikt nikomu nie broni założyć takiej kategorii, odświeżać ją itp.
Są różne dziwne rzeczy na świecie - rozdaje się nagrody Darwina, prowadzi się rankingi najbardziej bezsensownych stron www, itp. I to wszystko istnieje. Co nie znaczy, że komuś się to może nie podobać a ktoś inny będzie zachwycony.

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #46 dnia: Październik 02, 2007, 14:56:14 »
Serwisanci BTS sieci Plus nie korzystają z nawigacji, ani GPS do ustawiania anten,
mam problem z zasięgiem w jednym miejscu i nie ma takiej możliwości aby lokalizację podać we współrzędnych,
bo nikt z "z czegoś takiego nie korzysta", dowiedziałem się od kolsuntanta sieci. :smile:

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
« Odpowiedź #47 dnia: Październik 02, 2007, 15:00:20 »
Nie bardzo rozumiem problemu kategorii z BTSami. Przecież wystarczy wysłać propozycję utworzenia kategorii do supportu Miplo, oni ją zatwierdzą lub nie, a jeśli tak, to import POI z tych excelowych arkuszy zajmie wprawnej osobie jeden wieczór.
Sens tej kategorii to zupełnie inna sprawa i nie będę tego tematu poruszał. Jeśli ktoś będzie chciał tą kategorię subskrybować, to jego sprawa. Wszyscy pozostali użytkownicy mogą ją po prostu ignorować.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #48 dnia: Październik 02, 2007, 15:08:13 »
NocnyMarku.
Tutaj nie chodzi o to w tym momencie, żeby komuś dokopać czy coś takiego.
Raczej o zwrócenie uwagi na pewne absurdy, które się pojawiają ale istnieją na równych prawach.

Oczywiście, że nie chodzi o to.
Kategorie śmieciowe, jak je nazywam, przeszkadzają mi tylko z pozycji moderatora regionalnego,
już o tym wcześniej pisałem, że jeśli tam nie będę zmuszony do ich oglądania, czytaj nie bedą
one przeszkadzać w pełnieniu funkcji moderatora regionu/innych kategorii,
to przestaną mi przeszkadzać w ogóle, ba, od czasu do czasu będą i źródłem rozrywki  :wink:

Nawet zapytałem support o te BTSy i wygląda na to, że za jakiś czas ta kategoria w miplo sie pojawi.
Zgadzam się też, że to ich istnienie 'na równych prawach' może budzić pewne opory.
Myślę tu o systemie punktacji (skoro już istnieje), który w obecnej postaci jest wyłącznie 'ilościotwórczy'
a odpowiednio zróżnicowany mógłby mieć, jak sądzę, zauważalny wpływ na jakość bazy.

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #49 dnia: Październik 02, 2007, 15:26:30 »
Dobry pomysł z tym zróżnicowaniem punktacji, np. w zależności od popularności kategorii.
Są procenty można z nich zrobić punty za dodanie POI, np. 9,2 pkt. za fotoradar stacjonarny.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #50 dnia: Październik 02, 2007, 16:12:48 »
Dobry pomysł z tym zróżnicowaniem punktacji, np. w zależności od popularności kategorii.
Akurat nie o takie zróżnicowanie mi chodziło  :S
Nowe kategorie byłyby bez szans, jak i te mniej popularne z powodu ich znacznej niekompletności.

*

Offline macluke

• **
  • 180
« Odpowiedź #51 dnia: Październik 02, 2007, 17:01:57 »
Cytat: nocnyMarek
Nowe kategorie byłyby bez szans, jak i te mniej popularne z powodu ich znacznej niekompletności.

tak naprawdę to miplomile są z mojego punktu widzenia nieistotne. Nie ma to wpływu na nic. Chcę korzystać z bazy danych, którą tworzy społeczność jednocześnie dodając coś od siebie do tej całości i tak ma powinno funkcjonować. To, czy mam 10 miplomil czy 50000 - coś zmienia? Tylko w jakiś rankingach użytkowników będę na miejscu wysokim bądź niskim.

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #52 dnia: Październik 02, 2007, 17:14:08 »
Trochę jednak zmienia, nowym użytkownikom, mają ograniczoną możliwość dodawania przede wszystkim POI.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #53 dnia: Październik 02, 2007, 18:24:22 »
A dlaczego (jeśli mogę spytać) nie wrzucisz ich do Miplo? Może znajdzie się ktoś, komu okażą się one równie przydatne co Tobie?

Z bardzo prostego powodu - zarzut o nabijanie MIPLOmil. Gdybym wrzucił je wszystkie (czy choćby i pojedynczo), zaraz podniósłby się wrzask, że wrzucam dziwaczne kategorie. I że robię to z oczywistego powodu - muszę prześcignąć Andy'ego.

A te kategorie, to np. warszawskie wieżowce (pow. 100 m, choć później zniżyłem do 80). Z adresami, wysokością, nazwą własną, często z nazwą poprzednią (lub kilkoma) oraz nazwami potocznymi. Nie wszyscy bowiem wiedzą, że Millenium Plaza, to byłe Reform Plaza, zaś w warszawskim slangu - toi-toi (od Vahapa Toy'a, tureckiego właściciela firmy Reform, a także, jeśli nie przede wszystkim, od kształtu i koloru tego budynku, przypominających przenośny kibelek). Nb. nazwa ta niebawem pewnie znów się zmieni, bo Millenium Bank się właśnie wyprowadza.
Po przeprowadzce do Warszawy była to dla mnie bardzo ważna kategoria, bo wieżowce były (są nadal, ale dziś znam je na pamięć) punktami odniesienia w określaniu położenia innych budynków, adresów, miejsc spotkań, etc. Poza tym, chciałem wiedzieć co też to za wieża, koło której właśnie przejeżdżam.

Inną kategorią są osiedla (oraz większe budynki mieszkalne) planowane do oddania w 2007 r. W kategoriach dodatkowych są te planowane na 2008 i 2009 r. To z powodu poszukiwania mieszkania dla siebie, z rynku pierwotnego, w fajnej lokalizacji, niekoniecznie za dramatyczną kasę. W opisie jest nazwa inwestycji, deweloper, adres www projektu (lub dewelopera).
Sądzę, że nie tylko ja szukam nowego mieszkania.
Wiem, że są dziesiątki takich map w prasie, w internecie, itd. Ale PDA z AM mam (prawie) zawsze przy sobie.

Wklepałem też kancelarie komornicze (to nie mnie ścigają, raczej robimy wspólne interesy), firmy konsultingowe, audytorów, biurowce pow. 2.500 m2 (część pokrywa się z wieżowcami) i wiele innych, "dziwacznych" kategorii, które dramatycznej większości userów AM nigdy się nie przydadzą. Może się jednak zdarzyć, że pojedynczym osobom mogłyby ułatwić pracę.

Ale po co się z tym wychylać? Żeby mi nasrali na głowę? Dzięki. Wolę, w ramach pokuty za lubieżny żywot, obejrzeć choćby TV Trwam.

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
« Odpowiedź #54 dnia: Październik 02, 2007, 18:37:06 »
Z bardzo prostego powodu - zarzut o nabijanie MIPLOmil. Gdybym wrzucił je wszystkie (czy choćby i pojedynczo), zaraz podniósłby się wrzask, że wrzucam dziwaczne kategorie. I że robię to z oczywistego powodu - muszę prześcignąć Andy'ego.
No i co z tego? Wrzask podniesie conajwyżej kilka osób, a o wiele więcej doceni Twój wkład w budowanie bazy Miplo.

A te kategorie, to np. warszawskie wieżowce (pow. 100 m, choć później zniżyłem do 80). Z adresami, wysokością, nazwą własną, często z nazwą poprzednią (lub kilkoma) oraz nazwami potocznymi.
IMHO kategoria mało przydatna, ale na pewno ciekawa. Jest cała masa ludzi, która interesuje się tematyką tego typu budynków (wystarczy chociażby zajrzeć na forum serwisu SkyscraperCity). Można by ją rozszerzyć na inne miasta.

Inną kategorią są osiedla (oraz większe budynki mieszkalne) planowane do oddania w 2007 r. W kategoriach dodatkowych są te planowane na 2008 i 2009 r.
(...) Sądzę, że nie tylko ja szukam nowego mieszkania.
Sam podsunąłeś powód, dla którego te kategorie mogłyby się znaleźć w Miplo.

Wklepałem też kancelarie komornicze (to nie mnie ścigają, raczej robimy wspólne interesy), firmy konsultingowe, audytorów
Te kategorie akurat mogłyby się przydać niejednej osobie.

Ale po co się z tym wychylać? Żeby mi nasrali na głowę? Dzięki.
Ja napisałem na samym początku - co Cię obchodzi zdanie kilku krzykaczy, którzy ranking userów Miplo traktują jak ranking najlepiej zarabiających tenisistów? Na pewno dla większej ilości osób takie kategorie okażą się przydatne.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #55 dnia: Październik 08, 2008, 14:31:43 »
No i mamy w Miplo mapy pokrycia BTSów w Polsce: http://www.miplo.pl/index.php?c=566
Serwis wzbogacił się o ~33 tysiące nowych POI.
Wygląda na to, że zostało to zrobione z sensem, przez automatyczną konwersję plików
udostępnianych przez UKE, dzięki temu kategoria ma szanse być zawsze kompletna i aktualna.

ps.
Pierwszy raz zdarzyło mi się pochwalić Miplo  :shock: za sensowną robotę, chyba się starzeję albo cuś  :E

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #56 dnia: Październik 08, 2008, 14:47:23 »
Wyciąłem niepotrzebny cytat. nM.

Zastanawiam się, czy to nie lista życzeń.... Ponoć BTS UMTS (Plus) jest ode mnie 200m a na ulicy w otwartej przestrzeni są może 3/5 kresek....
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2008, 14:52:17 wysłana przez nocnyMarek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #57 dnia: Październik 08, 2008, 14:55:10 »
To całkiem możliwe, na stronie UKE jest napisane, że publikują 'wykazy pozwoleń radiowych'
a to nie jest jednoznaczne z listą działających nadajników.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #58 dnia: Październik 08, 2008, 14:56:32 »
To całkiem możliwe, na stronie UKE jest napisane, że publikują 'wykazy pozwoleń radiowych'
a to nie jest jednoznaczne z listą działających nadajników.
Zgadza się i "na bank" tak jest :)
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2008, 14:58:38 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #59 dnia: Październik 08, 2008, 15:02:06 »
No i mamy w Miplo mapy pokrycia BTSów w Polsce: http://www.miplo.pl/index.php?c=566
Serwis wzbogacił się o ~33 tysiące nowych POI.

No i 164 tys. miplomili przepadło :)
Paweł