POI - BTS'y

• 82 Odpowiedzi
  • 14174 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

POI - BTS'y
« dnia: Wrzesień 30, 2007, 09:33:35 »
Na stronie UKE http://www.bip.uke.gov.pl/bipurtip/index.jsp?place=Lead07&news_cat_id=56&news_id=724&layout=11&page=text jest spis stacji BTS, jesli ktos ma czas i wiedze (ja nie mam ani jednego ani drugiego) niech dorzuci te punkty do MIPLO, moze sie przyda.

Pozdrawiam.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2007, 09:44:30 wysłana przez lisesek »

*

Offline srwe

• **
  • 197
  • Sprzęt: N50 Premium
Odp: POI - BTS'y
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 30, 2007, 09:44:51 »
Ciekawy pomysł.
A tak poza tym, czy ta baza jest aby wszystkich BTSów, swojej miejscowości znaleźć nie mogę, choć wiem, że są na pewno 3 BTSy.
Ten wirus to posiadacz PDA inaczej nazywany użyszkodnik - coś zawsze namota i zwala na wirusy komputerowe.
PDAclub=syfbiany, wółemy i palmzłoschy :P
omnia złomnia :P

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 30, 2007, 10:08:21 »
Tam sa wszystkie na ktore wydano pozwolenia. A czy jestes pewien ze to co stoi u Ciebie to BTS.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2007, 10:10:40 wysłana przez lisesek »

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 30, 2007, 11:43:40 »
Na stronie UKE jest spis stacji BTS, jesli ktos ma czas i wiedze (ja nie mam ani jednego ani drugiego) niech dorzuci te punkty do MIPLO, moze sie przyda.

A możesz mi powiedzieć do czego może się przydać???
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 30, 2007, 12:14:37 »
uwierz mi - może się przydać do naprawdę wielu rzeczy :)

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 30, 2007, 12:21:46 »

Do jakich?  :-?  - choć parę przykładów
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 30, 2007, 12:46:32 »

Sorry Winnetou, nie wierzę  :P

14tyś BTSów GSM900, + 5tyś GSM1800, + 4000 UMTS w sumie 23tysiące POI
Więc do czego to się może przydać każdemu użytkownikowi miplo?
(odpuść korzyści dla autora POI, który sobie nabije punktów, i pracownków serwisu BTSów)
Z tych 'wielu rzeczy' wymień choć trzy.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 30, 2007, 15:27:25 »
Będzie bardziej użyteczne niż kategoria "domy ludowe" a dowiesz się o tym jak pojeździsz po takich zadupiach jak ja.
 "14tyś BTSów GSM900, + 5tyś GSM1800, + 4000 UMTS w sumie 23tysiące POI
Więc do czego to się może przydać każdemu użytkownikowi miplo?
(odpuść korzyści dla autora POI, który sobie nabije punktów, i pracownków serwisu BTSów)
Z tych 'wielu rzeczy' wymień choć trzy."
Prawda ale może by tak dodać tylko te w okolicach których nie ma zasięgu.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2007, 15:34:49 wysłana przez lisesek »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 30, 2007, 16:12:15 »
Cytat: lisesek
Będzie bardziej użyteczne niż kategoria "domy ludowe" a dowiesz się o tym jak pojeździsz po takich zadupiach jak ja.

Wiesz, w domu ludowym może się trafić jakaś impreza, wtedy z POI będzie tam łatwiej dojechać.
Owszem, to trochę naciągana teza, ale przynajmniej ma to coś wspólnego z nawigacją ;-)

Cytat: lisesek
... może by tak dodać tylko te w okolicach których nie ma zasięgu.

Hahaha, czyli te nieczynne bądź uszkodzone?  :ohreally:
Przed chwilą propnowałeś 'przepisanie' przy komputerze 3 arkuszy, żaden z nich nie podaje takich informacji.
A jak je rozpoznasz siedząc w fotelu? Jak zweryfikujesz?
Poza tym zasięgu zwykle nie ma tam, gdzie nie ma stacji bazowej,
bądź ze względu na niekorzystne ukształtowanie terenu odległość od niej jest zbyt duża
Miejsca gdzie brak jest zasięgu, to zwykle mniejsze bądź większe obszary, obszary nie miejsca
jak chcesz oznaczać obszary?
I wciąż nie mam odpowiedzi na podstawowe pytanie: w czym to sie przyda do nawigacji?
Na obszarach słabiej zaludnionych wciąż brakuje wielu podstawowych POI,
typu stacje benzynowe, LPG itd., a Ty liczysz, że ktoś będzie zgłaszał BTSy?

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 30, 2007, 16:20:34 »
idiotyczny pomysl z tymi BTSami. juz wolabym jakby ktos toi toye dolozyl do poi.
Dell X50v/Bt-359 --> BB

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 30, 2007, 16:52:35 »
"Wiesz, w domu ludowym może się trafić jakaś impreza, wtedy z POI będzie tam łatwiej dojechać."
No fakt, kiedyś nawet przypadkiem wpadłem na takie wesele w domu ludowym i było super, chyba zaabonuję tą kategorię.

"Hahaha, czyli te nieczynne bądź uszkodzone?"
A ile takich jest? Jakieś promile bo nie po to się wydaje pareset tysięcy żeby stało i rdzewiało.

"Poza tym zasięgu zwykle nie ma tam, gdzie nie ma stacji bazowej,
bądź ze względu na niekorzystne ukształtowanie terenu odległość od niej jest zbyt duża
Miejsca gdzie brak jest zasięgu, to zwykle mniejsze bądź większe obszary, obszary nie miejsca
jak chcesz oznaczać obszary?"
Nie mam zielonego pojęcia, dałem tylko potencjalne narzędzie w postaci bazy danych a co kto z tym zrobi to nie wiem, nie chcę dyskutować nad użytecznością tej informacji, jest i tyle, równie dobrze możemy dyskutować nad sensownością umieszczenia informacji o przemiennikach amatorskich - przecież jak jesteś w zasięgu to na niego wejdziesz a i obszaru też nie da się (chyba) zaznaczyć

"I wciąż nie mam odpowiedzi na podstawowe pytanie: w czym to sie przyda do nawigacji?"
A w czym w nawigacji przydają się domy ludowe? A jak np. będziesz spał w ośrodku w Krynkach to się dowiesz w którą stronę iść żeby móc z rodzinką pogadać

"Na obszarach słabiej zaludnionych wciąż brakuje wielu podstawowych POI,
typu stacje benzynowe, LPG itd., a Ty liczysz, że ktoś będzie zgłaszał BTSy?"
No ja nie będę niczego zgłaszał od czasu kiedy program stał się komercyjny, bo co będzie jak nie przedłużę licencji? - nawet własnych punktów nie będę mógł ściągnąć - dziękuję.

"idiotyczny pomysl z tymi BTSami. juz wolabym jakby ktos toi toye dolozyl do poi."
To sobie dopisz:
N54,34299 °   E18,97381 °   plus minus kilkadziesiąt metrów ale jak będziesz bardzo potrzebował to znajdziesz  :D

Pozdrawiam.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 30, 2007, 18:39:00 »
W czym w ogóle problem? Konwersja tych plików na POI AM3/4 to jakieś pięć minut.
Zgłaszać nowe POI będzie UKE, bo ma obowiązek aktualizować bazę.
Weryfikować będzie (już to zrobiło) UKE, bo też ma taki obowiązek.
Ktoś chce subskrybować - proszę bardzo. Nie chce - nie ma przymusu.
Do czego się może przydać?

Jestem abonentem Ery (Plusa i Orange'a). Mieszkam w bloku naszpikowanym stalą zbrojeniową i konstrukcyjną. Mam permanentny problem z rozmowami GPS. Nawet nie wiem z której strony jest najbliższy BTS i z której strony bloku (w którym pokoju) rozmawiać, by sygnał był lepszy. Być może powinienem wyłączyć telefon po wejściu do domu i włączyć go (zalogować do sieci) po odpowiedniej stronie, do właściwego BTSa.
Oczywiście mógłbym to przećwiczyć empirycznie, latać z telefonem, jak Żyd po pustym sklepie, włączać, wyłączać, logować się, wylogowywać, liczyć kreski, etc.
Problem mam ze wszystkimi sieciami. Czyli - wszystko te zabawy razy trzy.
Nie prościej oblukać POI z BTSami? Tak, z wyłączonym GPS-em...

Dalej, rozważam zakup telefonu/modemu G-3/UMTS. Przez 99% czasu przebywam w pewnie dwudziestu, ściśle określonych miejscach, w różnych miejscach Polski. Kupować, czy nie kupować? Będzie działał UMTS, czy nie? Przetestować tego nie da się, przynajmniej w Plusie. Trzeba kupić, by się przekonać, czy zadziała w określonym miejscu. A czy wiedza o stacjach UMTS położonych w pobliżu może być przesłanką dla podjęcia takiej decyzji, czy nie?

Dodam dla ułatwienia, że mapki pokrycia, prezentowane przez operatorów, nie wszędzie są zgodne z rzeczywistym stanem rzeczy. Sprawdzone empirycznie. Informacja w postaci mapki nie może zatem stanowić jedynej i pewnej przesłanki do kupienia zestawu UMTS. Może być jedną z wielu. Kolejną zaś - znajomość topografii i odległości okolicznych stacji G-3.

To tyle, co dotyka mnie osobiście i na szybko przychodzi mi na myśl w kwestii przydatności tytułowych POI.

A Was boli tylko to, że ktoś sobie natrzepie MIPLOmili.

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 30, 2007, 19:19:29 »
Mam gdzieś miplomile - z mojego puntu widzenia tak samo są przydatne, jak te nieszczęstne BTS'y. Ale owszem, jeśli chcecie nabijać statystykę obłędną ilością punktów, to może proponowałbym spis kasztanowców i dębów (ładne drzewa, na dodatek przydają się w dokarmianiu zwierzyny...). Wtedy dopiero będzie się można pochwalić bazą zawierającą zawrotną ilość punktów POI.

A tak serio - bardziej mnie interesują poi w Zielonej Górze i okolicach. Te okolice jakoś po macoszemu traktowane, a dodanie tam punktów trwa na dodatek długi tygodnie...
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 30, 2007, 19:53:27 »
Ja uważam że wszystkie kategorie jakie komu przyjdą do łba powinny się znalezc w miplo, nawet takie gdzie bierze sum a gdzie okoń. Kto chce niech z nich korzysta. Większy wybór to większa baza  a to większa wiedza. Z wszystkich kategorii i tak używam tylko 20 wybranych. Jedną mam prywatną nie udostępnianą przy synchro.
Pozdrowionka

*

Dżeju

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 30, 2007, 20:01:39 »
Co komu przeszkadza jakakolwiek kategoria ? Przecież nie ma przymusu pobierania, zaś niewątpliwą zaletą tegoż serwisu jest właśnie to, że znajduje się tam prawie wszystko  :wink:  Sam się zdziwiłem na wakacjach z jakich kategorii musiałem czy też chciałem skorzystać - nigdy nic nie wiadomo  :|

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 30, 2007, 20:09:49 »
Co komu przeszkadza jakakolwiek kategoria ? Przecież nie ma przymusu pobierania, zaś niewątpliwą zaletą tegoż serwisu jest właśnie to, że znajduje się tam prawie wszystko  :wink:  Sam się zdziwiłem na wakacjach z jakich kategorii musiałem czy też chciałem skorzystać - nigdy nic nie wiadomo  :|

ano właśnie popieram

*

• 6498
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 30, 2007, 21:09:18 »
Dostępna ilość POIs dla USA to ponad 12 mln punktów (zarówno u Navteq'a, jak i TeleAtlasa).
USA mają 30-krotnie większą powierzchnię od Polski.
Powinniśmy mieć zatem ok. 400.000 POI.
Ale jest w Stanach wiele obszarów niezurbanizowanych.
Weźmy ilość ludności - 7-krotnie więcej mieszka ludzi w USA, niż Polsce.
Wg. tego wskaźnika powinniśmy mieć 1,75 mln POI.
POI w USA pewnie nie zawierają BTS-ów, ale - pocieszę Was - zawierają sygnalizację świetlną (GDF code: 9941, GDF Name: Traffic Light).

To z kim my się ścigamy? Odpowiedź brzmi: z nikim.
Wprowadzamy to, co jest komuś przydatne. Nie znam kategorii, którą subskrybują wszyscy. Z AM korzystają np. także i rowerzyści. Ukochane przez wszystkich Fotoradary są im tak potrzebne, jak majtki panience lekkich obyczajów.

Nie rozmawiamy o kategoriach, które na siłę mają być wciśnięte do AutoMapy i obowiązkowo instalowane wraz z aplikacją. Mówimy o kategoriach, które mają leżeć na serwerze internetowym. Ktoś zechce skorzystać - ściągnie. Nie będzie miał potrzeby - pozostanie mu tylko marudzenie. Jak starej ciotce...

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 30, 2007, 22:55:52 »
Ukochane przez wszystkich Fotoradary są im tak potrzebne, jak majtki panience lekkich obyczajów.

No, no, a jak zmarznie w ...  :wink:

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 30, 2007, 23:00:43 »
... zimie  :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 30, 2007, 23:09:05 »
Adam,  naprawdę chcesz taką bazę w której 90% POI będzie użyteczne dla jednego promila użytkowników?
Poł miliona POI,  w tym:
5%- BTSy,
20% sygnalicacja świetlna,
10% skrzyzowania bez świateł
18% krzywe krawężniki,
25% wolnostojace kosze na śmieci
10% oznakowane przejscia dla pieszych
7% dziury w jezdni
i wreszcie
5% niekompletna baza stacji benzynowych, bankomatów, wulkanizatorów, fotoradarów i kilku innych kategorii?

Z bazy BTSów i tak nie będziesz miał pożytku, póki nie będzie kompletna i zweryfikowana.
Inaczej wybierzesz sieć, kupisz telefon i okaże się, że ten BTS, który był Ci najbardziej potrzebny
stoi 2 km dalej, bądź należy do innego operatora, a do tego w miejscu na którym Ci zależało
jest BTS innej sieci ale niewprowadzony do bazy...

Cytat: Moi
A Was boli tylko to, że ktoś sobie natrzepie MIPLOmili.

Nie to mnie boli, tylko to, że ten system premiuje ilość a nie jakość POI.
Premiuje te kategorie w których na POI można się napatoczyć 'za każdym rogiem ulicy'
czyli premiuje najmniej ważne, bo najbardziej liczne kategorie.
A powinien premiować kategorie potencjalnie najbardziej użyteczne,
powinien motywować do kompletowania kategorii i weryfikowania punktów,
tymczasem jedyne co robi, to nabija ilość bezpłciowych POI.
Ja zdecydowanie wolę mniejszą bazę wartościowych punktów w kompletnych
i zgodnych z rzeczywistością kategoriach, niż górę śmiecia liczonego na tony.

*

• 6498
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 01, 2007, 00:52:32 »
Perspektywę roztoczyłeś kuszącą, z tymi bzdurnymi kategoriami, tylko co z tego? Co i kto robi w tym celu, żeby przybywało rozsądnych kategorii?
Jedyne, co się tu odbywa, to zniechęcanie kogokolwiek do jakiejkolwiek aktywności.
Rzygać się chce, kiedy kolejny raz ktoś powtarza o trzepaniu MIPLOmil.
Kiedy kolejny raz ktoś powtarza o wprowadzaniu punktów z książek telefonicznych.
Kiedy kolejny raz słyszę, że ktoś wprowadza zbędną sygnalizację świetlną w Warszawie, a leżą odłogiem punkty z wulkanizatorami i szewcami w Kupie Dolnej.

Brakuje czegoś jednemu z drugim? Sam se to wprowadź! Pod wpływem jakichś debilnych tekstów gość, który wprowadza światła w Warszawie ma nagle rzucić się na produkcję POI z szewcami w Kupie?
Zasada jest jedna - czego sam nie wprowadzisz, tego miał nie będziesz. I nie pomoże rozrzucanie fekaliów na Forum. Trzeba samemu wziąść się do roboty. I tyle.

Potrzebne POI w Kupie Dolnej? Bierz książkę telefoniczną Kupy i wprowadzaj. Nie woź się na tym, że Andy1212 walnął się raz (JEDEN RAZ) i umieścił jakiś sklep w jeziorze. Czym grozi wprowadzanie POI z książki telefonicznej, czy z innej Panoramy Firm? Dziś już niczym, bo w większości miast są już adresy uliczne. Chyba, że to książka przedwojenna. Jeśli mielibyśmy wprowadzać punkty wyłącznie z autopsji, to byłoby ich z pięć tysięcy. Znając aktywność pieczeniarzy, gardłujących tylko nad rzekomo idiotycznymi kategoriami, czy nad kradzieżą POI przez AutoMapę.

nocnyMarku, używasz jakiejś pokrętnej argumentacji, że BTS-y trzeba zweryfikować samemu. Akurat w przypadku UKE, jako jednej z nielicznych instytucji państwowej, można ufać, że publikuje:
a) kompletny
b) sprawdzony
zestaw zainstalowanych BTS-ów. Jeśli któryś (jeszcze) nie działa, niebawem zacznie działać.
W dodatku, opowiadasz historie o różnych sieciach, jakbym nie potrafił odróżnić Plusa od Ery, wyraźnie opisanych w pliku.

Piszesz, że wolisz kilogram złota od megatony guana. Znasz kogoś, kto nie wolałby tak samo jak Ty? Tylko co z tego? Guano.
Zdajesz się proponować, żeby większą wartość miało pół punktu z szewcem w Kupie Dolnej, niż pięć świateł w Warszawie. Tylko że mnie ten szewc nie wali, a światła są mi potrzebne na codzień. Dałbym dokładnie odwrotną punktację. Pasuje?
Nie pasuje? Szkoda. Mnie nie pasuje Twoje. I co? Dalej guano.

Zamiast ludzi zachęcać do aktywności, do dodawania punktów, chodzicie po Forum i rzygacie na bliźnich. No zajebista motywacja. Ludzie będą się wprost garnąć do poszerzania bazy. A Wy ciągle będziecie się dziwić - co się, kurka, dzieje? Co to społeczeństwo takie aspołeczne?

Idę, bo mi niedobrze.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 01, 2007, 01:23:58 »
Idę, bo mi niedobrze.

Nic dziwnego, tłoczysz i tłoczysz te fekalia, a nie nawykłeś do takiej roboty :P
Światła są Ci potrzebne na codzień?
No to przestań rzygać śmierdzącymi tekstami, a uzasadnij.
Bo od tego smrodu POI nie przybędzie, ani tych mniej ani, bardziej bzdurnych.

*

• 6498
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 01, 2007, 03:54:56 »
Chętnie uzasadnię po raz setny.

Jazda głównymi ulicami w Warszawie (tak, jak wyznacza trasę 100% aplikacji nawigacyjnych) w godzinach szczytu to samobójstwo. Prędzej czy później musisz sobie strzelić w łeb, stojąc w koszmarnym korku, poruszającym się 5km/h.

Jeździ się ulicami/uliczkami bocznymi, równoległymi do głównych. Zaś główne przecina się tylko w miejscach, gdzie jest sygnalizacja świetlna. Jeśli nie znasz Warszawy lub tej części Warszawy, w którą się wybierasz, to planuj trasę ręcznie, wg. zasad opisanych w zdaniu poprzednim.

Jak zaplanować trasę bez znajomości skrzyżowań z sygnalizacją?
Napisane: Październik 01, 2007, 03:52:21
P.S. Kręcisz, kluczysz i zmieniasz temat.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 01, 2007, 07:31:15 »
Jeśli nie znasz Warszawy lub tej części Warszawy, w którą się wybierasz, to planuj trasę ręcznie, wg. zasad opisanych w zdaniu poprzednim.
Mieszkam w Warszawie i wierz mi, że nie da się w żaden sposób zaplanować trasy,  żadne zasady, klucz wg. którego możnaby je ominąć!!!
ISTQB Certified Tester

*

• 6498
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 01, 2007, 08:41:09 »
Mieszkam w Warszawie i wierz mi, że nie da się w żaden sposób zaplanować trasy,  żadne zasady, klucz wg. którego możnaby je ominąć!!!

Mieszkam w Warszawie (Marymont) i w dowolne miejsce w centrum dojeżdżam w 10-15 minut. W czasie największych korków. Nie używam komunikacji miejskiej od dwudziestu lat.
Piotrze, jak będziesz stał w korkach, to rozejrzyj się, czy stoją z Tobą razem taksówki. A jeśli nie zauważysz ich zbyt wiele, to zastanów się gdzie są? Strajk? Przymusowy postój? Nie. Jeżdżą dokładnie tak, jak to opisałem.
Poruszałem się taksówkami w Warszawie przez wiele lat, póki nie zamieszkałem tu sam.

*

Offline macluke

• **
  • 180
  • Sprzęt: Mio p550m; Dell Axim X3
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 01, 2007, 08:42:12 »
Pomijając sens istnienia takiej kategorii...
Jak już ktoś tu napisał - UKE publikuje dokładną listę BTSów.
Natomiast nie wiedziałem, że do tej pory spis tych urządzeń był informacją tajną:

http://wiadomosci.onet.pl/1615045,18,1,1,,item.html

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 01, 2007, 09:00:55 »
Pomijając sens istnienia takiej kategorii...
Jak już ktoś tu napisał - UKE publikuje dokładną listę BTSów.
Natomiast nie wiedziałem, że do tej pory spis tych urządzeń był informacją tajną:

http://wiadomosci.onet.pl/1615045,18,1,1,,item.html

Wg mnie nadal powinno tak być.....
ISTQB Certified Tester

*

Offline macluke

• **
  • 180
  • Sprzęt: Mio p550m; Dell Axim X3
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 01, 2007, 09:14:57 »
Cytat: piotr.lutynski

no ale dlaczego? Terroryści i tak mają spis btsów, a ludzie mają prawo wiedzieć takie rzeczy. Może być tak, że po lekturze wydawnictwa UKE okaże się, że BTS jest wśród nas, chociaż w ogóle nie mieliśmy o tym pojęcia :)
Nieważne, że niewiele można potem zrobić z tą wiedzą....

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 01, 2007, 09:18:38 »
Cytat: piotr.lutynski

no ale dlaczego? Terroryści i tak mają spis btsów, a ludzie mają prawo wiedzieć takie rzeczy. Może być tak, że po lekturze wydawnictwa UKE okaże się, że BTS jest wśród nas, chociaż w ogóle nie mieliśmy o tym pojęcia :)
Nieważne, że niewiele można potem zrobić z tą wiedzą....
A skąd wiedza terroryści czy ruscy... no skad.....?
Łączność służy bezpievczeństwu ludzi i gdyby nie było to ujawniane to w razie czego zawsze trudniej byloby  "skasować", zdezorganizować łącznośc w kraju........
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2007, 09:24:09 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #29 dnia: Październik 01, 2007, 16:12:55 »
przepraszam a co terryrystom z btsow? najwazniejsza rzecza sa centrale i pkt styku roznych operatorow. mnie akurat dane bylo odwiedzic centrale plusa w krk. zupelnie niepozorny budynek, bez zadnych oznaczen. ktos obcy w zyciu sie nie skapnie co jest w srodku
Dell X50v/Bt-359 --> BB