POI Automapy w praktyce ...

• 18 Odpowiedzi
  • 7458 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Darkph

• 493
POI Automapy w praktyce ...
« dnia: Czerwiec 03, 2009, 10:51:43 »
Witam,
Jak wiemy z reklam Automapa ma podobno największą bazę POI w Polsce.
Bardzo mi się to podoba i na szczęście mogę subskrybować dość dużą liczbę POI bez zatykania się mojej Automapy ( obecnie mam  113001 :-)  )

Niestety albo nie potrafię używać tych POI w praktyce, albo coś jest nie tak z "logiką przechowywania" tych POI.
Wczoraj byłem poza terenami, które znam i zapragnąłem kupić sobie bułkę i wodę mineralną w najbliższym sklepie spożywczym...

Jako że jestem posiadaczem największej bazy POI w Polsce postanowiłem żeby pomogła mi w tym Automapa...
Ukazała mi się imponująca lista sieci sklepów (kategorie) , no i po kolei zacząłem wchodzić do każdej kategorii w poszukiwaniu najbliższego sklepu spożywczego...
Po kilku minutach wchodzenia i wychodzenia w różne kategorie sklepów wkurzony przestałem bawić się Automapą i po prostu pojechałem przed siebie... Po mniej więcej takim samym czasie , który zmarnowałem wcześniej na poszukiwanie sklepu w Automapie znalazłem to czego szukałem bez pomocy nawigacji...

Mam pytanie:
Jak można w Automapie w prosty sposób znaleźć dowolny najbliższy sklep spożywczy lub dowolną najbliższą stację benzynową ?

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
  • Sprzęt: MIO P560 + WM6.0
Odp: POI Automapy w praktyce ...
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 03, 2009, 11:52:36 »
Często mam podobny problem ze znalezieniem np stacji benzynowej lub jakiejś pizzerii w pobliżu, można subskrybować w MIPLO całe scalone kategorie np stacje benzynowe, pizzerie, restauracje itp. i na liście w AM będą nam się wyświetlać wszystkie te obiekty dostępne w pobliżu, lecz w tym momencie jest problem gdy szukamy bezpośrednio na mapie np stacji benzynowej Statoil czy innego BP, trzeba klikać na ikonkę na mapie aby wyświetlił się opis. Ja osobiście jestem zwolennikiem subskrybowania niescalonych kategorii, ponieważ często wyszukuję konkretne punkty na mapie, np. umawiam się z kimś w Białej Podlaskiej na stacji Shella przy obwodnicy - w tym momencie łatwiej jest mi znaleźć na mapie obwodnicę Białej Podlaskiej i poszukać przy niej ikonkę Shell niż klikać we wszystkie stacje benzynowe jakie są w pobliżu.
Mam pewien pomysł jak pogodzić wygodę użytkowania kategorii scalonych i niescalonych, myślę że przydałoby się aby w AM punkty POI były pogrupowane tak jak w MIPLO, np chcemy znaleźć w pobliżu jakąkolwiek pizzerię, więc klikamy znajdź i wskazujemy grupę pizzerie, lecz gdy chcemy znaleźć pizzerię Da Grasso klikamy znajdź, wyszukujemy grupę pizzerie, rozwijamy ją i wskazujemy Da Grasso. NIe wiem na ile mój pomysł jest realny z technicznego punktu widzenia, lecz z chęcią dowiem się jakie są Wasze opinie na jego temat?

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 03, 2009, 11:57:48 »
Drogę do najbliższego POI od Twojej aktualnej pozycji ma np. TomTom, w AM nie znalazłem. Może jakiś długoletni praktyk wie jak to ustawić.

Na logikę powinieneś włączyć wyświetlanie danej kategorii, ewentualnie oddalić nieco widok i własnymi oczami znaleźć POI na mapce. Przydatne jest tu ustawienie od jakiego zbliżenia/skali wyświetlane są POI. Możesz też wpisać w przeszukiwaniu POI kategorię (np. sklep) i potem wyszukać po nazwie miejscowości - trochę marnie gdy jesteś w nieznanym terenie i nie znasz nazw okolicznych wiosek, a nie widać drogowskazów ;)

Co do ilości punktów POI w AM, nie łudź się, że są tam wszystkie np. apteki, stacje benzynowe czy sklepy spożywcze w kraju. To nie działa tak, że AM/miplo wpisuje każdy punkt jaki powstaje, bo skąd mieliby o nim wiedzieć? Z MSWiA?  :mrgreen: Punkty POI dopisują w głównej mierze użytkownicy, tacy jak Ty. Gdy dopiszesz/zgłosisz (miplo) jakieś punkty koło siebie, to inni mogą z nich skorzystać, w najlepszym razie zdublujesz już wcześniej zgłoszone POI.

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 03, 2009, 12:23:16 »
Jackal AM posiada również funkcję poszukiwania POI w pobliżu twojej pozycji, piszę z pamięci bo nie mam w tym momencie dostępu do AM: Prowadź do-znajdź/POI/wskazujemy konkretne POI/klikamy szukaj. Gdy mamy wyznaczoną trasę znajdzie nam punkty przy trasie, lecz możemy to zmienić klikając w ostatnim etapie wyszukiwania ikonkę lornetki na dole okna i odhaczając "przy trasie" wskazać jednocześnie w jakim promieniu od naszej pozycji ma wyszukać.

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 03, 2009, 15:26:21 »
@tomek1970
A nie mówiłem, że trzeba jakiegoś praktyka poszukać, dzięki  :ok:

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 03, 2009, 18:12:37 »
Jackal AM posiada również funkcję poszukiwania POI w pobliżu twojej pozycji, piszę z pamięci bo nie mam w tym momencie dostępu do AM: Prowadź do-znajdź/POI/wskazujemy konkretne POI/klikamy szukaj. Gdy mamy wyznaczoną trasę znajdzie nam punkty przy trasie, lecz możemy to zmienić klikając w ostatnim etapie wyszukiwania ikonkę lornetki na dole okna i odhaczając "przy trasie" wskazać jednocześnie w jakim promieniu od naszej pozycji ma wyszukać.

jakież to intuicyjne rozwiązanie  :E Dzieki kolego za to wyjaśnienie, mi też się przyda.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 03, 2009, 18:26:14 »
Mam pewien pomysł jak pogodzić wygodę użytkowania kategorii scalonych i niescalonych, myślę że przydałoby się aby w AM punkty POI były pogrupowane tak jak w MIPLO, np chcemy znaleźć w pobliżu jakąkolwiek pizzerię, więc klikamy znajdź i wskazujemy grupę pizzerie, lecz gdy chcemy znaleźć pizzerię Da Grasso klikamy znajdź, wyszukujemy grupę pizzerie, rozwijamy ją i wskazujemy Da Grasso. NIe wiem na ile mój pomysł jest realny z technicznego punktu widzenia, lecz z chęcią dowiem się jakie są Wasze opinie na jego temat?

Od niepamiętnych czasów domagamy się utworzenia hierarchicznego menu POI  w AM. Pomysł baardzo stary.

@tomek1970
A nie mówiłem, że trzeba jakiegoś praktyka poszukać, dzięki  :ok:

jakież to intuicyjne rozwiązanie  :E Dzieki kolego za to wyjaśnienie, mi też się przyda.

Naprawdę nie znaliście tego? :shock:

Tak w ogóle, to nie są to rozwiązania zadanego przez autora wątku pytania, gdyż odpowiedź na pytanie:

Jak można w Automapie w prosty sposób znaleźć dowolny najbliższy sklep spożywczy lub dowolną najbliższą stację benzynową ?

brzmi:
w żaden prosty sposób się nie da. Z powodu, że nie ma hierarchicznej stuktury POI właśnie.

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 03, 2009, 20:40:56 »
Od niepamiętnych czasów domagamy się utworzenia hierarchicznego menu POI  w AM. Pomysł baardzo stary.
Zaglądam do tego forum od ok 1,5 roku, więc może wcześniej taki pomysł się pojawiał, lecz w tym czasie nie zauważyłem aby ktoś o tym  wspominał, myślę że byłoby dobrze aby znowu za tym lobbować, tym bardziej że niektóre pomysły z forum zostały jednak zrealizowane :ok:
w żaden prosty sposób się nie da. Z powodu, że nie ma hierarchicznej stuktury POI właśnie.
Myślę że odpowiedzią na ten konkretny przypadek jest subskrybcja scalonych kategorii, chociaż utrudnia to wyszukiwanie POI bezpośrednio na mapie więc nie jest to sposób idealny.
A nie mówiłem, że trzeba jakiegoś praktyka poszukać, dzięki 
jakież to intuicyjne rozwiązanie   Dzieki kolego za to wyjaśnienie, mi też się przyda.
Panowie zawstydzacie mnie :oops:, nie jestem ani wielkim praktykiem ani też z racji że jestem facetem nie posiadam kobiecej intuicji :grin:
Czasami gdy jest się bardzo zdesperowanym można znaleźć rozwiązania nawet w AM :wink:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 03, 2009, 21:30:22 »
Myślę że odpowiedzią na ten konkretny przypadek jest subskrybcja scalonych kategorii, chociaż utrudnia to wyszukiwanie POI bezpośrednio na mapie więc nie jest to sposób idealny.

Jasne, że można scalić kategorie, ale od początku o tym nie pisałem, bo to nie jest wyjście  :S

*

Offline roniuska

• 34
  • Sprzęt: Sony u92t-480/272-4,8"-windows ce 4,2--AM 5.5.3
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 04, 2009, 09:02:58 »
A powiedzcie mi drodzy koledzy jak zdobyć konkretną kategorię POI.Chodzi mi o "Przejazdy kolejowe".Z góry dziękuję.
A z tym wyświetlaniem POI nie jest przypadkiem tak, że np.wyświetlana st.benzynowa na pierwszym miejscu,jest najbliższa?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2009, 09:38:41 wysłana przez roniuska »

*

Offline bizum

• **
  • 114
  • Sprzęt: Galaxy Tab, BB9300, 9810, N900
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 04, 2009, 12:12:25 »
tak jest, a te które są "przy trasie" mają po lewej ikonkę z kreską zakończoną dwoma kropami :)
ale problem jest w tym ze nie wyświetli ci tam stacji benzynowych jeśli masz kategorie orlen, statoil, shell... musisz każdą po koleji sprawdzac

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 04, 2009, 16:43:22 »
A powiedzcie mi drodzy koledzy jak zdobyć konkretną kategorię POI.Chodzi mi o "Przejazdy kolejowe".Z góry dziękuję.
A z tym wyświetlaniem POI nie jest przypadkiem tak, że np.wyświetlana st.benzynowa na pierwszym miejscu,jest najbliższa?

Najszybciej chyba stąd http://www.miplo.pl/index.php?s=&c=542

*

Offline Tomasek80

• 2
  • Sprzęt: Asus A696
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 08, 2009, 21:28:28 »
Od niedawna mam AM ale ten problem z wyszukaniem jakiejkolwiek stacji przy trasie juz poznalem
Myslalem ze poprostu nie umiem tego zrobic wiec zaczelem szukac i niestety sie zawiodlem czytajac ten temat.

A czy moze istnieje mozliwosc automatycznego wyszukania np. stacji benzynowej przy trasie w odleglosci xx kilometrow od punktu w ktorym aktualnie sie znajduje??
I dodac ja jakopunkt przez?? :wink:

Jezeli nie to moze warto i o cos takiego poprosic twórców AM

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 08, 2009, 22:00:02 »
Taką możliwość opisuje 2 posty wyżej:
tak jest, a te które są "przy trasie" mają po lewej ikonkę z kreską zakończoną dwoma kropami :)
ale problem jest w tym ze nie wyświetli ci tam stacji benzynowych jeśli masz kategorie orlen, statoil, shell... musisz każdą po koleji sprawdzac
Odległość od aktualnej pozycji też jest tam wyświetlana. A jeżeli wprowadzą hierarchiczną strukturę POI to znalezienie dowolnej stacji też będzie możliwe. I o to trzeba walczyć. :ok:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 08, 2009, 22:42:29 »
Cytat: bizum
problem jest w tym ze nie wyświetli ci tam stacji benzynowych jeśli masz kategorie orlen, statoil, shell... musisz każdą po koleji sprawdzac

Jest jeszcze 'fabryczna' kategoria stacje benzynowe, zdaje się że całkiem o niej zapomnieliście ...
(nie jest wprawdzie w 100% aktualna i kompletna, ale jednak jest)

Cytat: Tomasek80
A czy moze istnieje mozliwosc automatycznego wyszukania np. stacji benzynowej przy trasie w odleglosci xx kilometrow od punktu w ktorym aktualnie sie znajduje??

Jak już wspomniał akubit przy każdym znalezionym POI jest podawana odległość (w linii prostej)
dla POI przy trasie również odległość 'po trasie', ponadto można wskazać miejscowość w której POI mają być wyszukiwane.
Problematyczny jest tylko IMHO zbyt mały promień wyszukiwania POI przy trasie (odległości od trasy),
ale na szczęście można go zmienić i dostosować do swoich upodobań (opis w Tips&Tricks).
Szkoda tylko, że trzeba grzebać w plikach a nie można po prostu zmienić  promienia wyszukiwania
np. jak w załączniku - to jedna z nielicznych starych, a nawet bardzo starych propozycji,
która do dziś nie znalazła żadnego odzewu w kolejnych wersjach programu  :S
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 08, 2009, 23:59:54 »
Jest jeszcze 'fabryczna' kategoria stacje benzynowe, zdaje się że całkiem o niej zapomnieliście ...
(nie jest wprawdzie w 100% aktualna i kompletna, ale jednak jest)

Niestety, przynajmniej w moim mieście połowę największych stacji już z niej wycięli i mimo kilkakrotnego zgłaszania tego faktu do supportu, obchodzi ich to jak zeszłoroczny śnieg. Podobnie jak inne wbudowane "strategiczne" POI np Apteki  :mad: Temat ten wspólnie z puńkiem poruszaliśmy już niejeden raz.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 09, 2009, 01:36:47 »
I nie ma sensu więcej, POI poszły w outsourcing, więc nic to już nie zmieni,
a Geosystems albo poważnie weźmie się za Dynamic Solutions i przymusi ich do solidnej roboty,
a nie tylko do wyręczania się użytkownikami AM, albo się nieźle przejedzie na tym interesie ...
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Wiceq

• **
  • 121
  • Sprzęt: iPhone 6S PLUS (iAM)
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 09, 2009, 10:40:26 »
a Geosystems albo poważnie weźmie się za Dynamic Solutions i przymusi ich do solidnej roboty,
a nie tylko do wyręczania się użytkownikami AM, albo się nieźle przejedzie na tym interesie ...

Podpisuje się obiema rekami pod powyższym stwierdzeniem. :ok:
Do źle napisanego miplosynca już się nawet zdążyłem przyzwyczaić ale ostatnie "eksperymenty" z bazą poi miplo, w najlepszym razie powodujące powstanie w AM wielokrotnych dubli, skłaniają mnie coraz bardziej do całkowitej rezygnacji z tego serwisu. A na pewno nie będę jak dotychczas synchronizował POI przed każdą trasą, by mieć zawsze aktualna bazę. Zbyt duże ryzyko  :(

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 09, 2009, 13:36:07 »

Podpisuje się obiema rekami pod powyższym stwierdzeniem. :ok:
Do źle napisanego miplosynca już się nawet zdążyłem przyzwyczaić ale ostatnie "eksperymenty" z bazą poi miplo, w najlepszym razie powodujące powstanie w AM wielokrotnych dubli, skłaniają mnie coraz bardziej do całkowitej rezygnacji z tego serwisu. A na pewno nie będę jak dotychczas synchronizował POI przed każdą trasą, by mieć zawsze aktualna bazę. Zbyt duże ryzyko  :(

ostatnio synchronizowalem POI i w kilku miejscach ze zdziwieniem odkrylem, ze istniejace duble zostaly zastapione pojedyncza ikona znajdujaca sie we wlasciwym miejscu. Cos sie dzieje w temacie  :ok: